Om webbplatsen | Kontakt

Livet traskar på med mina små problem!

Så händer något som aldrig hänt mig förr, mina svaga 74 årsarmar lyckades igår dra av en bult i vänster framhjul på min bil. Hur kunde det gå till en åldrande gubbe lyckas knäcka det tyska stålet. Nu var det nog en kinesisk bult som VW monterat av kostnadsskäl. Reparationen blev inte idag utan veckolång väntan. Vilket kan vara bra för att undandra sig kinasmittan som härjar i vår huvudstad så nu blir det promenader runt huset och omgivningar istället för bilfärder till köpställen för att fylla det överfulla kylskåpet och frysboxen. När man ser tillbaka på sin början av jordelivet så är det stora förändringar drån det gamla huset på Hornsgatan över miljonprogrammet i Botkyrka. Sedan Huddinge och Karlshamn och Malmö åter till Huddinge. Arbetslivet satte full sprutt för att tillskansa sig lön som man kunde leva på och utveckla sin jordiska kapacitet. Tills nu då det handlar om att överleva i en datoriserad värld med alla möjligheter till kunskap och kul. Nu ligger katten Molly bredvid tangentbordet och spinner och jag leker fram den här texten som möjligtvis någon läser. Men jag har stimulerat min gamla hjärna till en text utan att ha dragit sönder någon bult eller textrad.

År 2020 en start i optimism och nu i pessimism!

Ja det har blivit tungt kan det bero på att vi fyrtiotalister håller på och lämnar arenan. Den stabilitet som vi tillsammans med trettiotalisterna och femtiotalisterna har skapat rämnar eller kanske tar paus en stund. Den fina internationalismen som vi kommit till kan inte bara dödas med ett Alexanderhugg. De finns därute arvtagarna som vill något framåt i både miljö och kapital men det är och måste vara något nytt inte brunkol och olja utan kraft som finns inbyggt i universum. Jag ser de nya makthavarna lulla framåt i dagis mundering och outvecklade kroppar och hjärnor men snart är de vid maktgrytorna och tar över. Makt det får man inte utan makt det tar man. När jag ser ett gruskorn ser jag energi. Det är barnen i dagisvästens reflexfärg som är de som kommer att göra det och skapa energi, fred och hälsa. 1950 var det jag med flera som huserade på dagiset ovanpå polisstationen hörnan Rosenlundsgatan/Krukmakargatan. Då laddade vi upp nu är det någon annan som får lösa mysteriet med svarta hål i rymden och den enorma energimängd som finns där.

Höstens trädgårdsbelysning har avslutat sin tjänstgöring!

Nu har morgon och kvällssolen tagit över så nu har denna trevliga sedvänja avslutats för den här säsongen. Idag finns ju så energisnåla lampor så det gör inte så mycket att det lyser i trädgården hela vintern, särskilt nu när det inte är så mycket snö. Så nu har min ”julgran” blivit midsommarstång utan belysning med kransar hängande. Det är enkelt att fixa man har en tryckimpregnerad stock som är förankrad i en betongkluns. Stocken har ett tiotal hål tvärs igenom där man sätter kvastskaft tvärs igenom av olika längd som blir grenar i julgranen. Lamporna fästes på dessa och på kvällen blir det en julgran i mörkret. Till midsommar använder man ett hål och trär stången igenom och hänger de runda kransarna längst ut. Högst upp har jag en kult vindflöjel från Leksands hemslöjd där gumman vevar slipstenen, men egentligen är det vinden som driver alltihop.https://www.google.pl/search?q=vindfl%C3%B6jel+gubbe+och+gumma&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=9vIq71_COCW6-M%253A%252CgBrOTFaR54j-TM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kQ-ZYmSVCeMOOwrQz4LTKJtKPrMrg&sa=X&ved=2ahUKEwim2pOzl73oAhWM16YKHTkZBSgQ9QEwAXoECAkQEw#imgrc=9vIq71_COCW6-M:

