Om webbplatsen | Kontakt

Påminnelse om Nybörjarkurs i Gammaldans!

Börjar ett nytt liv och anmäl dig till en nybörjarkurs i gammaldans våren 2010. Utan några som helst förkunskaper så har du nu möjligheten under ledning av Slagsta Gilles folkdansare lära dig gammaldanserna, schottis, hambo, vals, mazurka och snoa. Du får även prova på lite enklare gillesdanser.

Gammaldanskursen beräknas starta onsdagen den 17 februari 2010 och mellan 1800 till 1930. Platsen är Hallunda Folkets Hus och kursen bedrives under 10 onsdagskvällar. Priset är 400 kr och anmälan behöver inte vara parvis, vi håller med hjälpdansare. Kursen sker i samarbete mellan Slagsta Gille och Studiefrämjandet.

Du blir friskare, gladare och mer uppskattad när du kan stegen. Kursen blir av under förutsättning att vi får tillräckligt många deltagare ungefär 20  intresserade.

Anmäl dig ovan under fliken kontakt längst upp till höger med namn telefon och gärna e-postadress senast den 7 februari. Anmälan kan också göras till Studiefrämjandet i Tullinge.

Trettiotre dagar i rad med minusgrader i Stockholm!

Under mina snart sextiofyra år i livet så är det inte många gånger jag upplevt minusgrader så många dagar i följd. Det är givetvis skönt med en riktig vinter men snöskottning är inte så kul. Man slipper i alla fall gå på gym och blir stark ändå. När det är varmt en längre period på vintern eller eljest då är det stora rubriker i media om den globala uppvärmningen. Nu verkar journalisterna ha drabbats av total tystnad när det gäller klimatet.

Jag är väl medveten om att det är skillnad på väder och klimat och några kalla månader i Sverige har kanske inte så stor påverkan på statistiken. Det finns väl all anledning att medialt diskutera det kalla vädret och hur det påverkar klimatet framöver, men nu är det tyst. Det är väl som vanlig med den allmänna debatten. Alla debattörer är som kråkorna i Rönneholmsparken de flyger åt samma håll och än har ingen klunga vågat byta kurs för att testa nya träd.

Enligt experterna är vi på väg mot ett rekord när det gäller antalet  dagar med minusgrader i följd i Stockholm. Trettiotre dagar är vi uppe i och rekordet är tydligen 48 dagar 1969 och 1970. Mitt minne verkar vara rätt ute så det är tydligen bara vid 3-4 vintrar det varit långa perioder med minusgrader. Det lär ju vara stora snömängder i norra Tyskland också och alla isbrytarna tuffar och går både i Östersjön och i Västerhavet.

Väderförändringar är svåra forskningsobjekt som jag tror det är nästan omöjligt att få en total kontroll på. Det var mycket rönnbär på träden i höstas och då blir det en vargavinter påstår någon spåman och i år fick han rätt. Rönnbären ger dock ingen vägledning i klimatfrågan. Då är det bättre att kika på elräkningen bakåt i tiden.

Burka och niqab

Jag tycker att det är bra med offentlighet och att de flesta uppgifterna i svenska samhället är offentlig handling. En viktig beståndsdel är att vi alla uppträtt utan masker och annan utstyrsel som döljer vårt ansikte och vem vi är. Det är endast serierna i Sverige som haft människor med masker som Fantomen, Läderlappen och Robin. På senare tid har vi Spindelmannen. Stålmannen gjorde tvärs om han dolde sig som vanlig person med glasögon och helt omaskerad in action. Det har stannat vid det förutom en och annan bankrånare samt tidigare årtionden en genomskinlig slöja för änkan vid begravningar.

Nu har en ny företeelse kommit in i det svenska samhället och det är olika typer av religiösa ansiktsmasker som burka och niqab även om de är väldigt sällsynta. För mig som har väldigt svårt för religioner och gudar av alla de slag så har jag ännu svårare att förstå att man måste klä sig på ett visst sätt för att vara passlig. I grunden tycker jag att man måste få ha de kläder man vill.

Med utgångspunkt från offentligheten i myndigheter och offentliga sammanhang så går det inte att bära dessa ansiktstäckande klädespersedlar. Det skulle strida mot våra grundlagar och offentlighetsprincipen. Det finns ju en risk att utstyrseln skulle kunna användas vid brottslighet förmåner och hur skall polisen veta att det är rätt person som kör en bil?

