Om webbplatsen | Kontakt

Så har det här året passerat Revy

De flesta känner ingen glädje över år 2020 det är som för hundra år sedan, då var det Spanska sjukan i år var det Kinesiska sjukan och det var säkert inte den sista farsoten som drabbar oss och säkert inte det sista landet som fått hedersomnämnandet före ett vrusnamn. Det är ju tråkigt att sådana här skjukdomar förlamar de sista ljuva åren för oss som är på finalen. De flesta sociala aktiviteterna har tagit paus och risken finns att den blir evig. Det här året har inte gett någon energi vi har hankat oss fram men börsen har gått ganska bra. December har varit väldigt mörk dagarna har varit som kvällar aldrig riktigt ljust ja jag kommer inte att sakna år 2020 det har varit ett skitår. Nu närmar vi oss 2021 och jag kan se en skärv blå himmel då är Jorden så fin att leva på. Åren tuggar på och hundra år går fort och nästa hundra år tror jag kommer att innebära ett skifte av drivmedel. För hundra år sedan var hästen en stor del av vårt transportväende och dominerade jordbruket. Nu är det petroleum produkter som håller igång samhället och jag gissar att det är vätgas som kommer att ta över det är ju en outsinlig källa som finns i allt vatten. Gott Slut

Världen känns osäker som på 1950-talet

Vi byter snart årtal och världen står som stilla våra gamla bilar känns som hästskjutsar på 1950-talet. Vi är i förändringens tid igen och det handlar inte bara om bilmotorn det handlar om världsordningen, världspolisen USA faller tillbaka och Asien kommer med stormsteg, Vi här uppe i Norden sitter på läktarn och kan inte mycket göra. Min generation har gjort sitt och är passe´nu stiger nya spelare upp på arenan och det blir något nytt. Samtidigt är världen förlamad av något löjligt virus som bedövar oss. Våra gamla yrken har passerat bäst före datum och förändras. Datorn och internet sköter det mesta och vi sköter jobbet hemifrån. Det mänskliga blir alltmer frånvarande och vi sköter oss själva. Ja så tuffar det på i 70 år till och så vidare in i oändligheten.

Huddinge Sjukhus!

Det är riktigt fint att ha fem minuters färd till ett potent sjukhus. Dom har en mycket potent provtagning där blodet flyter smärtfritt ur kroppen. Man har ju en liten pandemiskräck när man närmar sig ett sjukhus där mina ålderskamrater dör i flock på IVA. Men när man väl fått bilen parkerad och befinner sig i hissen så är allt lungt det blir glesare och glesare mellan folk och i provtagningsväntrummet är det massor av plats. Det är fantastiskt duktiga systrar de hittar ådrorna på en gammal gubbe på ett suveränt professionellt sätt. Allt gick perfekt smidigt och fort det vet jag innan men den här pandemin skapar onda tankar. Jag springer ganska ofta till provtagningen det är både hjärtat och reumatismen som måste hållas igång den här gången var det reumatismen som skulle granskas. Jag ger sköterskorna högsta poäng för deras professionalitet. Jag kan bara göra vågen för svensk sjukvård det har räddat mitt liv flera gånger först med bypas-operation sedan lappat ihop hjärtklaffen och monterat in en hjärtstarter i bröstet. De har lyckats hejda reumatismen med en Humira spruta var tredje vecka. Jag gör vågen för vår sjukvård.

Vår debatt är alltid en fråga!

