Om webbplatsen | Kontakt

Seniordans!

Det finns många olika typer av dans alltifrån sittdans till de vådligaste turerna och de flesta har långvarig svensk tradition. I helgen har jag genomgått en instruktörsutbildning för seniordans och det handlade mest om basic och pedagogik. Jag tror att det mesta som sades skulle kunna användas i en chefskurs. Det handlar om att lyfta människor och inte sänka dom. Det är till och med bra att det blir fel för då blir det rätt nästa gång en sanning som många chefer inte har förstått.

För att återgå till dansen så har dansen en lång historia kantad av förbud och bannbullor från kyrkans män. Det finns intressanta citat redan före Kristus som ”ingen dansar när han är nykter” som kommentar kan nämnas att det är omöjligt att dansa folkdans onykter. Andra citat är ”att dansen är en ring i vars mitt djävulen sitter”, vissa församlingar förbjöd dansen för kristna benämnde dansen som ”syndiga djävulska dansen”. En företeelse som väckt så stort intresse från de tråkiga tilltalar mig helt och håller.

Nu när jag lärt mig att det går att sitta och dansa då kan jag vara syndig livet ut!

Alkoholstatistik inte helt enkelt!

Det finns en intressant artikel om du följer länken http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.478853-ingen-alkoholpolitik-utan-korrekt-statistik där du kan läsa om den besvärliga problematiken med statistik kring alkoholinförseln. Titta även in på Samhälls- och drogbekämpningsfrågor genom att klicka på listen ovan.

Råd till Svt!

Tittarsiffrorna rasar för Svt och dansbandskampen och det behöver man inte vara analytiker för att förstå. Det vore bättre att blanda underhållningen med andra framträdande och solister. Banta ner antalet dansband till ett eller två per sändning och lägg in lite gammel-, gilles och folkdans. Låt några kändisar lära sig att dansa någon eller några av dessa danser och krydda med några av våra duktiga solister. Tango dansar man bättre i Finland och Argentina och vi har tillräckligt med nyimporterade utlänska danser. Locka också fram de personliga egenskaper hos artisterna som de visar upp hos Dobidoo och Så ska det låta.

Svt har en skyldighet att visa upp kulturarvet men de negligerar helt den svenska folk- och gillesdansen. Det börjar bli ont om folkdansare så skynda er på medan de kan dansa. Ytterligare ett råd är att skippa alla dåliga trailer och efterapningen från kommersiella media.

Snorungar!

Det är helt oförståeligt att fjortonåringar rånar andra ungdomar på biltelefoner och annat. Ännu värre är att föräldrarna inte vågar polisanmäla brottet. Så här får det inte vara i ett samhälle, de här ”rånarna” borde omedelbart tas om hand och några dagars inlåsning skadar inte. Dessutom borde föräldrarna bötfällas rejält för att de inte tar hand om sina barnrånare. Hade det varit för någar år sedan hade jag rekommenderat ”ett kok stryk” men den uppfostringsmetoden är ju förbjuden.

Min farfar hade droska i Stockholm på 1920-talet och enligt uppgift ville en kund inte betala vid ett tillfälle och då gick färden till Liliansskogen där kunden fick sig ett kok stryk. Med detta var saken avklarad och så gick det till på den tiden och det var ju inte så länge sedan. Med detta vill jag inte ha sagt att metod Liliansskogen är att rekommendera, men det borde finnas något mellan den tidens omedelbara straff och dagens handfallenhet från ansvariga föräldrar och myndigheter.

Ett löjets drev!

Så har man då gett sig på moderaternas Arkelsten för att hon gjort en studieresa och suttit i SWECOs styrelse. Jag ifrågasätter om det är en förmån att göra en studieresa det är snarare ett arbete eller utbildning. Under mitt yrkesverksamma liv har jag gjort tusentals tjänste- och studieresor att det skulle ha varit en förmån går över mitt förstånd. Om jag gratis skulle få en semesterresa ja då är det en förmån för då förfogar jag ensidigt över min tid och resa. Det gör man aldrig vid en studie- eller tjänsteresa. Man väljer heller inte sitt ressällskap och inte heller förfogar man över tiden. Medias och vissa professorers förståsigpåande är småaktigt, på gränsen till löjeväckande och obegåvat.

