Om webbplatsen | Kontakt

Omvärldsspaningen tar ett break från den 1 juli!

Omvärldsspaningen gör nu ett uppehåll och vi får hoppas den kommer igen. Det kanske finns någon sponsor ute i cyberrymden som på ett bekvämt sätt vill få reda på det som händer runt omkring.

Omvärldsspaning är ju ett utmärkt instrument för chefer eller organisationer som har mycket att göra och vill få de mest intressanta nyheterna förpackade och serverade för att möta omvärlden med direktsvar och inte ”vad står det någonstans”.

Det går ju att skräddarsy det man vill fokusera på och på den här sidan har vi särskilt sökt på det som finns i rubrikerna som drog-, veteran- och samhällsfrågor. Vid några tillfällen har vi satt fokus på någon särskilt intressant fråga.

Många använder retrievertjänster men de är obearbetade mycket trubbiga och selekterar inte ut det väsentliga. Är du intresserad av omvärldsspaning så hör av dig.

Intressanta omvärldsspaningar idag!

En liten fråga som kan reta oss dagligdags är ju de olika laddningsstandarderna som finns till mobiltelefoner. Är man en familj på resa så måste alla släpa med sig sin laddare och det vimlar inte av eluttag på hotellrummen. Har man dessutom en bärbar dator så blir problemet akut. Nu ser det ut som problemen avtar år 2010.

En annan angelägenhet för oss alla är ju förbindelserna till kontinenten. Det senaste tillskottet Öresundsbron är ju extra unik med sin fasta förbindelse där man slipper köa och om man har husvagn slipper man ångesten vid ombordkörningen. När man skall ombord på en trång färja där det skall gå fort är det lätt att ena husvagnssidan försvinner.

För min del har jag prövat nästan alla förbindelser och det beror på resmålet vilken modell som är bäst. Vi får se om det kommer ett nytt trafikrekord på Öresundsbron i år. Vår billiga valuta borde tilltala de utländska turisterna. Med den dåliga valutan föredrar jag Sverige i år. Man behöver inte åka långt för att se de mest underbara platserna i den här världen.

Två sorters ”terrorister” träffar man alltid på där det är som vackrast i Sverige och det är mygg eller knott. Jag skulle inte ha något emot att de exporterades till någon annan plats på jordklotet.

Karl den Xll och ordförandeskapet i EU?

Ett intressant sammanfallande med det kommande ordförandeskapet i EU är att idag för trehundra år sedan stod slaget vid Poltava och Karl den tolfte fick storstryk av Peter den store. Nu var det inte synd om kungen han hade ju tömt hela riksbanken på pengar så hela Sverige kom i nöd. Värst var att han förorsakade att massor av unga män miste sina liv och sorgen var stor i många familjer för fullständigt onödiga bataljer, ända nere i nuvarande Ukraina.

Vad man än tycker om EU så är det fantastiskt att vi slipper dessa bataljer som har härjat Europa ända till för sextiofem år sedan. Från onsdag, utan ett enda krig så leder nu en svensk statsminister hela Europa under ett halvår. Nog måste det ses som ett stort steg och en mognad som tyvärr inte finns i alla världsdelarna.

Kan vi sedan tygla byråkraterna inom EU som lägger sig i småsaker, halvera antalet byråkrater, deras ohemula ersättningar och resor, ja då börjar det likna något. Vi får hoppas att vi nu slipper de upplopp som ägde rum i Göteborg förra gången Sverige var ordförande.

Svensk polis fick 2001 uppgifter om exakt när huliganerna passerade Öresundsbron i buss. Det hade varit en enklare och mer framgångsrik taktik att stoppa deras resa redan där. Demonstranter som kastar sten, förstör och eldar på gatorna skall inte äga tillträde till en svensk demonstration och de har inget med demonstrationsrätt att göra.

Det går inte att köra TT-lopp på väg!

Jag brukar inte hemfalla åt gnäll när det gäller trafiken men vissa mc-förare utsätter sig för enormt stora risker. Nu när det är varmt och skönt vimlar det av motorcyklar på vägarna kring de sk. mc-fiken.

Många är glidare och puttrar iväg med sina stora cyklar men sen är det några som med enorm hastighet fullkomligen flyger fram över de slingrande vägarna på Södertörn utanför Stockholm. Det känns inte bra att inse att sannolikheten för att vissa skall överleva sommaren är liten.