Min slutsats efter moget övervägande är nog att den här typen av ansiktsmasker inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Jag är dock tveksam till en rak lagstiftning, upplysning och ett aktivt jämställdhetsarbete räcker till att börja med. Lagstiftningen får rikta in sig på att tala om när man måste legitimera sig och visa ansiktet. Tar det här fart kan ju vilken sekt eller kriminell gruppering som helst få för sig att dölja ansiktet med religiös motivering.

På sikt tror jag inte att religiösa klädnader har någon chans mot det västerländska synsättet. Jeans och basebollkeps är ju dagens mode för män alla åldrar och religioner. För 80 år sedan var det vegamössan och hatt i Sverige. Burka och niqab blir nog en marginell företeelse som snart försvinner eller förblir marginell och kan hanteras.

Straffskärpning mot grovt våld efterlängtat!

Bra av justitieministern att skärpa straffen för våldbrottslingar och de som ger sig på äldre eller beter sig särskilt grymt. De skall kunna dömas för ”synnerligen grov misshandel”. Jag har bloggat om detta flera gånger och det är nog inte mina bloggar som påverkat regeringen utan det är den självklara allmänna åsikten att våld är något vi aldrig tolererar i det här samhället.

När man läser om en del grymheter så vill jag hålla med det som stod i gammal lagstiftning att vederbörande skulle ”hållas fängslad i all sin tid”. Vad är ett skattebrott på några miljoner mot kraftigt våld mot en försvarslös. Våldsbrotten måste fördömas och jag har tidigare skrivit om att det konstigt nog blir mediestorm för några fällda vargar men knappt en notis när en äldre person bli misshandlad i sin lägenhet. Antalet våldsoffren överskrider vargreduceringen med hästlängder.

Fastän Justitieminister Beatrice Ask inte är jurist så fullgör hon sin politiska ämbetsroll på ett sätt som ger respekt både hos befolkningen och höga jurister. Det kanske till och med är en fördel att hon inte är jurist. I dagens brytningstid när det blir kortare avstånd mellan länderna är det viktigt att Sverige alltid tar avstånd från våld.

För att ingen skall tro att jag är ”en man som hatar vargar” så är min  jämförelse bara ett exempel på vår avtrubbning och bristande empati mot våra medmänniskor. Jag har inget emot att vi har varg i våra skogar så länge de inte utövar våld. Det ser ju inte så trevligt ut när de gått bärsärkargång i en fårhage. Ur ett fårs perspektiv kan man nog tala om ” synnerligen grov misshandel”. Den bedömningen hamnar på en annan minister.

Spararna är en av den ekonomiska krisens räddare!

Många pensionärer sätter in sina surt förvärvade pengar på ett vanligt sparkonto eftersom det inte är enkelt att hitta andra sparformer som är lättförståeliga och samtidigt någorlunda säkra. De får ingen ränta på sina sparpengar med dagens låga räntor och därför bidrar de till dagens unika möjligheter att låna till en historiskt låg ränta.

Det blir då i praktiken att alla dessa småsparare bidrar till den ekonomiska tillväxten genom att andra kan öka konsumtionen på pensionärernas bekostnad. Ett motargument är att räntan kommer att gå upp och då blir det dyrare att ha ett lån. Både rätt och fel eftersom lönerna beräknas bli höjda med ca: 3 % när den högre räntan skall betalas.

Min slutsats av den här beräkningen blir att det är pensionärerna som på ett ädelt sätt bidragit till det senaste årets ekonomiska utveckling. Räknar man in pensionssänkningen genom den s.k. bromsen obetydliga ränteinkomster och en högre beskattning än löntagarna så är det pensionärerna som står för en stor del av 2009 års återhämtning och tillväxt.

Det är lite av Jesusdramatik i SAAB

Strax för julhelgen så stod det en stor dödsruna över SAAB i DN. Ikväll så har SAAB återuppstått från det döda. Bra för många och vi får hoppas de kan få till en produkt som är intressant för många eller något dyrt som är intressant för få. Jag tror inte matchen är över ännu utan det är många hinder som skall passeras.

Jesus blev ju väldigt framgångsrik efter sin död och spreds över hela jordklotet. Nu är det nog tuffare bud och det behövs en helt ny teknik i de bilar som skall rulla ut 2020. Nya bränslen, IT- anpassning, återvinning, säkerhet och fler standards som passar på flera olika fordon. Man behöver bara fråga sig själv hur en SAAB skall se ut före att det skall bli nästa bil.

