Om webbplatsen | Kontakt

Vi behöver ett nytt Mjölkcentralen, MC var symbolen!

Mjölkbönderna har ett elände att få det att gå ihop och det beror på internationaliseringen av mejeriverksamheten. Jag var anställd på Mjölkcentralen 1964 som då var ägd av bondekorporationen. Idag är Mjölkcentralen ett företag och heter Arla som har mycket bra produkter men betalar uselt för mjölken till bönderna.

Det finns några mejerier här och där som levererar svensk mjölk utanför Arla systemet. Tyvärr finns de inte över hela Sverige så vi som vill stödja mjölkbönderna kan köpa deras produkter. Jag tycker det är synd att Arla inte kan/vill betala svenska bönder lite bättre och ta ut någon extra krona för en SE produkt. Förmodligen är det några mossiga EU regler som förhindrar denna lösning.

Våldtäkt!

Igår släpptes den så kallade Hagamannen från Umeå som avtjänat sitt straff för flera våldsamma våldtäkter enligt den lagstiftning som finns. Indignationen är stor och många röster höjs för att han skall låsas in för alltid och absolut inte få komma till Umeå.

Man kan ha många åsikter om strafftiden men vi i Sverige är dåliga på att låsa in våldsmän. En del är ju ute bara några år efter de har mördat eller lemlästat. Det märkliga är att det blir så stor uppmärksamhet kring Hagamannen när det finns massor av våldtäktsmän som man inte ens nämner i media, särskilt om de är utlänningar.

Den här mannen kommer alltid att ha ögonen på sig från polisen så det är knappast troligt att han vågar sin in på den brottsliga banan igen. Sker en våldtäkt kommer Hagamannen att granskas bland de första så det är andra mörkrets män man ska ha ögonen på.

Visar han sig i Umeå eller någonstans där man får reda på vem han är kommer han säkert att åka på stryk. Det ligger nog i hans intresse att hålla sig borta från platser där han är känd. Han kan dock aldrig kunna gömma sig för polisen om han är bosatt i Sverige.

Polisen behöver inte vara operativ i trafikövervakningen!

Ny teknik och den explosiva ökningen av biltrafiken gör att det är hög tid att ompröva polisens del i trafikövervakningen. Polisen kommer aldrig att få de resurser som behövs för att kunna hålla kontroll över trafiken på våra vägar. Det är ny teknik och en särskild organisation som behövs. Polisen kan däremot vara huvudman.

Fartkamerorna har betytt mer än någon polis för att hålla ner farterna. Jag måste erkänna att jag var motståndare till fartkamerorna på 1970 talet men nu lovordar jag dem. Det borde finnas kameror inom fler områden inom trafiken, vid trafikljus har det ju också funkat bra. Det finns fler strategiska ställen att placera ut kameror där de ger effekt i trafiken.

Lagstiftningsmässigt är det här inget problem om man vill. Det finns mycket pengar i dessa böter eller kommande avgifter som det blir ganska enkelt att få lönsamhet i. Det går lite för fort på våra vägar, särskilt mindre landsvägar som inte är i fullgott skick.

Kriserna försvann när Sverige tog semester!

Politiker och journalister som föder varandra med nyttigheter för deras respektive branscher har nu semester. Officiellt händer inget i Sverige just nu förutom att några motorcyklister som väntat kör ihjäl sig och en viss självsanering ibland smågangsters.

Egentligen är det som vanligt men det är färre som basunerar ut krisbudskap. Visserligen är det en viss sjuksköterskebrist men folk dör ju inte som flugor så riktigt så illa är det väl inte. Det är i alla fall skönt att det inte basuneras ut så kallade sanningar som är mer eller mindre underbyggda med statistik som kan ifrågasättas.

Glädjande är att snön ligger kvar på fjälltopparna i  den kalla sommaren. Glaciärer byggs på och nya miniglaciärer bildas, det är bara att vänta och se hur deras framtid blir och om de överlever nästa sommar. Som ni kan läsa ovan så har nyhetstorkan även spritt sig till vissa bloggare.

Blöjor till båtfolket?

