Om webbplatsen | Kontakt

Otrevlig upptrappning av motsättningarna i Mellanöstern!

Ständigt ser man sammandrabbningarna i Mellanöstern och nu senast är det Israel och Palestinierna i Gazaremsan som bråkar med varandra. Vad jag kan förstå är det religionen som ständigt ställer till det. Idag var det fartyg som kom med bistånd som blev utsatta för övervåld och människor dödades. Det är för mig obegripligt att man med kraftigt våld angriper ett fartyg på internationellt vatten.

Religionen är den stora stötestenen och för mig som inte är troende utan sympatiserande med Humanisterna i Sverige ligger frågan på ett annat plan. Jag har jag svårt att förstå hur folk kan bli så fanatiska så de slår ihjäl varandra eller begår självmord i Guds namn. I Sverige måste vi ytterligare förstärka det sekulära synsättet för att inte komma i samma situation som de gjort i Mellanöstern och andra delar av världen.

Humanismen är vår mänsklighets viktigaste tro och det måste ständigt vara vårt mål att ge människan förmåga att ta ansvar för sitt eget liv. För två hundra år sedan var vi i Norden lika bra på att slå ihjäl varandra, kanske mest för att kungarna skulle hävda sig. Men det var ju också ett och annat krig i religionens namn.

Idag har jag svårt att tänka mig ett krig med våra Nordiska grannar och det känns på något sätt som om vi i Norden växt ifrån krigslusten och ”killerinstinkten”. Här har socialdemokratin varit föregångare i hundra år och nu är alla partierna med på tåget för att behålla vårt fredliga sinnelag. Låt slippa interna religionskonflikter och fortsätta att sträva mot ett sekulärt samhälle som alla trosinriktningar måste respektera.

Vem är morgondagens brottsling!

Morgondagens brottslingar är dagens barn. Så drastiskt uttrycker vi det inte och de flesta blir ju goda samhällsmedborgare. Kunde man i ett tidigt skede se vilka som hade fallenhet eller var på väg mot en brottslig bana så kunde mycket lidande undvikas. Det märkliga är att de som far riktigt illa som barn kan bli föredömen och de som har en fin barndom kan bli riktiga våldsmänniskor.

Jag tycker det borde forskas mer och särskilt seriöst på det här området. Det bästa är ju om vi kan påverka presumtiva brottslingar tidigt och undvika en massa elände. Jag tror att vi alltid kan se när det börjar gå snett för någon och det finns alltid en observatör som anar något. Kunde man redan där hitta en lösning utan att det blir ett angivarsamhälle skulle mycket vara vunnet.

Det mesta är ju också känt hur de flesta vill bli bemötta och det handlar oftast om sunt förnuft. Sådana enkla saker som respekt, innanförskap och synlighet, kryddat med lite vänlighet kan vara det som skiljer. Man gör ju oftast som föräldrarna gör inte som de säger man skall göra. Jag tycker vi i första hans skall satsa på att slippa våldbrotten och prioritera det förebyggande . Ett och annat eko och miljöbrott kan vi faktiskt stå ut med.

Drogerna är en frestelse som många inte tål. Vi får dåligt omdöme när vi dricker och narkotikan bryter ner och skapar ett stort behov av pengar för inköp. Allt detta ger grunden till brottslighet. Felaktigt använd är alkoholen den största boven när det gäller våldsbrottslighet. Det skulle vara obligatoriskt att få en självkännedom om hur ens eget omdöme påverkas av alkohol.

Straffet för lågt för dödsmisshandeln i Landskrona !

Den 23-årige man som slog ihjäl en kvinna i landskrona fick knappt två års fängelse vilket torde innebära att han är ute efter ett år. Den nya lagstiftningen som ger längre straff för den som misshandlar äldre har tyvärr inte trätt ikraft ännu. Jag tycker att när man ger sig på svagare så ska det straffas hårdare och i det här fallet innebar misshandeln att kvinnan dog.

Det finns alltid en större risk att en äldre dör eller får svårare skador när den utsätts för våld. Detta oavsett det handlar om en olycka eller våld. Mannen som förskingrade pengar från Röda Korset fick fem års fängelse vilket var rimligt för detta avskyvärda brott. Jag tycker äldremisshandeln i Landskrona också borde bestraffas med fem år eftersom en människa fick plikta med livet.

