Om webbplatsen | Kontakt

En underbar sommar!

Visst är det varmt men vi har många hjälpmedel mot både kyla och värme. För oss hjärtsjuka är värme och kyla ett hot som frestar på kroppen. Men håller man sig i skuggan så är det uthärdligt. Jag passade på att köpa en stor fläkt innan värmen kom och den svalkar behagligt. Vi måste vara rädd om vår utsatta boplats i universum. Det är ju en fantastisk plats om man ser sig omkring i solsystemet. Vi har syre och vatten samt föda och kan skydda oss mot vinterns kyla. Den farliga strålningen från universum håller naturen borta. Ja det är bara att försöka hålla planeten bebolig och hålla kapitalism, komminism och religion borta från maktapparaten de har historiskt visat sig vara en samling idioter som bara förstört för mänskligheten.

Sverige är fantastiskt!

Jag älskar att åka runt med min husvagn under sommaren. Man färdas på fina svenska vägar bra asfalt och bra framkomlighet. Plötsligt är man framme vid campingen, den ligger nästan alltid vid en sjö, Å eller hav. En fantastisk miljö att vakna upp till. Det kan verka trångt när man ser det första gången men man ser inte grannarna om man inte vill det. På ålderns höst glider man iväg på elcykeln utan någon ansträngning, vill man längre bort tar man en biltur utan husvagnen får följa med. Man ligger bekvämt och alla nutidens bekvämligheter finns och märkligt nog funkar internet på de flesta campingplatser. Man bor besöker några dagar och lär sig nya miljöer med fantastiska utsikter och miljöer. Regnar det kan man skriva en blogg eller filosofera på Facebook. Husvagn är fantastisk och den ska inte vara för stor högst fem meter räcker för en vanlig familj. En stark dragbil sådär 200 hk är perfekt helst diesel. Jag ångrar att jag inte började tidigare med denna finna resa. Husbilen har politikerna klassat ut med höga skatter så den kommer att försvinna.

Ny teknik ny tidsålder!

Får de vettiga krafterna verka så står vi inför ett skifte i att hantera vår globs resurser. Det känns mossigt med både kärnkraft, olja och kol, de skitar ner mer än de tillför. Vi har fått vårt fina klot med vatten och syre genom solkraft. Nu skitar vi ner genom att bränna restprodukterna av solkraften. Det är ju vansinne att bränna kol och ved i stora mängder och skita ner med ett/många rökmoln över vårt klot. Vi har och har haft en hetsig debatt de senaste åren om farorna med utsläppen och på senare tid även det vi inte tyckte var så farligt, avgaser från kol och olja. Nu inser nog de flesta normalbegåvade att vi står inför ett trendbrott. Vi har ersatt oljan som värmekälla i bostäderna med bergvärme, vi producerar el med solceller och vattenkraften tickar och går sedan ett sekel. Nu bryter vi snart med oljan och livet ändrar karaktär. Inte så mycket men ändock kommer det att märkas. Politikerna vill styra med plånboken vilket inte är så klokt långsiktigt. Energi finns i så stor mängd mot jordklotet att de kan bli blåsta på den tanken. Min generation hinner inte se hela förloppet utan bara början av början.

Gentrifiering?

Gentrifiering ett nytt begrepp värt att komma ihåg. Vi som levt i 70 år i Stockholm har sett den förändringen men inte kännt till ordet. Det innebär att det rika folket tar över en stdsdel eftersom den renoveras befolkningen byts ut eftersom den blir dyrare att bo i. Jag har bott i två sådana områden som gått ner och sedan lyfts upp av en rikare befolkning. Jag började med Södermalm på 1950-talet där mina första år genomlevdes. Det var fattigt men gemytligt trots många alkolister och brottslingar som inte var så farliga för oss som bodde där. Det fanns också välutbildade och välartade människor. Därefter blev det villaområden i Huddinge och Södermalm ”gentrifierades” och är efter 50 år ett högreståndsområde.

Min nästa adress blev Alby i Botkyrka där det var bra från början sedan kom invandringen och många fattiga utan utbildning samlades där och området Alby blev ökänt i Sverige. Det började med småtjuvar och verkar sluta med skjutningar och mord när nu gentrifieringen börjar verka efter 40 år. Nu byggs lyxiga bostäder och förbättringen börjar långsamt att stiga. Det kommer att bli fint att bo i Alby med en storslagen natur utanför dörren, precis vad politikerna på 1960 talet trodde.

Vad väntar nästa helvete uppstå jo i småorter där bostadspriser är låga och kommunernas ekonomiska läge är katastrofalt. Jag där finns inte jag med längre men lär av gentrifieringen och småorterna klarar inte av dagens skattemodell utan här måste hela Sverige beskatts för att klara de kommande 100 åren. Kommunalskatt är nog ett överspelat system de kommande 100 åren, inget som min generation har med att göra men kanske värt att fundera över. Gentrifieringen kan fortsätta och den löser upp ghetton.

Sociala medier blir väl hetsiga!

Det är viktigt att många får ut sina åsikter och sociala medier är en fantastisk uppfinning. Det känns för mig viktigt att läsa vad den vanlige svensken tycker och tänker. Tyvärr blir det väl hätskt i skriverierna och åthävorna blir väl överdrivna. Skriver man så får man sina rejäla smockor under bältet. Det är kränkande över ålder, kön och utbildning som dominerar. Det här kan man inte göra så mycket åt annat än att lyfta fram etiken och att man sårar många som i okunskapens tecken formulerar sin ilska. Vi får nog dras med detta tills mognaden växer fram och många av oss som hållit på att debbattera har överdrivit när vi blivit förbannade så jag har en viss förståelse. Det bästa är att folk skriver och tycker i denna värld av svek och nonchalanns.

Arkiv