Om webbplatsen | Kontakt

Glöm inte gå in på omvärldsspaningen redan nu!

 

Äldst vet bäst!

Häromdagen i SVT var det en fd. chefsanställd på IKEA som framträdde och hade skrivit en bok som bl.a. kritiserade IKEA chefen Ingvar Kamprad. Mannen uttalade att Kamprads åsikter i vissa frågor var unkna. Mannen var naturligtvis i karriäråldern och hade givetvis inte en tanke på sin egen förgänglighet.

Med det språkbruk mannen använde så tycker jag att det visar på bristande respekt för äldre personer och i det här fallet bevisligen mot Sveriges mest framgångsrika person. Om den kritiserande mannen varit så mycket duktigare och mer vis än IKEA-chefen då hade han ju haft en ännu större möbelkedja. Hade han framfört motsvarande synpunkter mot en jämnårig hade aldrig ordet ”unket” aldrig kommit ur hans mun som i det här sammanhanget enligt min åsikt är nedsättande och kränkande.

Det är bra att regeringen nu tittar på diskriminering av äldre i en särskild utredning. Det är en lång väg att vandra och det gäller framöver för oss fyrtitalister att snabbt och uthålligt motargumentera mot den som insinuerar något som kan komma i närheten av åldersdiskriminering.

Åldersdiskriminering och bristande respekt börjar i arbetslivet vid 50-årsåldern och pågår resten av livet mot både rik och fattig. Det är dags att bryta den trenden. I många länder är det den äldste som vet bäst och oftast är det faktiskt så också.

Föreningsfunktionärer är Sveriges stöttepelare!

Igår var jag på femtioårsfest och det var Caravan Club sektionen i Stockholm som inbjöd till festligheterna. Givetvis betalade vi för oss sannolikt med någon subvention. Jag är med i många föreningar och gör mer eller mindre nytta, här är jag bara medlem.

Oavsett vilken förening man befinner sig i så är det många som deltar i föreningsarbetet och gör en oersättlig samhällsnytta. Det är många insatser som gjorts under femtio år. Tänk vad många möten som hållits och protokoll som skrivits. Ser man till den operativa verksamheten som medlemsvård och aktiviteter som utbildningar och omhändertagande av campingplatser mm.

I de flesta föreningar har man eldsjälar som varit pionjärer med webbplatser, e-post och gett föreningen oftast mycket bra hemsidor med rykande färsk information m.m. De datorutvecklingsinovationer man kanske inte fick göra på sin arbetsplats fick istället stor framgång på amatörsidan som sedan utvecklades till en proffssida.

Så här är det i förening efter förening och de har byggt upp det här landet alltifrån partiföreningar till idrottsföreningar och intresseföreningar. Alla har svårigheter att rekrytera medlemmar men den stora utmaningen är att rekrytera funktionärer. Jag tycker att det är hög tid att på något sätt premiera de som ställer upp.

Kanske kan vi göra om någon religiös helgdag till folkrörelsedag med inriktning på alla föreningar dess medlemmar och funktionärer. Eller varför inte införa ett funktionärsskatteavdrag på vanliga lönen, modell jobbskatteavdraget. Gör de sparsamt förekommande arvodena skattefria. Det kan säkert riktas många ”det går inte” men det gör allt man vill.

Snart är omvärldsspaningen igång igen!

Den 1 september drar omvärldsspaningen igång igen och vi får se hur den utvecklar sig den här terminen. Efter vårens omvärldsbevakning så kan jag se att mig flera närstående verksamheter är många gånger oinformerade och ligger oftast tre till fem dagar efter det som finns på www.gunnheden.se

Ibland är det någon som kanske vet att en fråga är på gång men det är inte allmänt känt i företaget eller organisationen. Med ganska enkla och till en relativt låg kostnad kan man få snabb och kort information utan att läsa alla dagstidningar och ständigt bevaka Riksdag och Regering.

Informationsflödet är nu så stort att det för den enskilde ledaren eller organisationen är omöjligt att hålla reda på allt som kan påverka eller vara av intresse för framtiden. Är du intresserad så hör av dig till mig så kan jag förmedla kontakt till ”min” omvärldsspanare.

Titta in på Veteranfrågor så hittar du intressant information!

Snart är det val och avtalsrörelse. Viktiga frågor för pensionärer i alla åldrar står på spel. Vi är några stycken som tycker det går för långsamt och är för tamt. Klicka på Veteranfrågor på listen ovan hittar du mer information.

Det är svårt att se skillnad på M och S!

I morse upptäckte jag att SVT direktsände Moderaternas partistämma. Jag följde debatten kring vård och omsorg och att se någon skillnad mellan blocken var svårt. Några talare pläderade för att alla fast anställda skulle ha rätt till en heltidsanställning. Inlägget kunde lika gärna ha kommit från en facklig kongress.

Ett tveksamt inlägg var som jag förstod det att nästintill förstatliga Landstingen för att få en likvärdig vård i hela landet. Ambitiöst men i praktiken helt omöjligt. Det kommer alltid att vara bättre att bo intill ett stort sjukhus än att bo i Sveg.

Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen fram till valet. Reinfelts taktik är att slå oppositionen på deras egen gård. Det går då inte att bara gå ut och gläfsa och vara emot allt som Östros gör. Nästa steg är att få med sig pensionärerna. Sverige blir allt mer likt USA där skillnaden mellan blocken är hårfin eller bygger på partiledarens utstrålning.

