Om webbplatsen | Kontakt

Pensionsupproret

Pensionsupproret kräver följsamhet med löneutvecklingen och manar till

UPPROR

mot de försämrade allmänna pensionerna


Kom till TEMA-dagen den 20 september 2012, kl 13-16.

Plats: Adolf Fredriks församlingshus, Kammakargatan 30, Stockholm

Tema: Politikerna sviker pensionärerna och vad tänker våra förbundsordföranden göra åt detta?
 
Arrangör: Avdelning 13 och Stockholms läns distrikt av Sveriges Pensionärers Riksförbund
 
Medverkande: Karl-Olov Hedler, sakkunnig. Erika Werner, forskare. Joel Dahlberg, journalist.
 
Moderator: KG Scherman, fd generaldirektör.


Vi manar till uppror och inbjuder till debatt om de alltmer försämrade allmänna pensionerna. Antalet platser är begränsat så anmäl dig på e-post sprfavd13@gmail.com eller tfn 08-641 54 33 senast måndagen den 17 september. Får du inte plats så kom ändå och underteckna uppropet till våra politiker och ledare för pensionärsorganisationerna.
 

Vad gör ledningarna för landets pensionärsorganisationer för att komma till rätta med de alltmer försämrade pensionerna? År ut och år in läggs locket på för en debatt med politikerna om att rådande pensionssystem urholkas allt mer. Vi förväntar oss ett mer kraftfullt agerande från förbundshåll för att få en förbättring till stånd. Vi nöjer oss inte med att ständigt höra att vi pensionärer har det så bra och att rådande pensionssystem är det bästa i världen. För vem frågar vi oss?
 

Pensionärerna står för allt risktagande i det gällande systemet. Var finns de ansvariga politikerna och arbetsmarknadens parter?


Vi kräver att förbundsordförandena i alla pensionärsorganisationer ställer politikerna mot väggen. Utan prut och utan bugningar.
 •
Bromsen är ett mycket dåligt system som inte kan accepteras. Den slår fel, skapar otrygghet och orättvisor.


Pensionerna ska utvecklas som lönerna och värdesäkras.


Lika skatt för pensioner och förvärvsinkomst.


Vi inbjuder till en eftermiddag där det finns stora möjligheter att framföra dina åsikter. De kommer att bilda plattform för att vända den negativa trenden om pensionerna.
 

”Pensionsupproret” sprids också via Twitter och Facebook. Sök på pensionsupproret!
 

Väl mött den 20 september.


Owe Landgren o Karl Gunnheden

Ordförande avd 13  resp Distriktsordförande Stockholms län

Många forskare mer aktivister än vetenskapsmän!

Bra att regeringen satsar på ”elitforskning” som kan granskas på ett ingående sätt. Min upplevelse är ”att vem fan som helst kan kalla sig forskare”. När man skrapar lite på ytan så är det inte helt rätt det som sk. forskare framför i TV rutan. Massor av fel blir sanningar vilket i slutändan gör att hela forskningskåren blir ifrågasatt. Detta händer särskilt i kontroversiella frågor där ändamålet tycks helga medlen.

Forskning är ett av samhällets viktigaste instrument för framgång och överlevnad. Vi bör därför vara särskilt rädda om benämningen forskare. Idag kan jag kalla mig forskare och presentera gallimatias och många människor hävdar att forskningen kommit fram till det ena eller andra. Forskare och dörrknackare skall man granska ordentligt innan man kan tro tro på dem.

SMS lån inte värdigt en rättsstat!

Sms lån är i mina ögon ren ocker och borde förbjudas. Mina skattepengar skall inte gå till Kronofogden som sedan på min bekosnad  tvingas driva in lån som fåtts på bristfälliga kreditprövningar. Vore jag myndighetschef på Kronofogden skull jag lägga dessa osmakliga låneindrivningar längst ner i en surdeg så att de preskriberades. Det kan inte vara rätt att staten skall behöva ta i sådan skit som Sms lån.

Jag håller med om att det är skamligt att ungdomar inte får någon bostad eller jobb men Sms lån får det. Vad är det för giriga typer som driver Sms låneföretagen det äcklar mig hur någon  kan sänka sig så lågt så den blir "procentare" på ungdomars bekostnad de borde skaffa sig ett hederligt jobb. 

Den regionala nedkylningen!

Den här sommaren har inte varit den varmaste i Norden och den påminner mycket om min ungdoms somrar. Hela juli regnar bort och kanske något bättre i augusti. Ja ungefär så har det varit. Min fundering efter 65 år på det här klotet är om det finns något normalt väder eller temperatur. Jag tror inte det, det är för stora oceaner och strömmar för att något skall vara stabilt.

Nu är jag ju inte någon expert i något avseende vad gäller klimat men jag är ödmjuk inför denna planets klimatinstabilitet. Hur folk tvärsäkert kan säga att det är si eller så är jag mycket tveksam till. Förr var var det häxbränning och annat där kloka män i vetenskapen och kyrkan som tvärsäkert uttalade sig. Visst är dagens vetenskap bättre men den mänskliga hjärnan organiskt är på samma nivå. Vi har fortfarande folk som tror på gudar och oknytt.

Visst är det vansinne att sprida så mycket koldioxid som vi gör och visst har det sin påverkan men, men det är många faktorer som påverkar. Det är lika självklart att det är vansinne att suga i sig rök oavsett den kommer från tobak eller björklöv när man eldar. Man behöver inte vara någon Einstein för att inse att rök och eld är farligt för hälsan och även för jordklotet.

Slå ihop DN och Svenska Dagbladet!