Kan en ny ägare lära sig lite av IKEA, HM när det gäller produktion, hopsättning och bra kvalité till bra pris då ligger världen för SAAB:s fötter. Fortsätter man i ”rattmuffarnas” spår då kan nog långivarna, d.v.s. vi medborgare i Europa känna oss blåsta på fyra miljarder. De här grabbarna är nog för kloka för att förlora så många miljarder om det inte går ihop.

Frågan är också om personalen tror på det nya eller om de successivt kommer att söka andra jobb. Då försvinner oftast de bästa och fegaste först och då är man inne i en neråtgående spiral. Trollhättan är väl inte en världsmetropol men det finns en hel del företag och fyrtiotalisterna lämnar nu plats vartefter. Det vore kul om SAAB lyckades och de blev lika långlivade som Jesus blev efter uppståndelsen som i det här fallet blev ca: 1975 år senare.

Villaoljan snart historia och det är dags för bilbränslet att gå samma väg!

Förr kunde röken från villapannorna ligga tung över förorternas villaområden. Jag har upplevt kol- och oljepannan och senast bergvärmepumpen. Nu är det sällsynt att se rök från en skorsten och sotaren som förde ett herrans liv om stegar och räcken in absurdum är väl arbetslös. Jag kan tacka honom för att numera är taken nästan handikappanpassade, så det lyckades han med i slutskedet

Några enstaka braskaminer sprider en väldoftande björkvedsdoft vilket åtminstone ger en nostalgikick. Nu är det ett hål i berget mellan 140 till 300 meter som värmer upp huset med lite lätt assistans av el för att köra värmepumpen. Är elen från vatten- eller vindkraftverk ja då är man bäst i klassen när det gäller miljö. Luftvärmepumpen är alternativt nästan lika effektiv och lite billigare i installation.

Hur det här med värmepumpar går till är inte enkelt att förstå men det är genialt att ta ungefär tre grader ur berget och sedan få ett härligt varmt duschvatten är nästan otroligt. Det funkar även om det kommer minusgrader från berget eftersom vätskan som cirkulerar är samma som spolarvätska. Jag förstår inte hur man har råd att ha kvar oljeuppvärmning i hus längre.

När man nu kan få energi ur luft för att värma ett hus kanske det finns något geni som kan ta luft för att driva en bil med någon liknande omvandlingsmetod. Stoppa några centiliter biodiesel och ut kommer 140 hk. Det måste vara nästa mål att få ner förbrukningen av fossila bränslen. Nu när alla nyrika kineser skall åka Volvo då gäller det att hitta på något smart och det är snabbt.

När det går att få ner energiförbrukningen i ett hus så drastiskt så borde i konsekvensens namn ingen personbil dra mer bränsle än högst en deciliter milen. I den här branschen krävs det verkligen forskarinsatser. Jag tror inte på bilar med enorma batterier. Det fanns i bilens barndom och nog borde vi väl kunna hitta på något bättre 2010.

Kundbegreppet inget för offentlig sektor!

Tramset med att kalla de som nyttjar offentlig verksamhet som kund börjar nu klinga av. Fortfarande använder Försäkringskassan det i vissa sammanhang. Den som nyttjar offentliga tjänster måste ju få en avsevärt bättre behandling än en kund får. Begreppet kund tillåtet att en kund köper fel bil av fri vilja men det är inte tillåtet att amputera fel ben oavsett vad patienten tycker.

Jag måste erkänna att när jag var i tjänst och vi i Tullverket tvingades använda ordet kund så var det mycket obekvämt för mig och jag fick rysningar när någon tog ordet i sin mun. Som tur var så kunde jag runda ordet när jag på något sätt kom i närheten. Nu verkar ordet vara dött och begravet i Tullverket av vad jag kan se från min horisont.

Det är helt fel att okritiskt anamma uttryck som används i industrin och affärsvärlden i offentlig tjänst. Till och med den av industrin övergivna organisationsformen Taylorismen dyker upp i offentlig verksamhet. Allt skall mätas och redovisas vilket är bra i och för sig. Mätmetoderna är dock nästintill omöjliga eftersom det är en helt annan sak att lägga om ett liggsår än att göra en vevaxel.

