Om webbplatsen | Kontakt

Fanatisk föreningslojalitet ett slags fascism!

Under mina år har jag mött dem som fanatiskt stödjer sin egen förening och alternativt snackar skit eller hatar andra liknande föreningar. I fanklubbar för lagidrotter är avarterna mer att likna vid en slags fascism. Nu slår man ihjäl varandra också i tron på den egna föreningens överhet och det sker bara i de ”fostrande lagidrotterna”.

Ingen äger sin förening och det är löjeväckande att se vanligtvis normala människor bli nästan fanatiska när de talar om och försvarar sin förening eller motsvarande. Vi är väl med i en förening för att vi har och skapar gemenskap och för mig skulle det inte spela någon roll om jag var med i AIK eller Hammarby.

Jag är med i ett tiotal föreningar och det är mig likgiltigt vem som är huvudman utan det verksamheten som är intressant och det är medlemsnyttan som gäller. En fanatisk övertro på att den egna föreningen är bättre än andra är för mig ett löjets drag. I mina yngre år kunde även jag av oförstånd vara fanatisk men nu vet jag bättre.

Tveksamt om rättsväsendet är i tiden!

Med automatik läggs förundersökningssekretess så fort en utredning inleds. Det är tveksamt om det behövs i alla fall, ibland kan det till och med vara till fördel för undersökningen om den var öppnare. Numera är det detektiven allmänheten och övervakningskameror som löser de flesta brott. Ju förr allmänheten sätts på spåret ju förr grips oftast brottslingen.

Jag har sett utredare som efter månader förhör vittnen och kommer till hotell eller andra platser som är intressanta ur förundersökningssynpunkt. Tekniken har gjort enorma framstek i förundersökningarna men juridiken och taktiken har inte hängt med. Det behöver inte vara poliser till allt, erfarenheterna från Tullverkets förundersökningar visar detta klart och tydligt.

Vi får ständigt fler lagar och det går inte att lägga allt på polisen. De tar emot anmälan och lägger ner. Det finns mängder av brott exempelvis inom trafik och ekonomisk brottslighet med framgång kan utredas av andra myndigheter än polisen.

Religioner en tveksam historia!

Börjar vi med Kristendomen och våffeldagen eller Maria Bebådelsedag då en otrogen Maria blir befruktad av en Helig Ande och sedan föder en son på juldagen. Sonen går sedermera  på vatten och mångfaldigar en lunch på några fiskar till tusentals personer. Ingen vettig människa tror väl på ett samlag mellan en kvinna och en ande och masskloning av lunch.

Alah är ju också en sagofigur som jag inte kan så mycket om men här handlar det också om gudar och andar som ingen vettig människa kan tro på.  Tar vi bort fantasifigurer som gudar, andar och annat oknytt så är jag med på plan. Alla religioner har fina budskap som det finns all anledning att leva upp till. Men kom inte dragande till mig med gudar, andar och andra fantasier. Då kan vi lika gärna tro på Oden och Tor.

Det är hög tid att ta bort gudarna ur det religiösa budskapet och helt inrikta sig på det humanistiska och kärleksbudskapet. Vi lever i en upplyst värld och det är dags att säga adjö till skäggiga gudar och andar.

Ullenhag utan livserfarenhet överdriver om Romer!

Visst har många Romer haft ett helvete men det har också många fler svenskar haft under 1900-talet. Min mor berättade om stora daglönarfamiljer som bott i små skogstorp utan odlingsmark med enbart en get som räddningsplanka mot svälten. De var tusentals medan Romerna kanske var totalt knappt något tusen. Jag tycker det är obegåvat att sikta in sig på en grupp av människor där heller inte alla var fattiga fastän de bodde i vagnar.

Det fanns ett översitteri från de väletablerade borgarna mot vanligt folk som var mycket större än zigenarproblematiken. De lärde, de adliga, de rika var många gånger stora ”skitar” mot vanliga arbetare och daglönare. Ullenhags familj kanske borde se efter i historien hur de har betet sig mot ”underklassen”. Jag är uppväxt på Södermalm i Stockholm på 40 och 50 talet och där såg jag många svenska helveten.

Ullenhag borde oroa sig mer för de många gamla som sitter ensamma i en ödslig lägenhet. Visserligen svälter de inte men deras liv är socialt ovärdigt eftersom det är de som skapat välfärden och sett till att vi inte har folk i skogstorp som svälter längre.

De ensammas sociala situation oroar mig mer än de numera högprioriterade minoriteterna som både media och politiker gullar med. Jag är ”dyngless” på allt snack om Romer, Samer, Bögar och Flator, Religiösa minoriteter och avarter mfl. Jag stänger av radion när dessa kommer på tal numera.

Gärna betyg tidigt men först en diskussion om läroplanen!

Min fundering utan att kunna för mycket om läroplanen är om barn verkligen lär sig rätt saker. Det är viktigare att veta vad kungar ställde till med i historien än årtal, de hittar man på Google. Religion är bättre att belysa med vad den ställde till med. Massor av elände och onödiga förbud översittarpräster. Vår svenska kyrka har blivit bättre men det finns många idioter som förvränger religionerna och det behöver man upplysa tydligt om.

Jag tror mest på kunskaper i matematik och språk och det finns många sätt att lära ut dessa ämnen på ett modernt sätt med surfplattor och intressanta räkneexempel baserade på sånt man känner igen. En annan viktig del är uppförande och humaniora kopplat till kulturfrågor som fostrar människor till människor och inte till förortssnubbar som man skall ha en löjlig respekt för. En fin människa är inte den snyggaste utan den som är vackrast innanför pannbenet. Det är mot det skönhetsidealet skolan skall inrikta sin verksamhet med matematiken som grundsten.

