Om webbplatsen | Kontakt

Hur ser den svenska befolkningen ut, åldersmässigt

Enligt mina kunskaper som inte är exakta så finns det två miljoner barn och två miljoner pensionärer i Sverige. Skulle kunna innebära sex miljoner vuxna i arbetsför ålder. Så rent statistiskt är vi ganska starka både i nutid och i kommande årtionden. Min generation är den tärande som har gjort sitt i stort men stretar på och hjälper till så långt muskler och kapital räcker till. Det har varit ganska fina 50 år som tuffat på där det även funnit plats för de lågutbildade som kunnat ha arbeten som inte varit så kvalificerade men den tiden upphör dag för dag och nu krävs högkvalificerad arbetskraft till nästan alla arbeten. Det finns ingen plats för lågutbildad invandring så den vägen måste man nog stänga av hur tråkigt och trist det än må vara att uttala den profetsian. Visst kan man lära sig komplicerade arbeten snabbt men då måste det finnas en grund. Snart finns inga riktiga pengar utan det är elektroniska kronor och ganska komplicerad hantering. Våra arbeten är elektroniska och förändringen går blixtsnabbt ja allt förändras och det krävs nya kunskaper. Vi de två miljonerna åldringar är inte ett problem eftersom vår tid är kort. Det som finns i arbetslivet och i skolan kommer att hänga med i utvecklingen. Men kommer det stora mängder outbildade vuxna då havererar vårt samhälle snabbt. Utvecklingen ställer stora krav på vårt lands politiska ledning som måste kunna ta viktiga obekväma beslut för att Sverige ska stå pall för det här århundradets utmaningar som är avgörade.

Två märkliga år

Under min tid här på klotet har jag inte upplevt så konstiga år som 2020 och 2021. De föregående femtio åren har varit de motsatta vi skulle komma närmare varandra och kramas när vi möttes, ja även helt okända personer skulle man lära sig kramas med. Jag tyckte det var trevligt för att vi svenskar blev lite mer sydländska. År 2020 blev det stopp håll avstånd umgås inte de smittas med ett livsfarlig virus. Så omvänt blev hela samhället och det smittade av sig så gamla vänner slutade även ringa, jag tror inte att de kände smittrisk utan vi blev enstöringa lite till mans. Föreningslivet upphörde också och frågan är om det kan återuppstå nu när vi blivit enstöringar. De flesta av oss har fått en vaccination och kan börja umgås och spännande tider väntas.

Äntligen har värmen kommit!

Med gener som varit med ända sedan inlandsisen smälte bort för över tiotusen år sedan så har det varit en ruggig vinter, kanske inte så torrkall men slaskkall och våren har varit runt noll. Ju äldre man blir desto frusnare blir man och det känns inte som det blir varmare på klotet. Skidföret har försvunnit i mellansverige och det är väl det man ser som tecken i skyn på att vi går mot varmare tider. Det märkliga är att ekonomin tuffar på fastän smittan lägger sin förlamande bädd över mänskligheten. Men nu i mitten av maj är det fint vårblomstren exploderar i värmen och det gör även gamla gubbar. Jag går varje dag på vägar där jag traskade runt i barnvagnen 1946 på sommartid. Då var det små sommarstugor på varje tomt och en och annan liten villa. På åkrarna runt omkring betade korna det var ju inte någon exemplarisk lantbruksmiljö eftersom det var bergknallar överallt och jag känner mig hemma. Den månghundraåriga eken växer på tomten helt obekymrad över utvecklingen och igår åkte en polisbil under grenverket det har inte hänt på 10 år, vilket ärende han hade i grannskapet förtäljer inte historien men det blev en stor händelse av bara passagen. Det händer inte så mycket här och det är skönt nu går jag ut och njuter av värmen.

Min morfar kunde sånt jag inte kan eller behöver

Min morfar kunde i min ålder sko sin häst och byta från sommarskor till vinter med särskilda broddar i sömspiken (söm är spik för att fästa hästskor) som fäste skon mot hoven, han kunde allt om sådd och skörd, gödselns betydelse, byggnad av hus och stall, brunnar och smide samt en del till. Den kompetensen har fått vika i min generation istället är de flesta numera ganska kunniga i datorer och dess kommunikation därutöver har ”gör det själv” gjort oss till både plattsättare och murare och alla de andra byggarbetena. Men jag ser sällan en hästägare som kan sko sin egen häst vilket är märkligt, jag har kvar de märkliga knivarna samt mothåll och hur man gjorde knut på sömen. Datorn har varit en revolution för kunskapen man kan få info om allt via datorn t.o.m hur man lagar en hjärtklaff med mitraclip finns på Youtube. Vi fyrtiotalister har fått enormt mycket kunskap tillgängligt under vår livstid det har varit fantastiskt. En modern bilmotor såg man för några år sedan som ett tekniskt under med dagens teknik är bilmotorn ingen märkvärdighet. Datorn är det största undret i vår tid den har gjort mig till högutvecklad akademiker. Nu är det klimatet vi måste fixa för att överleva vilket inte framgår efter en synnerligen kall vår. Men i morgon vänder det och lite värme strömmar in mot oss i norr.

