Om webbplatsen | Kontakt

Drogbekämpning nedprioriteras av myndigheter och politiker!

Ikväll kommer många ungdomar att supa sig dödfulla, ta syntetiska droger som ännu inte har blivit narkotikaklassade och är narkotika i lagens mening. Den billiga alkoholen från Tyskland fortsätter att komma in varje dag och varje timme i sken av att den skall användas vid kalas eller bröllop. Istället säljs den till ungdomar dygnet runt, Sverige runt.

Syntetiska droger månglas ut av oseriösa människor som hela tiden ändrar på molekylsammansättningen så att narkotikaklassningen inte hinner med. I bästa fall så blir den unge brukaren bara dödfull eller utslagen. I värsta fall så uppstår medvetslöshet och död. Min sympati går till de föräldrar vars barn dödats av dessa drogförsäljare. Egentligen är langarna mördare.

Det som också retar mig det är att Tullverket fortsätter att minska sin personal i operativ tjänst. Vid de pågående stora pensionsavgångarna så ersätts inte en avgående med en rekrytering utan två måste gå för att en skall anställas. Jag anser att de som medverkar i den typen av anställningspolitik i drogbekämpande myndigheter, moraliskt är lika ansvariga för ungdomars öden som de langare som tar in alkohol och droger.

Får man inte resurser av regeringen då måste det ske minskningar i överbyggnaderna på myndigheterna och när det inte går då får man slå ihop så att man delar på administrationen med någon annan myndighet. Jag kan inte förstå hur man kan se dessa ungdomars föräldrar i ögonen när man inte fullgör sin uppgift att till varje pris bekämpa drogerna.

Inom försvarsgrenarna slog man ihop administrationen och det gick bra. Varför kan inte skatteverket, Tullverket, Polisen, Försvaret och Kustbevakningen slå ihop sin administration. Här sitter tusentals och gör samma saker och stordriftspotentialen är mycket stor. Arbetstidsavtal och löneavtal är i princip lika och övrigt regelverk för upphandling, juridik, information och ekonomi är nästintill identiska. Det utgår inget konsultarvode för det här tipset.

Det gäller att se både framåt och bakåt annars får man se upp!

Idag var det möte med Tullveteranerna och vi fick en trevlig samvaro och en genomgång av hur smugglingen ser ut numera. Det finns medlemmar som börjat sin bana i Tullverket redan på 1930 talet som är medlemmar. Den värld de jobbade i är helt annorlunda dagens både när det gäller arbetsuppgifter och arbetsvillkor.

En intressant replik av deltagarna var att ”de riktiga tullarna är pensionärer numera”. En replik som kanske kommer att fällas även om 20 år och så vandrar det på om det finns tullverksamhet om 20 år. Personligen tycker jag att det börjar bli hög tid att se över hela statsförvaltningen och se hur man skall organisera de uppgifter som staten skall sköta.

Kanske är det bra som det är men det tror jag inte. Egentligen är det märkligt att ingen modern regering vågat sig på att åtminstone bara titta på och utreda myndighetsstrukturen och departementsgränserna. Jag tror det finns mycket att hämta i överbyggnaderna och få mer fokus på den operativa verksamheten. Det finns nog en hel del verksamhetsidéer som sammanfaller men hålls tillbaka av revirtänkande.

De rödgröna straffbeskattar pensionärerna!

De pensionärer som bor i en normalvilla i någon av våra tre storstäder kommer att drabbas av förmögenhetsskatt eftersom de flesta har taxeringsvärden över två miljoner där gränsen enligt uppgift sägs gå. Har pensionären dessutom en bil så får han betala extra bränsleskatt den vägen också. Jag tycker att den rödgröna alliansen har gått för långt. En pensionär i storstad som skött sig hela livet och betalt sitt radhus kan nu komma att straffbeskattas.

Jag tyckte det var att gå för långt när man igår la in Tobleroneretorik i den politiska debatten, men efter dagens skattenyheter så är jag inte säker på att det är fel att använda den typen av retorik. Jag förstår inte hur de rödgröna tänker. De verkar vara emot allt, vad de är för kan man fråga sig. Senast var det sveket kring förbifart Stockholm och nu en tillbakagång till föråldrade skatter som aldrig drabbat de rika.

Politiker skall smörja samhället men den senaste tiden verkar de rödgröna kasta mer grus i maskineriet göra allt för att bli illa omtyckta. Den skattelindring de säger sig vilja göra för pensionärer som inte är konkretiserade tar de med råge igen med dagens skatteförslag. Jag tror att socialdemokratin gjort ett misstag när de lierat sig med Vänster- och Miljöpartiet. Det här kan skapa förutsättningar för tidernas nederlag och vem tar ansvar för detta. Jag tror Mona Sahlin gör en kort karriär som partiledare.

