Om webbplatsen | Kontakt

Intressant artikel om kampen mot terrorismen!

Idag publicerades en intressant artikel i Svd av Lars Karlsson, tidigare bl.a tf. överdirektör i Tullverket och numera direktör i World Customs Organization. Artikeln går ut på att mera inrikta sig på intelligenta säkerhetskontroller, underrättelse och kvalitetssäkring på bekostnad av dagens och de föreslagna utökade fysiska kontrollerna av gods och människor. Dessa kontroller behövs men de behöver kompletteras eftersom det finns en stor risk att den mänskliga faktorn fallerar. 

Till slut blir det nästintill omöjligt att flytta varor och resa på ett effektivt sätt. Vi har idag ett slags mer eller mindre primitiva fysiska säkerhetskontroller på flygplatser och i godsflödet. De flesta som är insatta i underrättelsetjänst och kvalitetssäkring anser att kontrollerna måste bli intelligentare och smidigare. Det krävs en kombination av kontrollstrategier och här finns röntgen och kameror av alla de slag som ett bra komplement till mer begåvade kontroller. Jag tycker att artikelförfattaren är på rätt spår men det kräver att ansvariga myndigheter runt om i världen vågar ta ett rejält steg in i framtiden.

Läs gärna artikeln genom att följa länken: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/usa-tar-fel-vag-i-terrorkamp_5749097.svd

Vargavinter igen?

Temperaturen har redan varit under 10 grader i Stockholm och snön faller ner på ett flera decimeter tjockt täcke. Vi får väl se hur det blir när vi har kommit fram till maj 2011. Växthuseffekten och den globala uppvärmningen förklaras med att Sverige nu får det kallare och polerna värms upp. Ja det är kanske möjligt men det blåser nordan och det är från en av polerna kylan kommer. Har jag förstått det hela fel på något sätt.  Det finns enligt uppgift inte isar som isbjörnarna kan gå på men de behöver bara vända kosan söderut så är snart även Mälaren istäckt.

Finns det och har det någonsin funnits ett stabilt klimat på jordklotet och vad är ett globalt stabilt klimat. En planet som i huvudsak är täckt av vatten vad det innebär av värmekapacitet och en sol som skickar sina strålar ut i världsrymden i ca: 10 minuter innan värmestrålarna når jordytan. Dessutom finns det en atmosfär som har en varierande fuktighet beroende på den stora vattenmängden. Med den stora mängd vatten som finns i våra hav så kan temperaturen svaja rejält.

Jag håller med om att det är ohållbart att bränna kolväten i en rasande takt och det är lika ohållbart att fälla skogar så att fotosyntesen inte får sin plats. Det jag inte gillar det är domedagsprofeterna och de har funnits i alla århundraden. De har oftast en hög trovärdighet eftersom de tillhör den intellektuella delen av mänskligheten. Detta innebär inte alltid att de vet bäst. De svenska präster som brände häxor var dåtidens högutbildade. Mestadels har det varit religioner som gömt sina mer eller mindre skumma budskap bakom domedagen. Idag är det andra krafter som finansierar sitt leverne på domedagsprofetior och där ingår media som den nya religionen i partnerskap med vissa ”forskare”.

Alla är emot!

När det gäller energiförsörjningen så finns det alltid någon emot. Senast var det vindkraften som debatterades och några personer stördes av de ståtliga vindsnurrorna. Under åren har många varit emot utbyggnad av vatten-, kärn-, kol-, ved-, olje- och vågkraften. Sannolikt har jag glömt något energislag men det gör inte så mycket eftersom det var säkert någon som var emot det också. Det känns som det är extra många rättshaverister som är emot energi.

Jag har däremot aldrig hört talas om någon som är emot väggkontakter med ström i och inte heller varmt vatten i kranen. Jag har varit med om att inte ha varmvatten men elström har däremot funnits. El ger en bekvämlighet som inte jag vill avstå och vad är då några utbyggda älvar eller vindkraftverk. De som störs av dessa civilisationens bästa uppfinningar kan gott flytta ut i ödemarken och det finns säkert någon ödslig plats där de kan värma sig med åkarbrasor och mossa.

