Om webbplatsen | Kontakt

Hur många 400 kronors skjortor ur en tall

Nu är Sverige och Finland i färd med att plocka ut textilfibrer ur träråvara. Det blir en konkurrens mellan sågverket och textilfabrikören om tallens förädlingsråvara. Ska vi plocka ut två tum fyra tum regel eller 30 kvadratmeter tyg till finskjortor ur den avverkade tallen. Världen förändras radikalt och fort numera när man inte behöver ull för att tillverka en skjorta det går lika bra med timmer säger den nya tekniken. Den tekniken blir också mer miljövänlig istället för att det går åt 8000 liter vatten för att tillverka ett par jeans så klarar timmerjeansen det på 3000 liter vatten dessutom mer miljövänligt. Vi är i en övergångstid och det som var omöjligt för tio år sedan är lätt fixat 2021. Allt som man kan göra av olja går att göra av en tall, exempelvis skjortor, drivmedel av oljetyp, plastsaker och mycket mer. Håll i er mina vänner vi är i en tid som vänder på sanningar och jag ser att våra politiker hänger inte med de är på efterkanten.

Vi har nog med turistmål i Norden

En livstid räcker inte för att besöka alla spännande platser och det finns tillräckligt med intressanta besöksmål i Sverige och Norden. Vi har så många fina platser att besöka och verkligen undersöka på djupet av all information som finns. Efter att ha flackat runt under en helt arbetsliv på möten och konvent i alla Nordens städer insåg jag att jag inte sett de orter jag besökt, kroppen har varit där men inte själen och sinnet. Jag fick då vid pensioneringen en ide att köpa en husvagn och verkligen flacka runt och använda den smala vägen fram. Nu har jag avverkat tio år på den vägen och ändå har jag inte hittat alla drömmål och det finns så mycket intressant att upptäcka i varenda kvadratkilometer i Skandinavien. Visst är det kul på Kanarieöarna men det är inte någon djup kulturbyggd man ser men det är varmt och skönt. Jag rekommenderar alla som blir pensionärer skaffa er en husvagn och upptäck Sverige och inte ens det kommer ni att hinna med omni vill se och uppleva allt. Ett medlemskap i Svenska Turistföreningen är också ett alternativ, dagens vandrarhem påminner mer om hotell än gårdagens sovsalar. Vi får se vad morgondagens bilbränsle har för möjligheter att forsla oss runt omkring. Kanske är framtidens resor några kilometer per cykel och min tids resor är bara fantasier eller något helt fantastiskt frihetsskapande. Men vad är en resa till Mars mot en tripp till Södertälje.

Vaccinationen inställd!

Vaccinationen i Sverige går inte på räls, idag fick jag återbud på min vacination pga leveransproblem. Så läget är aningen kaotiskt i Sverige och det är bara att stänga dörren och låsa in sig. Erfarenheten av detta samelsurium är att samhället får ta tag i sina åtaganden och bli effektivare. I mina ögon är det mest kneplundare som formulerar problem som inte finns, men att vaccinera folk är ett grundläggande samhällsuppdrag som måste fungera. Det är tråkigt och många människor far illa inlåsta i sina bostäder och alla dessa dödsfal i onödan beroende på inkompetens är inte acceptabelt. Vi får väl se vart vi hamnar och hur detta löses upp för det kommer att ske förr eller snarare senare på något sätt. Jag saknar min tids organisatörer som kunde klara av stora uppgifter nu är det mest teoretiker som härjar i krisens centrum.

Nu blockerar Svensk Militär våra gränsers fria rörlighet

Jag blir bestört över att våra gränser nu övervakas av militär det kan inte kännas bra för någon som är demokratiskt sinnad att gränsövegångarna mot Norge nu kontrolleras av militär personal. Jag hade själv en huvudroll vid EU inträdet när jag fick hantera och söka mildra slakten av svensk Tull 1995 och 650 unga tulltjänstemän fick lämna sina befattningar i Sverige. Det känns obegåvat att idag sätta in militär för att återta den resursen. Från början skulle ca: 2000 sparkas men det minskade rejält till 650 efter personalens informationskampanj. Nu är det annan ton i skällan och militär hindrar personers fria rörlighet i Europa med en tro att de ska hindra virus att smita över gränsen. Jag har vänner som tjänstgjort som tullare vid norska gränsen under kriget som smet över gränsen fastän tyskarna härskade i Norge. Att då jaga virus med militär är inte särskilt övertygande kompetens.