Elgiganten och SIBA håller inte vad de lovar!

Nu har jag försökt köpa en GPS för extrapris vid dessa två företag. Båda gångerna har det misslyckats. Idag hade Elgiganten annonser i Metro och i särskilda reklamblad om en viss GPS. Det var med en viss skepsis jag åkte till Elgiganten i Kungens Kurva och givetvis fanns det inga GPS för det priset och inte i några av deras andra affärer i Stockholm heller. En undersökning via deras hemsida visar på att det inte fanns en GPS av det slaget i någon av butikerna i Storstockholm. Är denna typ av marknadsföring verkligen tillåten.

Som vanligt var det en ung man som istället ville sälja en annan GPS, givetvis dyrare. Det övergår mitt förstånd hur man kan gå ut med en så stor reklamkampanj och sedan har man inga produkter tillgängliga i butikerna samma dag. Jag har varit med om något liknande när jag skulle köpa en TV hos Elgiganten då ville den unge finnige försäljaren sälja en helt annan och givetvis dyrare TV. Den gången fanns det några enstaka TV i lager av den sort jag ville ha.

Elgiganten skall ha jäkligt klart för sig att gubbar i sextioårsåldern inte går på den här typen av billiga säljtrick. De hör heller inte hemma hos seriösa företag. Eftersom jag råkat ut för något liknande på för några månader sedan hos SIBA så verkar branschen använda den här typen av trick frekvent. Jag tycker det här är i klass med den ommärkta köttfärsen i ICA-butikerna.

Lediga sommarveckaor i Semesterhemsstiftelsens anläggningar!

I Bönans fiskeläge strax utanför Gävle finns det tre veckor direkt efter midsommar tillgängliga för att hyra veckovis. På Kättilö i Gryts skärgård ligger anläggningen Barösund där finns det spridda veckor lediga under högsäsong. Tull- och kustbevakningsanställda kommer i första hand när det gäller uthyrning. Kontakta föreståndarna som du hittar under länken, där finner du också närmare information om anläggningarna.
http://www.tullkust.se/path/semesterhem/semesterhem.aspx

A-kassan en del av socialförsäkringssystemet?

Skall facket ha hand om A-kassan eller skall det vara en statlig försäkring ungefär som sjukförsäkringen och gälla alla som arbetar. Jag har alltid varit en stor förespråkare att A-kassan skall hanteras av facket. Dels har det varit en försäkring så att många är med i facket och att vi kan behålla den svenska modellen. Det har också varit ett bra sätt för facket att ta ansvar för sysselsättningsgraden inom yrket eller kollektivet.

Några fack med få arbetslösa som akademikerna och poliserna har inte behövt en A-kassa eller så har de kunnat starta kompletteringsförsäkringar till redan ekonomiskt starka grupper då grundersättningen är på en relativt låg nivå. Att ha en egen A-kassa utan statliga subventioner för ett mer arbetslöshetsmässigt utsatt kollektiv är av ekonomiska skäl omöjligt. Ur välfärds- och rättvisesynpunkt har nog tiden passerat de gamla lösningarna och jag blir mer och mer tveksam till att fack och A-kassa kopplas ihop på det gamla sättet.

Tyvärr kan ett nytt system innebära att facket förlorar medlemmar och vår svenska kollektivavtalsmodell riskerar att ersättas med en politisk modell där arbetstagarna är helt i händerna på politikerna. Det kan i sin tur innebära politiska strejker som inte vari så vanliga i det här landet. Hur det än blir så måste dagens A-kassa bli mer rättvis mellan de olika yrkesgrupperna.

Det kan inte vara rätt att en grupp som har liten arbetslöshet kan åka i gräddfil och andra mer utsatta yrken får betala höga premier. Tyvärr har nog folkpartisten Jan Björklund nästan rätt i den här frågan. Han har inte visat alla korten och om det blir en generell premie för alla yrkesgrupper. Blir det inte så då kan vi kasta Björklunds förslag i papperskorgen.

Det är ju så att blir det massarbetslöshet så klarar inte ens staten av den här försäkringsuppgiften. Det blir ju på samma sätt om alla blir sjuka samtidigt. För arbetsmarknadens bästa och av rättviseskäl talar mycket för att Jan Björklund är på rätt spår om han nu är det?

