Om webbplatsen | Kontakt

Det mesta har blivit billigare!

Förr kostade en symaskin många tusen och den var sämre än de är idag. Nu kostar de mellan 800 kr till 3000 kr och så har de blivit med de flesta varor utom bilar och båtar. Men snart kommer kineserna och då kanske det blir en bra Volvo för 100 000 kr. Det är egentligen bara de varor som fortfarande har en tillverkningsdominans i västvärlden som fortfarande höjer sina priser.

Visst tillverkas det bilar i Asien och de är också förhållandevis dyra men vänta till kineserna fått fart på löpande bandet. Symaskinerna Husqvarna och Singer har ju bara namnet kvar. Vår sysselsättning får nog mest ske inom handel och tjänstesektorn. Den senare är ju oftast gratis och tyvärr behövs nog en avgiftsbeläggning inom internetsektorn för att skapa nya jobb.

Kongresser i eller ur tiden!

Nu har jag återigen varit på kongress och jag har dubbla känslor för företeelsen. Visst är det bra att få en inriktning och måla med breda penslar vart tredje eller fjärde år, men? Det är nog så att de gamla kongresserna med 100 tals mer eller mindre småaktiga motioner och förslag numera har passerat bäst före datum och ändrats på den punkten.

Men har en organisation nya tankar och vill fokusera och få med sig hela organisationen i en omställning då är det ett bra sätt att börja med ledande förtroendevalda. Tyvärr är detr nog så att de flesta av kongresserna är gammelkongresser och ledningarns tar inte chansen att ”skota om”. En organisation skall helt förändras minst vart tredje år.

Visst är det kul att fajtas om olika ståndpunkter och vinna majoriteter och med en bra kommunikationsstrategi kan det bli några mediarubriker också. Men även här är det gammelkongresser. Det mest flagranta och urdåligt är att informatörer och journalister sitter på en kongress och inte i realtid lägger ut händelseförloppet på hemsidor och sociala medier. Här borde det nästan vara tjänstefel saklig grund för uppsägning.

Vi behöver inget monument över de som deltagit i militära missioner!

De som deltar i militära uppdrag utomlands behöver inga monument de behöver ett livsvarigt ekonomiskt skydd när de återvänder skadade eller oskadade. Skickar vi ut unga människor i strid eller andra farliga uppdrag så har samhället ett ansvar att ta hand om dem resten av livet om de misslyckas själva.

Jag tycker Sverige är en bananrepublik när det gäller att ta hand om dem som offrat sin hälsa i olika missioner. Nu inviger man ett monument och låter soldaterna klara sig själva eller leva på en socialbidragsnorm om de skadat sig. Antingen deltar vi i internationella farliga uppdrag och ger en rejäl samhällsförsäkring till de som deltar eller så avstår vi.

Som det är för närvarande så skall Sverige avstå från alla internationella militära uppdrag eftersom vi inte tar ansvar för de som deltar. Som medborgare kan man bara skämmas över politiker som inviger monument och ger fan i de skadade. Vi behöver i första hand ett stort fredsmonument som nationell samlingsplats och inget annat förrän återvändarfrågorna lösts..

Numera följer vi varandra på toaletten!

Jag har förstått att många av facebookinläggen, epost och twitters skrives och läses på toaletten. Kanske en bra förströelse men det kan också förstöra en stund av eftertanke och varför kommer någon ihåg just mig på toaletten. Men det kanske inte är märkvärdigare än att man läste Allers på torrdasset på 1950-talet. Det är bara formen som ändrats något.

En viss skillnad är det eftersom vi har nog aldrig skrivit brev på toaletten och jag har aldrig bloggat där. Den nya tekniken stökar om men det gillar jag och det kommer att fortsätta. DN i surfplattan är lika bra som tidningen och kanske lite bättre men det tar tid att ställa om. Några filosofiska tankar från köksbordet den här gången.

Våra spikar och metalldelar i kroppen!

Visst är det väl självklart att metalldelar i vår kropp skall återanvändas när vi dör. Det är ju både ädla och sällsynta metaller som hjälper upp vårt skellet och tänder under en livstid. Idag är det tydligen så att de får inte återanvändas och jag kan inte förstå logiken i det. Mjukdelarna i kroppen återanvänds ju i form av mull eller aska och i ett universiellt perspektiv så kommer ju allt att bli en del av ett nytt universum.