Sötsur sås en spännande sötma

Mina spekulationer här i bloggen kan kanske verka lite halvsurt/bittert ibland men så är sinnelaget det varierar över dagen. Den ena influensen bäddar sinnelaget med dåsighet och den andra väcker lite arga tankar den tredje med optimism och glädje. Det är den tredje tanken som är mitt livselexir de andra två är de som ger lite smak och nyans. För att förklara mig och några pessimistiska inslag så är de bara den sötsura kryddan i chillisåsen. Vi som förlorat vänner och livskamrater i unga år visst gör sånt mycket ont i själen och dyker upp då och då men nya vänner kommer och ersätter med nya fina minnen. Förmodligen var det bara jag som förstod den utläggningen det behövs nog en flaska vin och något gott att äta för att utveckla det närmare. Flygets utveckling kan kanske hjälpa till, det var optimisten som uppfann flygmaskinen och pessimisten som uppfann fallskärmen, båda behövs. Utan att vara pessimist kan man börja sammanfatta sin livsupplevelse och det har varit en fantastisk upplevelse, vilken revolution det finns bot för de flesta sjukdomar och kunskap har vi i datorn och vår tid är privilligierad. För 65 miljoner år sedan,krita och tertiär knallade enorma skräcködlor omkring niometers hajar simmade i vår skärgård. Där hade inte vi fått utrymme utan vår tid är nu. Skräcködlorna försvann i en stor miljökatastrof och vi är på väg mot samma håll så det är bäst att lyssna på kloka Greta. Ser ni tillstymmelse till pessimistiska tankar så är min mening bara en liten krydda i bloggsåsen. Tack till er som har synpunkter på mina bloggar.

Kina-sjukan!

När det gäller sjukdomar som påverkar hela länder och folk så är det viktigt att regeringen tar kommandot. Så har det blivit i SE på ett föredömligt sätt regeringen och dess myndigheter gör ett bra jobb, perfekt kommer det aldrig att bli men bra för huvudparten av befolkningen är en nödvändighet. Socialdemokraterna har gjort det bra och de har ju en jättelång erfarenhet som känns trygg. Lite tråkig kanske lite sen men i ett land med tio miljoner innevånare kan det inte gå som snelltåget. Jag tycker de har gjort ett bra jobb men givetvis finns det missar. Det är ju hotbilden mot oss äldre som är utmaningenoch särskilt 80+. Men man känner ju att folk tittar snett på en när man tar en promenad i vårsolens glans vilket är det bästa man kan göra för att bespara vården arbete. Samtidigt känner man som lite äldre att man inte är riktigt att räkna med, betraktas som inte riktigt ON fastän man ligger före de flesta och läst varenda artikel i tidningen för första gången i sitt liv. Man vet och kan det mesta men ändå blir man inte riktigt accepterad. Men verkligheten är den att sjuttioåringen är i huvudsak den mest bildade i det svenska samhället just nu. Med sin kraftfulla mobil i fickan och laptopen bredvid frukost tallriken är den som vet mest just nu. Men lite omedvetet tvålar man till fyrtiotalsgenierna i diskussionerna eller ingorerar deras kunskap. Så har det alltid varit och kommer så förbli framöver, men jag lärde mig tidigt ”att makt det får man inte den tar man sig”. Det har varit en härlig tid här på Jorden visst har man fått sina smällar men också jätteberöm och välgång. Jag fick i femtioårsåldern lära mig att ”det förpliktigar att leva” ett mycket fint levnadsmotto som jag försökt leva upp till. Nu väntar jag bara på att få förpassa KINA Sjukan till minnenas kaledjoskop precis som min mormor gjorde med Spanska sjukan för hundra år sedan.

Livet var det alla dessa dagar

Ja då börjar man närma sig finalen och upplevelserna har varit många. Det mesta har varit kul men det som etsar sig fast som ämligt är de gånger man själv varit svikare och de gånger man sälv blivit sviken. Det har handlat om både vänskap och kärlek. Jag kan inte bedöma vilket som är värst det ena handlar om djup vänskap och det andra om kärlek. Hur som helst så känner man på sig ett svek om det är ett djupt förhållande, man känner att vännen tagit ett steg tillbaka och det är få som kan dölja sin lögn för en lång djup relation. När man har levt färdigt funderar man var det värt all ångest och bearbetning. Nej min reflektion är att allt omkring och slutomdömet blir att det blev inte riktigt bra även om det satte fart på karriären och bättre inkomster samt stora medicinska åkommor. Alla dessa dagar är också ett tröttsamt dacapo och dagens vedermödor. Personligen känner jag stor tillfredsställelse att den nya tekniken kommit. Den är som pennan blev för de som lärde sig skriva och fick formulera sina tankar i text. Idag har vi datorerna, jag har min blogg www.gunnheden.se och andra skriver rätt ut på Facebook och det ger som Runstenshuggaren en tillfredsställelse att få säga något viktigt som andra kommer att läsa och fundera över. Jag tycker själv att det är berikande att läsa det andra skriver om särskilt om det är något personligt som man kan lära sig något av.

