Om webbplatsen | Kontakt

Ska Jas jaga kråkor i Libyen!

Ett anmärkningsvärt beslut att svenska Jas i princip skall jaga fåglar i Libyen för 200 miljoner kr.
Det lär väl inte vimla av flygplan över Libyen och skall man åka då måste ju flygplanets hela kapacitet användas. Min uppfattning är att vi inte skall vara där och den delar jag med Sverigedemokraterna och det är strongt att de har den uppfattningen när även vänstern godkänner krigsinsatser.

När Sverige var en stormakt och svenska pojkar dog hordvis på slagfälten och i krigsrelaterade sjukdomar var åtminstone den beslutande kungen med i striderna och smitthärdarna. Nu sitter beslutande regering och riksdagsmän på sina rumpor och skickar ut sina väljare i strid. Det vore lämpligt att ett antal av de folkvalda tvingades delta i strid för legitimera sina beslut i Riksdagen. Förmodligen en helt orimlig tanke i Sverige.

Utan folkomröstning har vi ändrat vår krigsstrategi på senare och vi är nu med i samma klubb som USA m.fl. och är världspolis. Vi har inte den killerinstinkt och traditionen av krig de senaste 200 åren och bör därför avstå. Det är också fel att kritisera dessa länder hade det inte varit för USA stora insatser 1945 hade vi haft en stollig diktator här också.

Skall vi delta i strid utomlands utanför närområdet och landets försvar då skall det folkomröstas i den viktiga frågan. De här besluten när vi i princip går i krig ligger ovanför de folkvalda ansvarsområde i en demokrati.

Pensionärsorganisationerna har rekryteringsproblem!

Alla organisationer och föreningar har uppenbara rekryteringsproblem. Detta inkluderar pensionärsorganisationer och politiska partier och min bedömning är att de kommer att dö den sk. sotdöden. Den organisation som först förändrar sig kommer att nå stora framgångar. Vilka organisationer är det som växer, jo det är de som finns på nätet med lösa konturer och snabb kommunikation.

Några år till håller nuvarande föreningsstruktur och den kommer att successivt att förändra sig genom sociala medier och nya strukturer har redan skapats. Det finns en konservatism i alla föreningar oavsett storlek och det är förnyarnas skyldighet att ”köra över” de som vill ha det som det varit. Det mesta är gratis på nätet och pensionärsorganisationerna måste som artisterna finna andra former för finansiering. Snart kommer organisationsfildelning för pensionärer och det blir avgiftsfritt medlemskap.

Nu kallar man till möten via kommunikation på Facebook utan stiliga kallelser och byråkratiska dagordningar.  Det är mötet, aktiviteten som är det viktiga inte formerna för att skapa och dokumentera mötet. Förr ställdes frågan om ”mötet antog förslaget”, nu beslutas det genom att ”klicka på gilla”. Det hette förr ”mötet beslutade anta förslaget”och ”klicket är numera klubbslaget”. Det är dags att vakna, något har hänt.

Får det gå till så här i en rättsstat?

Den läkare som misstänks för ett barns död på ett barnsjukhus utsätts för i mina ögon rättsliga trakasserier. Hon får vänta ytterligare sex månader innan hon får möjlighet till en rättegång. Hur länge kan rättsmaskineriet hålla en människa på halster. Det som sker är inte värdigt en rättsstat och inte heller värdigt mot det döda barnet och föräldrarna. Det är väl snart två år sedan händelsen ägde rum och det är först nu ett åtal väcks och en rättegång om sex månader.

Det måste till snävare tidsfrister så här får det inte vara den som är misstänkt och om den är skyldig har ju in princip redan fått sitt straff när den gått och väntat. Om det är så trångt i Sollentuna tingsrätt så får man väl flytta målet till någon plats där man har tid.

Avtjäna straffen i hemlandet!

Äntligen något klokt från EU och det är ett bra förslag att brottslingar skall avtjäna sina straff i hemländerna. En bra utgångspunkt att EU-länderna tar hand om sina olycksbarn och det är ju utifrån sin egen kultur och bestraffning som den brottsliga gärningen värderas. Det kan ju uppstå vissa komplikationer för t.ex. KAT-smuggling av en engelsk eller holländsk medborgare när det inte är straffbart att hantera sådana produkter där.