Det finns inte utrymme för två stora papperstidningar i Stockholm och Sverige. Jag tror att det skulle bli ett bra koncept. Utöka DN med Svenskans specialiteter och satsa gemensamt på internettidning. Den nya tidningen blir någon krona dyrare men kvalitetsmässigt bättre. Nytt namn på den nya tidningen och kliv ur det gamla och in i det nya. Det är bara ett självändamål med nuvarande namn, byt namn på den nya tidningen.

Kameran civilisationens räddning!

Jag har skrivit om det förr men budskapet om kameraselektering förtjänas att upprepas. De brott som klaras upp görs för det mesta efter teknisk bevisning som bilder från kameror eller telefonuppgifter. Storstädernas kriminalitet kan lätt döljas bland mängden människor då måste kameran användas. Storstäderna kan nog inte överleva utan kameran.

Vi kan skaffa hur många poliser och vakter som helst utan att antalet brott klaras upp. Som världen ser ut så kan bara kameran ta det ansvaret. Vissa ljusskygga individer både bland de kriminella och etablissemanget gillar inte kameror, kanske har de samma bevekelsegrund när allt kommer omkring.

Dagens mobiltelefon är ju också ett suveränt redskap som tar jättebra bilder och filmer. Jag har skippat min kamera till förmån för mobilen. Snart har ju nästan hela Sveriges befolkning en mobil med kamera, vilket torde vara omkring 5 miljoner presumtiva ständigt beredda fotografer.

Det knakar i det svenska rättssystemet!

I går Assange och idag Thomas Quick och förre Justitiekanslern Göran Lambertz går i försvar för sina tidigare beslut som nu rivs upp. Problemet ligger hos utredarna där det är viktigt att reglerna kring förundersökning följs till punkt och pricka. Det kan faktiskt vara så att  den som påträffas med fingrarna i syltburken eller erkänner allt är oskyldig när allt kommer omkring.

När folk börjar erkänna till höger och vänster får man se upp då kan de verkliga dårarna vara framme. Visst är det meriterande att ”lösa ett fall” men inte till priset att den verkligen skyldige går fri. Jag tror inte att en utredare vid polisen måste ha patrullerat utan det går alldeles utmärkt att direktrekrytera. Det gjorde tullverket med utmärkt resultat fastän vi var många som inte trodde på idén i början. Det blev ett lyckokast att blanda kompetenserna i en projektorganisation.

Göran Lambertz gulli gull med media går nog mot sitt slut. Han säger ju inget med substans i utan beskyller istället sina motståndare för att de inte förstår. En direkt förödande retorik. Heder åt Leif GW Persson han är tydlig.

Svensk/Eu lagstiftning helt misslyckad i fallet Assange!

Orimligt tänker jag när jag ser bilderna från London och Ecuadors hårdbevakade ambassad där Assange gömmer sig. Orsaken är misstankar om något slags sexualbrott som lär ha inletts med ett frivilligt samlag om jag förstått rätt. Varför greps, anhölls och häktades han inte när han var i Sverige. Kanske inte det allvarligaste brottet om det nu är som det rapporterats och det lär också bli synnerligen svårbevisat. I ett första skede lades ju förundersökningen också ner. Det finns nog allvarligare våldtäkter i Sverige som resurserna kunde användas till än denna rättsliga mediecirkus.

Jag tror att han blir friad om han nu kommer hit vilket han också borde göra. Proportionerna av detta misstänkta brott tagit är ju inte rimligt. Jämförelsevis blir en man mördad i ett rum där tre misstänkta befinner sig och de skyller på varandra och blir alla tre frikända. Då finns inte hela världspressen på plats och jurister påstår att det är priset för rättssäkerheten. Vilket inte är sant vi kan ha en lagstiftning ”i sällskap eller/och i samråd”, då hade alla tre blivit dömda.

Jag är ingen vän av Assanges avslöjanden de kan skada mer än de gör nytta. Helt oskyldiga människor och även frihetskämpar kan bli avslöjade om man inte har helheten i hemlig information. Min slutsats är att europeiska arresteringsorders är ett verkningslöst instrument om man har pengar och kan överklaga. Hade det rört sig om en fattig invandrare hade han varit i Sverige för länge sedan. Nu har Assange nypt  engelska fru Justitia i rumpan och då kommer han att utvisas. Det här grejar han inte!

Sommarpratarna igen!

För att avsluta gårdagens recension av sommarpratarna så ger jag Henrik Dorsin stort A. Det gjorde han verkligen bra och den killen vet vad han talar om och dessutom med humor och glimten i ögat. Han är definitivt en av mina favoriter.

Sommarpratarna en brokig skara!

Nu har snart alla sommarpratarna i P1 passerat och det har varit en salig blandning. Vi människor är nog mer olika i tanke och handling än man tror. Sannolikt har sommarpratarna blivit mer öppna än tidigare då det innersta inte visades upp. Det har inte varit professionellt att tala för mycket om sin egen person. Nu fläker man upp hela sitt kön och avslöjar sina innersta tankar vilket kanske är ett måste om man skall synas i dagens mediala värld. Alla har inte förmågan att göra detta på ett passligt sätt.

Jag tror att alla lyssnare fått sitt och även de yngre genom rappare och unga stjärnor i idrott och underhållning. För min del stänger jag av radion när en livsoerfaren rappare, egotrippad idrotts- eller underhållningsstjärna dyker upp. Men de flesta  pratare  gillade jag och det handlar om människor med livserfarenhet och de som passerat något av livets helveten, de vet vad de talar om. Man behöver gå igenom mänskliga trauman för att bli en riktig människa de är sedan de bästa att lyssna till.

Arkiv