 

Fri rörlighet för personer och varor i Europa har upphört

Nu stressas EUs länder att stänga sina gränser för att en smitta sprids som tydligen drabbar äldre än 80+. Är verkligen EU en gemensam plan för fri rörlighet för personer och varor. Nej verkligheten pekar på något annat vill ett skötsamt land skydda sig från utländska elakheter så är det det landets egna bedömning som måste vara avgörande. Så har det blivit och den folkomröstning som ägde rum inför vårt EU inträde var inte särskilt begåvad. Vi var några stycken som ansåg att kontrollen av narkotiska preparat och allmänfarliga varor var en nationell angelägenhet nu kan vi se att även smitta var en nationell angelägenhet. Jag kämpade för behållande av kontroll av narkotika och allmänfaliga varor och fick mycket skit av det från etablissemanget men nu kan jag bara se hur rätt jag hade och hur fel de välutbildade hade. Nu stänger Danmark och Polen sina gränser fär ett smittämne som dödar 90 åringar vi som kämpade mot narkotika som dödar 15 åringar och fick skit för det. Jag kan bara ödmjukt säga att jag inte har haft fel sedan 1946 då jag föddes.

Ja då är Guldbron framme

En fantastisk resa att frakta en hel bro på ett specialfartyg från Kina till Sverige och nu lägga till mitt på redden utanför Skeppsbron. Imponerande ingeniörskunnande och sjöfart som fraktar så stora laster över stora hav i ”smala” kanaler och slutligen in ibland öarna i Stockholms skärgård. Nu liggande där lyxkryssarna brukar vräka sig. Det händer inte så mycket nu men man kan ju följa hela lossningen av bron på SVT Play. Ja den nya bron lär väl hålla sådär 100 år då blir det omtag igen. Kul att få vara med jag var ju som femåring där och tittade när tunnelbanan byggdes, min far var ju lite frimodig så vi knallade bara in i tunnlarna och då var Slussen något annat än idag. Vi lever ju i en fantastisk tid när vi kan följa den här brokonstruktionen via internet och SVT play. !950 då fanns det bara journalfilmer som visade händelser på biografen Piccadilly ungefär mitt emot dagens Skattehus på Götgatan. Vi fyrtiotalister har fått en fantastisk resa med ålderdomlig skola och nu har jag all världens kunskap och information i innerfickan i mobilen. Guldbron är dagens händelse men det är alltid något nytt på gång nu väntar jag bara det vetenskapliga svaret på ”svarta hål” som skapar oändlig energi utan ljus, men det kommer jag att få svar på i mobilen.

Guldbron!

Det är fascinerande att en stor bro byggs i Kina och transporteras över fyra hav till Skeppsbron i Stockholm. Nu är den vid Skånes sydöstra kust och stävar mot Landsort. Många vänner ondgör sig över att den inte byggs i Sverige men jag tycker det är bra att det billigaste och bästa alternativet tas för det är ur min och grannarnas kassa finansieringen tas. På onsdagden 11 mars 2020 beräknas den nå Sandhamn kl 0700 för att tuffa in i skärgården mot Skeppsbron och hade det varit på Tullinspektören Elias Sehlstedt tid 1830 hade han stått utanför Tullkammaren och sjungit ”Liten bro jag förtulla vill”. Vi får hoppas att brobyggarna räknat in tullavgiften och anger den till förtullning i laga ordning en grannlaga uppgift att finna ett statistiskt nummer och tullavgift enligt Brysselnomenklaturen på en mastodontbro. Det blir en helkväll den 11 mars då bron når sitt mål på Skeppsbron och kranarna ska lyfta den på plats. Men glöm inte att förtulla den för då kommer tullen och beslagtar bron.

1900-talet ett århundrade av förändring från elände!

När man ser till baka på förra århundradet så ser man revolutioner, frigörelse, demokrati och förtryck och våld. Vi kan se hur både kommunismen och fascismen växer fram och tar makten men vi klarar oss i Sverige. Ett tryggt bondesamhälle och socialdemokratin håller oss borta från stolleriet i Sovjet och Tyskland. Andra hälften av 1900-talet är det atombomben och kalla kriget som håller oss i schack. Vad kommer att göra det här århundradet ja det har ju börjat med atacker på immunförsvaret från Kina som sprider ett knepigt virus eller vad det nu är. Det man kan spekulera i nu om kommande årtionden är nog virus och klimatförändringar. Det finns ju några politiska, och religiösa stollar som visar upp sitt fula tryne. Religionerna i Mellanöstern är de mest hotfulla de har ju stolliga seder och beteenden. I politiken har vi inget riktigt kitt som håller ihop annat än demokratin som biter sig fast. Men den som föds idag och blir 110 år gammal får nog se och uppleva något helt annat än det vi fyrtiotalister har fått se. Skulle jag ge ett råd så är det att göra vetenskapen och klimatet till en snäll religion och vårda detta liv, det kommer att bli lönsamt.

Arkiv