Om webbplatsen | Kontakt

Bra med politiker och ministrar som twittrar!

Jag följer Carl Bildt och några andra politikers inlägg på twitter och alla ministrar borde twittra så man vet vad de gör. Kan Barack Obama twittra så kan väl svenska ministrar ha omdöme att göra det. Jag gillar att läsa vad de säger utan att en journalist kladdat i texten. Det är några svenska ministrar och politiker på hög nivå som twittrar och det är bra för demokratin.

Myndighetschefer och höga tjänstemän borde ta tillfället i akt och hålla uppdragsgivarna underrättade om vad de gör. Journalisterna kan sedan ställa de svåra frågorna. Det är en konst att få ut budskapet på 140 tecken och det är nyttigt att träna sig på det eftersom det skrivs alldeles för långa promemorior i det här landet.

Surfplattan ersätter ”Låt stå”!

Jag blir glad och framtidsoptimist när en rektor i Sollentuna vill köpa in bärbara datorer och surfplattor till eleverna från förskola och uppåt. Egentligen en självklarhet i dagens samhälle och för elever som skall gå ut i yrkeslivet om 15 år. Då är dåtidens surfplatta ett attribut som är lika självklar som ett armbandsur idag. Med ”surfplattan” sköter du ditt jobb, står för kompetensen och håller reda på hälsa och vänner dygnet runt.

Skatt!

Jag tror inte någon vanlig människa med en normallön tycker det är häftigt att betala skatt. Vill Löfven vara med och kämpa om regeringsmakten då går det inte att föreslå att RUT, ROT och jobbskatteavdraget avskaffas. De här avdragsmöjligheterna har kommit för att stanna, bara en dåre till partistrategisk rådgivare kan tro något annat. Jag tror att man även på sikt kan införa ett avdrag för supporttjänster till abonnemang av olika slag. Det skulle skapa jobb i både el, it, och andra tjänster som är svåra för oss konsumenter.

Svenska folket älskar att gå på REA, få rabatter och skatteavdrag är därvid inget undantag, vi vill också själva kunna se en direkteffekt. Förr hade vi nödhjälpsarbete nu har vi RUT, ROT och jobbskatteavdrag, det finns även utrymme för ett supportavdrag. Jaga skattesmitare och effektiviteten i utnyttjandet av skattepengarna både internt i Sverige och det vi bistår utlandet med då har många miljarder hämtats hem.

Offentliga åldringsvården måste vara dåligt skött!

Kan riskkapitalisterna tjäna massor av pengar på åldringsvård med de förhållandevis få klagomålen måste den offentligt skötta åldringsvården inte vara kostnadseffektiv. Det förvånar mig att det finns så mycket pengar att tjäna på de äldre och det måste finnas ett strukturfel i den offentliga vården som skulle kunna vara ”guldkant” om resurserna utnyttjades effektivt.

Man kan faktiskt vända på resonemanget och fundera över varför man kan tjäna så mycket pengar i privat regi på samma verksamhet som bedrivs offentligt. Visst har det skett oförlåtliga skandaler i den privata vården på bekostnad av de svaga, men beror det på vem som är huvudman, det tror inte jag. Dålig verksamhet med dåliga resultat beror på dåliga chefer som inte driver på sina anställda och anställda som inte borde ha kvar sina jobb.

Stefan Löfven liknar Rocky Marciano!

Stefan Löfven liknar boxaren Rocky Marciano och han är en tuffing som Reinfelt kommer att få problem att debattera med. Interna bjäbbare i S göre sig ej besvär, den här killen vet vad han vill och inte ens journalisterna kan härja fritt. Här finns en likhet med Bildt och det skall ju inte vara journalister som styr politiken genom att avslöja mestadels bagateller om en offentlig person.

Den senaste metallaren som var aktiv i regeringen var "Blomman" som skötte integrationspolitiken på ett suveränt sätt något som alla efterträdare misslyckats med. Löven lyckades genomföra industriavtalet under krisåren en bedrift i en konservativ fackföreningsrörelse där han också fick kritik. Se upp på den borgerliga sidan, det skall bli intressant att läsa domarsiffrorna när "Gonggongen" ljuder i september 2014.

Vem vill vara sekreterare eller kassör i en förening?

Visst är det nödvändigt att skriva mötesanteckningar och få ordning på beslut. Ett protokoll läses i bästa fall av ett tiotal personer en gång sedan hamnar det i en dammig arkivlåda. Skriver du en blogg är det kanske ett par tusen personer i månaden som läser dina kloka ord. Det känns faktiskt mer meningsfullt.

Med detta har jag sagt att jag kommer aldrig att åta mig ett sekreteraruppdrag om protokollet inte är som en blogg. Inte heller kommer jag att åta mig ett kassörs uppdrag eftersom mitt handlag med siffror och pengar i detalj inte intresserar mig. Möjligtvis kan intresset sträcka sig till nationalekonomi men med breda penseldrag.

