Om webbplatsen | Kontakt

Etik och Moral eller Religion!

Mänsklighetens samhällsbildning med trygghet, ordning och reda bygger de tre fundamenten Etik och Moral eller Religion. Etik och Moral håller sig på ett mer vetenskapligt förhållningssätt än religionernas etik och moralformuleringar. Det senare har en straffparagraf i sin lära som oftast hotar med någon slags helvete och skärseld. De kan och har ofta även ha en slags ”brottsbalk och rättegångsbalk” i de religiösa skrifterna.

Behöver vi idag en filosofi som har andar, gudar och profeter som skall stå som överhet över etik och moralformuleringarna. I en demokrati formuleras ju de moraliska grunderna av en majoritet i befolkningen. I en diktatur är det diktatorn som kanske gömmer sig bakom den religiösa etikboken. Då ges utrymme till riktigt tuffa redigeringar av religionstexten.

Vilken modell av filosofi man väljer beror oftast på utbildningsgrad eller etnisk hemvist. I en demokrati kan man ju välja och det är viktigt att den sekulära staten vårdas och religionen är inget som har på gator och torg att göra. Alla religiösa attribut måste hållas borta från det offentliga rummet oavsett det handlar om klädsel eller kroppsliga kirurgiska ingrepp.

Mina vänner sextioåttorna!

Många av mina vänner tillhör sextioåttorna som talade om revolution utifrån sin oftast trygga och privilegierade värld. De hade gått bra för dem i skolan och gjorde sin entré i universitetens nyradikala miljö. Vi som inte var så privilegierade här i livet höll oss försiktighetsvis på socialdemokratins högerkant eller lätt småborgerliga delen av samhället. Vi gillade USA och var fullständigt ointresserade av Mao Tse Tung och stofilerna i Sovjet.

Efter sådär femton år började de radikala vänstermänniskorna dyka upp som chefaspiranter och med en lätt Moderat uppsyn. De dök upp i media och på egna arbetsplatsen med nystruken vit skjorta och en helt annan uppfattning än revolution. Då var det arbetsgivarens tuffa tag som gällde och all radikalism från nittonhundrasextioåtta var som bortblåst.

Vi som var socialdemokratiskt småborgerliga  nittonhundrasextioåtta var nog och är nog ganska lika i vår ”tro” under åren och möjligtvis något mer konservativa så här på livets höst. På något sätt kan man nog anse att vi är samhällets stöttepelare. Våra ”radikalare” bröder och systrar verkar däremot ha vandrat in i en med radikal miljöpolitisk sfär. Jag ska inte namnge sextioåttorna men se er omkring!

Påsk vad är det?

Påsken är idag en högtid då familjen samlas och man äter gott. Vi pensionärer får träffa de som kämpar med livspusslet och det känns bra. Det enda tempel vi besöker är ”matpalatsen” där ”matmullorna” kränger ut ägg och rökt lax till extrapris. Kollekten är omvänd vi stoppar in små rabattkuponger och får lite mer för pengarna.

Den heligaste platsen jämförbar med altarskåpet är delikatessdisken, där får man personlig service av översteprästerna. När tempelrundan är gjord och vi fyllt det extremt stora relikskrinet (kundvagn modell XXXL) då checkar vi ut från templet genom en kod direkt till mammon.

Klok högtid den här Påsken inga religiösa förtecken med härlig ledighet, vänskap och en sup till sillen!

Polisen och Skolan en introvert organisation!

Min erfarenhet från en offentlig organisation är att enskilda initiativ måste prioriteras. Jag har sett de tråkiga cheferna som bromsar egna initiativ, kreativa människor och nytänkande. Dessa chefer tillför intet till samhället, de är rädda och saknar en ideologisk insikt för sitt uppdrag.

Jag var med min dotter på skolresa till Gotland och de lärare som följde med måste jag placera i klassen ”zombier”. Det här var på 1980 talet och större nollor till lärare har jag inte träffat på. En av lärarna var dessutom vän med skolministern på den tiden.

Det är viktigt att inse att när man har ett så viktigt uppdrag som lärare eller polis så har man ett uppdrag från allmänheten inte från sin närmsta chef. Man är samhällets tjänare och skall leva upp till detta oavsett vad slags löjliga omöjliga verksamhetsplaner och organisationer myndigheten skapat. Det finns bara en tanke som ska vara bärande och det är hur vill svenska folket att jag skall jobba.

Idag kan vi se hur dåligt yrkeslinjerna funkar min erfarenhet är från hur elektriker utbildas i Botkyrka. En skam, sparka rektorerna gör om och gör rätt. Det är skit hur yrkeslinjerna hanteras. Granska och sparka rektorerna det kan inte vara rimligt att en ungdom som ska bli elektriker har två timmar kurs i veckan.

Till poliserna kan jag bara säga ni har ett uppdrag baserat på texten i lagboken oavsett vilken organisation ni har. Ut och jobba och runda kosmetika som organisationen.

Finland ett land som fler svenskar borde veta mer om!

Vi har en lång gemensam historia ihop med Finland. Igår var det ett program om Finland under 1900-talet som många borde ha sett. Det har funnits många finländska ledare som hanterat landets svåra situationer under tre stora krig. Från Mannerheim till Niinistö. Där Mannerheim, Kekkonen och några till är de mest färgstarka och handlingskraftiga.

Finlands strategi har kort och gott bestått av ”överleva” och det har varit framgångsrikt. De har fått betala ett högt mänskligt lidande och även enormt stora skadestånd till Sovjet. Finland är tydligen det enda land som betalt hela sitt krigsskadestånd. De hanterade även de egna Sovjetlojala kommunisterna på ett smart sätt.