Nu laddar pensionärerna om!

Det pågår ett mycket intressant arbete med att slå samman de två äldsta pensionärsorganisationerna SPRF och SPF. Ur dessa bildas en helt ny organisation som skall möta upp 50- och 60-talisterna. Vid sammanslagningen får den nya organisationen cirka 300 000 medlemmar. Idag avslutades en konferensresa på en av Viking Lines båtar där de båda förbundens distriktsordförande deltog.
 
Arbetet är nu halvvägs och sakta men säkert involveras alltfler förtroendevalda i utvecklingsarbetet. De båda arbetsgrupperna inledande förslag för en ny verksamhetsidé och organisation fick godkänt och arbetet fortsätter. Det måste successivt bli något nytt som möter upp mot en ny syn från de blivande pensionärerna och ett samhälle som har förändrats kraftigt i någon slags postindustriell tid.


Jag är med i arbetsgruppen verksamhetsidé och det är ett mycket stimulerande uppdrag. De stora dragen tänker jag inte gå in på här men för att visa på de förtroendevaldas kreativitet och att vara i tiden så föreslogs att vi även skulle ha virtuella föreningar där de som har problem att röra sig kan få en bra medlemsnytta.

Det finns mycket kunskap och kreativitet i pensionärsorganisationerna och jag kan inte förstå varför ca: 1 miljon pensionärer står utanför organisationerna. Det blir en rejäl utmaning att försöka organisera den delen för den nya organisationen. Jag tycker att du som börjar närma dig pensionsstrecket redan nu bör söka medlemskap Du tror att du vet vad som väntar dig när du går i pension. Jag törs säga att det gör du inte.

Meteorologen är en luring - inte sant längre!

Förr kunde man raljera med meteorologen och den prognos som han lämnade. Idag är prognosen till 98 % tillförlitlig och det är inte bara en han längre. Det är imponerande att se hur de numera, med exakthet, kan förutsäga morgondagens väder. Det handlar också om en helt annan kunskap om vindar från marknivå upp till 15 000 meter. Spridningen av den ”vassa” askan från Island kan nästan med ”millimeterprecision” förutses.

Meteorologen har fått en viktig roll i ett miljösamhälle där vi ofta ligger på gränsen för att utnyttja klimatet för ett optimalt välbefinnande och säkerhetstänkande. Kanske utnyttjar vi de här kunskaperna i för liten omfattning. För jordbrukarna kan säkert även temperaturer strax under jordytan ha en stor betydelse för kommande skörd. Värmen i havet påverkar vårt klimat mer än vi tror och här finns det säkert mer att utveckla.

För oss vanliga människor så kanske det inte gör så mycket hur vädret är men det blir alltid mycket roligare och vällustigt när solen skiner. Jag vill gärna citera min mormor som var jordbrukare och nära odlingslandskapet i Gästrikland . Hon brukade fråga oss 8-åringar på 1950-talet, - vet ni vad dom gör i Ockelbo när det regnar? Vi svarade givetvis – nej och hon replierade – dom låter det regna!

Otrohet inget för media!

Jag tycker det är att gå för långt när media lägger sig i kungligheters privata liv och kändisars otrohetsaffärer och eventuella svek mot sin partner. Ingen annan än de närmast berörda har med att göra vilka sexuella partner och sidosprång någon gör. Våran sexualitet och toalettbesök har ingen annan med att göra oavsett man är kändis eller ”vanlig”. Moraltanterna har stora framgångar i Sverige numera och vi är långt från 60-talets frihet.

Otrohet och snedsprång är något som har förekommit i alla världsliga tider och det är inget ovanligt utan något man får räkna med. En del människor bryr sig och andra låter det passera. Det är dock aldrig något som pressen eller någon annan har med att göra om det inte är brottsliga avarter. Jag tycker att den som pekas ut har all moralisk rätt att blåneka inför media och be journalisterna dra dit pepparn växer fastän i klartext.

En golfspelare och en kunglighet är de senaste offren för medias spekulationer ur olika perspektiv. Deras problem sanna eller falska har ingen annan en de själva och deras partner med att göra. Det borde vara möjligt att åtala och skadeståndsbelägga de som skriver den här typen av strunt. Det här är ingen nyhet utan säkert ett av världens vanligaste händelser. Kanske är det en större nyhet i det motsatta.

Bra för själen att blogga!

Det har blivit populärt att blogga när man drabbats av en livshotande sjukdom och man kan fråga sig varför det bloggas. Det finns säkert många skäl en del människor skriver dikter eller målar konstverk för att lätta på det inre trycket. Jag kan förstå den som har en alvarlig sjukdom inte orkar dra historiken för alla bekanta gång på gång. Det är säkert enklare att skriva och då få ut sina tankar så långt man nu vill gå.

