Om webbplatsen | Kontakt

BREXIT nu i skarpt läge!

Tondövhet från EU kommissionen när det gäller olikheter i Europa får helt ta på sig att England lämnar EU. Sveriges ledamöter och anställda i EU får också ta en stor del av misslyckandet och att ett Brexit uppstår. Mängder av vansinniga lagar och regler har skapats av EU som inte är anpassade till klimat, tradition och samhällsförhållanden lokalt och regionalt. Vissa länder säger ja till det mesta men gör ändå som de alltid gjort. Sverige följer lojalt reglerna och England lämnar EU.

EU måste tänka om och utveckla Rom fördraget så att regionala och lokala skillnader kan finnas i större omfattning och enbart de riktigt stora frågorna hanteras centralt och dessa hanteras så att de är förankrade i hela EU. Samarbete och harmonisering viktigt men Union?

Övergångsställen en livsfara!

Dagens regel att en bilist måste stanna för att släppa över en gångtrafikant en livsfarlig illusion för många gångtrafikanter. Det är inte säkert att bilisten ser dagens svartklädda människor som vänder på klacken och kastar sig ut i övergångsstället. Därutöver har många bilar odubbat och har en väldigt lång stoppsträcka. Varje dag ser jag incidenter.

Ska det fungera måste både fordon och fotgängare ha stopp plikt och fotgängaren ska lämnas företräde när båda har inväntat varandra. Det finns sådana stopp plikter för fordon i vissa farliga korsningar och det känns bättre än dagens hasardövergångställen. I övrigt är avsaknaden av reflexer på folk och blinkers på  fordon de stora problemen.

Bra att det inte går att nå perfekta väderprognoser!

Vi lever i universum på ett jordklot som är mycket komplicerat med jord, luft och vatten och ytterligare ett antal komponenter. Ovanpå detta skiner en sol delar av dygnet, moln uppstår och haven får olika temperaturer. Det känns faktiskt bra att människan inte till hundra procent kan förutspå resultatet av detta komplicerade system. Trots stora satsningar har inte vädermänniskorna lyckats med totalprognoser och för de flesta räcker dagens väderprognoser.

Oklokt av Socialdemokraterna att lyssna på Vänsterpartiet i skattefrågor!

Det kan vid första anblicken vara frestande att inte höja brytpunkten för statlig beskattning som S och V nu gör. Många har inkomster på den här nivån numera och att inte höja brytpunkten innebär att många som får lönehöjningar i det här skiktet får bara marginellt ut något pekuniärt. Ännu värre är att insamlingen av pension upphör vid brytpunkten innebärande att det blir mindre med pengar i pensionssystemet och pensionärerna är förlorare igen.

Det är en rejäl skattehöjning att inte låta taket för brytpunkten för statlig skatt att inte följa index. Det är en ren skattehöjning för den intressantaste väljargruppen med stabil ställning i samhället. Det är den gruppen som är stommen och stöttepelarna. När man jävlas med den gruppen då går det åt skogen det har modern historia visat.

Sverige schabblade bort det repressiva under 30 år!

Det är två faror som ständigt hotar mänskligheten, det är ordning och o-ordning. Från att vi inte ens kunde cykla utan lyse på cykeln och att den som betedde sig mot en poliskonstapel fick sig en riktig tjuvsmäll till dagens låt gå har många flummiga makthavare passerat revy. Det är de som har skulden till att vi har missnöjespartier och främlingsfientlighet.

Hade man valt en mer svensk ”lagom” modell så hade detta inte hänt att förorterna är ligisttillhåll där människor skjuts, poliser blir stenade och invandringen skenade okontrollerat. Nu börjar man dra åt ”tömmarna” men är det för sent, kanske inte och S är på väg att lägga om kursen. Jag tror att de flesta svenskar gillar en lagom ström av invandrare, att bråkstakar får sig ett tjuvnyp av polisen och att brottslighet ständigt ger straff.

På område efter område har man kunnat se hur flummigheten brett ut sig från föreningsbidrag till organisationer som står terrorn nära till onödigt stora fringisar till etablissemanget. Vi måste ha ordning och reda är ett bra budskap samt att de som beter sig ska känna av detta. Vi behöver förvandla/anpassa det repressiva under 1950-talet till 2030 års modell.

Har det hänt något?

