Om webbplatsen | Kontakt

Storstäderna växer och Norrlands inland dör ut

Det är beklämmande att läsa om kommuner i övre Norrland med 3000 innevånare som Malå lider av utflyttning och död. Många fina samhällen som byggts upp under 1900 talet håller nu på att utplånas. I samhällsdebatten handlar det om smågangsters som skjuter ihjäl varandra en slags självsanering medans de stora samhälleliga problemen inte nämns. Våra politiker måste ta tag i detta stora problem med att hela Sverige måste leva och frodas, de stora orterna har fått sitt och väl det nu handlar det om glesbyggden och den finns norr om Gävle och hundra mil norrut. Malå är ett skräckexempel på utvecklingen i Sverige vi har tre begravningar på varje dop i kyrkan. Det är inte skjutningarna som är problemet eftersom det i Stockholm och Malmö står 10 poliser i varje gathörn och klagar på för lite resurser. Det stora problemet är orter som Malå som håller att dö ut. Det är glädjande att DN har tagit upp denna stora samhällsfråga nu måste Sverige få en strategi för hela landet.

Legat död i lägenhet i tre år!

Man upprörs när en person legat död i sin lägenhet i tre år utan att ha upptäckts. Ja det är beklämmande för oss som inte varit där på tre år eller tänker på vänner man inte hört av på ett tag. Men jag har efter att ha tänkt efter funderat på den här omöjliga situationen när man snart är där själv. Att dö är ju evigt och jag har varit död i hjärtstopp och det blev bara tyst. Mina tankar efter det är att det vore skönt att få dö i sin bostad och inte låta tiden skynda på till kylrummet och kremeringen. Att i hemmets trygga vrå få låta låta hjärnan vittra bort och låta livet fly ordentligt innan man flyttas med fart ner i sjukhusets källarutrymmen. Låta tiden verka där jag är just då någon vecka i varje fall. Jag har en helt annan uppfattning om detta förskräckliga att ligga död i lägenhet i tre år. Vi lever i ett Universum som är oändligt där några miljoner år är nulliteter och avstånd är oändliga vad gör då några år död i sängen i detta märkliga och oändliga. Kärleken till/från de nära och kära finns ändå och visst finns det en dramatik för omgivningen att inte bli observerad som död i tre år i sin bostad.

Pension en viktig välfärdsbrygga till evigheten!

Det känns angeläget att en person som jobbat och levt ett helt liv i Sverige kan avsluta sina dagar på ett anständigt sätt. Det är inte riktigt så just nu för alla. De första pensionsåren måste man själv spara upp en buffert till om man vil resa och hänga med men från de sjutiiofem måste det finnas en pension som alla klarar sig på. Det är inte lätt att hitta rätt nivå på den summan eftersom vi alla har olika förutsättningar. För de flesta som levt ett skötsamt liv och arbetat brukar det lösa sig men för vissa som inte hamnat rätt i livet kan det gå åt helvete. Det är sjukdom, skiljsmässor, alkolism, olyckor som kan förmörka livets slutskede. Men grunden kommer man inte ifrån man mpåste från de femtio åren börja gardera upp sig för de sista ”ljuva åren”. Har man jobbat hela livet så borde inbetalda avgifter hantera detta men det gör de inte. Avsättningen till pension är idag 18% men borde höjas till 20% för att täcka upp den bristfälliga Allmänna Pensionen. Det inkräktar på löneutrymmet men det kan det vara värt när de sista ljuva åren kommer.