Att skriva ger också en träning för både stavning och formuleringskonst. Det får heller aldrig bli för långt och då kan det bli svårare eftersom det är mycket besvärligare att hålla en innehållsrik text kort. Det är också svårare att hålla ett tal på tre minuter än ett på 45 minuter. För min del så skriver jag för att hålla hjärnan igång och möjligheten att reagera över det som jag tycker är konstigheter.

Skriver man på gränsen till åtal får man självklart många kommentarer till sitt skrivande. Det blir som de recensenter som skriver ner teaterpjäser, de får säkert många läsare men jag tror inte de mår bra att vara bror negativ hela livet. De brukar sluta sin bana hos en terapeut. Den dödssjuke som skriver har ju en berättelse som överträffar fiction och det kan man bara inte negligera som medmänniska.

Jag har inte så många kommentarer så jag skriver väl inte på gränsen till åtal och är vad jag känner till inte dödssjuk. Genom statistik vet jag hur många som är inne på hemsidan och jag är mycket nöjd med antalet läsare som tar sig tid.

Vad håller dom på med!

En herrans diskussion dök upp i radion där en präst var motståndare till att Kungen skulle eskortera Kronprinsessan och överlämna henne till Daniel inför bröllopet. Motivet till motståndet var att då skulle fler göra på samma sätt. Vad har prästen med det ett göra. Prästen skall göra som kunden vill.

Det är skönt att ha lämnat svenska kyrkan när man hör sådant trams. Det är förvånande att höra den här typen av åsikt från en präst. Jag hoppas flertalet präster ser mer till brudparet än till gamla ceremonier och former. Jag är heller ingen fan av kungahuset men de behöver inte ersättas av en lika dyr president. Då kan talmannen lika gärna sköta regeringsbildningen.

Egentligen skulle kungahuset kunna kommersialiseras och leva på egna intäkter. Jag tror att AB kungahuset skulle gå ihop. Det gäller bara att hitta formerna nuvarande system lever nog tyvärr på övertid. Det som är bra med kungahuset är att tesen ”den gud ger ett ämbete ger han också förstånd” blir sanning.

Förbifart Stockholm!

Om oppositionen vinner valet skall det bli en folkomröstning om den välbehövliga förbifarten. Det verkar inte som om alla har förstått att vi har en representativ demokrati i det här landet. Skall vi gå över till den modell de har i Schweiz och rösta om det mesta bara för att man inte kan komma överens politiskt. Sådana folkomröstningar lokalt öppnar för omröstning av verkliga otrevligheter.

Förra gången körde nuvarande regering över politikerna i Stockholm när det gällde vägtullar och den här gången är det oppositionen som hemfaller åt samma centralism och maktbegär där Vänsterpartiet och Miljöpartiet har gömt sig i en ny rödluvankostym. Det måste till en förbifart och varför skall de som ska norr- eller söderut behöva sitta i flera timmars kö på Essingeleden och dessutom betala en tullavgift för att passera något de inte vill passera.

Tyvärr fortsätter centralismens fula nuna att smyga sig in i svensk politik och även i myndigheter där man av okunnighet och i brist på både historisk, ekonomisk och social kompetens kliver de på i centralismens ullstrumpor. Tyvärr såg jag också en hel del av denna missriktade organisationsfilosofi under mina sista år i Tullverket och andra myndigheter.

Stockholm regionalt har bestämt sig, både Moderater och Socialdemokrater är överens om förbifarten och då dyker en centralistisk trojka upp och tar på gammalt Sovjetiskt maner över och centraliserar frågan. Är det så att vårt fordonsbränsle tar slut får vi en oljepeak år 2040 eller tidigare då går det alldeles utmärkt att lägga spår i förbifart Stockholm och då slipper vi de farliga godstågen genom Stockholm City. Bättre lokaltrafik har marginellt med den här frågan att göra.

Intressant i sammanhanget är att enligt wikipedia är Trojka ett ryskt ord som betyder "grupp om tre". Från början ett ryskt eller ungerskt hästspann med tre hästar i bredd. Då blir frågan osökt vem det är som håller i tömmarna i ett trespann som alltid är svårstyrt eller är det hästarna själva som bestämmer? I föbifartsfrågan blir det kanske vi väljare som styr, man vet ju aldrig när det handlar om folkomröstningar.

Ett försök att förklara vad pensionsdebatten egentligen handlar om!

Idag blir det till att läsa grafiska tabeller istället för bloggtext. De visar på hur det har blivit och hur det i accelererande hastighet kommer att bli framöver. Den här effekten ansvarar alla partier helt eller delvis för i pensionsöverenskommelsen.

Svaret finns i tre enkla punkter nedan och sanningen i två grafiska tabeller.

• Pensionerna ska följa löneindex
• 1,6 procentavdraget skall bort
• Bromsen avskaffas

Arkiv