Man behöver inte vara något geni för att se vad dagens/årets debatt handlar om ja det är givetvis Corona. Undersöker man hur många gånger det nämns så slår det säkert rekord av många slag. Samtidigt handlar inte debatten om de som dör av lungsjukdomen sannolikt beroende på att det är vi 70+ som drabbas hårdast. Men det blir lite enahanda att bara höra om Corona och dess farlighet men mer sällan nämns att det är enbart 70+ som dör. Nu har i alla fall vaccin kommit på plats men det tar minst ett halvår innan vår frihet kommer och vi kan åka runt klotet. Jag tycker vår vetenskap är duktiga och våra politiker har vidtagit kloka åtgärder. Jag har som 74 åring fått ett helt bonusår vi får se hur länge det varar. Under min livstid har det kommit några farsoter men alla har kunnat bekämpas så verkar det även med Covid. Vår värld är otroligt sårbar vi bor på ett klot i rymden som vimlar av farsoter och farliga djur samtidigt som Big Bang kan utplåna det fina jordklotet med alla djur och växter. Jag hoppas våra barn får fortsätta att uppleva detta fina och att vi skyddar vår natur.

Vi vet så lite om våra förfäder bortom farfar och mormor!

Kanske blir det bättre kunskap framöver genom datorlagring och personnummer. Jag har på amatörbasis försökt hitta mina rötter men det är lerigt, ruttet svårt. Hag har mina rötter på Mälaröarna där man rörde sig ganska smidig under åren med hjälp av båt. Min farfars far hittar jag på en ö utandör Strängnäs när han söker tjänst på en gård nära Enköping. Där jobbar han och gifter sig med bonndottern och efter några år dör husbonden och min gammelfarfar blir i egenskap av make till dottern delägare i gården. Det är fina gårdar och där lever han bra. Min farfar växer upp där som yngste son och blir inte arvtagare utan ”gårdfarislaktare” i Uppland och Stockholm. Hans lilla företag blir ganska framgångsrikt så han köper sig en Taxirörelse i Stockholm på 1920-talet och blir droskägare till Taxi 711 i Stockholm Taxi. Den rörelsen blir hans goda levebröd resten av livet. Han bosätter sig redan 1912 på Bohusgatan med utsikt över Hammarby Sjö. Senare bor han i en hyfsad våning på Katarina Bangata där han avlider 1961. Det är intressant att forska men tiden på Mälaröarna bortåt 1000-talet det rår jag inte på där finns nog förfäder som var med till Micklagård. Idag krävs en akademisk examen för att göra karriär då räckte det med mod och stark vilja.

Nu är snart det värsta över!

Juldagens morgon är det religiösa budskapets heliga gral inget som ger mig några heliga känslor. Visst är det fint med alla berättelser om jungfrufödsel och änglar och Gudar men är inte det här budskapet föråldrat för att hålla i vetenskapens tidevarv. Jag lyssnade på Julottan i morse och det var en tydlig präst som talade bra men berättelsen kunde lika gärna härröra från Rinkeby och den var fostrande i livet omgiven av respekt hänsyn till medmänniskor ja Julens budskap är tvådelat och går inte hem hos de som tänker efter. Idag är det kallt inte så många minusgrader men det är svinkallt i nordanvinden och människorna tar sig en promenad på förmiddagen i sällskap med någon släkting. En nyttig promenad som förlänger livet med några minuter utan hjälp av religiösa böner. I yngre dagar önskade man sig snö för en skidtur idag önskar jag mig till en varm sandstrand. Jag gillar Sverige visst finns det problem men vi har en ganska bra ålderdom vi slipper frysa och har en mycket kompetent sjukvård. Vårt land är ett av de bättre att leva i på det här klotet men man måste se både frammåt och bakåt annars får man se upp. Men så är det i den bästa av världar det finns alltid osynliga hot.

God Jul

För mig har inte Julen något religiöst flimmer möjligvis den fina musiken men i övrigt är det växterna från gran till hyacint släktgemenskap och Vikingarnas firande av midvinterblot förutom allt blod och offer. Gudar och troll är inget jag tror på. Det är nu det vänder vi går mot ljusare tider det är värt att fira och med nära och kära. Förr kunde jag drömma om en vit Jul den drömmen har förvandlats till mardröm efter mitt hjärtstopp. Vi behöver Julen i det mörka decembersverige den lyser upp i trägårdar med långa rader av LED-ljus och våra kamrater som har sina anställningar kvar får åtnjuta en liten semester. God Jul alla vänner!

