Om webbplatsen | Kontakt

Gå på lina över Grand Canyon!

Hur kan man få för sig att gå på lina över Grand Canyon och ha ett fritt fall på 450 under sig. Jag följde det på en TV kanal och det var en värre påfrestning än den värsta deckare. Av någon anledning så känner de flesta en stor respekt och rädsla för höga höjder. När jag går på bron till Katarinahissen så går jag helst på mitten av brobanan.

Den här killen måste ha något mentalt fel som vågar sig en promenad över denna Canyon. Vilket fokus och prestation att som första människa klara detta suget nerifrån måste ju besegras varje sekund. Varför utsätter man sig för något dylikt.

Busskonflikten!

När jag ser resultatet från uppgörelsen efter nio dagars busskonflikt så funderar man hur det står till i förhållandet parterna emellan. Det som nu har uppnåtts efter en uppslitande konflikt som drabbat tredje man kunde man ha kommit överens om utan konflikt. Något större substansiellt kan jag inte se utan det handlar om umgängesformer. Det finns något parterna emellan som inte kommer fram i media. Antingen är någon några inte mogna att förhandla eller så är man helt enkelt förbannade på varandra. Det finns ett gammalt ordspråk som säger att ”folk är sällan arga för det man tror”.

Lagstiftarna klumpiga när de lagstiftar i den nya tekniken!

Det finns många exempel på att svenska lagstiftare är trampar in i glashus när de ger sig in i den nya tekniken och nya medier. Senast är det några flickor och deras mor som drabbas av ett förtalsbrott på internet och får betala orimliga 570 000 kronor i skadestånd. Ett bagatellbrott som i princip är ett olämpligt uppförande av några omogna flickor.

Upphovsmannarätten är nästa klumpedunsfråga där något så enkelt som Spotify löste problemet och där lösningen tvingades fram via nätpirater och inte via en trubbig lagstiftning. Man biter sig fast vid en radio och TV avgift i värld där tekniken sprungit ifrån det gamla systemet. Här borde avgiften läggas på skattsedeln eftersom avgiftssystemet inte är i tiden.

Alla människor worldwide har kan ha tillgång till facebook, twitter mm och är sina egna publicister och var man på jordklotet man lägger ut sina synpunkter vet knappt någon. Den nya tekniken och medierna har snarare behov av någon form av ”code of conduct” än lagstiftning i dagens bemärkelse.

Tyvärr har jag inte ens sett en uppförandekod på ”den gamla eposten” vare sig på eller utanför yrkeslivet och myndigheter. Innan lagstiftarna ger sig in med sina i det här sammanhanget trubbiga verktyg borde det tas fram uppföranderekommendationer.

Orimliga förtalsdomar i Göteborg!

Småflickorna som förtalade en annan flicka får betala orimligt höga skadestånd. Viss är det för jäkligt att tjejerna betett sig på det här sättet men det är inte första gången unga flickor ger sig på varandra i de här åldrarna. De är otroligt grymma i sitt beteende inte med våld utan med ord som kan göra väldigt ont i själen för den utsatte. När man är gammal så fullkomligen skiter man i vad folk tycker.

Nu hade de här flickorna tillgång till internet och då blev konsekvenserna betydligt större. De begrep nog inte hur illa de gjorde och de skall självklart ha en rejäl uppsträckning men att förstöra hela deras framtid med skyhöga böter tycker inte jag är ansvarsfullt av den vuxna världen, lagstiftarna och rättsväsendet.

Flickorna behöver en lång samhällstjänst med att städa på sjukhus och hjälpa sjuka äldre så de begriper vad livet innebär. Varför får våldsbrottslingar så förhållandevis låga straff och skadestånd jämfört med förtal, det kan i alla fall inte jag begripa. Att sparka någon i huvudet ger lägre straff än att snacka skit om en person på internet. Vi ska ha stenhårda domar när det gäller våldsbrott men när det gäller skitsnack får domstolarna besinna sig.

Mina filmer fortfarande aktuella om alkoholinförseln, kameraövervakning och allmänna pensionen som är att jämställa med socialbidragsnormen!

Mina filmer på den här hemsidan har legat länge på den här sidan men de är fortfarande lika aktuella. Kameran är den bästa brottsuppklararen och finns i alldeles för liten omfattning i samhället. Det är väldigt enkelt att montera en kamera i bostaden som tar bilder och skickar dessa direkt till din dator eller mobil som epost innan brottslingen hinner slita ner kameran.

När det gäller den illegala alkoholinförseln så är det värre än när filmen togs och inget radikalt har gjorts. Tullen kämpar på med sina beslag i södra Sverige och polisen gör några insatser mot vodkabilarna men något radikalt orkar inte regeringen med. Alkoholinförselutredningen hade flera konstruktiva förslag som ligger och darrar i byrålådan. Maria Larsson har misslyckats med alkoholinförselfrågorna under sina mandatperioder.