Bra att brottslingar läggs ut på You Tube!

Jag blir glad nästan lycklig när en man som blivit utsatt för inbrott har filmat händelsen och sedan lägger ut filmen på You Tube. Han fick namn på brottslingen nästan direkt. Så ska en slipsten dras och jag hoppas verkligen att alla följer det exemplet och installerar dolda kameror som kan filma ett inbrott eller intrång.

Det här är tusen gånger bättre än nästan oåtkomliga spaningsregister hos myndigheterna. Här finns en av lösningarna på många brott och även till en bättre trygghet i ett tätbefolkat samhälle. Ingen skall kunna gömma sig i anonymitet när ett brott begås.

Det finns nu smarta och små kameror för hemmabruk där du kan få direktleveranser via nätet det är bara att köpa och montera. När tjuven eller våldsverkaren hittar kameran, då är han för sent ute. Av etikskäl undvik toalett och sovrum i övrigt är det en prisfråga. En dold kamera och en film på You Tube gör mer än larm och 1000 poliser.

Jag tror mycket på kameran som brottsbekämpare och den behöver inte bli integritetskränkande om vi gör filmningen till en privatsak. Jag tror inte samhället inom överskådlig tid orkar med frågan om tillstånd och annat för att få en lägre brottslighet. Kanske en kamera på rockslaget och en i bilens grill ger bättre skydd än något annat.

Lediga sommarveckor i Semesterhemsstiftelsens anläggningar!

I Bönans fiskeläge strax utanför Gävle finns det tre veckor direkt efter midsommar tillgängliga för att hyra veckovis. På Kättilö i Gryts skärgård ligger anläggningen Barösund där finns det spridda veckor lediga under högsäsong. Tull- och kustbevakningsanställda kommer i första hand när det gäller uthyrning. Kontakta föreståndarna som du hittar under länken, där finner du också närmare information om anläggningarna.
http://www.tullkust.se/path/semesterhem/semesterhem.aspx

Tullveteraner besöker Vikbolandet!

Idag var det utflykt med Tullveteranerna i Stockholm till Vikbolandet. En fantastisk kustnära miljö med ett landskap som bara Sverige kan erbjuda. Prova gärna på genom att ta vägfärjan över Bråviken vid Kvarsebo när du skall köra E22 söderut efter Söderköping. Det är krokiga men vackra vägar så även om det är genare så tar det längre tid än att åka E4 över Norrköping in på E22.

En avstickare till Arkösund och en god fisklunch på den lilla restaurangen gör inte resan sämre. Vi gjorde också en utflykt med båt i St:Anna skärgård med en liten visit i det lilla Capella Ecumenica som ligger fantastiskt på en liten ö. Det är också alltid kul att träffa gamla kollegor och språkas vid under en hel dag. Vi har haft kul ett helt yrkesliv tillsammans och det fortsätter.

Man behöver inte åka till Grekland för att båtluffa, det går att göra i St:Anna och Gryts skärgårdar.

Utan medlemsnytta inga medlemmar!

Medlemsnyttan blir allt viktigare för medlemmar i föreningar. Det finns en tydlig trendspaning över detta syndrom. Tidigare var vi många gånger medlemmar i föreningar av ohejdad vana och så är det inte längre i nuvarande generation in aktion. Vi måste känna att vi har nytta av föreningen på något sätt. Det kan vara utvecklande, intressemässigt, ekonomiskt eller gemenskap. Det finns säkert fler skäl.

Jag personligen rensar nu i mina medlemskap och har jag inte en direkt nytta av föreningen då vill jag inte vara medlem längre. Det måste finnas något incitament som gynnar mig eller mina intressen. Det låter kanske egoistiskt men det finns ingen anledning att slänga ut medlemsavgifter på det man inte har någon nytta av.

När medlemsavgifterna passerar 200 kr per år för t.ex. en pensionär då behöver föreningarna visa på reell medlemsnytta om man skall få medlemmarna att stanna kvar. Medlemsavgifter till politiska partier ger sällan något konkret tillbaka till medlemmen så där ligger nog en del av förklaringen till de stora medlemsförlusterna.

Arkiv