Ni som reser till när och fjärran och stirrar upp på samma sol som här hemma åk till våra grannländer där finns mycket mer att hämta. Tyvärr verkar det vara bäst att åka så långt bort som möjligt till någon bananrepublik. Sådana länder kan gott leva sitt obegåvade liv utan min närvaro.

Det föds och dör idioter varje dag på det här klotet!

Terrorattackerna visar på detta enkla faktum att det bevisligen föds stollar varje dag. Det dör också stollar varje dag vilket är mer till lycka för samhället än att sörja. Att det föds stollar går däremot att rätta till med utbildning och skapa samhällelig samhörighet. Föräldrar och anhöriga, skolan, kamrater och omgivning kan också omvända och utveckla en nyfödd stolle till en ansvarsfull medborgare.

Sannolikt är det väl så att vi alla föds som stollar men kommer till insikt om samhällets förträfflighet under vår mognad och utveckling. Religiösa ledare har ett stort ansvar och de som förespeglar och predikar våld borde kunna dömas till förberedelse/medhjälp stämpling av mord.

I den allmänna utbildningen borde det vara en självklarhet att förklara att det finns inga som helst vetenskapliga bevis för övernaturliga ting som andar, änglar och profeter utan det kan avfärdas som rena fantasialster. Det humanistiska budskapet i religionerna borde lyftas och hyllas.

Terrordådet i Bryssel visar på behovet av utökad kameraövervakning!

Vårt öppna och mycket tekniskt avancerade samhälle måste tillgripa det yttersta övervakningssystemet kameraövervakning och kameraselektering. Visserligen kan man inte förhindra alla terrordåd men det går att gripa och eliminera förövarna. Finns de på bild kommer de aldrig att kunna undgå lagföring.

Med modern kameraselektering kan man också identifierar personer som rör sig på ett ”skumt” sätt och kunna ingripa direkt och undvika terror och lidande. Det här typen av brottslingar mår bäst av att bli likviderade omedelbart i samband med att grips. Det torde också göra sådant motstånd att de själva förorsakar sin egen död.

Jag kan inte förstå högre juristers och samhällsdebattörer som motsätter sig kameraövervakning och kameraselektering. Det är hög tid att platser som frekventeras av många människor övervakas på ett smart sätt. Att ställa dit några poliser har ingen som helst effekt om de inte har moderna hjälpmedel.

Hysteri kring cyberattack mot media!

Det målas ut som om vår stormakt i öster nu har attackerat den fria pressen i Sverige eller så är det någon stor konspiratorisk organisation som ligger bakom. Sannolikt är det en grupp väldigt duktiga självlärda IT nördar som slagit till igen. De visar på brister i våra sårbara system och hur vi inbillar oss och överdriver. De har gjort det förr och kommer att göra det igen.

När företag upptäcker att det är någon som lagt in något skumt i datorerna då vet man att något är på gång. Visst ska man ta sådana här attacker på allvar men undvik hysteri och tänk på motmedel istället. Nu var det som om Ryssland anföll vilket närmast kan karaktäriseras som en naivt skrämd analys.

Behöver vi verkligen kontanter?

Det kontantlösa samhället är på väg med stormsteg men det finns en majoritet som av olika skäl inte vill acceptera denna mycket naturliga förändring av verkligheten. Visst är korthantering och trådlös överföring känslig men det går att lösa den svårigheten.

Mer bekymmersamt är  att det är kanske mänskligt men inte sällan också lite tragiskt att mänskligheten är så konservativ. De enda vinnarna på kontanthantering är växlingskontoren, gangsters och narkotikasmugglare. Kan man inte hantera ett kontokort ja då är det tveksamt att man skall anförtros en sedel.

Jag kan tänka mig att behålla mynten för att föreningslivet ska kunna sälja lotter på ett smidigt sätt. I övrigt har nog sedlarna spelat ut sin roll. Det är sannolikt ca: 75% som är emot mig i den här frågan men jag vet att ”ha rätt för tidigt är detsamma som att ha fel”.

Luffarna försvann 1955 och tiggarna kom 2010!

När jag var liten såg jag luffarna som kom förbi min morfars och mormors illa bondgård. Morföräldrarna hade upp till sju kor inklusive tjur och två hästar, några grisar och höns.
Jag minns att det kom luffare förbi och de kunde hjälpa till med höbärgningen för några kronor och mat. Någon slipade knivar med hjälp av cykelkraft.

Ibland kunde man se spår efter luffarna i åker ladorna som låg en bit från huset. Men de visade sig ogärna. Vilka var luffarna och varför hamnade de på luffen det vet inte jag men välfärdssamhället tog till slut hand om dem och på 1960-talet blev de nog förtidspensionärer eller liknande. Det vore intressant att göra en studie i den svenska luffaren och 2016 års tiggare.

Luffaren var oftast nöjd med mat och kanske något klädesplagg emedan tiggarna har anpassat sig till konsumtionssamhället. Luffaren levde kvar i självhushållet och där var brödfödan viktigast. Jag tycker det ur social synpunkt finns intressanta likheter mellan tiggarna och luffarna. Skillnaderna är att luffarna ofta svalt men de var på något sätt anpassade till tiden.

Tiggarna vill enbart ha pengar de tar ogärna emot mat och de ser välgödda ut förmodligen äter de fel mat. De tigger och det kan man säga att luffaren också gjorde så där finns likheten. Luffaren var nog oftast en udda person emedan tiggaren egentligen är arbetslös och uppträder grupp. Medelåldern för luffare och tiggare är nog lika låg.

Arkiv