Om webbplatsen | Kontakt

Sommaren 1959

Ett av åren i raden jag var 13 år och började växa till i sinne och kropp. Man fick ta cykeln om man skulle någonstans. Livet lunkade på och det var i mitt livs gryning på sommaren i stugan i Snättringe och morfars gård i Gävle med kor och häst, massor av höns och en gris. Ett stort potatisland och massor av skog som E4 nu plöjer igenom då var där tjäderlek och en böjd björk som min morfar skulle ha till timmerkälke. Vilken tid vintern på Hornsgatan 88 ett barndomshem som är rivet som då rymde fantastiska människoöden. Nu ståtar ett nytt hus där med MC Donalds. Södra bergen mitt territorium där hunden motionerades i ett fantastiskt klipplandskap omgivet av röda små hus och fattiga kvinnor som liknade Häxor. Maria Skola med egen tandläkare och ett riktigt skellet i Naturskole salen. Zinkensdam där jag åkte skridskor med klasskamraterna Stor- och Lill-Ulla, fantastiska upplevelser. Frälsningsarmen 7:e kåren övade vi till Vargungar och gjorde utflykter till Skogarna i Nacka. Skolkompisarna Mats på Hornskroken och Ralph på Ringvägen 2 eller 4 son till damfrisörskan. Sommaren i Snättringe på Tallvägen 3 numera Snättringeleden där övade vi höjdhopp och löpning runt kvarteret. Vilka tider folk kom på besök och vi for runt. TV revolutionerade livet vi satt en hel unghög hemma hos Lasse och Lena på Östanvägen vänliga föräldrar bjöd på saft. Det är 60 år sedannnnnnnnn.....

Debattlusten avtar med åren!

När livets låga börjar ebba ut känns det inte så angeläget att lägga sig i. Det är ju inte jag som skall leva vidare och kanske finns det några strimmor fel i min framtidsutsikt och varför ska jag då ha inflytande. Många miljöfrågor debatteras högljutt men har vi 70 åringar som levt vårt liv och skitat ner med det att göra. Nej det är dagens 20 åringar som har den bollen och jag tycker de gör det bra. Hur det än är med den globala uppvärmningen så är det bäst att vara energisnål och spara på kemikalierna. Vi 70 åringar har ju bättrat oss på det yttersta med återvinning och miljövänliga alternativ som kan bli ännu bättre. Vi alla vill ha rent och snyggt inte massor av skit i högar och bolmande skorstena. Det är fint när gångarna är ansade och gräsmattan klippt. Vi fytiotalister har haft ett bra liv lite kämpigt i början men på slutet i rikedom och överflöd. Det finns några som haft det besvärligt men de har inte tagit chanserna som uppenbarat sig och de får skylla sig själva. Värre är det med dom som drabbats av allvarliga sjukdomar de måste vi ta hand om och se till att deras final blir bra också. Det står också en generation 20 åringar i startblocken de måste vi stötta så det går bra för dem och jordklaotet. Kul att ha varit med på plan i några år det kunde ha varit 500 år inte bara (75 )år alldeles för lite.

Sverige behöver en ny Axel Oxenstierna!

Den som ser sig omkring uppmärksammar att vissa orter, byar och landsändar har passerat gränsen för sin existens. De har inte ekonomisk kapacitet att överleva och behöver tillskott. Nu får de några kronor från oss rika i storstäderna men det är ingen hållbar utveckling i ett Sverige där alla ska leva. Det krävs strukturella förändringar för att ändra denna nedläggning av samhället utanför Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Med utanför räknar jag 15 mil där pendling börjar bli knepigt med hänsyn till bränslekostnader och transportmöjligheter. Problemen börjar med att intelligentian förvinner som den redan gjort i Norrlands inland mfl. Det behövs en riktigt förutseende människa för att vända avfolkningen. Det finns några lediga inte med samma kapacitet som Axel Oxenstierna och ett land med en Kung som låg på ett Harem i Turkiet och lögade sig. Den personen finns nog inte i en demokrati men till att börja med borde Regeringen tillsätta en utredare och mitt förslag är Kent Härstedt till att börja med. Utredningen bör heta ”Hela Sverige ska överleva”

Åldern börjar tära på Karl!

Den läckande klaffen i hjärtat börjar ta på krafterna vi får se vad den förestående operationen kan göra. Det känns som samhällsfrågorna inte är mina längre utan det är någon annans bord. Det är jobbigt att gå till brevlådan eller lyfta snöskyffeln och då är planeten jorden inte min arena längre, den är viktig men det måste finnas andra aktörer som kämpar och tar vid. Jag har gjort mitt och väl det, det finns andra som knappt gjort något som nu får göra sitt dagsverke. Visst fan är jorklotet illa ute det skitas ner och plasten åker som kontinenter ute på haven och i luften är avgaserna en egen atmosfär som inte är så nyttig. Jag har aldrig varit någon miljöneurotiker men jag mår illa när man kritiserar unga Greta som visar på nedskitningen som man inte tvättar bort utan den utrotar liv tveklöst. I stora städer som Stockholm, Malmö och Göteborg kan man direkt förbjuda biltrafik över en natt och det skulle inte märkas. Vem fan behöver åka bil på Stradndvägen och Hornsgatan svaret är ingen. Sjuka och handikappade kan få åka elbil. Hantverkare och tjästemän kan åka t-bana eller elcykel. Det behövs inga bilar innanför tullarna. Men det är inte min fråga längre.

Arkiv