Det är väl bra att unga människor får chansen att sitta i en styrelse i ett företag som speglar framtiden med konsulttjänster. Vad skulle en politiker kunna göra för ett sådant företag, inte något som exklusivt kan gynna konsultföretaget. Arkelsten skulle också ha gjort någon resa med RFSU och hur det skulle kunna klassas som en förmån är än mer obegripligt. Jag gillar typen Arkelsten en tuff tjej som vill och kan något och i det här fallet kan jag nästan hemfalla åt att drevet går igång bara för att hon är kvinna. Jag vill inte ha tråkiga gråa riksdagsmän utan ut med dem i styrelser och verklighet. Vi har nog av gråa tråkiga riksdags- och statstjänstemän i ledande befattningar, vi behöver folk med färg det har den här tjejen oavsett hennes politiska åskådning.

Den nya sovrumsjuridiken!

Det skall bli intressant att se hur den utredning som har hanterat ”samtycke” vid intima situationer människor emellan är formulerad. Det här är ingen lätt materia och det är skönt att man inte är en ung man längre. För att vara riktigt säker så gäller det att medföra en juridiskt rätt utformad blankett under helgens eskapader. Innan det bär till så gäller det att få ett bevittnat samtycke för att vara riktigt säker och inte riskera att sitta i häktet måndag förmiddag.

Om det fanns ett intresse för intimiteter före undertecknandet av blanketten så har det säkert försvunnit under resans gång för att hitta två vittnen och en bläckpenna. Det kanske går att inrätta en sms funktion för ”on”. Var går gränsen för när det svänger för antingen ”on” eller ”off”. Visst skall ingen kunna tvinga till sig sex men är det här rätta metoden för att reda ut det hela. På något sätt känns det som att vi håller på att skapa religiösa lagar. Jag tycker synd om våra ungdomar som nog blir ganska vilsna i den här juridiken.

Det är tur att man var ung på 1960-talet då lekte livet då var sex inget som Påven och jurister formulerade och kyrkan var marginaliserad. Det finns en växande nymoralism i dagens samhälle och många bara jamsar med en utveckling som måste hållas under uppsikt.

Insmugglade vapen!

På ett mycket skickligt och trovärdigt sätt svarade tullverkets representant i morse på hur man såg på och hanterade smuggling av vapen. När reportern kom in på resursfrågan om det skulle bli bättre med fler tulltjänstemän som operativt övervakade införseln så blev svaret i princip nej. Här handlar det om meddelarfrihet, ingen anställd vågar längre att säga sin mening för då är karriären över och löneförhöjningen borta. Visst skulle fler vapen beslagtas om det blev fler personer i operativ tjänst det behöver man inte vara överbegåvad för att förstå. Det handlar om flera olika yrkeskategorier för att få effektivitet i kontrollfrågorna och det är personal närma den operativa verksamheten. Tyvärr så sväller den centrala ledningen i de flesta myndigheter inklusive regeringskansliet på bekostnad av de lokala operativa resurserna.

Tullverksamheten i södra Sverige har beskurits hårt och pensionsavgångar tillsätts inte i någon större omfattning däremot växer centrala enheter ohämmat och obehövligt. Det som bekymrar mig mest är att meddelarfriheten är starkt beskuren i myndigheterna och det är ett hot mot demokratin. Det är viktigt att höra ”sanningar” från gräsrötterna det mår både demokrati och myndighetsledningar bra av även om det inte alltid är nyanserat. Min enkla slutsats är att det hade blivit fler vapen, narkotika och alkohol i beslag om resurserna satsats operativt istället för centralt. Varje vapen som tas bort från marknaden innebär färre skjutningar och lidande.

Skotten i Malmö!