När min mor föddes 1909 fanns det inga flygplan och bara någon enstaka bastard till bil som knappt var körbar. Idag 2017 finns det 1000 000 000, en miljard bilar och minst 3 000 000 flygplan. Då 1909 åkte man häst och tåget var en nymodighet som tuffade på i kanske 30 km tim. Segelfartyg och häst var fortskaffningsmedel och det allra vanligaste var de egna fötterna och skomakaren hade högsäsong. 

Utvecklingen går blixtsnabbt och rörligheten har ökat dramatiskt på jordklotet. Vem kunde föreställa sig denna utveckling 1909 och det är bara två generationer. Vi pratar om miljö och skapar förbud och skatter som sannolikt är verkningslösa. Det är något helt annat som behövs och den kraften finns inte och kommer inte att finnas.

Om hundra år är det något helt annat än dagens kommunikationsmedel och ingen kan gissa vad det är och hur det kommer att drivas. Man kan nog säga att 1900 talet har varit en resa även för oss som kom till på 1940 talet.

Vinst i vården!

När jag besöker sjukvårdsinrättningar numera är många i bolagsform och förmodligen med ett  vinstintresse. Jag ser inte de problem som de som ivrar för att vården ska ske i offentlig regi. De sjukvårdenheter jag besöker är välskötta med en serviceinriktad personal och mycket modern utrustning. Jag minns min barndoms sjukvård med elaka överläkare med otäck makt, gamla slitna apparater som den vita färgen gulnat på. Utvecklingen var minimal och det luktade fan i lokalerna, en blandning av eter och skit.

Det handlar om kvalité i vården och inget annat för oss patienter allt ideologiskt snack tillför inget. Det är mest kvalité för skattekronorna och jag är tveksam till att kommunala/landstingstjänstemän kan frälsa vården. Det vi ser av offentligt bedriven vård är inte direkt meriterande för patienterna. Att det har kunnat göras så goda förtjänster på vården beror på att den offentliga varit så ineffektiv och slösat med skattebetalarnas pengar. 

Det är bra om vi kan ha konkurrens inom vården då slipper vi ”fat cat” syndromet som tidigare var allmänt i offentlig sektor. Alla kategorier inräknade, det har blivit bättre men det finns mycket ”slack” att ta tag i.

Patetiskt åtal mot fd. SAAB direktörer!

Obegripligt att åklagar- och polisväsendet prioriterar en jättestor utredning och åtal mot några VD:ar i gamla SAAB. Polis och åklagare har minimal kompetens i den här typen av frågor och borde ägna sig åt riktiga brott, inte misslyckade affärer. Skillnaden mellan ett brott och en lyckad affär är oftast hårfin och visst blev många underleverantörer till SAAB blåsta men de borde väl se det vi vanliga medborgare såg. SAAB hade bara ett slut och det var att försvinna från marknaden. Begrep man inte det då ska man bli blåst.

En fullständigt meningslös och dyr utredning är nu till ända och till slut kommer alla direktörerna att bli frikända. Vi skattebetalare har betalt farsen!

Naturskyddsområden inget entydigt!

Ibland ska man skapa ”urskogar” som människan inte rört men det är inte så enkelt. När det blir många vindfällen i ett skyddat område då blir det så många granbarkborrar att de äter upp resten av den skyddade skogen och även omgivande skogar. Man tvingas helt enkelt att ta bort vindfällena för att det ska bli balans. Det finns nog inget riktigt naturligt tillstånd i våra skogar.

Det bästa vore nog att sköta skyddsvärda skogar med en normal avverkning enligt gammalt med hästar och timmerkälkar och varsamt ta ut vuxna träd för att producera brädor eller annat av trä. Den typen av skogsvård vore npg det allra bästa eftersom bär och svamp kan överleva och det även blir trivsamt i skogen. Alternativet som vissa extremistiska naturvänner eftersträvar verkar sluta i en ren katastrof för naturvärdena.

Barnen i ”Bullerbyn” ?

Man kan fundera vart tog idyllerna vägen ja ”Bullerbyn” får väl idag symboliseras av skjutandet i Rinkeby, Hallunda, Rosengård med flera barnområden. Förr var det idyller idag är det omogna ungdomar som skjuter på varandra. Något har ju hänt eftersom mentalt normala människor skjuter inte på varandra. Hur uppfostras barn i invandrarområdena och lägger vi för lite press på föräldrarna. 

Den nya ”Bullerbyn” är byn där skotten skallar mellan miljonprogrammens väggar och rättvisa skipas genom någon form av hämnd som reducerar antalet skyttar varftefter.

Arkiv