Vi har stora kostnader för kriminalvården och det kan nog kännas bra att bli av med en del fångar. Kostnaderna för en fängelseplats borde kunna sänkas avsevärt det är inte rimligt att en plats på fängelset kan kosta flera tusen per dag. Fängelser borde lokaliseras till glesbygd det finns ingen anledning att två stora fängelser i Storstockholm där markkostnader och bevakning är skyhöga förhållandevis.

Kan vi ha jätteanläggningar för provkörning av bilar i Arjeplog så borde det också gå att ha ett fängelse i någon liknande extrem glesbygd som bidrar till att försvåra rymningar och ger arbetstillfällen.

Strålande tal Juholt!

Det var ett imponerande tal den nya S-ledaren höll idag. Här får Reinfeldt det tufft med sin dystra uppsyn. Det känns att det Juholt säger kommer från hjärtat, kryddat med humor och god vilja. Nåväl ännu är det för tidigt att komma med en utvärdering. Man brukar jämföra med att ställa ut en ny fin staty, den lyser nästan första tiden sen kommer måsarna. Det skall bli intressant att följa utvecklingen.

Kan han släppa nulliteter som Rot- och Rutavdraget och fastighetsskatten och satsa på väsentligheter och inte bli negativ då kommer det att gå bra. Utöka Rot-avdraget för barnfamiljer  och pensionärer och sänk lite för övriga. Jag som gör allt själv har ett hundraprocentigt Rotavdrag så jag gynnas mest av de som är emot ett Rotavdrag. Det gäller att tänka tre steg inte bara ett halvt som många gör.

Jag uppskattar verkligen att han gör liknelser med min favorit Harald Blåtand och bekantgör pensionssystemets bräcklighet. Jag hoppas verkligen att en partiledare och blivande statsminister får vara rolig och ha ett gott humör. Det kommer tider då denna gåva sätts på hårda prov, det är med glädje samhället skall byggas. Har Reinfeldt inte Anders Borg då är ett regeringsskifte redan klart.

Onödiga prylar!

Det börjar bli dags att rensa ut alla onödiga saker och prylar och blickarna går till bokhyllan och där finns det en hel del att omsätta till soptippen. För bara några år sedan var ett uppslagsverk en riktig ”måste ha” vara. Idag är nog ett uppslagsverk något av de mest onödiga man kan ha. Allt finns nu på nätet och även den äldsta och sämsta datorn klarar av att söka upp all den information man behöver.

När man börjar ta initiativ till att slänga eländet så drabbas man av ånger och tycker att de fina bokryggarna fyller sin plats och så fortsätter det. Hur många helt onödiga böcker har vi? Nu kommer iPad med stormsteg och de kommer att ytterligare omforma verkligheten. Jag tror att alla som har en dator idag kommer att ha en iPad om tre år.

Nu är det slut med allt släpande på pärmar och kanske ”släpbara” datorer när man skall på ett möte. Jag såg en man med en Ipad på ett möte och han bläddrade precis som i en pärm men slapp alla dessa onödiga papper. Tänk -alla dessa böcker i en platta, vad lätta flyttkartongerna blir och det förenklar för dödsboet också.

Det var inte narkotikasmugglare i Värmlandsskogarna 1973

Under 1970-talet var det en hel del underrättelser till Tullverket om nattflyg i Värmland och i gränstrakterna. Nu träder gammal flygofficerare fram och berättar att de övade samarbete med NATO-länder och spökflög och landade i mörker för att hämta upp personer. Det var väl bra att det kom till allmän kännedom och att det inte var narkotikasmugglare i farten. Det är ju inte helt obebott i Värmland så Tullverkets tipsades givetvis om de mörklagda nattflygplanen.