Hubble Teleskopet

Det är fantastiskt att se bilderna från Hubble Teleskopet som visar det som hänt för miljontals år sedan långt bort i rymden. Man kan se mängder av vätgas som håller på och smälter ihop till himlakroppar ett fantastiskt scenarie som kan ge oss vägledning till vår överlevnad och vätgasen som vår världs viktigaste ”byggsten”. Vatten består av väte och syre och vatten är den viktigaste byggstenen för liv. Jag glömmer aldrig fysiklektionen 1961 då vi framställde vägas ur vatten vid universums födelse var det tvärsom då blev syre och vätgas vatten som gav liv. Eftersom den effektiva vätgasen skapade universum kan den sannolikt ge mänskligheten dess energibehov utan strålning eller förgiftning och våra hav och sjöar är fulla med vätgas så är energibehovet löst för evinnerlig tid. När du kör din bil på vätgas rinner det extremt rent vatten ur avgasröret. När jag tittar ut ser jag ett tjockt lager med snö på backen som består av vätgas och syre. Jag kan bara se det som primitivt att tala om olja och kärnkraft det är inte de lärda som talar till mig utan gårdagens framtid. Min tid är snart förbi men det kommer människor som tar tag i Universums viktigaste byggsten ”vätgas”.

Ett liv är förbannat svårt att få ihop

Det är först i övre tonåren som pannloberna börjar fungera och då börjar vårt liv i raketfart. Vi är i slutet på skolåldern och yrkesvalet börjar ta form oavsett vi skall bli svetsare eller akademiker. På min tid fanns det möjlighet att hitta dram till ledarposition utan att ha varit med från början. Det är svårt att vara ung år 2021 vinnarhålen stängs igen fort men det är nog de gamla vinnarhålen och idag finns nya möjligheter. Nu skapas möjligheter i miljö och energi som är stora vinnarhål vi kan skapa stora krafter ur vatten genom att utvinna vätgas ur en vattendroppe. Nu utrangeras dieselbränsle till förmån för vätgas och det spåret skulle jag följa om jag vore ung. Jag ser idag moderater som hyllar kärnkraft som egentligen är döden för oss alla de ser inte framtiden i vatten/vätgas och vindkraft som framtidsenergin de mossar ner sig i gammalt och ser inte möjligheterna i det nya. Dagens bilar hör hemma på museer med sina ålderdomliga förbränningsmotorer. Jag glömmer aldrig min fysiklärare som 1961 stoppade ner en pluss och minuskabel i dricksvattnet i fysiksalen i Kvarbergsskolan och brände av en vätgassmäll i labbet. Det förvånar mig att politiker inte har begripit bättre förrän 2021 sextio år senare och varför jag inte fattat bättre. Kärnkraft är lika mossigt och ålderdomligt.

Lätt ångestladdad resa till Hötorget!

Man går sin trygga raid i hemmakvarteren och får lite luft och handlar i köpcentra på förmiddagen då det är ett fåtal kunder där. Då helt plötsligt måste man på återbesök hos hjärtläkaren i höghusen vid hötorget. Då måste man ta pendeltåget till city och möta massor av Coronasmittade i det otäcka City eller avstå från hjärtläkaren och dö i hjärtstopp. Man tar ju risken och reser och som tur är kan man då ha nytta av sina barn som man för fyrtio år sedan skjutsat till deras läkare och utflykter. Nu får man tillbaka bonusen och skjuts till City och hjärtläkaren. Men sen ska man krångla sig in i dessa höghus som nu är under renovering och möter massor med människor. Jag möter då min nya hjärtläkare som visar sig vara en av experterna som opererade in ett mitrclip i mitt hjärta. Man får sig en funderare varför har han slutat på Karolinska det har ju varit lite skakigt där men jag avstår den frågan. Det är ju en förmån att få en sådan expert som sin personlige läkare. Vi har ju fantastiska hjärtläkare, se gärna hur mitraclipoperationer av hjärklaff går till på Youtube det är imponerande hur de lagar hjärtan. Ja min ångestresa blev en höjdare och ångesten förbyttes i hopp och glädje.

Jag blir mer och mer tvärtom för varje levnadsår

De flesta blir mer religiösa ju äldre de blir för min del blir det tvärsom jag blir mer vetenskaplig för var dag jag lever och lär. Ju mer jag studerar dess mer oreligiös blir jag. Jag hör om de stackars flickorna i mellanöstern som förtrycks av religion och inte får leva ut sina känslor utan fångas in i huvuddukar och annat. För mig är det obegripligt att sådan mänsklig förnedring tillåts i vår lagstiftning och att sådana förkunnare får verka. Jag tyckte vi kommit långt i kvinnors frihet på 1960 och 1970 talet nu ser ser jag en skymning i dessa frågor och de förtrycks av religion och ålderdomliga seder. Skolan måste bestämt ta avstånd mot sådant förtryck och kom inte i närhet av mig med tal om gudar. Skall ni nå framgång i den argumentationen då får ni ta med någon slags gud som bevis. För mig gäller vetenskap, forskning och humanism som trovärdiga religioner och det blir starkare för varje levnadsår. De senaste 40 åren har vi gått bakåt på mina huvudområden. Religion är inget för bildat folk!

Arkiv