Om webbplatsen | Kontakt

Mao tse Tung?

Vem är det frågar dagens unga och då kan man se att även en man som västvärden darrade inför är i det närmaste bortglömd. Kanske har han en liten del i det kinesiska undret genom att hålla den stora befolkningen i schack från 1949 till 1976. Ett land som Kina hade nog fallit sönder om det inte funnits ett hårt styre.

Nu är Kina i en ny maktfas eller dynasti som även omfattar Sverige och vår framtid. Det började med billiga kinesiska kräftor som nu övergått till att kineserna äger svensk personbilsindustri och mycket annat. Det blev inte med det kommunistiska vapnet kineserna besegrade västvärlden utan med intjänade dollar. Kanske är det nutidens krig att strida med pengabörsen.

Kanske vore det smartare att köpa talibanerna i Afghanistan än att skjuta på dem. Handelsetiska regler får man bortse ifrån och det är ju bättre att bli lurad än dödad. Det finns en hel del att lära av kineserna, de är mycket arbetssamma och uthålliga till skillnad mot vissa andra folk. Varför inte ett nytt LasVegas i Kabul som kan sprida lyx till befolkningen. Det kanske vore billigare än att köpa kanoner och ärtsoppa till en massa soldater.

Bromsen!

Det handlar inte om den bitande ”hästbromsen” eller mekaniska bromsar utan något som berör alla människor i Sverige. Bromsen är en begränsningsmetod i pensionssystemet som slår till när ekonomin och börserna kommer i obalans. Det senare kan vi räkna med tilltar som problem ju mer finansmarknaden styrs av IT-robotar som handlar aktier med minisekunders mellanrum.

Nåväl nu beräknas det bli en inbromsning 2014 och 2015 och då drabbas femtiotalisterna med en sämre pension än eljest. Det jag har sett av effekterna av bromsen är att den är ett trubbigt instrument som slår blint och vid fel tidpunkt.

När vi har en ”berg och dalbaneekonomi” så blir det oftast inbromsningar vid fel tillfälle. Det är dags att införa en låsningsfri och begåvad broms i pensionssystemet. Nu är det bara panikbromsningar som är livsfarliga på sladdrigt underlag.

Afrika en förlorad kontinent!

Under hela min livstid har det givits bistånd till Afrika i form av pengar och kompetens. Detta har uppenbarligen inte hjälpt, politikerna är korrupta pengarna använd för egen vinning och den ena svältkatastrofen avlöses av nästa. Jag tycker det är bra att det svenska biståndet synas ordentligt så varje krona går till behövande och inte den styrande nomenklaturan.

Jag tycker att 50 år av bistånd borde ha gett någon effekt. Det verkar istället värre än någonsin med både svält och gangstervälde. Journalister och biståndsarbetare grips när de skall göra sitt jobb. Inte ens läkare och sjuksköterskor går fria utan grips som gisslan. Det ä'r dystert att höra rapporteringen från Afrika och det var sannolikt bättre på kolonialtiden än det är nu.

Den svenska militären försvara ju inte Sverige längre så min gissning blir att Afrika blir deras nästa stora uppdrag. En sak är i alla fall klar och det är att svenskt bistånd till Afrika är en helt misslyckad operation sedan 50 år.

Inget är sig likt med fyrtiotalisterna som pensionärer!

Fyrtiotalisterna är med på allt, en del är fattiga, andra är rika och några bildar ”gubbligan” och rånar banker, några kvinnor tittar på barnporr. Hur har det blivit så och hur skall det bli när morfar och mormor beter sig på ett sätt som ingen förväntat sig. Det är dags för skärpning fyrtiotalister. Visst skall vi ha kul men vi skall hålla oss borta från det brottsliga beteendet. Tyvärr verkar några av oss vara på fel sida om lagen. Jag har ju inte ens åkt dit för fortkörning så det är mina kompisar som ställer till det i brottsstatistiken.

Visst skall vi alltid vara på gränsen men aldrig utanför lagens råmärken. Moralen kan vi bortse ifrån den är ju för det mesta larvig. men barnporr det gillar vi definitivt inte. Prostitution är väl ur moralisk synpunkt också inte mer brottsligt än att gå mot röd gubbe. Råna banker gillar vi inte men att ta provsmaka på lösgodis och äta tomater gratis på ICA är väl också bara nyttigt. Jag tycker också att vi fyrtiotalister borde få ett eget akutintag på sjukhuset där man verkligen förstår sig på väsentligheter och inte  på gnäll.

