Om webbplatsen | Kontakt

Allhelgonahelg eller Halloween!

Idag konkurrerar Halloween med det som Allhelgonahelgen står för. Jag tycker att Halloween kunde ta en annan helg i anspråk eftersom den här helgen verkligen behövs i samhället för att ägna en tanke åt våra döda förfäder. Det kommersialiserade och löjliga krimskrams som Halloween konkurrerar med är direkt osmakligt just den här helgen. Vad vill man uttrycka och symbolisera med att hänga upp löjeväckande dockor som skall uppfattas som skräckinjagande. 
Förmodligen är det för sent att ändra på Halloween, en bättre tidpunkt är dock helgen före eller efter Allhelgonahelgen.
 
Dagens organiserade och urbaniserade samhälle har gjort döden omänsklig och den förträngs och mycket av det svåra överlämnas till proffs i sjukvården, psykologer och begravningsbyråer. I allt detta glömmer de flesta av oss att döden är en del av livet. Det är heller ingen sjukdom att dö. Allhelgonahelgen är med någon konkurrens av julhelgen den enda dagen då våra tankar tydligt går till våra förfäder.

Det blir en fin hyllning när hela kyrkogården är full av ljus och lyktor. Det ger en behövlig tankeställare till oss alla. Det ger oss också en möjlighet till tanke för tacksamhet till alla dessa duktiga nu döda människor som byggt upp det här landet. Det finns mycket att vara tacksam för. Halloween hör inte hemma här.

Personligen skulle jag vilja utöka och komplettera möjligheterna till minnesstund året runt över de döda genom en mycket seriös webbplats där man kan gå in och kanske titta på en bild av den döde och på något säkert och kvalitetssäkrat sätt kunna skriva några tänkvärda ord som man känner för. Många har sina döda anhöriga på andra orter och det kan kännas bra att göra någonting aktivt. Internet är numera en del av livet på jorden och kommer att så förbli. Många har dock inte vant sig.

Förvånande utspel!

Miljöminister Anders Carlgren gjorde i morse i SVT ett utspel med att det nu skall bli lättare för polisen att lagföra de som för ut miljöfarliga produkter och hänvisar till utförsel av freonhaltiga kylskåp. Han verkar vara dåligt påläst eftersom det här är nästan alltid en tullfråga och sakfrågan är inte så enkel.

När tullen beslagtog containers fyllda med kylskåp var det oftast någon invandrare som samlat ihop skåpen i containrar och försökte sedan sända iväg de till sitt hemland för att tjäna några kronor. Omfattningen var inte särskilt stor beroende på att det trots allt är utförselförbud vilket var återhållande för registrerade företag.

Det stora problemet var att ta hand om de beslagtagna kylskåpen eftersom destruktionskostnaden påverkade myndigheten budgeten förhållandevis kraftigt. Det hade nästan varit billigare för myndigheten att i biståndssyfte köpa moderna kylskåp på en stormarknad istället för att ha en mycket kostsam beslagshantering.

Vi har ett mycket större globalt problem och det är plast som nu finns i alla världshaven och på stora landytor. Jag vill hänvisa till mitt inlägg den 27 oktober.

Bra med gårdsförsäljning av öl och vin, tycker jag!

Klicka på fliken Samhälls- och drogfrågor ovan så ligger ett nytt inlägg där.

Snabb myndighetsutövning av Vägverket och Länsstyrelsen!

Det är intressant att ha kontakt med olika myndigheter i deras myndighetsutövning och jag är imponerad över den hastighet man hanterar många av mina ärenden. En förutsättning för min bedömning är att vi har kommunicerat via IT.

För att ta ett körkort för tungt släp behövde jag ett körkortstillstånd och ansökte via Internet till Länsstyrelsen i Stockholm. Jag kompletterade samma dag med att brevledes med ett synprövning som tyvärr inte kunde hanteras IT-vägen. Detta skedde en torsdag och på måndagen hade jag körkortstillståndet i min brevlåda. Suverän myndighetsutövning tycker jag.

Samma vecka hade jag fel på min Cylinda tvättmaskin och innan serviceteknikern ringde upp tog det tre dagar och innan han kom tog det nästan två veckor. Här har den privata sektorn halkat efter och är i det här fallet sällsynt dåliga på service jämförelsevis.

När man sedan skall göra ett kunskapsprov på Vägverket så sker det också i ett huj genom smidig fotografering elektroniskt och provet på 55 frågor rättas omedelbart. Sannolikt är mitt körkort klart innan jag lämnat lokalen för ev. leverans vid godkänt körprov. I de här fallen är jag en mycket nöjd medborgare och tycker att både Vägverket och Länsstyrelsen i Stockholm hanterat mina frågor på ett suveränt sätt. Kanske hade jag varit mindre glad om jag missat kunskapsprovet. Nu är jag uppgraderad från version 1964 till 09 i trafiken kunskapsmässigt.

