De båda pensionärsorganisationerna har utrett ett samgående och en nödvändig omvälvande förnyelse av organisationerna. Nu har utredningen överlämnats till de båda organisationernas styrelse för beslut och eventuella justeringar. Vi är ett antal medlemmar från de båda organisationerna som medverkat i utredningen. Alla är överens om att det behövs en förnyelse.
Sverige genomgår just nu i början av det nya seklet en kraftig förändring och det är många organisationer och politiska partier som inte hänger med vilket innebär att de kommer att bli mycket små och upphöra inom en tjugoårsperiod. Allt behöver förnyas och det bästa är att successivt hänga med i utvecklingen, då blir inte svängningarna så stora och omställningen svår för medlemmar och organisation.
I valrörelsen kan man se att Socialdemokraterna gick till sitt livs nederlag därför att man inte förnyat sig. Det märkliga är att det är Broderskaprörelsen, den kristna delen av Socialdemokratin som är mest självkritiska och pekar på realistiska framtidsframgångar. I dagens DN skriver ordföranden ”Vi framstår som konservativa, stolta över gårdagen än nyfikna på framtiden”. De orden kan lika väl gälla dagens pensionärsorganisationer som har svårt att övertyga medlemmarna om en nödvändig förnyelse.
Dagens nyblivna pensionärer är pigga och åker på äventyrsresor och vill mer än att dricka kaffe och lyssna på en trubadur. Den tiden kommer något senare när benen inte bär och då behöver man byta ut kaffet mot ett glas vin. Generationer i samverkan är det koncept som jag förordar. Det innebär att det inte längre finns någon tydlig gräns där arbetsliv och deltagande i samhället alla aktiviteter upphör. Vi får en högre medellivslängd, lever i städer, är piggare, vill mer. Då krävs en politik från både pensionärsorganisationer och partier för den tredje och fjärde delen av livet.
Utan en aktiv förändring av pensionärsorganisationerna så går man samma öde tillmötes som Socialdemokraterna gjorde det här valet.