Det är ohållbart att en person får gå lös i en stad och skjuta mot folk dag efter dag. Det här är allvarligt och visar på ett systemfel i rättssamhället när en galning får gå lös dag efter dag. Det finns bara en metod för detta och det är spaning på bred front, lite provokation, tipspengar och kameror. Det senare är det effektivaste och jag hoppas verkligen polisen monterat upp några hundra kameror på strategiska platser i Malmö.

När en riksdagsman blev nedslagen då kopplades Säpo in omedelbart och fallet löstes på nolltid. Skjutningarna i Malmö är ännu allvarligare eftersom det kan skapa svårlösta motsättningar i samhället. Jag blir besviken när jag hör en polisman säga att det är bara traditionellt polisarbete och inte jaga skuggor som gäller då känns det fantasilöst. Uniformerade poliser löser inte det här problemet utan det är massiv spaning, kameror och detektiven allmänheten.

Stå i kö en filosofisk utmaning!

Räkna alltid med att du står i fel kö hela livet då blir det ett nöje att köa. Bli definitivt aldrig arg för att någon har glömt att betala för påsen och återkommer med detta efter att ha betalt. Många av oss lägger alltid streckkoden åt rätt håll så det blir lättare för kassörskan och går fortare, andra har inte en tanke åt det hållet. Jag tycker det är bäst att skanna varorna själv och lägga dem i väskan direkt. Att så i en kö utanför en krog en kall vinterkväll är förnedrande och inget för mig då blir det hellre en varmkorv.

Att stå i kö kan vara att njuta av livet, tiden går inte så fort och då känner man att man lever. Konstatera bara självklarheten att vi människor allihop olika oavsett inom eller mellan kön, ras och vad det nu kan vara. Det går ju att iaktta samtala och ha trevligt i kön men då går ju tiden å andra sidan fortare och då får man fundera över vilket förhållningssätt som är bäst vid köstående. Att bli arg eller kommentera sina medmänniskors beteenden blir bara negativt och ger förhöjt blodtryck och en sämre livskvalité. Har man rätt förhållningssätt kan det vara en förmån att stå i kö.

För den som inte vill njuta av en kö så är det bara att vara först ute på morgonen om det inte är rea. Detsamma gäller den som inte vill vara med om morgonrusningen, åk kl. 5 till jobbet och hem kl. 1430 eller kl. 2130. För oss som är pensionärer och vill njuta av köerna är det bara att välja tid. Varför har vi så bråttom, är det månne för att hinna i tid till det sista andetaget.

Putti putti!

Det var den låten med Jay Epae www.youtube.com/watch?v=UR9h_c4s-ac Radio Nord förknippades med och en reklamslogan som löd ”varför säger du, Broddmans tre gånger, tre gånger, tre gånger, hela tiden -jo tre butiker o.s.v.” Broddmans sålde radio och fotoprylar och var på den tiden den moderna butiken motsvarande Elgiganten och Media Markt fast på 90 kvadratmeter. Det var konstigt att vi ungdomar inte gjorde revolt när myndigheterna stängde ”piratradiostationen” som var fartyget, Bon Jour utanför den svenska territorialgränsen. Sveriges Radio var på den tiden en radiostation med ett meterhögt dammskikt över sig och möjligtvis spelade Kalle Jularbo. Var man ung så rattade man in Radio Luxemburg som spelade Elvis och Alma Cogan.

När man ser på myndigheternas agerande på den tiden så skäms man för svensk politik och myndighetsutövning som skapade en ny lag och radiostationen tystnade efter ett år. Sannolikt pågår liknande aktiviteter idag som folk kommer att skratta åt om 50 år. Det är bra att då och då fundera över det man håller på med. Heder åt Jack Kotschak som drog igång Radio Nord och med det tvingade fram P3 som var dåtidens P4. Han fick också bort det meterhöga dammskiktet från Sveriges Radio som idag har en beundransvärd bredd och är värd allt beröm. Läs gärna om Radio Nord på nätet de var pionjärer för modern radio.

Arkiv