Elektroniken har fungerat suveränt nu återstår uppkörningen med mycket backa och lastsäkring. Det skall bli intressant att se om den mänskliga utvecklingen i Vägverket kommit lika långt och inspektörerna är lika smidiga och begåvade som datasystemet. När det gäller smidig teknik så finns det ingen myndighet i Sverige som är så snabba som de jag relaterat till. Rättsväsendet och brottsbekämpningen ligger här hästlängder efter beroende på inlåsningar i dålig lagstiftning och konservatism.

Plast inte vilken skit som helst!

Det finns några eldsjälar som ägnar sig åt att granska plastens spridning i naturen och det är inte måttligt hur stor spridningen har blivit. Plast finns tydligen i varje mage på alla platser jorden runt. All plast som slängs i floder och hav i Asien och Amerika samlas tydligen i en stor virvel mitt ute i Stilla Havet. Detta enligt ett reportage i SVT.

Jag kommer ihåg att någon gång i början på 1950-talet så var det en släkting som höll på och introducera plastartiklar i Sverige. Vi fick några sådana gratis som vi tog emot med beundran och med dagens ögon var det primitiva burkar och förpackningar. Det är bara en generation sedan plasten kom och redan nu är plastskräp ett problem spritt över hela jordklotet.

Ligger man och solar på den vita stranden så är det inte bara vit sand utan små plastartiklar som blandats ut med sanden. Var man än söker i haven så finns det plast. Tittar jag mig runt i bostaden så är det plast överallt och soppåsen blir full av plast på en dag. Vi i Sverige har normalt ett fungerande sophanteringssystem men i många länder är hela landet och alla floder en stor soptipp.

Av någon anledning har forskarna kring växthuseffekten fått all fokus på sina problem och plasten har glömts bort. Mänskligheten måste lära sig hantera minst två problem samtidigt. Små fiskar har nästan alltid plast i sig och sedan äts de av större fiskar som vi sedan äter så man kan fundera över hur många kilo plast man får i sig årligen. Härtill kommer allt plastdamm från fordon, målarfärg och utsläpp.

Det måste skapas en skrotmarknad för all plast inte bara flaskor genom en världsomspännande plastskatt. Då skulle returplast kunna betalas och det finns alltid hugade insamlare när det finns något att tjäna på det hela. Visst finns det problem med en sådan lösning men allt är bättre än hela världshav och länder fulla av plastavfall. Plast är bra till mycket men det blir i slutändan sopor. Låt oss skapa ett system så plasten istället blir en intressant återvinningsbar restprodukt.

Tullverken världen över som inte har så många fiskaliska uppgifter kvar efter alla tullsänkningar skulle kunna ta hand om det här problemet både fiskalt men även kontrollmässigt.

Tips om en god tisdagsmiddag!

Titta in under fliken "Övrigt" ovan så har jag ett tips på tisdagslunch eller middag. Jag lovar att det smakar ljuvligt!

Går vårt utvecklingsbistånd till rätt ändamål?

Idag när Sveriges radio sände ett program om bistånd i Makedonien var det skämmigt att vara svensk. Swedfund som ägs av svenska staten byggde med våra skattepengar upp ett slags makedonsk mjölkcentral tillsammans med bl.a. lokala ägare. Den nya mjölkcentralen i Makedonien kallades för Swedmilk och målades i gult och blått vilket ger en direkt koppling till Sverige. De mycket fattiga mjölkbönderna tog för deras förhållanden stora lån och köpte kor och förvaringsanläggningar för att kunna leverera till detta underverk.

Alla turer i detta är svårt att hålla ihop men en fråga man ställer sig är att i hela övriga Europa har omhändertagandet av mjölk byggts upp under ett helt sekel av bondekooperationen som byggt egna mejerier. Vad jag förstår lämnande man den iden i Makedonien och bildade istället ett bolag för att hantera mjölken. Nu har bönderna i Makedonien inte fått betalt för den mjölk de levererat under nästan ett år. De tvingas nu lämna hus och hem och korna svälter ihjäl för ett misslyckat svenskt utvecklingsbistånd. Swedmilk såldes för en euro och gick sedan i konkurs.

När jag lyssnade på programmet så skämdes jag över hur svenska intressen hanterat detta. Regeringen har faktiskt ett ägaransvar för Swedfund. Här borde en rejäl undersökning inledas för att utröna eventuella fel och hur människorna och våra skattemedel hanterats. Swedfund skall enligt ägarnas inriktning göra investeringar som bidrar till hållbar ekonomisk utveckling i de länder där investeringar görs. Man behöver inte vara särskilt begåvad för att inse att de här bönderna inledningsvis skulle ha varit mer betjänta av någon slags hjälp till lokal kooperation utifrån deras möjligheter och erfarenheter.

