Om webbplatsen | Kontakt

Vardagsbrott ett dåligt ord för våld!

Att använda ordet ”vardagsbrott” för våld är mycket olyckligt. Polisen lär enligt uppgift i större sammanhang undvika ordet men i media är det fortfarande lika vanligt. Det är stötande att jämföra vardagen med våld det skickar helt fel signaler. Jag tycker vi skulle hitta ett ord som förnedrade våldsmannen och som förstärkte vår avsky mot den typen av brott.

Det är anmärkningsvärt att de skitstövlar som misshandlade den centerpartistiske riksdagsmannen slapp ut ur häktet efter bara något dygn. Det spelar ingen roll om de är 13 eller 20 år det måste kännas när man är en våldsman. Nu var det en riksdagsman hur många andra blir inte misshandlade och gärningsmannen får ett kort straff. Offret kan ha fått livsvariga skador.

Man är tillräckligt vuxen vid 13 år för att förstå. Jag jobbade varje eftermiddag efter skolan när jag var 13 år och var en del av vuxensamhället. Det börjar bli lite väl fjantigt i Sverige. Vi måste ha en nolltolerans när det gäller våld oavsett gärningsmannens ålder.

Uselt stöd till svensk folkdans och musik!

Jag har skrivit om det förr men nu har jag fått oväntat stöd från Sverigedemokraterna som vill stödja svensk folkmusik och dans. Det är faktiskt en kulturskatt som håller på att gå i graven. Folkdansarna blir bara äldre och det är ont om ungdomar i leden, kanske är det något bättre ute i landet men om några år finns det inga folkdansare som dansar med barnen på midsommaraftonen och visar upp svenska folkdanser.

Svensk television alla kategorier skall ju lyfta kulturen men de visar bara dansprogram med utländska danser och det kan möjligtvis förekomma en snutt med folkdans på midsommaraftonen. Kanske är det dags att bilda en kartell och ta 100 000 för en uppvisning en midsommar, då kanske man vaknar och börjar förstå värdet.  Kulturmänniskorna i media verkar bli alltmer obegåvat enkelspåriga och dessutom väller det könsord ur munnen på dem när de med glädje recenserar författare som i brist på skrivarkompetens kallar sina böcker för könsord eller andra ord som vi inte använder i seriösa sammanhang.

Nu vill Sverigedemokraterna stödja svensk tradition och då lär det väl bli ännu svårare att få den s. kultureliten att begripa att de har en kulturskatt att bevara på hemmaplan. Det är märkligt att folk tror att allt är bättre och finare ju längre bort från Sverige man kommer.

Har det alltid varit så här!

Just nu känns det som nästan alla föreningar som jag är medlem i har stora problem att rekrytera nya medlemmar och funktionärer. Det verkar som om föreningslivet i Sverige är inne i en riktig svacka och de sista entusiasterna är pensionärer. Vad det beror på vet få men det finns ju trendspanare som har sina tankar om varför. Visst är det så som trendspanarna säger att alla vill ha ut någon slags personlig vinning av ett medlemskap i en förening men det är också mycket annat som pockar på uppmärksamhet.

Förr fanns det bara kyrkan på söndagen idag är det miljontals kvadratmeter med köpcentra där helgen spenderas och det är mycket hemmabyggeri mm. Jag talade med en 30-talsförfattare på 1970-talet och han påstod att det var kris i föreningslivet även på 1930-talet så det kanske är ett normaltillstånd att föreningar har rekryteringsproblem då och då.

Det behövs göras något åt föreningslivet det krävs massor av förenklingar i stadgar skattesystem och föråldrade mötesformer. Vem vill ta på sig en kassörssyssla och kämpa med skatter och annat kineseri från skattemyndigheter och andra när det handlar om småbelopp. Protokollen läses i bästa fall en gång av två personer. Många föreningar går över till att helt kommunicera med medlemmarna över nätet kompletterat med snabba årsmöten.

Tyvärr får man då besök av någon petimäter på mötet som har hittat något form- eller stavfel och personligen bryr jag mig inte om dessa personer numera. De tillför inget till en organisation och kan lika gärna ägna sig åt något annat. Vi måste skapa om föreningslivet och det är rejält om det skall överleva de kommande 50 åren.

Eftervalsdebatten!

Eftervalsdebatten handlar i huvudsak om två frågor och det är Sverigedemokraternas roll och varför det gick så dåligt för Socialdemokraterna. Den senare frågan tror jag man finner en lösning genom att gå tillbaka till den tiden då Gunnar Sträng rekryterade medlemmar till facket och partiet. Han rekryterade i första hand arbetsledarna för att de var föredömen och skötte sig i samhället och söp inte. De hade oftast ett gott rykte både bland sina underställda och hos sina uppdragsgivare.