Vi tvättar oss och har rena kläder så lukten är ok så länge vi tvättar i sextio grader. Nu umgås man ju också med yngre människor som inte tål parfym så rakvattnet blir kvar i flaskan. Kanske borde man chocka allergikerna med en riktig dos så de blev immuna. De som har läst om hundraåringen och minns lukten av hans tofflor kommer inte att känna igen sig hos oss.

Kollektivavtalet!

Det låter inte vare sig fint eller riktigt bra med ordet ”kollektivavtal” men ändå är det en verkligt bra grej. Ordet kollektiv fick en dålig klang under det sena nittonhundratalet. Men kanske det går att ändra på detta för egentligen är det ju kollektiva lösningar som skapar individuell frihet. Kollektivtrafiken skapar ju enorma  möjligheter att förflytta sig oberoende av andra människor.

Kollektivavtalet ger också en grundplattform för individuell frihet att bygga på men det finns en lägsta nivå. Utan en avtalspension kommer det bli svårt att leva på sin allmänna pension. Visst blev det för mycket av ”kollektiv” under nittonhundratalet men kollektivtrafik och kollektivavtal hör till pärlorna. Alternativen förskräcker med enbart bra kommunikationer där många åker och t.ex. en lagstiftad lägstalön på EU-nivå. Det senare får mig att få uppstötningar.

Se upp med byxpressen på hotell!

När jag var på min första kongress 1980 så skulle dåvarande TCO ordföranden som var en man tala vid middagen. Han blev dock försenad och dåvarande förbundsordföranden i tullförbundet fick ett meddelande att han skulle gå till TCO-ordförandens rum. Där uppdagades att byxorna brunnit upp i byxpressen. En mycket pinsam situation som dock kunde lösas genom att tullförbundets ordförande kunde låna ut sina byxor och talet genomfördes. Av detta kan man lära att alltid ha två par byxor med sig och inget annat. Sanningshalten i denna berättelse har jag inte kunnat kontrollera.

Tullveteranerna är uppdaterad!

Kolla in under fliken Tullveteraner så får ni tips om en resa med Pensionärsakademin som är till för unga äldre och finns på Facebook. Behöver du hjälp med att bli medlem på Facebook hör av dig.

En rutten ek på Östermalm i Stockholm!

En rutten ek som snart övergår till mull skall för säkerhets skull fällas. Det förorsakar stor kalabalik med mängder av trädkramare, media och en mängd ”stollar”. När gamla människor lider och kanske vanvårdas då bryr sig få och det kan möjligtvis bli en notis om det är en gammal kändis. När en rutten ek skall fällas då blir det ett jäkla liv. Jag blir bekymrad över den del av mänskligheten som ägnar sig åt denna  för mänskligheten missriktade omsorg.

När sedan en av ”hang around stollarna” boende på Östermalm säger att eken skall omfattas av ”palliativ vård” vid trädlivets slut, då är måttet rågat. En Östermalmare som besöker ett kalhygge i Norrland kommer väl knappt att överleva chocken. Vad har det blivit av mänskligheten och det sunda förnuftet. Är det så att vissa värnar mer om träd än mänskligheten då har den humanistiska tanken blivit rutten.

En diktator slutar alltid i en blodpöl!

Det är nog omöjligt att en diktator överlever ett folkligt uppror där all normal samhällsordning upphört. I Irak gick det att gripa och lagföra diktatorn eftersom det fanns en krigsmakt där. Det fanns det inte i Libyen och då blir det lynchning när den forne ledaren påträffas. Man kan tycka vad man vill om detta men när samhället är i upplösning då skapas lagarna på gatan och det döms inte i rådhusen.

Vi får hoppas att inte prästerskapet tar makten då kan det gå hur som helst. I det faller är vi i Sverige ett föredöme där kyrkan är skild från staten. Det är ännu mer hedrande att Moderaterna inte en ställer upp i kyrkovalet. Vill vi ha en långlivad demokrati då skall all religion hållas utanför det politiska systemet. Här borde FN kunna spela en roll för världens utveckling.

Man blir urförbannad!

Ett äldre lantbrukarpar mördas brutalt i Långared och man kan fundera över de idioter som genomförde dådet. Det finns människor eller snarare ”bestar” som får gå lösa. De är inte så många men de finns där ute och de är säkert kända sedan förr för våldsbrott. Att ge sig på och misshandla en annan människa till döds är inte friskt och det minsta man kan begära är att pressen publicerar stora bilder på förövarna.

Jag är tveksam till dödsstraff men den här typen av förövare förtjänar inte att leva tillsammans med andra människor. Vi kan aldrig acceptera att man inte kan vara fredad i sitt eget hem och brott av den här typen bör ge minst 35 års fängelse. Det börjar bli för många fall där äldre utsätts för våld. De här förövarna kommer aldrig heller att bli normala medborgare.

Arkiv