Om webbplatsen | Kontakt

Hedersförtryck och könsstympning ska vi inte tolerera!

Jag hörde reprisen av Sara Mohammed i programmet Sommar. Imponerande kvinna som vi behöver fler av. Hon vet vad hon talar om när det gäller förtryck av föräldrar, bröder och familj. Det visar på att familjen kan vara bäde en börda och ett stöd. En familj som stöttar hedersmord och familjeförtryck behöver vi inte här igen. Vi har haft det i tidigare århundraden och det ska inte komma åter.

Könsstympning av både flickor och pojkar av religiösa skäl måste ses som ett allvarligt brott. Tyvärr finns det någon slags av acceptans av omskärelse av pojkar vilket i mina ögon är min lika alvarligt. Operationer av könsorgan ska bara ske av medicinska skäl allt annat ”kabbande och skärande” med raklblad ska straffas hårt.

Världen är mindre!

Möjligheterna att transportera människor och gods är fantastiska och utvecklingen fortsätter. Avstånden krymper för var dag och därmed blir nationalstat en alltmer utsatt för andra påfrestningar. Det är både både gifter och okontrollerade människoströmmar. För klarade offentliga myndigheter den kontrollen nu finn ytterligare kontroller genom transportföretagen som kommer att få eTT allt större ansvar. Det är en spännande globalisering och det är bara att hoppas på att våra demokratiska värderingar vinner och att folk gifter sig över kontinenterna så vi slipper diskriminering genom hudfärg och annat trams.

Organisationsstrider vinner ingen!

Just nu är Moderater och Sverigedemokrater ute i en organisationsstrid mot Socialdemokraterna som ingen vinner på. Det är sakfrågorna som vinner i längden att slå varandra i huvudet skapar bara ett löjets skimmer. Jag var själv en sådan i yngre dagar men det gav inget. Däremot vinner man på en långsiktig övertygande politik eller verksamhet.

Utanförskapsområden har tidigare varit inne!

1969 var det bostadsbrist i Stockholm och vi var många som upplevde en stor bostadsbrist och att de bostäder som fanns var hårt nedgångna. Vi flyttade in i Alby Norra Botkyrka i en fin lägenhet. Grannarna var skötsamma tjänstemän eller arbetare, det var frid och fröjd i huset förutom en familj som kommunen placerat där. De stal och betedde sig och givetvis satte jag dit dem och vittnade i Huddinge Tingsrätt. Efteråt kunde de stå utanför porten men väjde undan när jag kom.

Sen byggdes det radhus i närområdet och många med mig flyttade till dessa hus som var relativt förmånliga. Huset där jag bodde ändrade karaktär in flyttade invandrare och under en period om sådär fem år hade husen fått dåligt rykte. Kriminella, alkolister och narkomaner flyttade in och det blev bara värre. På den vägen är det även om det har skett en vändning. Jag tror dock inte att någon vågar sätta dit en granne som begår brott. Då blir han skjuten det blev inte jag 1971.

Säkerhet och sekretess, medias granskning!

Det är nästintill en omöjlig uppgift att tränga igenom hur de nya IT systemen är säkrade från intrång och än värre är det att få insyn i hur myndigheternas säkerhet är uppbyggd. Det är nog och har alltid varit omöjligt att ge ett totalt säkerhetsskydd och särskilt idag med omfattande IT system och enkelheten att kopiera och ta bilder.

Media jagar nu myndigheter och hur de sköter säkerhet och sekretess. Visst kan man ha en total sekretess men då kan ingen läsa informationen och att tro att olika system gör det omöjligt att tränga igenom brandväggar är naivt. Det handlar om att väga nyttan mot riskerna och vill man ha total sekretess då skall uppgifterna inte vare sig diarieföras eller läggas in i IT system.

Härutöver finns det många kockar och särintressen som bevakar sina revir i säkerhetsbranschen, alltifrån myndigheter till konsulter. Media kommer nog att hitta säkerhets- och hanteringsfel hos myndigheterna men svaret kommer nog att sluta med ett -jasså.

Tramset med säkerheten på Transportstyrelsen fortsätter!

Fortfarande är det politiker som skriker ut sin ångest över händelserna på Transportstyrelsen där en eller numera två, kanske tre generaldirektörer släppte på sekretessen. Ingen vet om någon sekretess har läckt ut och så kvalificerad sekretess kan inte Transportstyrelsen ha där det mesta är offentlig handling.

