Om webbplatsen | Kontakt

Eländes elände, elände!

Vissa dagar är nyheterna bara elände från morgon till kväll och det blir som i Lars Ekborgs sketch från 1960/70-talet. Det är enskilda människor som verkligen kommit ikläm och däremellan en massa gnällmånsar som sprider sitt eländes, elände. I mina ögon är en hel del av det elände som sprids via nyheterna ren nonsens och välfärdsgnäll.

Lyckan sitter inte i häftiga kläder eller bilar den sitter i gemenskapen och mänsklig kontakt. Idag blev det ett eländes liv för att några flyktingar inte omedelbart fått vinterkläder. Hade jag flytt från mord, krig och elände hade jag inte klagat på att stanna inomhus några veckor bara jag klarat livhanken. Är det verkligen verkliga flyktingar som startar med gnäll om en vinterjacka när det gäller livhanken.

Jag tror den lyckligaste tiden i mitt liv var när jag bara hade ett par jeans och en skinnjacka som fick räcka i minst tre år tills jag växt ur den. När jag var springschas vid 13 år och körde potatissäckar på packcykeln och jobbade ihop till en begagnad moped, det var lycka. Idag kallar man det för barnfattigdom och larv om barnarbete, jag kallar det för lycka. Det fanns på den tiden inga pengar i mitt hem till resor, bilar eller extravaganser men det var inget elände i det avseendet.

Femtio procent!

Det är nästan alltid så att hälften är för och den andra hälften är emot. Det verkar också tillta att majoriteterna blir all mindre i förhållande till minoriteten och det kräver mer av majoriteten. Det går inte längre att bara mangla en minoritet utan att en viss finess och hänsyn tillämpas. Beslutsprocessen blir också så långsam att effektiviteten äventyras. Jag har inget svar på hur det har kunnat bli så här om det nu är så.

Kanske är det så enkelt att förr trodde man på aktoriteter som sa något klokt. Idag får alla information och då blir det kanske två jämbördiga sidor. Men under hela mitt liv i föreningslivet har nästan alltid någon, några varit emot och ibland nästan på gränsen till rättshaveri. Såhär är det väl med mänskligheten vi blir aldrig riktigt överens och kanske är det bra för utvecklingen. Som pensionär behöver jag inte bry mig om vare sig majoriteter eller minoriteter jag gör som jag vill!

Jag efterlyser geologen i klimatforskningen!

Kambrium, Ordovicium, Silur, Trias, Jura och Krita var tidsperioder om hundratals  miljoner år som vi fick kunskaper om i skolan. Polerna bytte sida och kontinenterna vandrade hit och dit. Klimatet och temeperaturen varierade enormt och Sverige låg ett tag där Afrika ligger idag. Det var långa tidsperioder och det pågick ständiga förändringar av vårt klimat. Visserligen långa tidsperioder men de måste beaktas.

Idag är det i sammanhanget ett knappt påtänkt embryo till meterologi som med pondus uttalar sig om millimerhöjningar av världshaven. Är detta verkligen trovärdigt att mäta havsytan i millimeter. Varför tar man inte med geologernas kunskaper om de ständiga förändringarna på jordklotet. Visst är det åt helsike att som kineserna starta ett kolkraftverk i veckan och lika tokigt är det att vi svenskar nästan skall utplåna oss för att minska utsläppen.

Miljön har blivit som religion och en Gud som ingen sett men alla pratar om. Kanske måste vi människor ha ett helvete (miljöutsläppen) och en Gud (miljöforskarna) annars kan vi inte leva. Jag har aldrig behövt osynliga Gudar och helvetet det skapar jag själv om jag vill. Det också i sammanhanget viktigt att vi minskar utsläppen för oavsett vilken verkan det gör så är det definitivt inte bra. Jag bara bara inte gillar debatten som sker på en så låg nivå att den liknar den religiösa tron.

Jag gillar USA och amerikanarna!

Det kan inte hjälpas men det är mixen av olika nationaliteter och deras spontanitet . TV serien Allt för Sverige och de underbara amerikaner som medverkat där har bara förstärkt min kärlek till det amerikanska folket. Fantastiskt trevliga människor och ett bra program som hade klarat sig bra utan att någon måste slås ut och åka hem efter varje tävling. Bättre med en vinnare än den perversa utslagningstävlingen i programmet som är lite av äcklig mobbing. Hur som helst heder åt amerikanarna som deltog i programmet.

