Om webbplatsen | Kontakt

Posten en viktig samhällsresurs!

Flera av de viktiga myndigheterna från Axel Oxenstiernas tid på 1600 talet har fortfarande ett starkt berättigande. Posten fick lite problem när E-posten och Kivra kom men hämtade sig snabbt när reklamen kom och betalade. För paket har de en enorm betydelse och deras snabbhet är imponerande. Deras roll att hantera betalningar och pengar har marginaliserats men de kommer säkert att hitta en marknad där också. Reklamen är en betydande inkomstkälla och paketen är också en stor inkomstfaktor.


Posten borde ha fler uppgifter i samhället och vilka de är kan de säkert identifiera själva. Men visst kommer en tid när vanliga brev har passerat bäst före datum och då gäller det att ha hittat den nya tidens post. Posten har gjort ett bra jobb i snart fyra hundra år men snart gäller det att ”skota om”. Den lilla brevlådan den finns där och visar på att vi lever och sådana symboler är ovärderliga. Låt oss hoppas att Posten fortsätter att vara den stora människovännen även i framtiden.

Valet 2018!

Familjen och barnen är det viktigaste i samhället alla kategorier. Den insiktsfulle startar alltid där, tyvärr inser inte alla politiker detta. Moderaterna som oftast är ansvarsfulla samhällsbärare började det här valet med det deras hjärta sjöng för, mer resurser till Försvaret. Javisst är det viktigt men det är inte det första man säger i en valrörelse. Man börjar givetvis med familjen, försvaret är rätt och slätt ett försäkringsbolag och kommer inte först. Tyvärr är det okunniga journalister som drar igång fel prioriteringar. Jag tycker journalistkåren blivit sämre utbildad vartefter åren gått.

 

Familjen och barnen är det viktigaste den måste man kämpa för att hålla ihop. Ska man köpa ett hus så börjar man inte med brandförsäkringen, den kommer sist men utesluts inte. Så är det med försvaret det är försäkringsbolaget som ger bra täckning för förluster. Man blir ju ledsen när journalister presenterar S presskonferens som till 95% handlade om grundläggande samhällsbyggande endast rapporterar om en föräldravecka med barnen är journalisterna så korkade, jo så är det tyvärr.

Akutsjukvården obegriplig för många!

Det krävs en omfattande informationsinsats för att få bort köerna på sjukhusakuterna. Dessutom krävs en justering av vårdorganisationen. Det är få som förstått att första instans vid måttlig skada är vårdcentralen och närakuten på helger. Jag har lärt mig systemet och då finns inga köer. Akuten på sjukhus är sista instans om man inte är döende. Det är inte lätt att tränga igenom organisationen i ett akutläge därför måste detta undersökas i lugnt läge och i diskussion med vänner. Har man barn då är detta en skyldighet.


Med detta sagt är det ingen sanning att allt är löst det måste komma till organisationsförändringar som att fler närakuter måste skapas i storstäderna. I glesbygd måste särskilda lösningar som de boende vet bästa lösningar för och som inte är jämförbara med storstäderna. Sjukvården och vardagskrämpor och skador måste ha enkla snabba lösningar. De komplicerade sjukdomarna och skadorna kan inte lösas på sjukstugan utan måste centraliseras till orter som ger sjukvårdspersonalen stor erfarenhet och skapar forskning.

Privatskolor ett geschäft och oseriöst!

Visst kan det finnas en och annan privatdriven skola i Sverige. Skälet och syftet med dessa måste vara synneligen värdefulla om de ska få finnas. Skolan är en gemensam egendom även när den finns hos eleven. Det är för mig helt obegripligt att det kunnat skapas så många privatägda skolor som skall utbilda människor Sverige. Skolan ska vara en gemensam egendom och resurs till gagn för Sverige. Det finns samma skäl nu som när skolan skapades, utbildning är en gemensam resurs.


Försvaret kan man privatisera delvis men inte skolan för där finns grunden för samhällsbygget. Visst finns det risk för stelnande strukturer och andra spöken men dessa måste övervinnas med kloka personer i ledningen. Skolan var lika för alla och inte vara en lekplats för elever med rika föräldrar. Mitt budskap är enkelt och rättvist stäng alla privatskolor.