Klicka på Vetranfrågor ovan så får du intressant information!

Snart är det val och avtalsrörelse. Viktiga frågor för pensionärer i alla åldrar står på spel. Vi är några stycken som tycker det går för långsamt och är för tamt. Klicka på Veteranfrågor på listen ovan hittar du mer information.

Kosten viktigare är gratis gym!

Den viktigaste delen för vår hälsa är kosten och därefter kommer trivseln och den fysiska aktiviteten. Allt hör självklart ihop men utan mat och vatten så blir livet kort.

Friskvård är populärt på de flesta arbetsplatser och subventionerade gymkort delas ut av många arbetsgivare. Även för andra grupper är det vanligt med subventionerad friskvård. Näringsriktig mat är det däremot färre och färre arbetsgivare som subventionerar.

På sjukhem och andra vårdplatser främst för äldre där kommer man med plast formar fyllda med mat. En ganska tveksam metod för att servera mat till människor med. På arbetsplatserna köper man gärna en hämtpizza till lunch eller någon annan onyttig snabbmat.

Det är säkert lika skadligt att äta fet mat som att röka. Det påverkar med all sannolikhet arbetsprestationen också. Värst är situationen för dem som inte har något val utan måste äta ur plastformar på sjukhus och vårdhem om maten dessutom inte är näringsriktig, då är det riktigt illa.

Här borde vi ta ett krafttag och se till att maten är näringsmässigt välbalanserad oavsett den serveras på en arbetsplats eller vårdplats. I dagens samhälle kanske det är ett större behov av att kontrollera näringsriktigheten än om det är sopat i alla hörn.

När man besöker arbetsplatser utomlands har de oftast egna kantiner där de lagar mat till subventionerat pris. I Sverige har Skatteverket överprövat en sådan angelägenhet och beskattat den på ett oklokt sätt.

Jag tycker att det är viktigare att kunna erbjuda näringsriktig mat än att springa på rullband eller vika tyngder hit och dit. Springa kan man göra på vilken yta som helst och det finns oanade möjligheter att gratis lyfta tunga eller lätta saker på andra ställen än gym. I första hand bör maten komma.

Sverige har ingen glesbyggdspolitik längre!

Som pensionär har man ju möjlighet att besöka platser som man annars far förbi. Idag blev det ett besök på Öja eller Landsort som ön egentligen heter enligt de numera fåtaligt bosatta och sakkunniga på ön.

Landsort har ju sin storhetstid från två hundra år tillbaka och fram till 1960-talet. Här fanns lotsar, båtmän, tulltjänstemän, fyrvaktare, militärer, fiskare och några till. Nu finns det bara båtmännen kvar alla andra yrkesgrupper har lämnat ön förutom de pittoreska konstnärerna, pensionärerna och säsongsförsäljare av krimskrams..

En sådan här ort är illa ute eftersom staten äger all mark och endast arrenden finns som upplåtelseform och dessutom i mycket begränsad omfattning. Hur länge skall de sista entusiasterna hålla ut. De tidigare yrkesgrupperna kommer aldrig tillbaka och det är säkert bara en tidsfråga innan 10 båtmän är borta från ön.

Jag tror att något radikalt måste till för att få en levande skärgård utan att förstöra stora naturvärden. Begränsade ytor måste exploateras på ett smart sätt som ger sysselsättning för bofasta. Enkla sådana är konferensanläggningar där närheten till en storstad borde ge många övernattningar. Jag tror att lösningen finns hos de bosatta.

Hela Sverige behöver snabbt komma till åtgärder för att skapa och inte bevara en levande landbyggd. Det är fullkomligt meningslöst att se tillbaka. Nyutveckling och inte så många nostalgiska museer ligger närmare en lösning.

Det tänks för mycket på hur det varit och för lite på framtiden. Om militären med dynamit kunnat urholka var och varannan ö i skärgården så får man nog ta en och annan sprängsalva för framtidens byggnationer. Alternativet är 10 årliga månader av tyst skärgård.

Inget är riktigt sant!

När man ser den fnurra som uppstått med Israel om en artikel i Aftonbladet förstår man än bättre hur viktigt det är med en helt fristående och grundlagsskyddad press. Det skulle ju aldrig fungera om en regering måste ta ställning till och tycka till i allt som media skrev eller rapporterade. Systemet med en ansvarig utgivare är överlägset tillsammans med Allmänhetens Pressombudsman, PO och Pressens Opinionsnämnd, PON.

Allt som står i media är ju inte heller alltid helt sant om man ser det ur ett filosofiskt perspektiv. Ingen har hela sanningen eftersom det finns så många nyanser, det är omöjligt att hantera allt i ett informationsflöde helt och hållet.

Tyvärr är det många som anser att en historia är rätt bara för att det står i tidningen. Ibland är det helt fel och ibland är det nästan rätt. Jag personligen vill ha fler ingångar i en fråga än en tidningsartikel innan jag tror på något väsentligt.

Helt rätt kan ingen mänsklig verksamhet redovisas. Däremot kan man bli kränkt av dåligt skrivna inlägg och vi har ett system för detta också genom PO. Att helt få sin heder tillbaka är dock oftast besvärligt när något redan är rapporterat. Genom dagens system med egna bloggar kan man få ytterligare en möjlighet att belysa en fråga från sitt perspektiv.

Arkiv