Jag är mycket tacksam att vi är olika och att det finns folk som tycker det är kul att vara kassör och sekreterare. Vi skall vara rädda om dem eftersom de är nödvändiga men föreningslivet måste förnyas annars går det samma öde tillmötes som dinosaurierna. Bloggare och nationalekonomer är inget att yvas över, de är inte så nödvändiga men de är många.

Slänga datorn!

Jag är inget tekniskt datorgeni men en aktiv användare som provar mig fram och läser instruktionen efteråt. Ingen bra egenskap men så är det. Som brukare under snart 20 år så har jag lärt mig att inte lita på en dator som är äldre än tre år och vid fem år är det bara skrot. Jag har också lärt mig att de som säljer datorer heller inte kan särskilt mycket mer än jag. Reparera en dator kostar ”skjortan” visar Råd och Röns undersökning samt att kompetensen vid verkstäderna är antingen dålig eller så är det skojare.

Datorn går ju på elektricitet som ingen egentligen vet vad det är och den kraften som inte är konstant i ledningarna kan ju ställa till en hel del bland de ömtåliga komponenterna. Min bedömning som jag lärt mig av kloka människor är att göra backup och när datorn börjar trassla så köp en ny. Det som bekymrar mig mer är att bilen är nedlusad med it-system och här blir det dyrt att byta bil vart tredje år.

Helt klart är det att det samlats en hel del ”skit” kring och i IT-branschen alltifrån de som lurar på folk mobiler och abonnemang i gallerior, försäljning av hemsidor och via sådana, virusmakarna, hackers och en hel del annat slödder som skor sig på de som inte kan så mycket. Egentligen har inte så mycket hänt med mänskligheten sedan hästskojarnas tid. Datorn, surfplattan och mobilen är i mina ögon en färskvara.

Partiledare sökes?

Varför denna blygsamma tveksamhet att bli partiledare. Jag tror att de tillfrågade ljuger när de säger nej. Är man så långt upp i hierarkin känner sig frisk så ställer man upp om man inte har några lik i lasten. Det måste ju vara en fantastisk utmaning att nydana ett politiskt parti som stagnerat.

Dessutom tror jag man borde byta ut namnet socialdemokrater mot enbart demokraterna. Numera klingar inte socialism särskilt bra och det borde räcka med ”Demokraterna” då lockar man även borgerliga väljare. Högerpartiet bytte till Moderaterna vilket var ett av deras framgångskoncept att fånga mittenväljare.

Man blir inte direkt upphetsad av ordet Centerparti, Folkparti, Vänsterparti och de kommer nog inte att överleva de kommande tio åren. Att ha en religion i ett partinamn är nog också tveksamt långsiktigt. Byter Socialdemokraterna till Demokraterna då förpassas övriga partier sannolikt ut ur Riksdagen.

Ryggsäck!

Idag är mitt inlägg av ”nullitetskaraktär” men ändå lite viktig, det handlar om folk som har ryggsäck på sig på bussar, tunnelbana och tåg. I mina ögon är det hänsynslöst att inte ta av sig ryggsäcken i trånga miljöer. De flesta tänker inte på att de ha utstickande föremål på ryggen och man får en tygsäck rätt in i ansiktet när de vänder på sig. Glasögon fastnar i ryggsäcken och skadas. Ta av ryggsäcken och håll den i handen när ni åker med den kommunala trafiken. Det är en liten uppoffring som är mycket enkelt att utföra.

Skotten i Malmö!

Behöver vi pistoler och revolvrar för privat bruk i ett civiliserat samhälle. Myndigheter, vakter och militärer har ett behov av handeldvapen men har privatpersoner sådana behov? Tävlingsskytte kan med fördel utföras med luftvapen. Även ur miljösynpunkt är det bättre med med luftpistol. Här har EU en unik möjlighet att förbjuda handeldvapen över hela unionen. Det blir då lättare att bekämpa de illegala vapnen. Jaktvapen är så stora att de inte enkelt kan gömmas och de har en samhällsnytta så de kan gott nyttjas som tidigare.

Tänker man efter så finns det egentligen ingen vettig användning av handeldvapen för privatpersoner. Kan man förbjuda snus i EU borde det väl vara en enkel match att förbjuda pistoler och revolvrar men det har ju aldrig varit EU:s starka sida att ägna sig åt väsentligheter. Debatten har många gånger handlat om huruvida myndighetspersoner och vakter skall beväpnas. Vänd på frågan och avväpna gemene man. Frågan är säkert känslig och förmodligen tycker de flesta att jag har fel. Ha rätt för tidigt är detsamma som att ha fel. Jag väntar på att få rätt.

Arkiv