Den siste 40-talisten fyller 70 år i år

Vi är kända som PROPPEN ORVAR, KÖTTBERGET. 68 VÄNSTERN och det lite snällare BABYBOOM. Men nu är vi eliminerade och borta från makt och misstag. Det har varit en fascinerande tid med massor av möjligheter och nyheter. Men man kan inte skylla allt på oss vi har krokat arm med 20-, 30-,50- och 60-talisterna och resultatet är otroligt. Vi har rekordskördar av livsmedel, rest till månen bor i fantastiska bostäder men också skitat ner vårt fina jordklot. På det yttersta just nu har vi ändrat oss och börjat tänka på vårt fina skepp Jorden. Snart är vår generation historia, vår operativa förmåga är försumbar och möjligvis lyssnar någon på vårt ord om det passar in i dagens operativa värld. Så är det på Jorden generationer kommer och går och det är fantastiskt att få ha varit med. Familjer har bildats och kanske förstörts men viljan har varit god även om inte förståndet alltid varit på rätt ställe. Tekniken, arbetsmetoder, samhällsbyggnation har haft varierande framgång. Vi har gjort så gott vi kunde och så här blev det.

Nittonhundrasextioett

Ja just det året köpte min mor det hus jag nu bor i nästan sextio år senare. Huset var inte i bästa skick men helt ok och efter några renoveringar och ett nytt plåttak så höll det i ytterligare trettiofem år när jag flyttade hit igen. För sextio år sedan eldade vi med kol i pannan och tömde bajstunnan på hemlig plats. På 1960-talet kom kommunalt vatten och avlopp och huset blev i tiden samtidigt installerades oljepannan som gjorde av med 2500 liter olja om året. Det skulle nu kosta omkring 35 000 kr om jag inte hade ersatt denna ålderdomliga värme med bergvärme som kostar sådär 5000 kr om året. En revolution som skett i det tysta senaste 15 åren. De gamla husen är byggda med stående tjocka plank som ger en enorm hållbarhet doch ej så bra isolering. Den bagatellen har jag åtgärdat med råge och jag har älskat att bygga och dona. Jag har varit både arkitekt, byggmästare, timmerman, snickare, murare, rörmokare och elektriker i mindre omfattning. Med internet som kunskapskälla kan en vanlig man göra allt som mänskligheten kan. Jag tänker ofta på min duktiga mor som med låg inkomst kunde klara livet så bra och jag har mycket att tacka henne för. Grunden för det här huset var på 1920-talet så vi firar snart 100-årsjubileum på ett friskt ädelt bjälklag.

Konsument som Pensionär något annorlunda!

Idag hittar man allt livsnödvändigt på ICA, Konsum och City Gros. Mat måste man ju ha och den hittar man i dessa butiker med pensionärsrabatt på tisdagar 5% och 10% ibland på City Gros. Men det är inte nog med det man hittar även de kläder som en pensionär behöver. Fina Jeans i alla storlekar för 199 kr minus 5% samt boxerkalsonger i prima kvalitet därtill fina strumpor i 10 pack. Lite finare svarta jeans och beige jeans samt shorts till vrakpriser. Då är det bara skjortan, kavajen och jackan kvar de hittar man på Dressman till ypperlig kvalitet. Ja livet har blivit lättare och billigare ju äldre man blir tyget är strech så man kan ladda in en extra korv. Nu får vi pensionärer sänkt skatt till nyår då kan vi åka till Mariefred och lyxa lite på krogen. Ja det är bara att bita sig fast.

Igår var jag på Minneskonsert om Conelis i Katarina Kyrka!

Det är imponerande att höra verk av den store svenska nederländaren Cornelis och se hans samband med folkmusik och svenska diktare och poeter. Igår sjöng en kvinna Lena Willermark Cornelis på Älvdalska vilket imponerade. Givetvis var hans son Jack med lika som Bengan Jansson och Cajsastina Åkerström. Det glädjer mig att kyrkorummet kan fyllas när den typen av musik klingar ut i de höga fina valven. Våra kyrkor som tillhör svenska folket borde utnyttjas mer för konserter och kulturevenemang. Det där med gudar har spelat ut sin roll i vårt kuskapssahälle. Föreställningarna blir bättre i dessa akustikrika salar. Det som störde var att ljudsättningen var amatörmässig eftersom jag inte kunde höra texten det kräver större finess av ljudpersonalen som numera är av dålig klass när de inte är på TV nivå.