Nu är det tydligen en utredning på gång som skall ändra på detta slöseri med naturresurser. Enligt uppgift så får man inte ens donera metalldelarna i kroppen, märkligt tycker jag. Vad är det för skillnad mellan en benprotes och en höftkula. Den ena sitter innanför skinnet och den andra utanför. Personligen kan jag bidra med tre stora häftklammer i bröstkorgen.

Tänk och gör något för framtiden!

Mina ambitioner inför framtiden har begränsat mitt bloggande några veckor. Förr var det stora projekt på jobbet som begränsade aktiviteter nu är det ideellt arbete och sådant som gör livet lättare att leva. Det började med att dörren till toalett och duschrum måste göras bredare så rollatorn kan komma in för det är väl där framtiden kommer smygande för en pensionärs.

Egentligen är det inte märkvärdigare att tänka in rollatorn än att som trettioåring tänka in sparandet till en ny bil. Nu är nya dörren på plats och utrymmet betydligt större med väggar som flyttats och allt är våtrumsskyddat i högsta klass. Med tanke på de regler som gäller kan man nog fylla utrymmet med vatten som en bassäng och det är bara dörren som läcker.

Tänk att en dörr kunde bli ett framtidsprojekt det trodde jag inte på som tjugoåring.

De röda skäggen!

Se upp för svenskar med rött skägg de är nästintill omöjliga att besegra. Det började med Röde Orm och sen har det fortsatt. Mellanöstern har sina glesskäggiga pojkar men de har inget att sätta emot svenska rödskägg. Under mina år har jag mött många rödskägg och de är fighters som man inte skall sticka upp mot och de har en vinnarinstinkt som överträffar det mesta. Det var dagens generalisering.

Biltävling på E4 under stor hemvändardag!

Grabbarna från rivieran med de snabba dyra bilarna fick mest sitta i kö och folk älskade att stänga in dem bakom lastbilar och i fordonskolonner. Antingen var det civila polisbilar eller förbannade hemvändare som tog det lite lungt när de körde om långtradarna och sportbilarna med ilskna starka blinklampor i framrutan fick lugna ner sig och förarnas puls gick nog i topp. Mitt ekipage på 12 meter och 80 km/tim gjorde sitt för att få ner deras farter.

Är man så jäkla dum så man försöker ett race på dagen på en hemvändardag då skall man köra lungt och stänga in de här racerpojkarna så de får åka i 60 km i timmen. En mer begåvad racerperson hade brännt på, på efternatten då det varit nästan tomt på bilar och riskerna minimala på den fina E4. Vid Södertälje blev det tvärstopp i trafiken och då blev racet av det mer parkerade slaget.

Racerlopp skall gå på bana eller avlysta vägar inga miljardärer skall kunna köpa sig fri idiotfart mitt bland barnfamiljer och normalbilister. Konstigt att det stod många hundra utmed E4 för att se värstingbilar instängda i bilkö. Polisen vann den här gången.

Ishockey VM ligger fel!

Möjligtvis är de största entusiasterna beredda att se på ishokey en högsommardag när det är 22 grader i luften och solen skiner. Jag är det inte och är fullständigt ointresserad vilka resultat svenskarna når. Hockeyvärlden har blivit en pengacirkus utan motstycke och för att profiten skall bli så stor som möjligt pressar man ut allt under högsäsong och försöker få grädde på moset när sommaren inträtt. För min del så kan jag se på hockey när det är snö i luften men inte när försommaren spricker ut. Tänk om förbundsgubbar!

En god vän!

Igår var det en tung men ändå hedersam dag. En av mina bästa vänner i Tullverket jordfästes. Minst ett hundratal tulltjänstemän och ett femtital nära anhöriga deltog. Med en sådan uppslutning förstår alla att en av Tullverkets bästa chefer i modern tid gick till den sista vilan. Jag fick hedersuppdraget att hålla tal i kykan vid kistan vilket känndes väldigt fint men också känslomässigt tufft när det gäller en person som varit en nära vän. Jag kommer att minnas min döde vän så länge jag lever och det var hedrande för honom att så många ställde upp. Solen gick upp i morse också men livet på jorden har blivit lite fattigare.

Arkiv