Om webbplatsen | Kontakt

Öppna kontorslandskap inte alltid så kostnadseffektivt (se även länken nedan)?

Utan någon egen erfarenhet av större värde så är nog inte öppna kontorslandskap eller sådana med ”hurtsrollatorer” så finns det personer som har svårt med sådana arbetsplatser. Vi vet att vi alltid har några i vår arbetsgrupp som ständigt skannar av omgivningen och de har det uppenbart svårt i öppna arbetsplatser.

Sitter man nära varandra så kan ett kliande på benet göra att man förlorar fokus någon sekund vilket kan vara tillräckligt för att tappa röda tråden i ett ärende. Är man en modern chef som är öppen för stöd till medarbetare i olik situationer som kan vara av privat karaktär så blir öppenheten att den problemdrabbade backar och inte får sin fråga behandlad.

Det måste nog finnas varianter på detta system men ”egna tjänsterum”  för engångsbruk är nog bara nyttigt så man inte boar in sig. Projektgrupper kan med fördel sitta i samma rum då närheten kan stimulera till innovationer. Läkarna verkar heller inte så intresserade av de ny kontorssalarna.
http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/doktorerna-s%C3%A5gar-iden-om-%C3%B6ppna-kontorslandskap-3539292

Fängelser en utmärkt arena för privatisering!

Det vore klädsamt om man kunde reducera kostnaderna för fängelserna och per intagen. Det gör inte så mycket om några far illa där eftersom de flesta är unga och tåliga. Dessutom kan lokalisering ske i glesbygd där det är ont om jobb och personalrekryteringen är lättare. Oftast är personer i glesbygd inte så mjäkiga och istället är ganska tuffa vilket är en bra rekryteringsbas.

Rehabiliteringen i dagens kriminalvård är också försumbar så det kan knappast bli sämre. Kostnaden för ett äldreboende är en tiondel av det en fånge kostar det borde vara tvärs om. I Sverige experimenterar vi med viktiga funktioner som äldre, barn, infrastruktur istället för exempelvis kriminalvården där det inte gör så mycket om några tåliga får det aningen sämre.

När offentlig verksamhet blir privat då dyker stollarna upp!

Vi ser det i elnätet där kostnaden för transport av el blivit hysteriskt dyr. Inkompetenta stollar till VD:ar med ett förflutet i offentlig sektor tror att de är världsmästare i affärer. De har ingen förståelse för kunden och varans värde utan suger ut allt de kan från konsumenter som är tvungna att använda deras monopol i exempelvis Fortum där elöverföringen till en villa plötsligt är två tusen dyrare.

En krämare i livsmedel är däremot tvingad att ha låga priser annars går kunderna till någon annan de stora eldistributörerna behöver inte bry sig om konkurrensen. Jag har även sett dem  i offentlig sektor när de vill efterlikna privata marknaden utan att veta ett dugg om den verksamheten. De höjer löner där det inte behövs och håller igen där det behövs, slösar med offentliga medel. All verksamhet måste ha en effektivitet som ständigt är under ”lupp” oavsett den bedrivs i offentlig eller privat regi. Men låt oss slippa degpåsarna till VD som tror att produktiviteten ligger i prissättningen uppåt.

Jan Eliasson kunde ha hanterat Anders Compass bättre!

I dagens intervju i SR P1 av Martin Wicklin så glider Jan Eliasson i den så kallade Compass affären. Eliasson kunde inte ge något bra svar på varför han inte har kontaktat Anders Compass efter att denne stängts av från sin FN tjänst när han anmälde soldater som utnyttjade och bar sig illa åt mot kvinnor i en FN mission. Compass blev illa åtgången för att han gjorde sin plikt och anmälde FN soldater som skändade kvinnor.

Visst var Eliasson en av cheferna som skulle ta ställning i tvisten efter en utredning men när det var beslutat och klart kunde han åtminstone ringt upp Anders Compass och beklagat det lidande compass fått utså. Så närma stjärnorna är väl inte Eliasson att han kan ringa upp en svensk FN tjänsteman som vigt sitt liv åt mänskligheten. Här sjönk Eliasson i mina ögon och hur feg är karl egentligen och är han så skicklig diplomat. Han har kanske klarat sig genom att bara glida undan och glida med.

Trist att  Martin Wicklin i P1 inte pressar Eliasson ett tecken på att våra medier inte är opartiska inför makthavare. Även ikoner som Eliasson ska svettas i intervjuer.

Gärna bonusar men leverera först!

Jag har inget emot bonusar men först måste man leverera vinst till de man är till för. Tyvärr är det många medelmåttor inom bank, näringsliv och organisationer som får bonusar och självklart ska inte den typen ha några som helst bonusar. Det är bara de som levererar resultat som ska ha bonusar. En VD som säljer ut ett svenskt företag ska inte ha en bonus han ska ha sänkt lön och sparken.

Ta dig fem minuter varje morgon och kolla in exempelvis bankernas och försäkringsbolagens kurser på Sverigefonder. Där kan du se att några ligger långt efter de andra och indexfonder. Hänger det här eftersläpningen i sig ett par månader ja då har du en ”nolla” som leder organisationen och en odugling till placerare som borde sparkas. De har sådana löner att de inte ska ha någon anställningstrygghet.

Med enkla medel kan du se var de inte ska ha din gunst och var det finns skit i ledningen. Ett företag som säljer ut sin verksamhet har en person i ledningen som inte ska ha en bonus utan sparken för sin inkompetens att leda företaget. Sortera ut de dåliga i företagsledningar som inte levererar de behöver heller ingen anställningstrygghet, de har haft en lön som de kan klara sig på i många år.