För att återgå till föreställningen så var den fantastiskt bra och gav kultursjälen energi och gjorde nattsömnen god efter den själaomslutande upp levelsen. Utanför kyrkan lyste marschallerna och starkast vid Cornelis grav. En härlig kultur kväll om ett år är det dags igen.

Den ytliga snäva synen på Public Service ger mig andnöd!

På Facebook blir jag invävd i debatter om SVT och SR och många vänners förtjusning över reklam media. De öser också sin galla över SR att de är partiska och oseriösa. Jag blir uppriktikt sagt förbannad över dessa låga inlägg utan akademisk finess ävensom den okunskap om media de vräker ut. Jag fullkomligen avskyr reklammedia de är inget för oss som vill lära oss vettiga saker och vill följa med i tiden. Reklammedia avbryter viktiga vetenskapliga sammanhang och blir fördummande. Jag gillar P1 och SVT 1 de har bra fördjupande vetenskapliga program och presenterar nyheter och sport på ett värdigt sätt. Jag kan givetvis ha synpunkter på Public Service urval men det är mycket sällan. Kan det vara så att jag lyssnar på P1 och de på P4 som inte är särskilt intellektuellt krävande utan bara skvalar. Det gör kanske inte så mycket om det glider in lite reklamknas tillsammans med dagens populärmusik. Public Service ger mig mycket intellektuell simulans och många med mig och reklam tillför inte ett dugg och de kronor man sparar med reklam tar jag gärna för att öka min utbildning och andras. Jag hoppas vi får ha kvar vårt fina SVT och SR så länge jag lever och lite till för alla som kräver lite mer än reklamfjant i media.

Nutidens och framtidens teknik är inte skruvar och muttrar!

De bilar jag hittade i skogen som övergivna var intressanta att skruva bort märken och knappar ifrån. Det var mina favoritmål skrotbilar som idag hade varit åtråvärda veteranbilar. Nu ser jag i Volkswagens tidning de nya bilarna de är mycket mera tråkiga mekaniskt det är stegösa knappar som reglerar det mesta. Motorn är elektrisk och full av dragkraft men saknar alla tråkiga oljor och kamaxlar. Det är elen som driver motorn och möjligtvis kanske vätgas som på ett mera obegripligt sätt driver en elmotor. Världen skotar om 2019 och nu kommer en ny tidsålder om teknologerna får bestämma kursen. Araboljan och pojkarna klädda i nattsärk från Arabien har gjort sitt de får återgå till kamelerna och försöka förvalta sina vinster på oss fyrtitalister som gött särkland i 80 år. De summorna kan de leva på i generationer om de är kloka. Det händer nåt nu som inte alla känner som kommer att stöpa om världen i rätt riktning.

Hur går det med vår Nationalekonomi

Vi har under många år haft framgångar med skogen, malmen och våra svenska bilar. Nu tunnas bilen ut som kassako och bränslet äter upp våra vinster på biltillverkningen. Förr hade vi varven och sjöfarten som drog in icke obetydliga vinster. Nu är den verksamheten nästan uttömd och vad blir framtidens kapitalsamlare. Män i min ålder har inte med det att göra men det är kul att hänga med och hoppas att Sverige kan bli framgångsrikt även framöver. Nutidens framgångar ligger i ny teknik och där gäller det att hänga med i de internationella svängarna. Vi har haft många duktiga kapitalister som siktat på rätt häst. Nu ser man dem inte det är doldisar som glider under täcketeftersom hela världen kommit hem på köksbordet genom en laptop som gör miljardaffärer mellan frukost och lunch. Förr var det spring till banken idag är det tangenter mellan filen och stekta fisken till lunch. Ja det är en spännande tid och det skulle vara kul att hänga med i femhundra år. Men det perspektivet kan alla mina läsare glömma.

Arkiv