Om webbplatsen | Kontakt

Midsommarhelgen lider mot sitt slut!

Det har varit skönt att tillbringa helgen i bostaden med kolugna dagar inte ens en grästrimmer hördes. Det kanske är så att semestern är hemmavid med alla bekvämligheter och service som vi pensionärer gillar och brukar. Jag har inte vågat klippa gräset dessa fridens dagar men det vänder i morgon då är alla åter och gräsklippana viner på alla tomter. Tänk så fina månader vi har nu tre av tolv som är beboliga i Norden och tänk på de fina gröna löven som om tre månader jävlas med och ramla ner på gångar och gräsmattor och måste krattas upp och komposteras. Den bullrande gräsklipparen ställs åt sidan och ut kommer den ännu mer bullrande snöslungan. Ja årets härligaste månad lider mot sitt slut men värmen kanske biter sig fast ett tag till. Ja det är som livscirkeln.

Det som var framgångsfaktorer under min arbetstid är idag utdömda!

Så har det nog alltid varit det gamla fördöms ganska fort och blir mossigt och moraliskt fel. Jag ser personer som under min tid varit mycket framgångsrika och nu under nya ledare är helt åsidosatta och bedöms som oduglingar. Jag är tveksam till dessa värderingar och är nästan säker på att det kommit ett nytt ledarskap som inte har tillräcklig kompetens för sina uppdrag. Jag har inte tillräcklig insyn för att med säkerhet göra sådana bedömningar men det känns konstigt att mycket duktiga personer blir helt utdömda och placerats på utbytesläktaren. Ja det är inte lätt att komma in i yrkeslivet i dagens samhälle där erfarenhet inte har något värde. Idag verkar knepiga utbildningar ha stort värde emedan erfarenhet inte värderas särskilt högt. Min generation har gjort sitt och väl det så den här typen av frågor är inte mina men man fundrar vad som håller på och hända.

Trevlig Midsommar

I år 2021 påminner Midsommarafton om alla dessa år på 1900 talet, det regnar och är lite småbusigt. Det har ju varit några veckor med riktigt hett väder efter en mycket kall vår. Ja vädret kan man inte göra så mycket åt det är bara att flyta med. Midsommarafton är ju min svenska nationaldag den är ju årets högtid med sommar, liv och blomster det är mänsklighetens högtider. Nationaldagar som hyllar kungar och cellibriteter är i mina ögon nulliteter, midsommar är mycket större den ger oss massor av solljus och lite regn som i sin tur ger oss det dagliga brödet och välståndet. Kungar poeter och kändisar ger mig ingenting men midsommar har allt värme, ljus, gröda och blomster det är den ljuva tiden för oss människor och har så varit i flera tusen år. Idag är det vår nationaldag. Ha en trevlig dag mitt i denna underbara tid!

Så går det politiska kaoset in i veckovila

Jag kan inte påminna mig om ett liknande politiskt kaos har ägt rum under mina sjuttiofem livsår. Det känns mer som lekstuga än som en politisk kamp om något samhällsstort. Centerns förslag om att släppa hyrorna fria i nybyggen är grunden till oenigheten. De säljer ut rätten till en egen bostad som i grunden är en mänsklig rättighet. Märkliga politiska drag som man knappt tror är möjliga driver detta politiska parti ända in i kaklet. När jag var liten nekades vi en lägenhet i Fruängen för att föräldrarnas inkomst var för låg.

Min livsfolosofi har varit att jag skall äga min bostad för att slippa denna förnedring och så har det varit utom några år i yngre år. Centern var ju förr ett parti som utfrysta vänstermänniskor kunde fly till nu står centern högt upp pån Sturelan bland de rika. Ja nu ska kaoset lösas och det är tur att en gammal facklig ordförande med skit under naglarna och sunt förnuft skall fixa detta. Många talar förnedrande om Löfven men att vara ordförande i ett förbund är lika stort som att vara erfaren professor. Övriga politiker har inte den kompetensen dessutom är de unga och oerfarna. Vi får se hur det går men jag är full av tillförsikt.