Visst kan det vara störande att utsikten förändras men det gör den för alla människor. För min del har min barndoms stad förstörts av nästan en miljon människor som flyttat in i min stad och förpestat luften. Men sådan är världen och allt förändras och de som bor närma ett vindkraftverk eller utbyggd fors och ondgörs av detta kan man lämna helt därhän i debatten och inte lyssna på. Det finns så mycket orörd mark i det här landet så ingen har någon rätt att gnälla för den här typen av basfrågor i en civilisation.

Är yttrandefriheten i fara!

Utan nåot större oväsen pågår ett lagstiftningsarbete med en ny ”reglering av yttrandefriheten”. Problematiken är huruvida en text är tryckt eller inte och här får vi bloggare se upp framöver så våran grundlagsskyddade yttrandefrihet inte försämras. Som vanligt ligger en harmonisering med EU-spöket som ett hot mot de gamla svenska traditionerna. I en debattartikel i gårdagens DN framfördes några kloka synpunkter i denna mycket snåriga fråga. Den här typen av grundlagsfrågor borde vara föremål för en bredare diskussion och debatt innan beslut tas. Bra initiativ av debattörerna och debattsidan i DN och jag håller med om att den här lagstiftningen inte hastar och den måste få den tid den behöver.

För att enbart ta en detaljfråga så håller jag med debattörerna att avgiften för en bloggare att rekvirera ett utgivningsbevis borde sänkas radikalt för att kunna bli gemene mans egendom, idag kostar tydligen ett sådant bevis 2000kr. Jag tror inte att det är särskilt många bloggare som är insatta i den här snåriga problematiken kring att grundlagsskydda sitt alster. Det handlar om både tryck- och yttrandefrihet som är grundläggande för vårt samhälle. Jag blir alltid mörkrädd när vi skall anpassa oss till det föråldrade och delvis förstenade EU. Kanske blir den sistnämnda meningen inte tillåten och straffbar om man målar den onde på väggen?

Vinterdäcksäsongen börjar den 15 november!

Den 1 december måste vi ha snödäcken på enligt lag och det börjar bli sent på året med tanke på den klimatförsämring som ägt rum de senaste åren. Kylan och snön kommer tidigare och finns kvar längre fram på våren. De senaste åren har det varit klokt att ha dubbdäcken på allt tidigare och längre och det har redan varit isgata vid flera tillfällen den senaste månaden.

Var finns alla forskare som talar om värme så fort det är lite högre temperatur några veckor. Jag tycker det vore klädsamt att gå ut och förklara den kyla vi har nu på samma sätt som när det är varmare ett par veckor. Visst kan det vara en avvikelse från en långsiktig trend men det är lika viktigt att gå ut med det.

Forskaren Hans Rosling har en mycket stor trovärdighet hos mig och han påstår med hjälp av statistik att jordens överbefolkning och barnadödlighet är något annan än det var på 1960-talet. Lika förbaskat är det sensationsforskare som går ut med domedagsprofetior om överbefolkning och spädbarnsdödlighet i media utan att bli motsagda av den intervjuande journalisten.

Jag har sagt det förr och är fortfarande inte imponerad över de klimatforskare som poppar upp i TV-rutan. De har inte alltid rent mjöl i påsen utan har andra syften. Jag kan i alla fall konstatera att dubbdäcken måste på tidigare de senaste åren.

Trend med ”stora skyltfönster men inga dörrar”!

Föreningar, myndigheter och organisationer har oftast stora ”skyltfönster” där man visar det man vill visa men dörrarna är i bästa fall på glänt men är mestadels stängda eller finns inte. Det gäller självklart inte alla men många har drabbats av ett introvert beteende där allt utanför betraktas men någon slags främlingsfientlighet oavsett etnisk eller intressetillhörighet.