Den producerade mjölken skulle ha sålts på världsmarknaden och de flesta känner väl till Europas smörberg varför jordbruksproduktion i det avseendet inte var den mest lysande idén. Riksrevisionen är kritiska till hanteringen, åklagare i Makedonien intresserade och det vore inte fel att även någon svensk åklagare tittade på detta. Se gärna Sveriges Radios hemsida om du också vill fördjupa dig.

Samtidigt idag står det i DN att ”Sverige är bäst på bistånd”. I det här fallet så verkar i alla fall ett antal miljoner ha kastats i sjön. Den enda debattör som vågar sig in i biståndsdebatten är tankesmedjan Timbro som på ett klokt sätt skiljer på katastrofhjälp och utvecklingsbistånd. Till det senare biståndet vill de se modeller för som visar på nyttan. Jag håller helt med Timbro.

Tullveteranerna i Stockholm har möte den 29 oktober kl. 1600 i Tullmuseum!

Se mera info under Veteranfrågor!

Flytta gärna några fängelser till inre norrland!

I DN idag så redovisas att fjorton fängelser och häkten skall läggas ner. Tittar man på kartan över fängelser så är det väldigt tunt med fångvårdsanstalter i norrland. Sannolikt beror det på befolkningstätheten och medföljande brottslighet. Det måste bli väldigt långa transporter från brottsplats till häkten som drabbar en lågbemannad polis i glesbyggd.

För min del så förstår jag inte varför våra säkerhetsfängelser och några till inte förläggs till inre norrland. Det är svårare att rymma osedd och det skulle också skapa arbetstillfällen. Kostnaden skulle bli lägre och tog man hänsyn till arbetslöshetstalen som kom att minska då var det nog ganska lönsamt. Nu är det en stor anhopning av fängelser från Mälardalen ner mot Göteborg.

Varför Hall och Österåker måste ligga i Stockholms län kan man fundera över. Ett av dem kunde lika gärna ligga i t.ex. Dorotea eller Storuman till gagn för glesbyggd och den allmänna säkerheten i Sverige. Det kanske finns någon klok förklaring på detta som inte jag känner till.

Enligt DN kostar det 2300 kr per dygn att ha någon häktad och 1600 kr på en vanlig anstalt. Det får man ett hyfsat hotellrum för fast då tillkommer bevakningen. Här borde den intagne bidra till kostnaden på något sätt genom arbete eller betala en hyra. En oskyldigt häktad skulle givetvis slippa den kostnaden. Man kan jämförelsevis undra vad ett äldreboende kostar per dygn?

Begravningsförsäkringen kan liknas vid ett pyramidspel!

Så blev det med all rätt ett herrans liv om begravningsförsäkringen hos Folksam som försämrades och halverades. Egentligen är det ganska logiskt att det blev en försämring eftersom konstruktionen är sådan att det måste komma till nya medlemmar hela tiden och helst skall man teckna den så tidigt som möjligt i livet och leva länge.

Det är ju inte någon rusning av fyrtiotalisterna till pensionärsorganisationerna och det är där skon klämmer. Försäkringen går helt enkelt inte ihop. Det gör inte pyramidspel heller. Sist in ligger dåligt till. Syndabockarna får man nog leta ibland de som tecknat försäkringen som inte har tagit hänsyn till sådant som lägre rekrytering och kapitaluppbyggnad.

Folksam har med hjälp av sina aktuarier helt enkelt räknat ut att försäkringen håller på att gå bankrutt och som villkoren är uppbyggda så blir det så här trist. Varumärket tar ju skada av detta så vi får hoppas att det går att lösa på något sätt. En möjlighet är att försäkringen går ihop med de arbetslivsaktiva och åldersspridningen därmed blir bättre

Det finns ytterligare försäkringar som inte är hållbara och det är de arbetslöshetsförsäkringar som vissa fack bygger upp. De är ännu bräckligare och möjligtvis hållbara för någon grupp som aldrig blir arbetslösa. De är ju heller inte så smarta när de betalar en premie i onödan. Det är knappt så att en statsbudget klarar en stor arbetslöshet och utbetalningar till A-kassorna.

Mitt råd när det gäller den här typen av försäkringar för begravning och arbetslöshet det är att spara själv en mindre summa men börja tidigt. I jorden kommer man alltid och ingen har blivit kvar ovanför av det enkla skälet att förvaringen skulle bli för dyr. Det är faktiskt väldigt fint med ett bårtäcke som täcker en spånskivekista, mer kräver i alla fall inte jag.

Arkiv