Ett nyttigt föreningsgift!

Har man en gång kommit in i föreningsvärlden så är det omöjligt att rymma därifrån. Det blir som ett beroendeframkallande gift att vara med i en styrelse och påverka. Jag inledde min karriär i föreningslivet i tjugoårsåldern då jag kom in i en fackstyrelse. Fram till nu har det blivit åtskilliga styrelser och uppdrag i både myndigheter, stiftelser, centralorganisationer, företag samt föreningar av alla möjliga slag.

Det känns jobbigt ibland men så kommer möten och möten med människor då blir det kul. Byråkratin i föreningslivet måste halveras och det finns alldeles för många paragrafer i stadgarna. Så finns det byråkrater bland medlemmarna som inte tillför något utan snarare saboterar den viktiga delen, den operativa verksamheten eller det föreningen är till för.

Vi får se när jag glider ur föreningslivet det kommer att kräva en stor kraft om medlemmarna inte slänger ut mig.

Utgiftstaket höjs av pensionssänkningen!

När pensionerna sänks med 2,7% innebär det att utgiftstaket blir högre och ger utrymme för större utgifter. Pensionärerna betalar dessa utgifter med sina sänkta pensioner. Nog är det väl kriminellt att sänka för en enda grupp i samhället. Det bevisar att bromsen i pensionssystemet är en felkonstruktion som bromsar i tid och otid. Vår ekonomi i Sverige är under god kontroll ändå slår en broms mot pensionärerna, oförskämt.

Oskickligt av EU i Ukrainakrisen!

Ukraina är helt tydligt inom Rysslands intresseområde och EU borde ha agerat smartare när krisen började. Nuvarande situation är ett misslyckande som hade kunnat undvikas om EU tänkt efter. Ett närmande av Ukraina till EU är ett mycket långsiktigt projekt och en barnunge kunde inse att Ryssland inte ger upp en marinbas av kolossalformat på Krim. Gör en lågsniffning med Google Earth så ser du själv alla fartyg och flytdockor. En halvö som dessutom har tillhört Ryssland i hundratals år.

Nu tillgriper EU sanktioner mot Ryssland vilket är lika meningslöst som att ”skrika buu” och försöka skrämmas. Sanktioner har aldrig fungerat och kommer aldrig att fungera och att det skulle fungera på Ryssland är ju skrattretande. Jag känner mig inte lugnare som bosatt inom EU:s maktsfär utan snarare tvärtom och det är tur att vi inte var med i EU under kalla kriget.

Det här är en mycket komplicerad fråga som sakta börjar belysas mera nyanserat än vid början av krisen.  Men det är långt kvar till att frågan belyses på bredd och djup. Det är bara att hoppas på att den här krisen kan lösas utan våld och att vi i Europa är mer civiliserade än de i Mellanöstern.

Det finns bara ett parti S och M som blir SM svenska mästare?

Jag har stora svårigheter att skilja Socialdemokrater och Moderater åt, åtminstone när man lyssnar till Reinfeldt och Löfven sen finns det ju en del stollar i båda partierna. Man kan säga att Moderaterna är någon slags piratkopierare och spegelbild till S som de följer som en skugga eller spegelbild. Är det några partier man skulle kunna slå ihop är det M och S. De är båda också noga med att bedriva ett seriöst regeringsarbete.

Sedan har vi övriga partier som kan liknas vid motorcykelgängens ”hangarounds” . De sprattlar lite grann för att visa sig duktiga en del av dem påminner om tjuren Ferdinands tjurkompisar som ville kvalificera sig till tjurfäktningen men misslyckades kapitalt. Kanske är M och S som tjuren Ferdinand om de möjligtvis satte sig på ett bi vilket verkar osannolikt med den försiktighet de besitter. Valet i höst blir kanske ett Svenskt Mästerskap.

Pensionerna elimineras i valrörelsen 2014!

Uppgörelsen i pensionsgruppen igår och mellan de fem partier som står för dagens haveri av den Allmänna Pensionen öppnar för andra partier. Pensionärerna går inte på pensionsbluffen med ”bromsen” och de senaste årens svek mot pensionärerna. Den enda trösten är väl att lidandet inte blir så långvarigt, man behöver bara snegla på medellivslängden.

Pensionsåldern höjs nu också med retoriken " du få jobba till du blir 69". Under hela mitt liv har debatten gått ut på sänkt pensionsålder. Alla fackliga organisationer har haft den pressen på sig. Visst är det kul att jobba upp i åren men inte för alla. Rationaliseringar innebär ett hårt tryck på 55+ att gå när personalen reduceras. Fantasin har inga gränser när det gäller att få till turordningslistor med äldre medarbetare. Ändrar man arbetsrätten också (sist in först ut) kommer åren mellan 55 och 69 bli helvetesår för många i arbetslöshet med mycket dåliga villkor slutande i misär med en mycket låg pension vid 69.

Hela arbetslivet och vår samhällssyn på 55+ måste förändras eftersom många över 60 är något begränsade i rörlighet och kompisarna kommer att börja sucka. Förr kallades de som ”gick över” för spärrballonger nu lär det bli värre kraftuttryck när någon inte hänger med. Visst är många pigga upp i de sjuttio men det finns många som har stora problem att röra sig. Det är lätt att säga tullipanaros men att sedan få det att fungera är något helt annat. Min erfarenhet är också att det i praktiken blir tvärsom vad politikerna bestämmer.

Den här s.k. "reformen" kräver så mycket av parterna och lagstiftarna att det kan bara gå åt h-e. De kan ju inte ens hålla pensionen oförändrad utan sänker den med 2,7% i år. Vi har många okunniga företrädare i organisationer och politik som har makten i dessa frågor med några få undantag.

Arkiv