Om webbplatsen | Kontakt

Inför lämplighetstest och psykologitest på ledarbefattningar!

Det är ingen tvekan om att det behövs lämplighetstest och psykologitest på ledande befattningar och de som har ansvar för andras liv, exempelvis piloter och busschaufförer. Vi masstestar småbarn Pisatester och annat men de som kan ställa till ett riktigt helvete kommer lindrigt undan. Möjligtvis förekommer lämplighetstester som bara tar fram förmågan och inte hela människan.

I fel händer är den här typen av tester livsfarlig eftersom frågorna och testerna kan manipuleras men i en demokrati och rättsstat är testerna nödvändiga. Min erfarenhet av den typen av tester är bara positiv. Jag har testats själv och varit mottagare av tester från Pliktverket i egenskap av chef och det var imponerande att se psykologernas träffsäkerhet. Psykopater kunde oftast bara misstänkas då de väl dolde sina avvikande tankar.

Det finns inga skäl att ha psykiskt svaga personer på sådana befattningar som har ansvar för andras liv men även de som är chefer ska nagelfaras. Vi kan inte ha självmordsbenägna personer som kör flygplan eller bussar. Vi testar deras hjärta men inte deras hjärna en helt oförsvarlig underlåtelse.

Konflikträdsla hotar Sverige mer än annat!

Taffligheten är nästintill total i nästan alla samhällsfrågor och det hotar vår framtida demokrati och välfärd. I skolan är det våld från lärare som påstås vara det stora hotet mot eleverna. Det precis tvärsom eleverna blir vilsna av taffliga lärare och våldsverkarna, de andra eleverna gör som de vill med de skötsamma. Alla som gått i skolan vet ju att det är andra elever som är problemet inte lärarna, där kunde man förr söka trygghet. Idag blir det ytterligare en belastning för den slagne eleven att söka skydd hos en passiv lärare.

Poliserna och andra repressiva  myndigheter vågar knappt ingripa och vid våld tvingas de till att sätta sig på den arge vilket gör att den inte kan andas och dör. En käftsmäll har ingen dött av, nu används vapnet också mer frekvent vilket gör att vederbörande dör av den för övrigt förbjudna dumdumkulan.

Inom politikens område är politiskt korrekthet strikt lag och råkar någon säga sanningen så är den inte rumsren eller rasist. Tiggare jämförs med svenska emigranter till Amerika. Skillnaden är den att svenskarna jobbade som fan i Amerika medans tiggarna sitter på fet rumpa och inte jobbar. Det måste ju vara nån jävla ordning sa en partiledare och dagens tafflighet och konflikträdsla gör att man inte vågar säga att svart är svart (lögn) och vitt är vitt (sanning) om nu inte den metaforen också är olämplig numera. Margot Wallströms sanningsord i Riksdagen fick hon backa rejält på och det konflikträdda Sverige vred sig i våndor.

Det finns bara en grupp det är legitimt att kritisera och svärta ner. Det är medelålders och äldre män. De kan man kasta hur mycket skit man vill på och det är legitimt  politiskt korrekt.

S sviker!

Det är med förvåning jag kan konstatera att S sviker sina vallöften. Nu höjs skatterna så det står härliga till. Det är nog bara att konstatera att nu kommer S att marginaliseras till ett 10% parti. De är viktigt att hålla sina vallöften och det har S gjort under 50 år. Nu är den trenden bruten och dynastin Löfven är nog den sista som regerar i S tecken under överskådlig tid.

Vill man vara ett trovärdigt regeringsparti då måste man hålla sina vallöften det går inte att komma med andra alternativ efter sex månader som regeringsparti. Att liera sig med miljöpartiet var det första misstaget och Löfven är tyvärr för svag. Han var bra som fackordförande men håller inte måttet som partiledare.

Han lyssnar för mycket på dåliga rådgivare och har inte styrkan att driva sin egen linje. Den här regeringen blir kortvarig och S tid som stormakt är förbi.

Alltid två i cockpit vad gör SAS?

Den senaste flygkraschen visa med all tydlighet på att det alltid måste vara två i cockpit eller så måste flygplanet kunna fjärrstyras på något sätt när en pilot lämnar cockpit. Nuvarande regler är en brist i flygsäkerheten som måste åtgärdas. Tre flygplan har mer eller mindre bekräftat kraschat vid självmordsförsök.

Tydligen har flera flygbolag infört tvåregeln i cockpit bl.a Lufthansa och Norweigian. Vad gör SAS och andra svenska flygbolag för att i någon mån täppa till det här säkerhetshålet. Det verkar att EU för en gångs skull är inne på en linje att strama upp i alla fall den här säkerhetsrisken.

Självmord i cockpit?

Vid ett par tillfällen har det skett eller misstänkts skett självmord genom att ett flygplan kraschat med berått mod genom aktiv insats av en pilot. Det finns skäl att misstänka självmord av piloten som störtade i franska alperna och det plan som försvann vid flygning från  Malaysia. Dörrskyddet för piloten mot terrorister har blivit ett motsatt hot från piloten till passagerarna.