Bilkörning alltid ett ”besservisserämne”!

Idag är det diskussion om folk som somnar vid ratten och vilka kraftåtgärder som skall vidtas mot detta. Som vanligt blir det bara ett luftslag och de hederliga bilisterna som drabbas. Jag tror mycket mer på propaganda i samma ämne som vägtrafikförordningen inleddes när jag tog körkort 1964 och den gäller än. ”Vägtrafikant skall iakta den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna osv..”. En heltäckande paragraf som i mina ögon även förbjuder tal i mobiltelefon vid körning, vi hade duktiga lagstiftare och jurister på den tiden.

Jag tror att de verkliga dödsänglarna kan man bar knipa med civila polisbilar och det är bland annat de som med sina motorstarka Audi kryssar fram på Essingeleden i 150 km. De kanske inte ens har körkort. Här har civila polisbilar en stor uppgift. Vi vanliga bilister är nog ganska ointressanta men det är oss man skjuter på när man talar trafiksäkerhet. Frågan är också om det skall vara skjutklara poliser som sköter den vanliga trafikövervakningen, en sysla som gott kunde överföras till en civil avgiftsfinansierad organisation.

Fartkamerorna är ju ett exempel på en avpolisiering av ttrafikövervakning och en övergång från ärendehantering till systemtänkande även om det fortfarande är polisen som delger och utreder det som kamerorna ser. En arbetsuppgift som mycket väl kan hanteras av en självfinansierande organisation. Trafikkamerorna har i dagens stora trafikflöde och polisens prioriteringsbryderi betytt mer för trafiksäkerheten än polisen. Fler kameror minskar brottsligheten och ökar säkerheten alla kategorier.

Jag blev inte imponerad av arbetsförmedlingens GD!

Är det så illa att personalen på arbetsförmedlingarna är vettskrämda för sin högsta chef. Tror hon att det med hot går att pressa igenom en viktig organisationsförändring   då har hon helt missuppfattat ledarskapet. Det behövs massor av dialog och högt i tak fråga oss veteraner som varit med om det mesta, vi kan det här.

Visst är det tufft med omorganisationer men är man tydlig med målen har hög andel av delaktighet i förändringen då går det vägen men lite skrik och gny blir det alltid. Med beaktande av det jag såg från inslaget från Rapport så tror jag inte att hon är rätt person att klara av ett avancerat ledarskap. Till personalen kan man bara säga till tröst, de kommer och går generaldirektörerna.

Dödsmisshandel av kvinnor!

När män misshandlar sina sambos eller fruar är en skam för vårt samhälle och det tycks bara bli värre åtminstone den våldsammare typen av misshandel. Kanske hänger det samman med att vi är dåliga på att hantera relationer och att den gamla hedersregeln att man inte skall slå tjejer inte finns längre. Visst kan man bli förbannad i sin relation men att låta det gå ut i våld kan bara fördömas och bespottas.

När vi inleder en relation så är det oftast enkelt, det glider bara på men när det tar slut då är vi dåligt tränade på den situationen hur väl vi än tror att vi kan hantera den. Kanske är det ett jobb för skolan att träna relationsseparation, fakta kan vi ju lära oss direkt vi internet. Relationsseparation är något helt annat när känslorna slår kullerbyttor i bröstet. Jag tror att alla behöver separationsträning men i synnerhet behöver män det för att dämpa våldstendenser.

Generellt finns det lika många skitstövlar bland kvinnor som det finns hos män men våldet blir ju så mycket kraftigare från det betydligt fysiskt starkare mannen. En del kvinnor har ju vassa tungor som inte gör situtionen bättre. Något måste definitivt göras för dessa stackars kvinnor som  går omkring och är livrädda. Det finns många i den äldre generationen som har erfarenhet från barndom och äktenskap som kan bistå med råd och dåd. Massor av erfrarenhet håller nu på att dö ut.

Världsbanken skapar ingen trovärdighet i Miljöfrågan!

