Om webbplatsen | Kontakt

Vi mins 2015 och Gott Nytt År 2016!

Ett mycket speciellt år har passerat och den stora händelsen är att de nya folkvandringarna tagit fart. I USA har man den Mexikanska gränsen och i Europa har vi Medelhavet. Den här typen av nutidens folkvandringar kan nog ingen rättsstat kunnat hantera utan folk slinker förbi eller går under.  Det optimala vore ju att tömma flyktinglägren under ordnade former och sprida ut folk över hela EU. Tyvärr kommer nog inte den situationen att uppstå. Idag är det inte alltid den bäst behövande som får hjälpen utan blir kvar i en hopplös situation i ett kaotiskt flyktingläger.

Dagens politiska läge med ett mycket osäkert politiskt läge och att den politiska debatten fortfarande är på en låg nivå när mycket svåra frågor måste lösas. Vi har en situation där vi måste kunna ta emot hundratusentals flyktingar som dessutom har en helt annan kulturbakgrund än flyktingströmmarna under 1940-talet. I detta läge gäller det för politiken att samla sig och hantera omhändertagandet av flyktingar och skapa okonventionella metoder för att skapa jobb i första hand och sedan få in människorna i vårt kulturmönster och värderingar.

Hela vårt demokratiska system är under stark förändring det finns knappt några medlemmar kvar i föreningarna och det finns ingen arbetarklass längre, åtminstone inte med den gamla värderingen av utsliten arbetare med stendammslunga. Vårt samhälle har byggt på föreningslivet från arbetarklubbar och studentföreningar till stora mäktiga. De märkvärdiga föreningarna får ständigt nya statusmedlemmar men de bärande föreningarna går kräftgång. Låt 2016 bli föreningarnas år.

Betala inte Danskarna för gränskontrollen!

Nu vill danskarna att svenska staten ska betala de extra kostnader som uppstår vid Öresundsbron och Kastrup. Som vanligt tänker de låta svensken betala för deras underlåtenhet att hålla koll på sin egen gräns mot Tyskland. Så här har det alltid varit men det är hög tid att Sverige sätter ner foten och inte dansar efter danskarnas pipa.

I den här gränskontrollfrågan ska svenskarna vara egoistiska  eftersom den uppkomna situationen i Öresundsområdet är minst lika mycket danskarnas fel. De har ingen kontroll vid tyska gränsen vare sig av personer eller narkotika eller de stora partierna av alkohol som ska vidare mot Sverige. De avvisar alla sina flyktingar till Sverige och tar ingen som helst ansvar i den Europeiska flyktingfrågan.

Bra att den svenska regeringen biter ifrån och det är hög tid att ta danskarna i öronen. Danskarna gör också gränskontrollen så omständlig och dyr som möjligt istället för att lösa det på ett smart och smidigt sätt. Det är tydligen också bara de danska rederierna som skriker som en stucken gris för att de ska utföra kontroller som de ignorerat vid tyska gränsen.

Bra svenska regeringen ni tar poäng varje dag i flyktingfrågan.
http://www.dn.se/arkiv/dn-nyheter/sverige-bor-sta-for-vad-granskontrollerna-kostar

Det är nog bara S som kan klara ut Sveriges flyktingkris!

Fastän Socialdemokraterna är vingklippta så är det nog bara de som kan klara ut flyktingkrisen. Jag tror inte SD kan klara ut de svåra besluten, de skulle hamna i en sådan debatt som de aldrig skulle klara utan att trampa i klaveret. Alliansen har samma problem med olika partier där många har begränsad regeringsförmåga.

Sverige måste pressa hela EU till ett ansvar i flyktingfrågan och det kommer att bli fruktansvärt svårt. Länder som Frankrike har ju sina egna problem före detta koloniers medborgare i ghetton där kriminaliteten är hög. De vill helt enkelt inte ge sig in i hasardspelet att få ännu fler rotlösa människor som inte kommer in i samhället.

Tyvärr har S förlorat nästan alla vanliga ”arbetare” till SD och det måste till en mer balanserad politik i invandrarfrågan och även flyktingproblematiken, det är ju dit man är på väg nu. Det finns fler frågor som måste upp på bordet där den arbetande nedprioriteras gentemot de som inte arbetar. Vår humana politik är uppskattad men den får inte övergå till att helt missgynna de som arbetar och står för välfärden.

Julottan!

En fin gammal svensk tradition finns i Julottan som bevaras väl av svenska folket. Det är fullt i kyrkan denna morgon och jag tror inte att det är trosbekännelsen som lockar numera. Det är traditionen, det är de vackra sångerna och kören, den fina stämningen samt de fina träbänkarna som är målade diskret som lockar. Vilken annan verksamhet skulle få folk en mycket tidig Juldagsmorgon.

Visst hade det varit skönt med teatersalongernas sköna fåtöljer men de hade inte lockat på samma sätt. Det är det vackra rummet, kyrkbänkarna som i högsta grad bidrar till den stora anslutningen till Julottan. Tittar man sig omkring så ser jag inga kyrkobesökare med utlänks börd vilket är förvånande det är ju många kristna som flytt från krig och terrorister.

God Jul!

En skön helg tillönskas alla läsare av min blogg och mina mer eller mindre övertänkta inlägg. Vi står just nu inför ett avgörande att antingen rädda världen eller den svenska  välfärden. Visst kan vi rädda världen och offra den svenska välfärden men den strategin förlorar världen på.