Det känns extra svårt eftersom jag vet att det är ungdomar som har hela livet framför sig och nu beter sig som hjärtdonatorer. För deras eget bästa vore det en välgärning att de blev av med både motorcykeln och körkortet.

Det är en omöjlighet för polisen att på konventionellt rättssäkert sätt komma år de här avarterna med hjälp hastighetsövervakning, kameror eller försöka hinna ikapp och stoppa dem. Här borde det räcka med att iaktta ett livsfarligt beteende för att beslagta både motorcykel och körkort. 

Själva stoppet behöver inte vara på den plats vansinneskörningen ägde rum utan kan med fördel göras där det av många skäl är lämpligt. Det är förskräckligt att tänka på hur många unga människor som förlorar livet i mc-olyckor i sommar.

Tatuering en kortsiktig märkning!

I min ungdom var det mest sjömän och i någon mån kriminella som tatuerade sig. När temperaturen nu går mot 25 grader och kläderna åker av så ser man att det mest är kvinnor som tatuerar sig. Det är säkerligen fler än vad jag upptäcker. Vad jag förstår så finns det ytterligare tatueringar som döljs av det minimala.

Vad är då drivkraften med en tatuering. Sjömannen ville gärna visa att han seglat på de sju haven. Den kriminelle ville skapa respekt. Men vad vill då nutidens kvinnor som tatuerar sig visa.

Min hypotes är att de dels vill visa upp sig och manifestera något som de är stolta över eller kanske religion eller samhörighet. De mer intima tatueringarna är nog mera för att visa tuffhet och frigjordhet. Oftast är huden så vacker när man är ung så inget går upp mot naturens eget konstverk.

För min del tycker jag att en tatuering är alltför kortsiktig. Just nu så tycker vi en sak men om 20 år så är det något annat. Låt oss leka med tanken att jag tatuerar in mina barns namn när jag är 25 år. När jag är 90 år och de är 70 år så känns det kanske inte så relevant att ha de nämnda på min arm längre. Då är kanske barnbarns barn mera intressanta som tatueringsobjekt.

Personligen skall jag fundera på ett tatueringobjekt när jag fyller 70 år och det kan bli en relationstatuering eller något som imponerar på mig i samhället eller något tekniskt objekt.

Alkotaxi?

I omvärldsspaningen på ”grannsidan” kan man se att Finland fått sitt eget alkoholrace. Någon form av Estnisk ”alkotaxi” levererar billig alkohol direkt hem till bostaden mot skälig ersättning. Motsvarande har ju funnits i Sverige under många år men verksamheten kan väl mer kallas för svarttaxi här. Den finska alkohollagen verkar kunna kringgås och det hela kan ske mer öppet.

Ja så blir det om man inte håller på den gamla regeln att man själv skall föra in den billiga alkoholen. Hur det blir med beskattningen framgår inte. Enligt vissa tulltjänstemän i Helsingborg fortsätter kommersen till Sverige som vanligt med mängder av inpasserande släpvagnar fyllda med alkohol inköpt i Tyskland.

En trend är att nu ökar mängden sprit i fororna som tidigare nästan enbart bestod av öl och begränsade mängder vin och sprit. Förtjänsten blir större på sprit och sälj den sedan centilitervis på restaurang då blir vinsten ännu bättre. Regeringen har ju utlovat åtgärder och det skall bli intressant att följa utvecklingen på detta.

Yrkesarmé eller?

Det är bara att konstatera att värnplikten kommer att försvinna och att den ersätts med en yrkesarmé. Pliktutredningen föreslår visserligen att värnplikten skall ersättas av en frivillig utbildning. Man kommer inte ifrån att det liknar en legoarmé utan betalning. Kan facket möjligen ha synpunkter på detta.

Man kan också fråga sig vem som frivilligt vill avstå tre månader lön eller studier på högskolan för att lära sig kriga. Det är sannolikt dåligt investerade månader i en alltmer konkurrensutsatt arbetsmarknad. Jag har inte läst utredningen utan bara fått mediareferat men det måste nog till några morrötter om de som man helst vill ha till utbildningen skall nappa.

Jag tycker att en värnpliksarmé har varit ett bra koncept men omvärlden förändras och det är säkert för dyrbart att ta ut hela årskullar för utbildning. När det nu är som det är varför inte kalla det för det, det är, en yrkesarmé.