Igår kom Världsbankens prognos på kommande klimatförändringar och den var givetvis spektakulär med en kraftig uppgradering av jordens medeltemperatur. Världsbanken har mängder av misslyckanden när det gäller världsekonomin och prognoser. Deras bästa prognoser är efteråt och inte innan katastrofen. Alla miljökrafter skrek halleluleja igår men se upp Världsbanken är nog inte den bästa vän man kan ha långsiktigt i miljöfrågor.

Världsbanken gör inte något utan att ha ett syfte och vilket det är i det här utspelet det vet få. Är deras prognosmakare lika bra på miljöfrågor som på världsekonomi då kan det lika gärna bli tvärs om när det gäller jordens medeltemperatur om femtio år. Det här med medeltemperatur är ingen enkel fråga och inte helt enkel. Det räcker med några graders föändring av jordaxelns lutning så blir resultatet helt annorlunda.

Man behöver inte vara någon Eistein för att begripa att det inte är bra att köra omkring med miljarde bilar och kolelda. Vi är några som minns hur det såg ut över London med all smog från koleldning. Det bor sådär sju miljarder på det här klotet och vi har inte kunnat få slut krig i mellanöstern och flera andra konfliktplatser. Hur skall det gå till att få drygt en miljard kineser att avstå från moped och bil. Det går inte utan enda möjligheten är att hitta ett billigt ersättningsbränsle, när det är gjort är problemet löst.

Avstår vi från allt i Sverige och i princip försvinner från jordytan så är vi tio miljoner invånare och övriga jorden 700 gånger fler. Det finns bara en väg till överlevnad och det är ett nytt miljövänligt fordonsbränsle. För uppvärmning av bostäder finns lösningarna redan och jag är en föregångar med bergvärme.

Vissa kan faktiskt sänka sin lön utan att det märks!

Det är bra för både anställda och företag att facket säger nej till lönesänkningar och låter hellre företget att gå omkull. När det handlar om högt avlönade anställda kan man däfremot mycket väl sänka lönen om det finns sakliga motiv. Tjänar du femtio eller sextio tusen kronor i månaden och uppåt spelar det inte så stor roll med fem till tiotusen kronor hit eller dit. Det påverkar knappast din motivation eller förmågan att överleva, gör det så då är du enbart girig.

Piloterna på SAS har fattat detta däremot verkar tex hockeyspelarna i NHL inte ha begripit att de kör hela hockeyligan i sank. Man kan inte tala om lönesänkningar när det gäller extremt högavlönade och den lönesänkning som sker med SAS piloter har inget att göra med solidarisk lönepolitik. När det gäller löntagare i skiktet upp till femtio tusen i månaden skall man däremot aldrig acceptera lönesänkning.

När man passerat femtiotusenkronorssträcket då har man definitivt lämnat ”reglerad befordringsgång” och får vara lite mer flexibel. Jag tror inte heller att det är någon som känner solidaritet för högavlönade ishockeyspelare i USA och om de måste gå ner lite i lön. Detsamma gäller för många manliga spelare i Sverige och Europa både i fotboll och ishockey.

SAS, skota snabbt om till ett lågprisflygbolag!

Tiden i de fina salongerna är över för SAS och det finns många exempel på flygbolag som har ett bra koncept utan att bli så gnidgt småsnåla som Ryan Air. Mina ögon faller på German Wings som har moderna plan en bra service till mycket bra priser. Jag tror att det är den modellen av lågprisbolag SAS skall sträva efter och inte Ryan Air som i mina ögon blir dumsnåla mot passagerarna.

Skall SAS lyckas då måste många medarbetare och ledning helt skota om och bli något helt nytt. Som i alla gamla organisationer så sitter det mycket ”skit i väggarna”. Det är sällan som både arbetsgivare och fack orkar med den omställningen vilket jag har full förståelse för. Kanske går det om man tvingas lösa frågan på tre dagar och rycker bort den gamla organisationen likt en plåsterlapp på hårbeväxt hud.

Mitt tips är att modigt snabbt slakta den gamla organisationen och bygga upp något nytt på en vecka. Det blir problem men kloka människor kommer att lösa detta och det växer organiskt upp något bra om man har kunden för ögonen.

Arkiv