De här underrättelserna tystades snabbt ner och inga större resurser lades på informationen och nu är de flesta som var chefer på den tiden inte i livet längre så spökflyget får väl istället lägga grunden till både kriminal- och spionromaner. För min del har jag alltid varit medveten om vilken sida vi stod på under kalla kriget och det var inget svårt val att ta avstånd från en diktatur i öst. Det knakar fortfarande då och då i Värmlandsskogarna och kanske är det inte bara älg och varg som smyger omkring på den traditionella smugglarledan, ”sockervägen”?

Change Maker

Så stod det på en reklamskylt i tunnelbanan. Jag fick aldrig tillfälle att läsa hela budskapet men det måste väl vara någon form av förändringskonsult. Det är väl så att vi kommit så långt att företag och organisationer inte har fantasi och förmåga att förändra själva.

Visst är det lättare att förändra när någon kommer utifrån och är denne ”maker” välkänd så kan den ju inte ha fel. Min analys är att det är inte yrkesmannen eller civilingenjören som leder företagen numera utan det är oftast en ekonom i sifferbranschen. Jag tror att det är betydligt enklare att lära sig ekonomi än verksamhet. I de organisationer jag verkat har det alltid funnits en ”change maker” som tyvärr inte alltid fått chansen.

Det är lättare att göra ingenjören till ekonom än det motsatta. Nu är ju världen inte så enkel längre utan allt bedrivs ju i projekt av olika storlek så vi får väl stå ut med ”change maker” i framtiden. Vi har ju haft liknande benämningar förr på svenska och jag tänker på skomakare och änglamakerska. Det kanske var lite för elakt men kanske har det alltid funnits, dock inte så välavlönade.

Skönt med meningsfränder!

Jag trodde jag var ensam med Sverigedemokraterna i min inställning att inte skicka svenskar till ett krig i Libyen. Idag fick jag medhåll från en militärstrateg i ett debattinlägg i DN. Den här frågan är inte så enkel som många kan tro. Först målar massmedia upp en fasansfull skräckbild sedan springer de flesta politiker och svenskar  åt samma håll och vill skicka militär till död och elände. 

Vem vill skicka sina barn och barnbarn in i ett krig och vem vill skicka sina barn eller barnbarn till en bordell. Det är ingen ”lekstuga” att ”gå in” i en krigszon eller arbeta på bordell.Har svenska politiker och stora delar av svenska folket tappat all sin intellektuella förmåga att inse konsekvenserna när det gäller krig.

Det känns faktiskt bra att vara klokare än andra svenskar i den här frågan. Det känns heller inte fel att vara på samma nivå som en fil,dr och lektor i militärstrategi vid försvarshögskolan. Det är också märkligt att Socialdemokratin som alltid varit fredsinriktade nu har bytt inriktning, detsamma gäller för folkpartiet m.fl. och märkligt nog är det Sverigedemokraterna som står för förnuftet fastän med en annan utgångspunkt för sitt ställningstagande.

Handla över nätet!

Jag har nu handlat ett par gånger över nätet och det är med suverän precision varorna levereras. Igår var min pryl i Dubai kl 1200 och i Köln 2150 och kl 1400 idag levererade UPS varan vid min dörr. Det är en imponerande resa speditionsföretagen gjort på 50 år. Det tar bara några dagar från det att varan beställs, tillverkas och skickas från Kina tills den är hos mottagaren.

Varför gå till det stora varuhuset när det finns bättre alternativ. När och om jag köper ny bil vill jag köpa den över nätet det behövs ingen försäljare, möjligtvis en viss support. Så länge man har att göra med välkända företag är det ingen risk och betalningen går ju via bank. Handel, kommunikation och en enorm rörlighet gör att gamla diktaturer inte har en chans långsiktigt.

Det är bara en tidsfråga innan de diktaturer vi har i dag ramlar sönder under trycket av ökad handel och IT-kommunikation över jordklotet. Sovjetstaten krossades av satelliter, paraboler och västinfluens, svartrockar och diktaturer har inte en chans långsiktigt. Vi handlar, reser och umgås alltmer Worldvide och det kommer att krossa diktaturerna förr eller senare. Det är inte så många år sedan vi hade diktaturer i Spanien och Grekland och de föll av turismen, inte bomber.

Bra med internationell handel i detaljhandelsledet på individnivå, vem kunde drömma om det 1950.

Arkiv