Om webbplatsen | Kontakt

Fyrtiotalisterna tar över dödsannonserna!

Helgerna fyller dagstidningen med dödsannonser. Det är min generation som fyller upp två till tre sidor i DN på lördag och söndag. Korset saknas också högst upp i annonserna bara något enstaka kommer upp istället är det fantasibilder, bilar, MC och båtar. Ja det är min generation som lämnar jordelivet i denna tidsperiod och tjugo år framåt. Ja det är vi som skitat ner jorden, ökat tillväxten enormt och erövrat jorden. Söderbor i Stockholm har valt flyg till Thailand istället för cykeltur till Flatensjön. De flesta har välfyllda konton på banken och några är väldigt fattiga. Våra ekonomiska rådgivare från barndomen ”Spara och Slösa” har uppfyllt vårt vuxenliv och nu är även de döda. På jobbet rådde vi våra chefer att ta flyget till Jönköping nu är detta en stendöd flygresa. Vi konsumerade socker hejdlöst i Coca Cola och Ketchup som nu är stendöda ingridienser i dessa produkter. Vi åkte bil 500 m för att köpa frukostbröd nu är den typen av transporter stendöd. Våra fattiga årssyskon kan kanske får det bra på det yttersta eftersom minusräntan innebär att de kan låna pengar och få plusränta på detta och lånet betalar sig själv. Ja det har varit en spännandeoch behaglig livresa från 1946 till 2019 med undantag från några år under barndomen och slutet av 1980-talet.

Har kommunalskatten spelat ut sin roll i IT-samhället!

Kommunalskatt känns alltmer mossigt i det moderna samhället. Visst behövs det kommunal styrning och planering men dagens modell har passerat bäst före datum. Vill vi att hela Sverige skall leva och utvecklas så måste alla som befinner sig i Sverige hjälpa till utifrån sin förmåga. Vi har några delar av landet som måste få kraftigt bistånd och medföljande krav från det rika Sverige. Man behöver inte vara intelligen för att förstå att inlandet från Värmland upp till Haparanda inte klarar sig på sina skatter på en krympande befolkkning. Det är bara för oss i tätorterna att bita ihop och vara solidariska. Förr gick vi ut i krig nu får vi ta upp börsen och bidra med någon skattekrona. Det var bra att Löfven tog tag i frågan och det är bara början av en mycket behövd åtgärd som vi i den befolkningsrika delen får betala. Hur och vad som ska betalas kräver mycket tankemöda. Vi kan inte ha specialistkliniker i varje by utan det får bli gratistransporter med flyg och tåg. IT-support i stor skala för informationsutbyte ja det finns många nya metoder att hämta.

Energidebatten i media undermålig!

Man blir förvånad när programledaren inte rättar de debattörer som som hävdar att vind och solkraft inte kan lagras och därför inte är en resurs. Det är ju så att vi har en mängd vattenmagasin som lagrar vattenkraft. Den största lagringen är i Vättern som ligger 50 cm över normalnivån. Innan den reserven är förbrukad får det vara vindstilla i många år. Härutöver har vi massor av dammar i Norrlands älvar och pumpstioner till högre belägna sjöar/dammar som fylls när vi har överskott på el. Våra vindkraftverk blir allt högre och tar därmed alltid vind. De som spyr sin galla över vind och sol hävdar att det är dumskallar utan utbildning som framhåller dessa lösningar. Jag vill hävda att de som styr över dessa smarta elårocenter är minst civilingenjörer som är den bäst utbildade gruppen i Sverige. Jag tycker att vi har en klok energipolitik i Sverige med mycket kompetens och vårt land ligger bra till även geografiskt för att producera mycket el för framtida utveckling.

DN i brevlådan!

Det var förr det då man hasade sig ut för att hämta en fryst, blöt eller uppvärmd DN i postlådan. En fantastisk lösning som funkade i nästan alla väder och gav mig utbildning, politisk kunskap och ny a grejor. Morgontidningen är lika viktig idag och ännu mer miljövänlig, man behöver bara slå på ON på datorn så kutar elektronerna iväg hundratals mil och hämtar tidningen och det blir inte enorma travar av returtidningar. I början kändes det lite konstigt nu går det av bara farten och eftersändningen funkar ända till Gran Canaria. Vi fyrtiotalister har fått varit med om en livsresa som ingen annan generation gjort. Vi har satt folk på månen, byter ut hjärtan och har bilar som nästan utan ansträngning flyttar oss över kontinenter och semester i Thailand. Var vi än är så har vi dagens DN i datorn, livet har varit fantastiskt alla dessa dagar.

Normalt eller onormalt

Är människor som avviker de som har har mest att lära från oss andra. Ja för det mesta är det nog så men det finns lägen då en avvikande åsikt kan rädda världen, ett förhållande eller en besvärlig situation. Mänskligheten är en komplicerad materia som inte är enkel att coordinera. Ibland får man det mest oväntade svar eller signal från en annan människa som kan vara så genialt att man inte förstår direkt. Dom tillfällena är inte så ofta förekommande men ibland dyker de upp och då gäller det att fatta möjligheten och verkligen få en resa in i det nya. Just nu är bränslet till våra fordon den stora frågan mycket satsas på batterier men det blev ju en nitlott för över 100 år sedan och så försöker man igen och bygger världens största batterifabrik i Norrbotten. Förmodligen blir det också bara ett stort misslyckande med stora giftiga utsläpp och lite power. Men de avvikande människorna har nog någon lösning på det också.

Arkiv