Kamerorna kommer i offentlig miljö.

Det är snart tjugo år sedan vi hade inbjudna poliser till Tullen i Mamö och ett seminarium om effektiv brottsbekämpning högst upp i Torning Torso. Det var en mycket informativ och uppväckande beskrivning om brottsbekämpning. Sedan dess har det varit många år av skepsis av många okunniga men på senare tid vinner kameran mark och brott klaras upp med hjälp av kameran. Fortfarande idag kan jag höra journalister som tror att de har folkets röst när de kritiserar kameran. De är i bakvattnet i samhället när de kritiskt baktalar kameran som brottsutredare.


Visst kräver kamerorna en integritetstanke men den är inte ett förbud. Jag har svårt att förstå högst värderade med borgare som vill förbjuda kameror i offentlig miljö. Vad är de rädda för har de dolda agendor i sitt liv eller har de dåligt omdöme. En vanlig svensk som lever på rätt sida av lagen har kanske någon älskarinna eller homosexualitet och är rädd för att detta ska synas på någon bild på något sätt. Jag kan bara hitta den skämmigheten som idag inte är skämmig men otrohet som i princip är var människas betende kan vara den dolda agendan som inte nämns. Detta handlingssätt får inte hindra att grova brott förblir ouppklarade.


Att leva är att synas och en skyldighet att synas då kan man inte förbjuda kameror som förhindrar brott.

Beskatta sönder spel!

Det vimlar av spelbolag i Sverige det ser man på reklamen i TV där de helt dominerar reklamen. Här finns det pengar att tjäna för statskassan och det finns all anledning att beskatt sönder verksamheten. Gärna med angiveri och lite halvfula metoder. Vi behöver inte denna mängd av spel och dobbel i Sverige. Säg klart nej nu de är så kapitalstarka att de kan påverka det mesta. Den som tror att de berikar idrotten är 30 år för sent ute. I sverige räcker det med statliga spel i begränsad form.


Det finns inget positivt med spel det är bara ägaren som kammar hem stora pengar utan någon som helst risk och med mycket låg kompetens. När jag ser ”de hjärndöda” vid spelautomaterna på Finlandsfärjorna känns världen meningslös och omgivningen fullständigt hjärndöd. Om ungar gjorde detta men det är vuxna personer i övre medelåldern vilket är fullständigt obegripligt. Det är hög tid att beskatta sönder spelverksamheten då får ni min röst.

Grova tvångsmedel kräver stor förmåga hos användaren!

En ung man med Downs Syndrom sköts till döds av polisen på Norrmalm i Stockholm. En aggressiv fyllhund sköts i benet av polisen i Helsingborg. Den senare händelsen är helt korrekt hanterad vad man kan se av rapporteringen. Men att skjuta ihjäl en förvirrad man med Downs Syndrom kräver en mycket noggrann undersökning. Mannen hade ett leksaksgevär med sig och polisen hade inte fått eld mot sig ändå siktade flera poliser mot bröstet på den förvirrade mannen och dödade honom.

 

Jag har full förståelse för den förvirrade situation som hade uppstått men poliserna hade inget annat hot än ett leksaksvapen. De hade inte blivit beskjutna utan byggde upp hotet inifrån sin egen rädsla. Då är det farligt om man har ett livsfarligt vapen i sin hand laddat med en slags ”dumdumkulor” som inte får användas i krig men Rikspolisstyrelsen har godkänt den ammunitionen av olika goda, dåliga skäl.

 

Jag är tveksam till om poliserna har den utbildning som behövs för detta. Det är mycket svåra situationer de hamnar i. De har vapen för att bekämpa terrorister men möter förvirrade vanliga svenskar i sin vardag. Det kräver mycket livserfarna poliser för att klara detta. Den nu skedda dödskjutningen visar på att poliserna hade inte den erafrenheten för att lösa denna egentligen helt ofarliga situation. Det här måste utredas mycket grundligt och få konsekvenser i polisorganisationen om polisen ska behålla sitt goda rykte. Jag är tveksam till hur det här utvecklade sig.

Arkiv