Jag tror inte att det är medvetet men det finns där som en tidens trend. Mäklarna säger att försäljningsobjektet har en ”välkomnande hall”. Myndigheter sluter sig bakom ett galler av informatörer, organisationer i sin egen lilla krets som inte alltid är eniga men utåt sluter de sig som en mussla. Vissa föreningar och organisationer sluter sig i den egna gruppen. Visst är det bekvämt och känns tryggt med de närmast sörjande men det är en farlig återvändsgata.

Jag tror på en välkomnande och öppen attityd där man alltid visar och bjuder på det som inte nödvändigtvis måste skyddas av säkerhetsskäl. Nya medlemmar, medborgare och granskare som journalister måste bjudas in i finsoffan. Utsikten från ”de stora fönstren” är god men ”insikten” blir dålig både inifrån och utifrån.

Hornsgatan?

Dubbdäck eller inte och man kan fråga sig om Stockholms politiker har rätt att införa ett förbud mot dubbdäck när det i praktiken hotar säkerheten. Visserligen har de fått en legal rätt men det finns bättre sätt att förbättra miljön och det är att spola av och städa gatan när det är plusgrader. Det handlar ju om damm och det får man enklast bort genom att frekvent städa gatan och det är ju även andra partiklar än de som dubbdäcken skapar som är problematiska ur miljösynpunkt.

Cyklar med dubbdäck har man tydligen missat och det har aldrig tidigare sålts så många dubbdäck till cyklar. Det beror på att det är säkrare att cykla med dubbdäck och man behöver bara fundera över hur en två ton tyngre bil reagerar när det är isgata. Tänk om, och försök att inte att alltid hänfalla till miljöfascism, en viktig fråga måste alltid vägas mot andra. Idag var det isgata och då är det bara dubbdäck som gäller.

Pensionärsorganisationerna har problem!

Just nu pågår en process med att slå samman statspensionärerna (SPRF) och Sveriges Pensionärsförbund (SPF). Ett av de grundläggande kriterierna för sammanslagningen är att förnya pensionärsrörelsen. Just nu håller organisationerna att bli något som står för de allra äldsta i landet. De yngre pensionärerna går inte med och därmed förlorar organisationerna i legitimitet och dör i princip ut. Det föreslås ett namnbyte till lev nu som är symbolen för ett nytänkande. Vad jag förstår så finns det en stor skepsis i organisationerna som måste övervinnas.

Jag tror det är absolut nödvändigt med ett namnbyte och det skall vara radikalt så det retar en del. Som pensionär är det bara en sak som gäller och det är att ”lev nu” om en timme kan det vara för sent. Händer det inget nu så tänker inte jag delta utan då väntar jag till en eventuell 78-årsdag med medlemskapet. Jag tycker att PRO är lika illa ute när det gäller förnyelse och att vara en organisation från kanske 55 år tills det är slut på jordevandringen.

Höj gärna pensionsåldern men på minst ett villkor!

Visst går det att höja pensionsåldern men jag tror att det måste finnas en frivillighet i botten. Den största problematiken ligger hos arbetsgivarna och arbetskamraterna som gärna vill ha en föryngring på arbetsplatsen. Det är också ett sätt att minska kostymen med naturlig avgång. Skall det bli en obligatorisk höjning av pensionsåldern då måste det till en lagstiftning som skyddar de äldre arbetstagarna.

Jag tror att det till och med behövs ett tolkningsföreträde från den anställdes sida. I annat fall riskerar det att bli rena blodbadet på vissa arbetsplatser de sista yrkesverksamma åren. Ett skräckscenario är att flertalet arbetslösa finns i åldersspannet 61-69 år, då har samhället verkligen fått ett problem ett jättestort socialt problem på halsen.

Nu börjar det!

När jag tittar ut så känner jag hatet mot snön och brottningsmatchen med snöskyffeln. När jag ser skidtävlingen från Gällivare så återvänder min kärlek till snö när sedan Marcus Hellner drar på uppför backarna så är det bara att konstatera att skidåkning är sporternas sport. Vad är fotboll mot detta ja någon form av barnlek där vuxna karlar springer efter en boll. Jag ser nu fram mot många fina tävlingar i världscupen i skidor och jag måste erkänna att jag aldrig orkat se en hel fotbollsmatch.

Arkiv