Moderaterna har gjort i princip detsamma som Gunnar Sträng gjorde för nästan 100 år sedan, de satsar på dem som går till jobbet varje dag och faktiskt är samhällets stöttepelare. Man behöver inte vara ett under av taktiker för att förstå att det är den gruppen man måste vinna i första hand. Läger man sedan på med lite omsorg, trygghet och vård då har man nästan vunnit slaget om retoriken fungerat.

Ingen kommer att vinna ett val på att enbart och i första hand tala om de som har det sämst i samhället hur vällovligt det än är.  Så länge det är en majoritet som har lön av anställning så måste man börja där. Den trendspaning jag fått del av är att idag vill människor ha tillbaka något när de engagerar sig. Det behöver nödvändigtvis inte vara ”guld” men något måste det vara annars så blir det inget engagemang.

När det gäller Sverigedemokraterna så återkommer jag med en kommentar när de har visat upp sin politik i praktisk handling i Riksdagen. Det skall bli mycket intressant att se vilken strategi de väljer eller kanske blir tilldelade.

SVT är nu på en bottennivå!

Under min livstid har det inte varit så dåliga program i SVT som det är just nu. Sveriges Radio har många intressanta program men televisionen har helt spårat ur och tappat greppet. En lördagskväll kan man lika gärna stänga av TV:n efter Rapport. Oldsberg har passerat bäst före datum och det är patetiskt att se honom försöka imitera den fina skåningen Lars Holmqvist och helt misslyckas. Oldsberg gjorde på spåret på ett utomordentligt bra sätt men i ”Här har du mitt liv” misslyckas han fullständigt. Det blir bara dåligt eftersom Oldsberg och intervjuoffren inte har den särskilda personlighetshantering som Lasse Holmqvist framkallade.

Det är oftast fel att upprepa något bra som gjordes i en annan tid. Ingen kan upprepa det som Karl-Gerhard och andra gjorde på 40 och 50-talet. Det är bara att gå vidare eller se på repriserna ingen kan någonsin kopiera vare sig TV-program eller Gunnheden.se, det är alltid ett steg framåt som gäller. När det gäller SVT så är det dags att byta ett antal chefer för så här kan det inte fortsätta. Jag vill inte övergå till att se på reklam-tv eftersom det är förnedrande att avbrytas av nonsensreklam.

Krav på lagstiftning!

Nu krävs det lagstiftning och förbud mot att sms:a vid bilkörning. Jag tror inte jag skulle klara av det konststycket att formulera en text när jag kör fastän bilen har automatlåda. Det är väl ganska självklart att det är förbjudet att sms:a redan idag eftersom det måste betecknas som vårdslöshet i trafik. Ibland känns det som vi skapar för många lagar, det går att använda de vi har. Den polis som ser en person som sms:ar när den kör bil måste ju skriva en anmälan och det vore konstigt om det inte blev en fällande dom.

Sätt dit skitstövlarna!

Nu senast var det en riksdagsman som blev brutalt nedslagen och sparkad. Det var säkert inte många sparkar från att han blivit mördad eller förlamad för resten av livet. Den här typen av våldsmän som sparkar eller använder kniv skall ha långa mycket långa straff och om de inte är svenska medborgare, utvisas. Nu är våldet ända inne i riksdagen då borde man väl förstå den här våldsproblematiken och stifta lagar därefter. Nuvarande regering har höjt straffen för våldsbrott men de måste gå längre.

Ingen vanlig människa i det här landet skall behöva bli misshandlad på det här brutala sättet. Nu är två personer gripna och vad ligger bakom detta? Ja inte är det ett vanligt polisarbete, SÄPO sköter utredningen och kameraövervakning var säkert avgörande för ett gripande. Av detta kan man lära sig att det blir ett effektivare polisarbete när spaningsvana SÄPO-poliser tillsammans med kameraövervakning.

Hade man lagt ner lika mycket arbete om det varit en ”vanlig kille” på väg hem? Jag hoppas det men är tveksam. Vi vanliga medborgare vill ha fler kameror det är bara en samling ljusskygga individer och de högsta juristerna i samhället som tycks ha något att dölja. Min önskan är att mobiltelefonfabrikanterna tar fram en mobil som kan sända bilder från en knappnålsstor kamera som sänder till en privat databas. Finns det en bild så kan man hitta våldsmannen själv och då behöver polisen bara hämta skitstöveln.

Utredningen om sammanslagning SPF och SPRF klar!

De båda pensionärsorganisationerna har utrett ett samgående och en nödvändig omvälvande förnyelse av organisationerna. Nu har utredningen överlämnats till de båda organisationernas styrelse för beslut och eventuella justeringar. Vi är ett antal medlemmar från de båda organisationerna som medverkat i utredningen. Alla är överens om att det behövs en förnyelse.