Det verkar nu som om ett fullastat plan om året går i backen beroende på pilotens brist på livslust. Det behövs en ny säkerhetsregel, antingen egen toalett i cockpit eller så får någon annan från besättningen  gå in när en pilot går ut. Sannolikt borde det vara så att vid dessa tillfällen att autopiloten låses. Något måste göras åt säkerhetsrisken ”piloten”.

Vi får hoppas att den senaste flygplanskraschen inte orsakades av ett självmord. I så fall ett massmord som har samma dignitet som ett terroristdåd. Nu har 150 oskyldiga gått en för tidig död tillmötes, det kan inte accepteras igen.

Något fel är det och ur led är tiden!

På Arlanda kostar en kopp vanligt kaffe och en kanelbulle hundra kronor, en timmes parkering kostar 80 kronor och en resa till London två hundra kronor. Man kan undra hur är detta möjligt och något konstigt är det, antingen har kaffet blivit för dyrt eller så har flygresan blivit för billig.

Kanske är det så att flygresan är på rätt pris men kaffet är ur led eftersom samma kaffe med en kanelbulle kostar 5 kronor på IKEA som väl är motsvarigheten till lågprisflyget. Sanningen är väl den att det statliga bolaget fd. Luftfartsverket som förvaltar flygplatsen inte kan hantera sitt uppdrag. De borde gå i lära hos Kamprad eller lågprisflyget.

Det är inte humanism att ge tiggarna pengar!

När du ger pengar till en tiggare låser du fast den i en förnedrande och livsvarigt ohållbar situation. Det kan vid första anblick kännas bra att skänka en slant av sitt eventuella överflöd till en tiggare men i praktiken begår du våld mot tiggarens fortsatta liv och mänskligt leverne.

Det finns bara ett sätt att hjälpa tiggarna och det är att förbjuda tiggeri. Alla andra metoder är verkningslösa och teoretiska lösningar i flummiga sällskap. Vi måste se nyktert på tiggeriet och lösningen på dessa människor armod är inte att tigga utan att jobba och försörja sig.

Våra politiker har blivit som lealösa fjantar som inte vårdar samhället och dess innevånare. Idag ser politikerna inte till sina väljare utan är livrädda för media och vrider sig som ormar i deras grepp. Det är dags att våra folkvalda blir rakryggade och inte vänder kappan efter medias vindar. Så är det i tiggarfrågan som kan bli riktigt svår om man inte gör något.

Ska skatten höjas inför hälsoskatt!

Debatten går om att höja skatterna och det tror inte jag är någon bra idé. Fundera istället på hälsoskatter och punktskatter som t.ex. sockerskatt, alkoholskatt, fettskatt mm. Det finns också skäl att snäppa upp mervärdesskatten någon halv procent. Någon form av transaktionsskatt för varje banköverföring om det är möjligt.

Det måste finnas lite mer fantasi än att komma dragande med gåvo-, fastighets- och arvsskatt samt traditionella löneskatter.

Föreningen demokratins moder!

Föreningslivet är i kris det är få som ställer upp och vill leda föreningarna. Medlemmarna sviker och det är lättare att vara med i en Facebookgrupp är i en förening. Det förpliktigar att vara med i föreningen och vi måste förenkla och förbilliga medlemskapet.

Vi är många pensionärer med stor livserfarenhet och vi kan ställa upp efter erfarenhet i föreningarna. Den som har en bra pension borde kunna ställa upp som ordförande och på de klädda befattningarna för att dra sitt strå till demokratin och samhällsutvecklingen. Det är beklämmande att se pensionerade statsråd åka omkring och ta stora arvoden för deltagande i olika events. De har så bra pension att de kunde ta ordförandeskapet i en förening eller riksorganisation med lågt arvode.

Jag har en hyfsad pension och tar mitt ansvar genom att vara ordförande i fyra eller fem organisationer med inga eller obetydliga arvoden. Det förpliktigar att vara medborgare i en demokrati och som pensionär vet du att svepningen har inga fickor. Däremot kan du bidra till demokratin med din kunskap och ditt engagemang.

Var Anders Borg och Fredrik Reinfeldt pacifister?

Idag går debatten hög om försvarsfrågorna och det ena partiet efter det andra överträffar varandra i överbud på försvarsbudgeten. I den förra regeringen var det annan ton i skällan, det var finanserna som dominerade med låga skatter på försvarets bekostnad. Finansministern var hjälteförklarad och hyste stort förtroende men var han pacifist egentligen och ville avskaffa försvaret.

Nu när man är i ”opposition” då är man beredd att ”skära breda remmar ur andras läder”. Man kan säga att den borgerliga regeringen misskötte försvaret på ett ansvarslöst sätt och nu måste man återställa. Det innebär högre skatter men inte till välfärden och pensionerna, tyvärr.

Det är dock bra att försvarsministern lägger en beställning av ubåtar hos Kockums då hamnar pengarna och kunnandet i Sverige. Ett klokt beslut och ubåtar är absolut rätt satsning tillsammans med robotar och drönare. Det var bra att vi fick sänkt skatt av borgarna men det kommer nu surt efter. Anders Borg och Fredrik Reinfeldts hjältegloria har också kommit på skam.

Arkiv