Landshövdingen på Gotland har råkat i blåsväder för en tveksam behandling av ett byggnadsärende. Här är problemet att hon varit för frikostig. Det normala vid byggnationer är att samhällsmedborgaren blir förfördelad. I det här fallet är det de förfördelade de som inte betraktas som så viktiga för Gotland. Man kan ha många synpunkter på den här typen av ärenden och i grunden är det nog också så att många ickebönder utnyttjar fastighetsbeteckningen jordbruksfastighet till bristningsgränsen.
När tog över ett nästan rivningsfärdigt hus utanför Stockholm drabbades jag av både hög fastighetsskatt och även förmögenhetsskatt. Jag funderade då över varför VD:ar med årsinkomster över 10 miljoner inte betalade förmögenhetsskatt. Det visade sig att de hade en s.k. jordbruksfastighet och då undkom man beskattningen fastän man inte var någon riktig bonde. En del andra fördelar med avdragsrätt för inköp följde också fastighetsbeteckningen.
När det gäller Gotland och Länsstyrelsen så skymtar jag ett allvarligare problem än ett stängsel och det är ledarskapet och förhållandet personal, chef. Det skall mycket till innan någon i lönndom spelar in vad chefen säger och sedan dessutom går till media med detta. Jag har varit förbannad många gånger men att gå till media med en inspelning där går gränsen. Det finns faktiskt andra instanser som har myndighetstillsyn.
Det handlar också om öppenheten på myndigheten och visst kan det någon gång vara tillåtet att det kommer en och annan groda även ur chefens mun under en handläggningsprocess. Vilket arbetsklimat hamnar man annars i. När beslutet skall tas då får det bara vara saklig grund som gäller. Här har nog landshövdingen inte varit en tillräcklig konsekvensanalytiker när hon verkar missat att ta hänsyn till enkla grundfundamenta som likhet inför lagen.
Självklart skall det vara likhet inför lagen och vi skall alltid sträva mot detta. Jag fick en gång lära mig definitionen på makt och det är att ”kunna undandra sig lagföring”.
I den här frågan har nog regeringen ett betydligt svårare problem än en hotad strandremsa och det är arbetssituationen på Länsstyrelsen. Man kan också fråga sig om en så liten Länsstyrelse som den på Gotland kan upprätthålla alla specialiteter som behövs för en modern effektiv myndighetsutövning.