Om webbplatsen | Kontakt

Falu rödfärg med sillukt!

Nog är den färgen fantastisk, den är miljövänlig, vacker och kulturell. Den äkta rödfärg som köps nu där togs pigmentet med stor ansträngning upp ur Falu koppargruva på 1770-talet. Här kan man tala om 1700-tals stuk på huset, åtminstone färgskiktet. Att vanlig järnoxid kan vara så konserverande. Följer man gamla recept så skall det vara sillspad i rödfärgen och den är ju inte så lätt att få tag i. Min omgivning kommer nog tro att jag blivit lite ”knickedick” när jag skall spara sillspadet från min favoritsill ABBAs ”Mästarmatjes”.

Eftersom jag gärna använder trätjära som som impregnering sprider sig en härlig lukt till mina grannar, förädlad med doften av sillspad, kryddad med lite linolja också från rödfärgen. Släng aldrig sillspadet utan spar det och använd i rödfärgen. Det är inte så lätt att hitta en handlare som har en silltunna med spad så det blir till att äta sill i flera veckor före målningen. Det är ju inte bara hus och landskap som kan kulturmärkas det kan lukter också göras i min värld. Trätjära och Falu rödfärg med sillspad i det är finkultur det.

Vad är det för EU-tjänstemän och politiker i EU som en gång godkänt Grekland!

Man kan verkligen fundera över hur Grekland kunnat bli medlem i EU och ännu mer förvånande är att de är med i valutaunionen. Enligt en revisor i Grekland så går de välbeställda till skattemyndigheten och lämnar en muta och sedan får de lägre skatt. Det är ju helt otroligt att ett land kan existera på dessa grunder. Jag har under åren hört historier hur det går till i det grekiska tullverket. Jag trodde det var skrönor nu förstår jag att det tyvärr var sant.

Hur kan Grekland ha gått igenom den granskning som EU:s tjänstemän gjorde före inträdet. Var de också mutkolvar eller var de inkompetenta. Det finns en tendens att EU-länderna skickar de de vill bli av med till kommissionen och även politikerna de skickar är väl inte ländernas vassaste. Min erfarenhet från svensk statsförvaltning är att de skickar de de vill bli av med till kommissionen. Ibland är det duktiga personer som inte är passliga och då drunknar de i EU-byråkratin. För det mesta är det nog tyvärr tjänstemän som passerat sin inkompetensnivå som förpassas till en EU-befattning.

Ansvaret borde vila tungt på de som en gång granskat och godkänt Grekland.

Allsång på Skansen!

Det blev en bra start på säsongens Allsång på Skansen. Särskilt bra är det att det satsas friskt på gamla allsångslåtsar som nu egentligen är en del av vårt kulturarv. Det passar alldeles utmärkt att blanda med moderna ungdomslåtar. Det är inte det ena eller andra det är både och, Det är ingen lätt uppgift Måns har fått och det var lite nervigt i början men det här blir nog riktigt bra när han blir varm i kläderna efter några program.

Med lite knätofs då och då så blir sommarprogrammet en fulländat. För att recensera Måns så är han något av 2010 talets Lasse Löndahl, trevlig, seriös och välklädd med en bra sångröst. Programmet har lyft ordentligt och är i tiden. Det är bara att inse att det går inte med Egon Kärrman som allsångsledare av en mängd olika skäl. Det är med allsång som med organisationer de måste ständigt förnyas. Tyvärr inser inte alla det och jag ser ett flertal organisationer som snart är stendöda för att de inte förnyat sig.

Allsång på Skansen har verkligen förnyat sig och går en gyllene framtid till mötes.

Lyxtiggare i Stockholm!

Tiggeri är ett ofredande som inte är föranlett av något behov utan ett direkt utnyttjande av snälla människor. Det går inte att åka tunnelbana eller pendeltåg i Stockholm utan att bli trakasserad av skojare som tigger. Vårt samhälle är så konstruerat att ingen behöver tigga för att överleva och det tiggeri som sker är idag rent bedrägeri. Den som vill jobba och bor i Stockholm kan också tjäna till sitt levebröd. Visst kan det vara ett dåligt betalt skitjobb men det finns alltid något påhugg.

Det är hög tid att kriminalisera tiggeriet så vi slipper detta lurendrejeri. De som har det svårt skall få sina problem lösta av socialkontoret inte med mössan i hand på ett pendeltåg. Den modellen är inte värdig en välfärdsstat.

Många personliga hjältedåd!

Jag fick en riktig nostalginoja när jag fick se ett program om årets Vätternrunda på cykel. Det är trettio mil som kan vara rejält jobbiga med 15 mil motvind. Nordan utmed västgötasidan kräver stor uthållighet och en stark vilja. I år var det trettiofemtusen cyklister anmälda och på min tid när jag och mina tullkompisar körde var det tiotusen. Jag hann med sju rundor som var helt underbara upplevelser. Min bästa tid var 9 timmar och 40 minuter och det var för sig själv man blev hjälte och det räcker.

När jag ser dagens cyklister i  Vätternrundan och sedan Vasaloppet på vintern så vet jag hur det känns att vinna över sig själv. Det fantastiska är att det blir fler och fler som kör de här loppen så den som säger att alla är pösmunkar i Sverige vet inte vad han talar om. Kanske är det så att de som rör på sig gör det mer än någonsin och de som sitter still sitter mer still än någonsin. Mina sporthjältar dom finns i massloppen och den träning som måste till innan start. Det är en stor insats för folkhälsan som arrangörerna står för.

