Om webbplatsen | Kontakt

Hoppa i backe kräver mod och spänst!

Att se en riktig hoppbacke på TV är imponerande och nästan skrämmande att förstå att någon vågar kasta sig utför. Att se Holmenkollen i verkligheten och den skidbacke som finns där är nästan overkligt och jag är imponerad över hopparnas mod. Mina funderingar går till hur det är möjligt att vänja sig vid denna höjd och att på vingliga skidor kasta sig utför denna förskräckliga backe. Jag skulle i varje fall aldrig våga det räckte med de hemmagjorda hoppbackar vi konstruerade i Stuvsta på 1950-talet.

Vi har ju många tuffingar i vårt land numera och jag frågar mig varför de inte vill hoppa i backe. Jag tror att de s.k. tuffingar man träffar på stan skulle göra på sig om de skulle stå i överbacken. Vi hade riktiga tuffingar förr i Sverige när var och varannan svensk hoppade i backe. Backarna var kanske inte så stora men de fanns överallt och räckte till. De tuffingar som numera springer omkring med kniv skulle behöva ett par skidor på fötterna och tvingas hoppa, då kom det nog både gråt ur ögonen och annat i kalsongerna.

Det är egentligen skandal att Sverige inte har ett bra lag i Nordisk kombination utan det är fransmän, tyskar och österrikare samt några norrmän och finländare som flyger 110 meter i backen och åker längdåkning.

Det går inte att missa!

Idag är det 25 år sedan Olof Palme mördades och vi minns alla vad vi gjorde när det fruktansvärda budskapet nådde oss. Jag själv hämtade bilen vid fjällanläggningens parkering för att köra upp till stugan och lassa in alla skidor. Det blir en fullständigt annorlunda dag än man tänkt sig. Nyheterna vällde fram i radion och det blev inte många ord sagt på vägen till Stockholm.

Sverige har inte varit sig likt sedan dess det är SÄPO vakter överallt där ledande politiker drar fram och offentliga byggnader är låsta och minutiöst övervakade. När jag började i Tullverket kunde vem som helt trava in på Skeppsbron 38 i Stockholm och knacka på Generaltulldirektörens dörr nu går inte sådant längre, inte ens på den i sammanhanget låga nivån. En trist men nödvändig utveckling.

Palme var en mycket duktig politiker och omtänksam person som av någon anledning vissa kändes stor aversion emot. I efterhand kan man väl säga att han hade rätt i utrikespolitiken men var inte riktigt med på spåret när Sverige kraftigt förändrades under 1970-talet. Kanske en omöjlighet eftersom de flesta av oss levde kvar i 1960-talets värd, det var nog ingen enkel match att svänga den skutan.

Melodifestivalen inget för mig!

För min del är melodifestivalen bara ett program som förstör en TV-kväll och det enda som är bra är kulisserna och det som händer runt musiken. Låtarna är ju förskräckliga och de går in i ena örat och direkt ut i det andra utan att ha absorberats av hjärnan. Jag förmodar att det finns folk som tycker det är bra så de ger mig en kväll för väsentligheter istället.

För min del är det svensk folkmusik och riktig rock samt de gamla kramgoa låtarna som gäller. Melodifestivalen innehåller inget av dessa kvalitetskrav utan kan närmare karaktäriseras som oväsen i mina öron. Det blir säkert några biokvällar istället för spektaklet melodifestivalen.

Tullveteranerna i Stockholm!

Igår var det dags för ett möte med pensionerade tulltjänstemän i Stockholm och det fanns kompetens för flera hundra år på plats. Operativa brottsbekämpare och garvade personalchefer fick möjlighet att blicka tillbaka. Jag tror att med en kort introduktion skulle de kunna ta kommandot över tullverksamheten igen. Egentligen är det slöseri med resurser och kompetens att inte ta tillvara veteranernas stora erfarenhet, något som en förädlad arbetslinje i framtiden nog måste beakta.

Förutom en fin samvaro så fick vi information om Tullverkets ”bevis och spårsäkring”. En verksamhet baserad på beprövad vetenskap och närliggande det som visas på TV om CSI. Här fanns allt från fingeravtryck till DNA-topsning som görs av tulltjänstemän. En smugglare som DNA-topsades visade sig t.ex. ha gjort en våldtäckt tidigare. Slutsatsen blev att det inte går att göra ett brott utan att lämna spår. Kul att Tullverket numera har en ”egen teknisk rotel” med kvalificerad kompetens. Det är ju faktiskt mycket grova brott som Tullverket har att beivra.

Grattis Marcus!

Härlig seger av Marcus Hellner i VM-sprinten i Oslo det är otroligt och här får resten av sportvärlden ursäkta men det här stort och för min del är skidor den största och viktigaste sporten. Som han åker och nästan utklassar motståndet med en defilering in i mål. Vi hoppas på fler medaljer av våra fantastiska skidlöpare. Detta var den viktigaste händelsen idag, Nordafrika får ursäkta.

Tankar för dagen!

Tankar för dagen är ett radioprogram där någon kåserar över tänkvärdheter och aktuella frågor och idag var det olydnad. Många säger jag gjorde bara min plikt medan andra har egna gränser för var plikten slutar. Idag var det ett kåseri kring stridspiloterna i Libyen som vägrade bomba sina egna landsmän. Ett ställningstagande som sätter det egna livet på spel och visar på stort mod och ansvar.