I det nyuppkomna läget bör det demokratiska inflytandet i försvaret förnyas och det räcker inte längre med den 60-åriga folkrörelsen ”Folk och försvar”. Här får man nog tänka ett snäpp till.

Vart tog opponenterna vägen?

Bevisligen finns det miljöproblem på jordklotet och koldioxidproblemet är ett av de värre. Men jag blir misstänksam när nästintill alla forskare, politiker och debattörer tar chansen och via media braskar ut att just deras upptäckt av någon avvikelse i miljön är hänförlig till växthuseffekten. Det är väl inte så illa att vi människor måste ha den propagandan för att förstå?

Det finns mängder av skräckexempel i historien när alla likt kråkorna i Rönneholmsparken lättar och flyger åt samma håll samtidigt. Jag beundrar den kråkan som flyger åt ett helt annat håll. Vi har under århundraden hört att solen cirklar runt jorden, de fyra kroppsvätskorna är gul galla, slem, svart galla och blod, häxprocesserna och ifrågasättandet av evolutionen.

Vad är det som säger att just dagens forskare har så exakt rätt som det nu ensidigt förs fram. Jorden har under årmiljonerna varit utsatt för många förändringar, polerna och kontinenterna har bytt plats, istiderna har kommit och gått och varma perioder har lagt sig även över Skandinavien.

Jag efterlyser mer nyanser i debatten för att den skall bli helt trovärdig, varenda förändring av meteorologi, biologi och geografi kan inte bero enbart på koldioxidutsläppen. Självklart är det inte bra att bränna av jordens alla bränslen under en kort tidsperiod och det måste man göra något åt. Men håll ett öga på dem som surfar på vågen. Fundamentalister har aldrig tillfört världen någonting.

Kortsiktigt finns det faktiskt en större fara för jordens liv och det är de skurkstater som numera har tillgång till kärnvapen.

Göteborgarna på framkant!

Nu får pensionärer i Göteborg över 65 år åka gratis i kollektivtrafiken. Klokt beslut av politikerna i Göteborg. När kommer denna smarta innovation till alla delar av Sverige?  Jag tror att det är ett lönsamt beslut istället för att krångla med pensionärskort och olika taxor.

Det finns ju också möjligheter att styra resandet från timmen kring rusningstid om man så vill. Den här modellen finns på andra platser också och vad jag vet främst på västkusten. Stockholm är som vanligt sist ut när det gäller beslutspotens. En företeelse som de senaste åren inte är alltför ovanlig i huvudstaden.

Idag använder pensionärer många gånger de sk. rabattremsorna som måste vara ett dyrbart alternativ där personal måste finnas tillgänglig för att stämplas. Jag hade hoppats att stämpeln var förpassad till museer på 2000-talet men den biter sig fast i de mest onödiga byråkratiska system.

Det är bra att göteborgarna nu ligger på framkant och kan sätta lite fart på den sega byråkratstaden på östkusten.

Löntagarfondsmetoder och usla resultat i AP-fonderna!

I en debattartikel i DN idag kritiserar Antonia Ax:son Johnson regeringen för att de använder AP-fonderna för politiska syften och att de genom ägarrollen försöker stoppa bonusarna i bolagen. Löntagarfondsdiskussionen i början på 80-talet var ju ett angrepp på att företagen inte skulle påverkas av fack eller staten.

Man kan ju tycka vad man vill om sakfrågan när det gäller bonusar men jag tycker Antonia har rätt när det gäller företeelsen att staten lägger sig i företagens sätt att bedriva sin personalpolitik. Det som var fel 1980 är helt plötsligt rätt 2009.

Däremot kan man ju bli riktigt förbannad när man ser hur dåligt AP fonderna förvaltat vårt sparkapital. Här borde lien gå över styrelser och verkställande direktörer. Fonderna har misslyckats i jämförelse med de riktigt skickliga förvaltarna. De ansvariga har tyvärr kunnat gömma sig bakom krisfrågan.

I bonusfrågan har regeringen kvarnstenar som 4 oktoberrörelsen och löntagarfondsdiskussionerna. Fondutvecklingen däremot är en ren ägarfråga och att rensa bort de som gjort ett dåligt jobb för pensionärer och blivande sådana borde vara en självklarhet. Det är kanske klokt att inte rensa ut alla mitt under finanskrisen men långsiktigt är det en nödvändighet.

Arkiv