Ett liggsår kan bete sig på olika sätt medan tillverkning av en vevaxel är alltid en identisk process till en bilmodell. Redan här skiljer det sig åt. De som skall läsa resultaten i offentlig tjänst har sällan kunskap om hur det är i verkligheten och läser siffrorna som ”fan läser bibeln”. I offentlig verksamhet handlar det om att ha motiverade människor och verksamheten är mycket lik föreningslivet där den enskilde medarbetarens engagemang är nyckeln till framgång och bra resultat.

Jag blir i alla fall väldigt misstänksam när någon kallar mig för kund och när man har någon form av mer kryptiskt mätsystem i offentlig sektor. Visst går det och skall mätas hur många vaccinationer och narkotikabeslag som görs men när man kryper längre ner i mätmetodiken ja då är man hästlängder från de mätningar Taylor gjorde i industrin på 1920-talet. Industrin har ju också lämnat Taylor. Kan någon offentlig verksamhet använda ordet kund bör den verksamheten omedelbart bolagiseras.

Tycker vi bättre om varg än människor?

Dagligdags läser man om skottlossning i Sverige. Beväpnade personer går in i ungdomsgård och skottskadar flera personer. Två personer hittas innebrända i bil på E6:an o.s.v.. Rapporterna om vapenvåldet kommer varje dag in genom TV apparaten. Inatt dör sannolikt också någon genom våld. Det här är något vi inte kan tolerera. Det blir ett jäkla liv om några vargar skjuts men alla dessa mord förorsakar inga media- och bloggstormar.

Samhället måste agera tuffare mot den illegala vapenhanteringen. De flesta vapen som används vid dessa våldsdåd är med all säkerhet insmugglade eller stulna. Att smuggla in vapen via flyg kan i dagsläget nästan anses som uteslutet utan vägen in i Sverige går över Öresund och östtrafiken.  Samtidigt ifrågasätts tulens kontroller vid inre gräns.

Med ganska små resurser kan Sverige genom tullkontrollen hålla borta stora delar av sådant elände som vapen. Det är mycket lovvärt att narkotikasökhundarna nu skall utbilda sig för vapensök. Jag hoppas att den aktiviteten kommer igång snabbt och utökas med fler resurser. Detta kan hålla borta en del av de vapen som smågangsters i förorterna nu far runt med för att visa någon form av missriktad tuffhet.

De illegala vapnen måste bort från marknaden och behöriga brottsbekämpningsmyndigheter måste ta den här frågan på allvar annars har vi snart samma anarki som på Haiti. Tjallare måste få bra betalt och skyddas identitetsmässigt. Föräldrar och sociala myndigheter måste få unga människor att förstå att det är tuffare att t.ex. köra ett Vasalopp och klara av en utbildning än att jönsa omkring med ett vapen. Tyvärr gör en förbannad bloggare ingen storm i en viktig fråga.

Vi kan inte ha ett samhälle där folk skjuts eller mördas nästan varje dag även om det i många fall handlar om någon slags självsanering. På något sätt känns det som om samhället blundar för det grova våldet som utförs av mer eller mindre yrkeskriminella. En pensionär som läxar upp en elak tonåring blir däremot dömd enligt lagens alla tillämpliga rekvisit.

Lets Dance är en skandal ur kultursynpunkt!

Nu drar det ihop sig till upprop för vårterminen i Lets Dance. Vi som försöker bevara det svenska kulturarvet med främst traditionella folkdanser och även gammaldans tycker att det är skandal att ett program i TV 4 med dans ensidigt genomförs utan att det ingår inslag av folkdans eller gammaldans.

Det är också helt otroligt att svenskar med rötter i kultur och debatt är beredda att så ensidigt spegla en danstradition utan rötter i den svenska myllan. Hade det inte varit kul att även se deltagarna lära sig en folkdans tillsammans och att det där gjordes en individuell bedömning av deras prestation. Vår svenska folkdanstradition håller på att dö ut och det är då helt skamlöst att helt bortse från vårt kulturarv i dans.

I Sverige har vi danser med traditioner ända tillbaka till 1200 talet och då kommer televisionen dragande med enbart danser av utländskt ursprung. När upplägget är så dåligt så finns det från mig inget intresse av att se detta bottenskrap av programidé. Programmet hade blivit ett lyft om man varvat med lite folkdans. Man blir ju inte heller upplyft över Gudrun Schymans nonsensuttalande att feminister dansar bättre.

Arkiv