Det måste i ett samhälle i både stort och smått finnas de som vägrar göra sin plikt om  konsekvenserna inte är proportionella. Jag glömmer aldrig förre tullchefen Björn Eriksson som sa att en tullare skall ha tre ögon, två att se med och ett till att ha överseende med. Lagar och regler kan vara fullständigt otillämpbara och i vissa situationer skada mer än att göra nytta då måste det tredje ögat användas.

Fler poliser klarar inte upp fler brott det gör kameror!

Fler poliser klarar inte upp fler brott vet väl alla däremot kan de förhindra fler brott och det behöver man inte vara polisprofessor för att förstå. Man hittar oftast inte fler bevis bara för att man är flera och det är en amatörmässig debatt som förs. Fler poliser kan hitta fler trafikdrullar, samla in tips och spana på olika sätt men våldsbrott som begås på gator och torg kan bara klaras upp genom kameraselektering.

Det är bra att vi fått fler poliser men ge dem effektiva brottsbekämpningsinstrument och kan vi sätta kameror utmed våra vägar för att beivra i sammanhanget harmlösa fortkörningar med några km fört fort då kan vi ha fler kameror för att förhindra våldsbrott. Mitt uppdrag till polisen är att i första hand beivra våldsbrott bagatellbrott som t.ex. fortkörning och sexköp kan inte vara prioritet ett. Fler kameror och fler poliser det blir ett vinnarkoncept med färre nedlagda förundersökningar. Även det ouppklarade och aktuella Palmemordet hade varit löst med en kamera på Sveavägen-Tunnelgatan.

Något har hänt!

Idag på T-banan så talas det massor av olika språk och med datorn i händerna så ligger hela världen öppen för kommunikation. Fastän samhället har förändrats totalt så fortsätter vi och politiken att tänka som förr både vad det gäller värderingar och organisation. På 1950-talet var det sensation om någon talade engelska på spårvagnen idag finns alla språk på agendan.

Så börjar det bli över hela världen och nu är det stora skeenden i Nordafrika och många är rädda för extrema religiösa fundamentalister. Jag tror inte de har en chans, ungdomarna har fått smak på västerländskt leverne och välstånd och det är omöjligt att motstå ungdomliga demonstrationer långsiktigt. Vem vill umgås med en svartrock när det finns riktig rockmusik. Det är bara att gilla läget att världen förändras ständigt.

Jag tror att Ipad/läsplatta kommer att slå igenom fullt ut de närmaste åren då läser vi världens tidningar på T-banan, har viktiga dokument lätt tillgängliga elektronisk och kanske ett litet jack till telefonen i örat. Tänk att slippa sortera papper som skall med till alla möten och kunna läsa svenska och utländska tidningar på ett enkelt sätt online. Att vara ung i ett kosmopolitiskt samhälle är nog det bästa man kan vara med om så ta för er innan det är för sent.

Satsa på cancerforskningen!

Idag skriver några cancerforskare i DN att det behövs mer klinisk forskning för att komma närmare en lösning av cancergåtan. Vi har alla vänner som har råkat ut för cancersjukdomen och de flesta av oss drabbas förr eller senare men kanske dör av någon annan ålderssjukdom. Numera kan cancersjukdomen botas i många fall men det är förenat med svåra och jobbiga ingrepp och stort psykiskt lidande.

Om forskarna i denna för mänskligheten viktiga fråga tycker att vi forskar för lite då har de i alla fall mitt stöd. EU slösar bort våra pengar på jordbruksstöd som är en ålderdomlig och fullständigt onödig utgift. I Sverige hade vi växt ifrån jordbruksstödet när vi gick in i EU och förpassades då minst 15 år tillbaka i tiden. Börja med att ta bort stödet till tobaks- och vinproducenterna. Det finns ytterligare produkter som fett och socker som snarare skulle beskattas än få bidrag.

Jag har tidigare sagt att vi också behöver ett särskilt Nobelpris till cancerforskningen och det räcker EU:s jordbruksstöd också till. Avskaffandet av de byråkratlöner som går till detta fullständigt meningslösa stöd räcker till ett rejält Nobelpris. Det är hög tid att sätta ett femårsperspektiv på att lösa cancerplågan.

Byt namn på det Socialdemokratiska partiet till Demokraterna!

Jag tror inte det räcker med en ny partiordförande man måste anpassa sig till dagens livsmönster och trender. Visserligen ger ett namnbyte på ett parti inte en ny politik men det friskar upp. Idag har vi i praktiken två socialdemokratiska partier när moderaterna i princip anpassat sig till traditionell svensk lönearbetarpolitik.

Det räcker kort och gott med att kalla det Socialdemokratiska partiet för Demokraterna då har man tagit kärnordet i demokrati och lever man efter det så kommer väljarna att återvända. Visserligen blir vi lika USA men det är vi ju redan i det mesta och det stör nog inte flertalet svenskar. Skall man vinna val i närtid så måste man finnas i mitten och där flertalet väljare finns. Längst ut på flankerna, vänster och höger finns inga röster av betydelse att hämta hem.

Arkiv