Om webbplatsen | Kontakt

Slutet på något är alltid början på något annat

Efter många år i Tullverket är det idag min första dag som ”fast oanställd”, daglönare och starkt engagerad i frivilligsektorn. En livsvarig semester är väl den anställningsform som nu ligger närmast och det skulle för mig kännas väldigt trist att inte få möjlighet att vara engagerad även fortsättningsvis. Jag har en del uppdrag på gång som jag hoppas mycket på och som jag framöver kommer att ta upp här.

Idag känns det dock angeläget att lämna några recensioner av mina 42 år i Tullverket. Övervägande delen av den tiden har jag, med några månader när, gått till jobbet med en fantastisk glädje. Det kanske är tur för verksamheten att jag inte fått förmånen att bli GD eftersom det kunde ha blivit för mycket av det goda.

Det är med stolthet tulltjänstemännen kan se på resultaten de senaste åren. Kvantiteten beslagtagen narkotika enbart på Öresundsbron närmar sig 40 ton sedan bron öppnades år 2000. Härtill kommer Helsingborg med nästan motsvarande kvantiteter och övriga Sverige med många narkotikabeslag och utslagna brottsorganisationer.

Sedan EU-inträdet och särskilt efter den 1 januari 2004 då begränsningarna i alkoholinförseln för privatpersoner upphörde, fullkomligen väller det in alkohol under förespegling av privata fester. Ett ansvar som enligt mening helt ligger på de undermåliga förhandlingarna som svenska representanter gjorde inför EU-anslutningen.

När det gäller de organisationsförändringar och liknande översyner som gjorts i Tullverket under åren finns det mycket att önska. Godkänt får datorisering och regionalisering. Övriga omorganisationer hade i det närmaste kunnat genomföras som mindre dramatiska vardagsrationaliseringar, baserade på inre erfarenhet och omvärldsförändringar.

Slutligen några goda råd till alla som sysslar med omorganisationer. Verksamhet bygger på delegering av de tre B:na, - Beslut, Befogenheter och Budget. Finns en klok tydlig central normgivning och strategi kan metoden med de tre B:na aldrig misslyckas. Centraliseringar har en tendens att alltid misslyckas.

Jag är glad över att Tullverket inte ser ut som det såg ut 1967 när jag började min anställning. Jag kommer att vara lika glad om Tullverket inte ser ut som idag när vi skriver år 2025. Omvärlden förändras ständigt. Det är berikande att vara med om förändringar som man känner sig delaktig i. Därför skall man alltid kräva delaktighet.

Glöm inte klicka på OMVÄRLDSSPANINGAR ovan!

Strax innan midnatt den 31 mars kör jag igång!

Onsdagen den 1 april är närmare än någonsin och då kör jag igång bloggen. Följ inläggen och titta på omvärldsspaningarna. Det är ju turbulenta tider både när det gäller ekonomi och arbetslivet. Vi har många frågeställningar att fundera kring.

Nu är det bara två dagar kvar!

Vi närmar oss snabbt onsdagen den 1 april då jag kör igång bloggen. Följ inläggen, titta på omvärldsspaningarna. Det är ju turbulenta tider både när det gäller ekonomi och arbetslivet. Vi har många frågeställningar att fundera kring.

Nu är det snart dax

Det är bara tre dagar kvar och vi närmar oss snabbt onsdagen den 1 april då jag kör igång bloggen. Följ inläggen, titta på omvärldsspaningarna. Det är ju turbulenta tider både när det gäller ekonomi och arbetslivet. Vi har många frågeställningar att fundera kring.

Arkiv