En person föreslog att båtfolket kunde ha blöjor på sig nu när man inte får släppa ut kisset i havet. Jag kan inte hjälpa det men en enstaka ”piss i havet” kan väl inte göra mer skada en sådan i bokskogen. Det är mer allvarligt när massturismens kryssningsfartyg med 3000 passagerare, tvättstugor och annat släpper ut sitt träck.

Man måste nog säga att problematiken med småbåtarnas utsläpp är marginellt om de sköter det på rätt sätt ute på fjärdarna eller till havs. Att slå en drill i vattnet är nog bara bra för salthalten i Östersjön.

Det är bara på låtsas!

Det är bara på låtsas sa vi i sandlådan 1950 när vi gjorde eller sa något som inte var verklighet. De fem orden skulle verkligen behövas nu i flera av samhällets viktiga funktioner. Idag har vi en vice statsminister som bara är på låtsas så är det också med de sociala medierna, datorspel och många företeelser i samhället från Riksdagsnivå och neråt.

Skillnaden mot förr var att det sägs inte ”det är bara på låtsas” inte ens i sandlådan vilket vore pedagogiskt välgörande för det uppväxande släktet. Tyvärr är det många som inte inser att det mesta som skrivs numera är ”på låtsas” och inte sant.

Leve Sverige!

Ja de orden får bara Kungen och Talmannen uttala i Sverige, gör någon annan det så framstår vederbörande som någon främlingsfientlig introvert nationalist. I Frankrike är det annorlunda där kan vem som helst utbrista i i Vive la France och det ses som den mest naturliga saken i världen.

Jag tycker självförnekelsen gått för långt i det här landet och vi ska vara stolta över våra förfäder som byggt landet. Låt oss hedra de duktiga som tar ansvar och gör så gott de kan utifrån sina kunskaper och erfarenheter. Låt oss ta avstånd från skitstövlar, latmaskar och annat slödder som inte gör rätt för sig.

Låt oss hjälpa de som vill men inte får chansen och sätta press på de som inte vill. Vi kan heller inte hjälpa hela världen utan får inrikta oss på närområdet. I livräddning var den första lärdomen att rädda sig själv om den nödställde drog ner dig i djupet. Den insikten måste även finnas politiskt i hjälparbetet. Leve Sverige!

Överdriven rädsla för Ryssland!

Kränkningarna från Rysk sida har inte ökat snarare handlar det om okunnighet. Det vore bättre om Sverige på traditionellt sätt kommunicerade med ryssarna. Idag handlar inte makt om territorier utan om  ekonomisk makt. Visst behöver vi ett starkt försvar men inte av den gamla typen. Det är betydligt tuffare soldater med killerinstikt och robotar som behövs. Gamla tiders jagtflyg har passerat bäst före datum, det är robotar och obemannade farkoster som gör jobbet. 

Ordning och Oordning hotar alltid demokratin!

Det finns två krafter som ständigt hotar samhället det är ordning och Oordning. Exemplen är många där demokratier fallit samman och antingen hamnat i händerna på diktatorer eller fallit samman. I Sverige finns det många som tycker att det lutar för mycket år anarkihållet. Vissa får göra som dom vill men en vanlig Svensson kan jagas över hela Europa för en parkeringsbot. Det rufflas med visum, folk blir antasta av tiggare, sociala systemen utnyttjas till det yttersta och fringisarna florerar hos vissa av de styrande. Brottslingar går fria och kameror tillåts för att bevaka Svensson medan våldtäcktsmän går fria för kameror inte får sättas upp. En fortkörning fotograferas medan skumma gator inte bevakas. 

 

Kan Euron falla sönder!

Sönderfaller i Grekland kan utgöra en risk för att Euron faller samman och då är vi riktigt illa ute. Den gemensamma valutan var ett vågspel där fattiga och rika länder, spara och slösa skulle ha samma plånbok. Det säger sig själv att detta är på "Bitcoinnivå". Vi får hoppas att denna cirkus reder upp sig och Grekland får en egen valuta och penningsystem. Värsta scenario är att Euron faller samman då har alla sparare tomt i sina konton och den svenska valutan panikköps övervärderas  och går överstyr på det viset. Euron var och är ett sällan skådat risktagande.

Arkiv