Bromma flygplats en fantastisk relik som tjänat ut

Jag kan inte säga att jag är någon frekvent flygresenär från Bromma flygplats. Men jag har varit där och tjänstgjort hundratals gånger och det var en föråldrad tullflygplats inte på något sätt anpassad för vår tid men den hade varit exemplarisk på 1950-talet. När Arlanda Express kom blev Bromma en stendöd flygplats särskilt för oss som var bosatta söder om staden. Våra andra större städer i Sverige som Malmö och Göteborg har för länge sedan lämnat närområdet för sina flygplatser och det borde Bromma ha gjort för fyrtio år sedan. Det är möjligt det kan komma teknik som möjliggör flygplatser på tätbebyggda områrde och det kanske vore ide att skapa något mindre område för detta. Men idag med den teknik som frinns är Bromma bara en fin Relik från förr. Det hade varit fint med en reservflygplats söder om Stockholm och då är Skavsta för långt bort. Jag behöver inte spekulera så mycket i detta eftersom min livstid är snart förbi och frågan ägs av nya generationer så lite kan man ju tycka så länge hjärnsubstansen cirkulerar. Jag tycker nya Bromma kan ligga där fängelset Hall finns idag där finns det plats och är glesbefolkat en kort tid till. Det är bara att lägga ner och behövs det en bana till på Arlanda så kan den byggas snabbt.

Alkoholindustrin ökar snabbt!

För några år sedan hade vi bara importerad finsprit och rent brännvin för de törstiga privata intressen fanns inte det var stora monopol som behärskade marknaden med dåliga produkter. På bara några år har antalet producenter av alkohol ökat från ett tiotal till över sjuhundra tillverkare. En industri som exploderat utan särskilt många kommentarer. För mig började det med Mac Myra och nu har nästan varje fiskeby egen tillverkning, de har övergett kombinationen fiske och smuggling för att tillverka egna produkter. Jag tycker faktiskt att de gör ett bra jobb vi har fått goda drycker med fin smak och tusentals människor har fått anställningar och varför släpa flaskor över haven när man kan tillverka goda produkter i byn. Försäljningsmetoderna varierar och hämtar man ut ett trettiolitersfat med whiskey i Tyskland så får man resan gratis genom lägre alkoholskatteuttag där. Ja vi är i förändringens tidevarv alla gamla regler förnyas till det bättre och faktiskt smakar svensk lokaltillverkad bättre än den från Scotland. De kommande hundra åren har mycket spännande överaskningar som inte jag får/slipper uppleva men det har börjat bra och de stora lägger inte folk märke till som att oljan närmar sig de sälla markerna. Få har märkt att villorna värms med bergvärme och att det finns över 700 alkoholproducenter utspridda legalt i Sverige.

Vårt liv går på paus!

Vi pensionärer går på off fastän vi är på on, lite. Det finns inte så mycket att göra våra organisationer har mötesförbud och de elektroniska mötena vimlar det inte av så det blir lite off. Facebook rullar på med ovidkommande inlägg inget större på gång men trevligt är de personliga hälsningarna eller inläggen. Som vanligt är ju några alltid mot bättre vetande ständigt förbannade på någon politiker eller parti, jag har nog också varit en sån dryg typ men nu ledsnat på dessa gnällmånsar och älskar mera personliga inlägg och upplysningar. Lyssnar man på radion som förr hade spännande inslag nu är det bara tråkmånsar som tjatar om den asiatiska smittan och nöter detta ämne ner på varpen. Jag såg ett spännande program på TV och det var månresan som USA tgjorde för länge sedan på ett imponerande sätt. Dagens händelser är bagateller med detta stora steg för mänskligheten vad har hänt med vår utveckling den har stannat av och backat. Vår tids nya stora fråga är energin som debatteras med stor okunnighet. Jag fick min stora upplevelse när det beräknades att en timmes solljus mot jorden ger os årsförbrukningen av energi. Så energin är inget problem rent tekniskt det handlar mer om den okunniga mänskligheten som inte kan hantera energin. Det är folk som snöat in på mineraloljor och kärnteknik när det finns tusen andra källor att mjölka energi ur, det finns hur mycket energi som helst på jordklotet precis där vi står men det ser inte folk och tyvärr har de kunniga inte alla hönsen hemma för att sy ihop energin vi står på.

Tråkiga dagar

Smittan från Kina sprider skräck över hela världen och de äldsta dör som flugor i smittoeländet. Det är inte mycket man kan göra när smittan sveper över kontinenterna, vi lever trots allt i ett civiliserat land där kunskapen är hög men inte tillräcklig. Det är som att vara inbakad i gele när smittan stryker över taken. Vi har alla någon närstående som drabbats av eländet och skräcken kryper in i benmärgen och jag kan bara känna tillfredsställelse att flyget worldwide fått sig en riktig törn det håller ner smittospridningen något. Ja den nuvarande situationen har hänt många gånger under århundraden men vi blir lika överraskade år 2020 som vi blev 1520. Det är tråkigt för den yngre generationen jag och vi fyrtiotalister kan nöja oss med de sjuttiofem år vi fått på gräsmattan och hälleberget men för ungdomarna är situationen för djävlig. Just nu går bara dagarna och det är bara att flyta med så länge det går.

Arkiv