Jag tycker svensk socialdemokrati har vaknat till och funnit en balans i  denna svåra fråga. Ingen klok människa kan tro att vi räddar mänskligheten med att gå under själva, då går alla under. Den rådande flyktingsituationen är mycket allvarlig och det är bara det Syriska folket som kan befria dem själva med hjälp till självhjälp.

Min uppfattning är att vi ska hjälpa till med humana flyktingläger i närområdet till Syrien och hjälpa de som är beredda att bygga upp landet igen när det är befriat. Att tömma landet på dess bästa kompetenser och integrera dessa är inte ansvarsfullt. Syrien behöver sina läkare och civilingenjörer.

Läget är alltför allvarligt för att lyssna till snyftande inskränkta damer som inte ser längre än näsan räcker.

Chef en mognadsfråga!

Fackförbundet Ledarna är helt fel ute när de vill prioritera yngre chefer. Det är möjligt att det finns något mycket enstaka exemplar som är mogen som chef vid 20 år. Majoriteten är det inte, möjligtvis kan man börja träna som gruppchef men det bör helst göra vid 30 års åldern och uppåt. Därvid kan man vara tills de fyrtio åren då det är lagom att gå vidare.

Jag har sett alldeles för många som inte är torra bakom öronen när de blir chefer och de ställer till ett helvete för omgivningen och sig själva. Att vara chef är mycket mer än att kunna jobbet det kräver en social trygghet och framför allt erfarenhet. Det är få som har handlaget att vara en klok chef som driver verksamheten och medarbetarna framåt.

Lika viktigt är det att inte vara chef på ett ställe alltför länge. Max åtta år sen blir det bara sämre eller går på rutin vilket får verksamheten att stelna. I vissa organisationer kan det accepteras och till och med vara bra men det är få. Men visst är det bättre att behålla en bra chef än att få in en broiler som inte kan hantera folk.

Betyg en snurrig verksamhet!

Under min livstid har betygen snurrat runt från ABC över sifferbetyg och nu tar man hjälp av flera bokstäver i alfabetet. Jag kan inte se någon fördel med att snurra runt i en betygskarusell där det ena systemet avlöser det andra. Ingen blir väl mer begåvad av detta, snarare mer förvirrad.

Det räcker mycket väl med alfabetets första tre bokstäver i stor och liten form. Det är bara någon i skolbyråkratin som vill göra sig märkvärdig. Ingen blir klokare av nya betygssystem och det är lika svårt att betygsätta kunskap eftersom det handlar om tillämpning också och den delen klarar inte ens den smartaste läraren av att gradera fullt ut.

Vi behöver fler ingångsjobb!

Sverige har den lägsta andelen låglönejobb i hela EU men vi har sannolikt den största tillströmningen av arbetskraft som inte har formell kompetens för den typ av jobb som ledigförklaras. Det är en tuff utmaning att lösa den ekvationen och det behövs fler låglönejobb och tillgång till vuxenutbildning. Därtill ett tillskott av bostäder som tangerar 1960-talet.

Produktionskostnaden för bostäder är nu så hög att de lågavlönade inte har råd att flytta in. Det är minsann ingen lätt uppgift samhället har framöver, förhoppningsvis kommer tillväxten i glesbygd då blir bostäderna billigare men jobben och utbildningsmöjligheterna finns inte där.

Sverige är sedan flera år anpassat till en tillväxt baserad på årskullar av barn och en något överinvandring. Nu står vi inför en situation men en extrem överinvandring som är mycket svår att hantera. De som ställt samhället i den här allvarliga situationen får nu klara ut det. Det sista skallet hade Fredrik Reinfeldt och den mannen blev förbannat dyr för invånarna i Sverige.

Framtiden finns i serviceyrken, miljö och lyx!

Det är bara att konstatera att allt numera är i det närmaste digitaliserat och webben löser de flesta frågor. Men det behövs kvalitetsmässig hög service, hantverk och även lyxkonsumtion av ett fåtal. Tillverkningsindustrin behöver folk som bygger robotar inte bilar och andra prylar. Då måste vi skapa behov av andra tjänster då är service och support stora områden som måste stimuleras.

Det är klokt av S att göra halt vid RUT och behåller ROT för det är inom dessa områden som de nya jobben finns. En utökning av tjänstetyper måste till och ständigt uppgraderas. Jag tror att vissa supporttjänster är nödvändiga att subventionera, vi har nog omkring 3 miljoner människor som inte begriper sig på den nya tekniken. De behöver seriös support så stötta den typen av verksamhet.

Det här var de stora penseldragen och det finns massor av varianter att fundera över. Så det är bara att sätta igång.

Stor invandring kräver annan taktisk partipolitik!

Det krävs och kommer att krävas en mycket mer klok och eftertänksam politik framöver. Vi har helt främmande folkgrupper och religioner i en ökande omfattning framöver och det kräver en annan typ av politiker. Det var relativt lätt att ena en arbetarklass som hade ett hårt liv och hålla några aristokrater stången i Högerpartiet.

Nu kommer det att finnas en ganska hårt ansatt underklass som dessutom har ytterligare olika och gemensamma ”kitt” som religion och tradition. Med dagens ögon är inte alltid detta ”kitt” rumsrent men det måste hanteras politiskt. Dagens modell att hantera exempelvis Sverigedemokraterna kommer inte att fungera. Det krävs ett helt annat handlag med de eller det som man inte gillar.

Det forna Jugoslavien hanterades genom en diktatur light och England travar på i gamla fotspår som om alla vore traditionella engelsmän åtminstone i Parlamentet. Det krävs en hel del tankemöda om hur man skall hantera den nya politiska situationen i Sverige. Börja träna med SD det kommer betydligt större utmaningar framöver.

Arkiv