Sverige genomgår just nu i början av det nya seklet en kraftig förändring och det är många organisationer och politiska partier som inte hänger med vilket innebär att de kommer att bli mycket små och upphöra inom en tjugoårsperiod. Allt behöver förnyas och det bästa är att successivt hänga med i utvecklingen, då blir inte svängningarna så stora och omställningen svår för medlemmar och organisation.

I valrörelsen kan man se att Socialdemokraterna gick till sitt livs nederlag därför att man inte förnyat sig. Det märkliga är att det är Broderskaprörelsen, den kristna delen av Socialdemokratin som är mest självkritiska och pekar på realistiska framtidsframgångar. I dagens DN skriver ordföranden ”Vi framstår som konservativa, stolta över gårdagen än nyfikna på framtiden”. De orden kan lika väl gälla dagens pensionärsorganisationer som har svårt att övertyga medlemmarna om en nödvändig förnyelse.

Dagens nyblivna pensionärer är pigga och åker på äventyrsresor och vill mer än att dricka kaffe och lyssna på en trubadur. Den tiden kommer något senare när benen inte bär och då behöver man byta ut kaffet mot ett glas vin. Generationer i samverkan är det koncept som jag förordar.  Det innebär att det inte längre finns någon tydlig gräns där arbetsliv och deltagande i samhället alla aktiviteter upphör. Vi får en högre medellivslängd, lever i städer, är piggare, vill mer. Då krävs en politik från både pensionärsorganisationer och partier för den tredje och fjärde delen av livet.

Utan en aktiv förändring av pensionärsorganisationerna så går man samma öde tillmötes som Socialdemokraterna gjorde det här valet.

Datorn har ett kort liv!

Det är bara att konstatera att efter sådär fem år och framåt då är datorn mera skrot än hjälpmedel. Först tror man att det är fel på ens egen förmåga men det blir avbrott allt oftare och sedan är det bara en sak att göra och det är att köpa en ny. Min dator är numera ganska lynnig den går bra ena gången och nästa så blir det bara avbrott och förmodligen har det blivit buggar både här och där. Sannolikt beror det på programmen som hakar i varandra och hostar och hackar efter alla uppgraderingar.

Vi fick för några år sedan köpa våra gamla hem-pc för över tretusen kronor enligt skattemyndigheternas beslut för att det inte skulle bli en förmån. Det är en ålderdomlig syn Skatteverket har på den här frågan en dator som är ett år borde ha ett marknadsvärde på några hundra kronor och inte tretusen efter fem år. Nu är problemet löst eftersom det inte finns några hem-pc förmåner längre. Jag skulle med dagens kunskap aldrig ge mer än några hundralappar för en använd dator.

Vi är alla datorberoende både i arbetslivet och privat och idag är det mer vanligt att dagligdags använda datorn än att dricka mjölk. Det är trösterikt att priset på datorkraft minskar men mjölkpriset går upp och jag dricker inte mjölk.

Nu rörs det om i grytan!

Det blev ju ett herrans liv när SD kom in i riksdagen vilket förvånar mig. Det är ju de nuvarande partierna som skapat förutsättningarna för SD. Alltför ofta har man sopat invandrarproblemen under mattan istället för att ta itu med sådant som vi inte accepterar i vårt samhälle. Jag har själv bott i norra Botkyrka och det var oftast bara positiva möten med invandrare som oftast var vänliga och hjälpsamma. Det finns dock ett antal som inte följde våra normer och regler och dessa problem gick inte att diskutera utan sopades under mattan.

Jag tycker förra metallbasen och sedan integrationsministern ”Blomman” var en av de få som vågade ta upp problemen. Hans budskap var att ”en skitstövel är en skitstövel oavsett varifrån han kommer”. Nuvarande minister Nyamko Sabuni är nästan i samma klass och tar tag i problemen och låter det positiva växa in i vårt samhälle. Det finns ingen anledning att skydda ett brottsligt beteende oavsett varifrån gärningsmannen kommer. Det får inte finnas någon ”rättslig backning” beroende på en persons ursprung. Vanligt folk ser sådant och blir förbannade och vips så är det en organisation som tar hand om detta.

Det skall bli intressant att följa utvecklingen av SD antingen så anpassar de sig till de ”fina rummen” eller så går de en annan väg och då blir deras session i riksdagen kort. Sköter de andra partierna sitt uppdrag så blir de obehövliga. Jag tror att Sverige är moget för en amerikansk modell med ”demokrater och republikaner” då skulle vi slippa de mer eller mindre onödiga småpartierna, minska en allt för stor riksdag. Är Mona Sahlin och Fredrik Reinfelt riktiga statsmän då ringer de upp varandra och löser den uppkomna situationen genom ett unikt samarbete. Partierna är mer lika i sin politik än Socialdemokrater, Västerpartiet och Miljöpartister.

Arkiv