Den allmänna pensionen är att jämföra med socialbidragsnormen och det skiljer bara någon tusenlapp i månaden efter skatt för den som jobbat hela livet (12 400 kr/mån)och slarvern (11 400 kr/mån inkl bostadsbidrag). Inbilla dig inte att du kan resa och upptäcka världen på den allmänna pensionen. Det finns också en åldersdiskriminering som i de flesta fall yttrar sig i bristande respekt för äldres kunskaper och erfarenhet.

Jag tror mina filmer kan ligga kvar på min hemsida eller youtube de närmaste trettio åren och fortfarande vara lika aktuella. Titta gärna på filmerna och säg emot mig om du kan!

Hemliga telefonnummer!

Jag gillar inte hemliga telefonnummer och att offentliga myndigheter har sådana är för mig en JO fråga. Sjävklart skall de brottsbekämpande myndigheternas hemliga enheter eller operativa sådana ha hemliga nummer som inte kommer upp på min display om de ringer. Det finns ingen anledningatt växlar hos offentliga myndiheter döljer sina telefonnummer. Jag svarar inte när det dyker upp ett hemligt nummer på min display eftersom vänner emellan har man inga hemliga nummer. Givetvis ringer jag tillbaka om de talar in ett meddelande i mobilsvar men se upp jag svarar inte på hemliga nummer. Jag överväger att anmäla offentliga myndigheter till JO för att utreda om det är förenligt med Sveriges offentlighet att myndigheters växlar visar hemligt nummer på min display. Det blir ytterligare ett demokratiskt underskott som redan tidigare begränsas av informationsenheter som hindrar direktkontakt med beslutande myndighetsutövare.

Midsommar i dagarna två är Sveriges riktiga nationaldag!

Den här helgen är Sveriges riktiga nationaldag och den varar i dagarna två. Midsommarafton och midsommardagen känns som de riktigt hederliga svenska nationaldagarna. Det är midsommarstången och ringdanslekarnan som symboliserar Sverige i nära sällskap med dalahästen. Midsommar känns som en riktig  nationaldag till skillnad mot den 6 juni som är en kung och byråkratnationaldag.

Allmänna pensionen inget annat än socialbidrag!

Ännu en gång så får jag rätt med stöd av pensionsmyndigheten. Den pension du jobbat hela livet för, är att jämställa med socialbidragsnormen. Det är hög tid att tala klarspråk om detta förhållande. Har du inte en tjänstepension och lever i ensamhushåll då blir livet ett helvete när du pensioneras från jobbet vilket oftast mer eller mindre frivilligt.

Pensionärsorganisationerna måste få en förhandlingsrätt som ersätter dagens kafferep med regeringen. Av alla intresseorganisationer som finns i Sverige är tyvärr pensionärsorganisationerna en av de svagaste.

Strejk!

Ibland är det nödvändigt att ta till strejkvapnet när en förhandling misslyckats. Att en förhandling slutar i en konflikt beror oftast på att parterna inte har en bra förhandlingsrelation och saknar konstruktiv fantasi. När parterna har en bra relation så kommer en förhandling alltid till en acceptabel lösning. Min erfarenhet är att när parterna lyssnar och har respekt för varandra även under fredstid då kommer man till en lösning.

Att bussarna inte rullar nu beror till en stor del på att relationerna mellan parterna inte är bra och för det mesta brukar skickliga medlare kunna lösa den frågan. Sannolikt pågår ett intensivt arbete hos medlarna för att lösa konflikten, de är oftast hjältarna i den här typen av låsta situationer. Vi har flera mycket skickliga medlare i det här landet och det skall bli intressant att se hur de löser den här busskonflikten.

Upphovsmannarätten!

För några år sedan var det ett herrans liv om upphovsmannarätten och de flesta som komponerat och framfört sina verk i cd skivor och annat ville stoppa utvecklingen på internet. Så blev det gudskelov inte och piratkopierarna har i praktiken fört rättsinnehavarna mot en lösning genom Spotify som är det bästa som hänt. Här får både brukare och upphovsrättsinnehavare sitt på ett modernt sätt. Tack vare piratkopieringen växte en lösning fram och så kommer det att vara med internet så länge den funktionen finns.

Lärdomen är att inte vara för närig i början av en teknisk utveckling och det finns alltid en smart lösning om man vågar stiga ur det gamla. Visst säljs det en och annan cd skiva men den är på utgående jag ser fram mot en bilstereo som är uppkopplad till Spotify nu går det ju att samköra med mobilen. Min bilstereo har också ett SD kort och musiken på detta räcker från Stockholm till Kilpisjärvi.

Tänk så bra det är med Spotify du har all din musik sorterad och tillgänglig och vill du lyssna utan reklam eller ladda ner så betalar du en rimlig summa.  Jag ser fram mot fler rimliga betallösningar dagstidningarna är sannolikt nästa ”offer”.

Arkiv