Svensk flyktingpolitik har inte gynnat de mest lidande!

Genom ett asylförfarande där folk från hela jordklotet kan söka asyl i Sverige så lämnar vi de mest behövande i flyktinglägren därhän. Vi får hit folk som är ensamma och vilsna med resurser att resa många hundra mil. Är dessa människor de verkligt behövande, ja några är det men här är majoriteten inte de som är i störst behov av hjälp.

Sverige bör endast ta emot kvotflyktingar och i huvudsak hela familjer som är i stor nöd och i flyktingläger. De bör också vara motiverade att börja ett helt nytt liv i en demokrati med jämlikhet och jämställdhet mellan kvinnor och män. Tas en hel familj så har vi skapat trygghet och de kan gå vidare i en helt ny miljö med utbildning och arbete.

Asyl bör i huvudsak endast kunna erbjudas folk som har hemvist i Östersjöländerna och Norge som finns i vår närhet. Har man annan hemvist ska vederbörande utvisas omedelbart. Det måste bli ordning och reda samt humanism i flyktingpolitiken. S är på väg men fullfölj hela vägen till en humanistisk flyktingpolitik. Vi vet då också vad politikerna satsar på den delen av kostnaderna.

Nu skräms militären inför höstens budgetarbete!

Vi har spioner i södra Sverige och hotet mot Gotland från  Ryssland är överhängande påstår militären. Jag kan hålla med om att vår försvarförmåga är svag och borde bli betydligt bättre. Men först måste vi bli tuffare den militär vi hade i mitten på 1950 talet saknade ”killerinstinkt”. Det var ett ”ärtsoppeförsvar” med ett gäng bassar som irrade omkring i spenaten utan att veta vad de gjorde. Vid en invasion hade de varit döda inom några minuter.

Vi behöver ett försvar som kan döda kallblodigt och effektivt eliminera en fiende. Vi behöver kunna använda militärer och deras utrustning i räddningstjänsten och allt flygande i myndigheter och räddningstjänst borde skötas av militära enheter under ledning av behörig civil myndighet. Det finns ytterligare samordningsvinster med det civila som borde utnyttjas inom tunga fordon. Även pensionärer kan hjälpa till man behöver bara ett kraftfullt vapen för en sista strid om olyckan är framme.

Vårt nuvarande mer akuta hot är terrorister och tokiga ungar som rånar och tänder på bilar. Det är i dagsläget de största hoten och borde i första hand tas om hand. Sen får vi ta tag i militären och det är något helt nytt som behövs inte det gamla ”ärtsoppeförsvaret” som åt sig feta på regementen i 200 år.

Militär på Gotland!

Så är det åter fast beordrad militär på Gotland. På min tid när jag gjorde militärtjänstgöring där så var vi tre regementen och en icke obetydlig flygmilitär verksamhet. Av någon anledning sålde man ut alla regementen till vrak pris och ingen kände längre till ordet militär längre på Gotland.

Gotland var en utmärkt plats att öva soldater på både för invasionsförsvar, fria kriget och skarpskjutning. Nu är man åter och jag hoppas man flyttar all militär övning från Stockholmsområdet till Gotland. Där finns det utrymme och få blir störda av automateld. Vilken fin bas för flygverksamhet och försvar av luftrummet samt plats för hjälpande makt vid skarpt läge.

Det finns då heller ingen anledning att stoppa ryssarnas gasledning och lastplats Slite. Trist att alla regementen är sålda nu blir soldaterna förlagda ute på Tofta . är långt från Visby när de har permission. Det borde också finnas någon enhet i Fårösund.

Ingen behöver köra bil i Stockholms innerstad!

Det är hög tid att i princip förbjuda biltrafik i Stockholms innerstad. Nuvarande system med biltull är synnerligen omodernt. Det härstammar från medeltiden när furstar spärrade av floder och tog tull för båtar som passerade. Det finns ingen anledning att tillåta privatvbilskörning i innerstaden den som är handikappad kan åka taxi som landstinget betalar och vi andra kan åka med tunnelbana/buss.

Nuvarande system ger bara de välbeställda möjlighet att köra bil i innerstan och de bryr sig inte heller om en parkeringsbot. Mer anmärkningsvärt är att man tar avgift för att köra på E4 Essingeleden som är ett måste för att komma förbi det hysteriska Stockholm. Miljöpartiets aggressiva politik gynnar bara de rika bilägarna medans pensionärer och lågavlönade får allt svårare att ta sig en sväng ut till lingonskogen. Men i Stockholms innerstad behöver ingen köra bil särskilt inte de mest välbeställda.

Vart tog rökarna vägen och när blir vi av med kolgrillningen!

Numera ser man sällan en rökare, det finns några få kvar men de flesta har tagit sitt förnuft till fånga. Klokt att många med mig slutat vid åldrar som gör att lungorna hämtat sig till pensionen. Ska man röka ska det ske en gång i veckan och inget mer då skadar det inte så mycket men vem klarar detta. Min kamp att sluta röka var lång och full av misslyckanden men nu är det upp mot 40 år sedan jag slutade. Jag hade då sett många i bekantskapskretsen dö i lungcancer.

Rök luktar illa och tobaksröken luktar skunk numera och när folk röker vid busshållplatsen så går jag gärna en bit därifrån. Nästa rökplåga är grill rök som sprider sig över nejden på sommaren. Campingplatsen luktar som en surbrinnande lada på lördagseftermiddagen. Särskilt illa luktar kolgrillen tycker jag fastän även jag grillar ibland. Det är betydligt bättre med gasolgrillen där är det maten som luktar och inte miljöovänligt kol.

Arkiv