Nu lackar vi mot Jul!

Som tur är kan man välja sitt julfirande och jag väljer Vikingatidens mera vetenskapliga julfirande och hyllar vintersolståndet att nu blir det ljusare. Visserligen tar det några veckor tills vi ser förändringen och måste ställa om timern. Visst är det fint med den religiösa Julen åtminstone när det gäller sång och musik. Stilla Natt med Jussi Björling är enorm men det kunde lika gärna vara en Vikingatext till musiken. Nu lever vi i år 2020 så man får ju anpassa sig och Julen är familjens stund något som vi som är skilda kämpar med. Det är ju inte som att byta klubb utan handlar om så mycket mer som försvinner i denna trevliga helg. Jag är född i skiljsmässofamilj och kommer att dö i ”en” sådan. Men i år är Julen ännu något annorlunda en dödlig smitta lägger sordin på gemenskapen men vi får försöka runda smittan och skapa gemenskap. Dagens samhälle ger så mycket mer med tröst genom internet, TV, radio och videokonferenser, det finns så mycket mer möjligheter att skapa gemenskap.

Nu vänder mörkret

Äntligen vänder mörkret mot ny grönska och sol, visserligen är det några perser kvar innan ljuset och värmen vinner. När det gäller Kinasmittan så har den muterat och nu kommer Engelska smittan med ett nytt smittomonster som utrotar oss fyrtiotalister. Märkligt att när England lämnar EU gemenskapen så kilar en svår smitta in och tvärstänger våra gränser. Jag blir förbannad när jag läser om obildade KD politiker gör utfall och vill avsätta socialminister Lena Hallengren. Jag tycker hon gör ett mycket bra jobb och är en av få politiker jag har stort förtroende för. Jag sitter i min TV soffa och jämför henne med stora politiker som Tage Erlander, Gösta Boman, för min del är hon den skickligaste vi har i dagens riksdagshus. En ung kvinna som ger järnet i en omöjlig fråga och som kan hålla ihop alla trådar, hon kommer att gå långt. Hennes opponent KD-isen har inte den kapaciteten hon bråkar med en gammal gubbe om ett tomtköp för egen vinning, ett tecken på dåligt omdöme. Dagens tredje ämne är dagens dåliga flygvapen och usla piloter som inte kan veja för ett vindkraftverk jag kan inte tycka annat än att dagens försvar inte är något vidare.

Beck en viktig produkt som är glömd

Min mormor född på 1870-talet och uppväxt i Hedesunda vid Dalälven berättade spännande historier om ett fartyg som bönderna kring Dalälven ägde gemensamt. Det ägdes gemensamt och seglade på de sju haven och skapade irritation ibland, då benämndes det med namnet Beckoxen eftersom bönderna fick köpa så mycket beck eller i dag benämnt tjära för att hålla det tätt och fritt från att ruttna på de stora haven. Beck eller tjära fick man ut från skogsträd som förpackades i stora trätunnor och skickades till det behövande fartyget. Tittar man på gatunamn i städer så förekommer ordet ”beck” i många sammanhang som namn på garor stadsdelar och hus exempelvis Beckbrännarbacken på Södermalm i Stockholm. Tjära var en viktig produkt för skogslandet Sverige och var en dyrgrip att likna vid dagens olja. Dalälven mynnar ju ut i Östersjön söder om Gävle och bönderna i Hedesunda var därmed anknutna till de sju haven och den intenationella sjöfarten. Det var ju ganska lätt att bränna tjära i skogarna runt Hedesunda och tjäna pengar på den och exportera beck ut i världen. Bönderna blev ”rika” på beck men säkert lurade också och fartyget Beckoxen var nog ett exempel på detta. Det var olika svårighetsgrader att navigera på Dalälven eller Nordsjön i storm.

Arkiv