Läcker det från polisen?

Det finns röster för att inskränka meddelarfriheten för polismän. Enligt olika uppgifter skall vissa polismän läcka från förundersökningar. Problematiken ligger snarare i de föråldrade förundersökningsmetoderna där utgångspunkten är högsta sekretess för att inte förstöra viktiga bevis. Glöm inte att allmänheten är den bästa informationskällan och kanske även den bästa ”detektiven” i vissa lägen.

Om förundersökningsledaren tänkte efter så skulle en hel del gå att lämna till en nyfiken mediakår utan att bevis går förlorade. Med ett taktiskt begåvat och syftesinriktat sätt att informera tidigt i förundersökningarna skulle det t.o.m. kunna leda till ett snabbare uppklarande. En stor del av läckorna skulle elimineras

Jag tror att taktiken och tekniken vid förundersökningarna måste förnyas och moderniseras innan man genom lagstiftning inskränker meddelarfriheten. Det är först när alla andra möjligheter uttömts som lagstiftning skall tillämpas.

Vätternleden, Sveriges vackraste motorväg där vår vagga finns!

När du kör utmed Vättern och tittar ut över vattnet så ser du en vacker ö, Visingsö. Du fortsätter och noterar Braehus och ön i det glittrande vattnet. Det har tagit mig 65 år att stanna upp åka ner till färjeläget i Gränna. Parkera bilen på den rymliga P-platsen för 40 kr per dygn och ta färjan över till Visingsö för en femtiolapp på familjebiljett där även cykeln kan tas  med.

Cykeln är en nödvändighet som du också kan hyra på ön. Brahekyrkan är Sveriges mest utsmyckade kyrka och innehåller massor av konstskatter. Med cykeln hinner du upp till norra Visngsö och ett besök i Kumla by på vägen. Med normalkondis kan du cykla ner till södra delen av ön. På vägen ser du gravhögarna där ryska krigsfångar massbegravts i traditionell krigskonst.

Med den här snabbturen har du grundlagt ett kommande historiskt besök om kanske två dagar på ön  senare i tid. Det har funnits duktiga människor även på 1500-1600 talet och Per Brahe d.y. är en av de bästa. Det här med Arn och Visingsö är rena  löjets småsagor i jämförelse med den historiska verkligheten. Det där med bredband och IT tycks man ha glömt i den här delen av Sverige. Däremot kan du se 11 st vindkraftverk från Visingsö bortom Brahehus över fastlandsbergen.

Redan midsommar!

Det känns nästan ångestladdat att det redan är midsommarhelg. Den fantastiska försommaren är nu slut och snart blir dagarna kortare igen. Den här årstiden vill man verkligen hålla i och suga på så länge som möjligt. Alla dofterna som passerat revy som syrén, kaprifol och hägg. Gräset är härligt grönt och det doftar ljuvligt. Den här årstiden har vi bara i Norden och då är det extra skönt att vara på hemmaplan. Jag skulle aldrig kunna resa utomlands den här tiden.

Nu är Stockholm med omgivningar som vackrast och så är det i hela Sverige. Det vore skönt om man kunde slippa sömn den här årstiden och vara med hela dygnet. November och december kan bli sovmånad istället.

Grattis Tullverket!

Det var mansåldrar sedan Tullverket fick en Gd med operativ erfarenhet från någon form av operativ verksamhet och dessutom är en kvinna. Det har inte skett i modern tid. Therese Mattson med sin breda polisiära erfarenhet som nu utsetts till Generaltulldirektör borde ha goda förutsättningar för att på ett skickligt sätt särskilt väl kunna hantera Tullverkets brottsbekämpning.

Det finns många goda medarbetare som kan hjälpa henne med den fiskala delen som nog är den mest komplicerade och snåriga även om man lyckats krångla till brottsbekämpningen i Sverige. Jag hoppas hon får tillgång till en ny Överdirektör som har erfarenhet från den fiskala delen av verksamheten då kan det fungera riktigt bra. Det skall bli intressant att följa utvecklingen från åskådarplats.

I morgon är det dags för en ny Generaltulldirektör!

Enligt ärendeförteckningen till morgondagens regeringssammanträde skall en ny Generaltulldirektör utses vid mötet. Det är alltid spännande att se vem det blir. Är det något som det inte läcker om är det tillsättningarna av de högsta befattningarna. Det som är anmärkningsvärt är att det tagit så lång tid att utse en lämplig kandidat.

Det är inte bra att en verksamhet saknar en högsta chef, visserligen förordnar man upp någon i organisationen men den personen blir oftast bara ett surrogat och skall kanske så vara. Alla verksamheter behöver ständig förnyelse men i måttliga mängder och inte totalomvändningar vid varje gd-byte. Ena stunden sitter alla och planerar för något nytt då kommer en ny gd och gör tvärs om.

Under min tid i tullverket har jag genomlevt fem Generaltulldirektörer och nästa alla som har kommit nya har gjort omorganisationer i 180 grader. Ibland har det varit nödvändigt beroende på att verksamheten varit föråldrad men i många fall har det blivit rejält fel. Nåväl någon förväntansfull person sitter ikväll och förbereder sig. Jag önskar vederbörande lycka till för Tullverket är en kul myndighet att leda om man vill något i många viktiga samhällsfrågor.

Arkiv