En gd har dömts och fått sparken och hennes brott kan inte vara så allvarligt eftersom  hon fick sjuttio dagsböter, en snattare fick 140 dagsböter se länken nedan eller ett rattonykter får fängelse. Hur allvarligt kan det här brottet vara. Två ministrar har avgått på grund av att de hanterat detta förhållandevis enkla brott klumpigt. Okej det kan man väl stå ut med i ett land där de stora skurkarna går fria och småhandlarna straffas.. Men att fortsätta det politiska käbblet bara för man hatar sossar eller något annat parti är ju sandlåda och slöseri med Riksdagens resurser och blir till politikerförakt.

Det finns sakpolitik som man kan kritisera regeringen för men Transportstyrelsen. För mig som partipolitisk obunden med hoppande partilojaliteter är nuvarande trams obegriplig och ovärdigt en sund organisation. Det är ju bara larviga organisationskonflikter som partierna borde ha växt ifrån. Kanske borde lagarna ändras så att säkerhetsbrott ska hanteras av domstol ävensom generaldirektörers tillkortakommanden.

http://www.dt.se/blaljus/snatteriet-blev-en-kostsam-historia 

Äntligen kan jag skriva något positivt om EU förutom fredstanken!

Det verkar som om det nu kan bli så att det ska avlönas enligt de grundregler som gäller i respektive EU-land. Det har ju varit en osund konkurrens när utlänningar kunnat jobba i Sverige till avsevärt lägre löner. Både svenska företag och löntagare har blivit utkonkurrerade. Givetvis har kunden köpt till billigaste pris och sneglat på kvalitén.

Det är viktigt för EU om det ska överleva att kommissionen i första hand sneglar på den norra delen av Europa. Det är där samhällena är bäst utvecklade ur demokratisk och social synpunkt. När det gäller arbetsmarknad och välfärd är det där EU kommissionen ska lägga sina värderingar. Nu har man ställt till det så att England vill lämna EU och det är till största delen kommissionens tillkortakommanden som orsakat detta.

Polisen, är den en för stor organisation!

Det är nu dags att kräva resultat av polisen och även fundera över om inte myndigheten kan ”splittas”. Polisen behövs för att förhindra försvåra och utreda våldsbrott. I övrigt kan en diskussion föras om övriga uppdrag ska drivas av egna nuvarande myndigheter, privatiseras eller läggas på andra myndigheter. 

Historien visar att det finns ingen kompetens att leda polisen efter Carl Persson. Myndigheten är för stor och diversifierad det gör den mycket svårstyrd när den dessutom har makt ner på enkild polisman. Jag tror inte man hittar någon som är ”skäggad” uppdraget som Rikspolischef i denna mastodont med många omöjliga uppdrag. Hur som helst nu måste resultaten komma.

Bilprovning ett dyrt och ålderdomligt system!

Nu kostar det omkring 500 kr att få bilen testad av Bilprovningen eller motsvarande. Det borde kunna gå att rationalisera och enbart inriktas på säkerhetsdetaljer. Resten kan privatiseras så att det blir som att felparkera att köra utan fungerande blinkers. Det är kanske inte Trafikpolisen som ska syssla med sådant utan den kontrollen kan ske på på väg i vinstsyfte. Frågan är om inte hela kontrollprogrammet av trafik och fordon kan utföras av annan än polis. 

Kontrollbesiktning av säkerhetsfunktioner kan inte ta mer än 10 minuter och då kan priset bli kanske 200 kr och resten sker på väg i vinstsyfte av vaktbolag ungefär som parkeringstillsynen. Det finns säkert flera modeller men dagens system för kontroll av fordon har passerat bäst före datum.

Skattedebatten om pensionerna är ett villospår!

Nivån i det svenska pensionssystemet är i kris. Garantipensionen ligger under EU:s fattigdomsgräns och den Allmänna Pensionen som bygger på det du tjänat under ett strävsamt och plikttroget liv jobbat in är också nästan på samma nivå som EU:s fattigdomsgräns. Det problemet kan bara avhjälpas med ett uppdaterat pensionssystem. Världen går så fort nu att även pensionaayatemet meåst som mobilerna jobba med ”versioner” 1 osv.

Skattedebatten om skatt på pension är en naiv historia  Visste du att en pensionär med 14000 kr/mån som bor i Hofors betalar 500 kr mer i månaden (2925 kr/mån) i skatt än den som bor i Höllviken (2425 kr/mån). Gå in på skatteverkets hemsida och kontrollera skattetabellerna. Nivån på pensionerna måste upp och skatte deatten är ett villospår av stora mått där många sväljer det magra betet, drygt en hundralapp.

Arkiv