Sjukdom och begravningar är pensionärens vardag

Rubriken är inte en hel sanning med ålderdomen lutar år det hållet. Eftermiddagen har ägnats åt att prova kostymen och skjortan som det är många XXX i storlek. Det har hänt en del med kragmått och kostymstorlek min artonårskavaj är inte mycket att ha idag. Kragmåttet har expanderat minst 10 grader och jag tror inte det går att att hålla emot en kroppsexpansion under ett helt liv, kanske finns det något undantag men de är ytterst få. Som tur är tog jag i rejält när jag köpte min senaste kostym liksom skjortan, det enda som inte växt på mig är fötterna de lika stora som när jag var 19 år. Ja så är det för de flesta av oss och det är en god vän som ska gravsättas och det känns viktigt att närvara och hedra hans långa liv som blev 92 år en hedersvärd tid och mycket har hänt under det livet. Jag fick också en härlig tur på EL-cykeln idag en härlig uppfinning för oss pensionärer man bränner iväg en mil utan att det känns jobbigt för kroppen. Men jag rekommenderar ingen över 75 år att cykla i trafiken det blir lite för mycket. Cykelbanor och skogsvägar är våra vägar och med elcykel känner man inte av långa backar det är som att sitta vid datorn och snurra runt benen. Det kostar kanske någon krona att ladda batteriet men det har vi råd med och det finns inga fickor på svepningen för att få med sig sina välförtjänta besparingar. Den 16 juni 2021 har varit härligt varm och i morgon blir det riktigt hett. Värme är min gödning men inte hetta!

Vi äldre ska nog inte styra för mycket

Visst ska vi hänga på i de stora moraliska samhällsfrågorna och dela med oss av erfarenheter vi tillägnat oss. Men de heta svåra frågorna måste den yngre generationen ta för det är deras liv det handlar om. Har man fyllt sjuttio år är så är det inte så många år kvar så man passar bäst som rådgivare om man är klok. Men det förpliktigar att leva och se till så att nya generationer får komma fram och växa upp och uppleva den här himlakroppen. Men det är de som är i femtio och sextioårsåldern som få ta ledarstolen. De har den bästa kompetensen om de levt på rätt sätt och tagit del och tagit för sig av livet på ett konstruktivt sätt. Det skrämmer mig att se ledare som är 80+ de passar bättre som rådgivare, förr såg man den åldersklassen bland kommunistiska och diktaturens ledarskap nu kommer de fram i demokratierna. Det finns nog ingen modell för att fasa ut 80+ det gör dom nog själva förr eller senare. Det finns heller ingen erfarenhet av demokratiska stater de har ju bara några år på nacken i Jordens era. Visst kan man ha synpunkter på dagens demokratier men vi hittar nog inte något bättre system i hela Universums historia.

Ett liv susar förbi i raketfart

Det är fantastiskt inte så långt bort var man yngst i familjen och dagarna gick ganska lagom undan, nu är man äldst och dygnet går med raketfart. Men visst är det fantastiskt att få leva en tid på det här klotet och få debattera och diskutera, bli förbannad ibland och gå vidare. Våra åsikter i de enkla frågorna växer och dör och uppstår vartefter dagen rullar på. Idag när informationstekniken och all världens kunskap finns i varje mans ficka i en mobiltelefon eller dator då är ju alla som hänger med professor inom sina intresseområden. Vår värld har tagit stora steg framåt när envar har all kuskap i fickan som inte finns i huvudet. Den gamla skolan och Universiteten har inte samma grepp om kunskapen utan greppet har envar. Det har varit en fantastisk resa att bli född och komma till det här klotet och formas för att sedan explodera i den nya teknikens kunskapssamhälle. Jag kommer ihåg när jag sorterade hålkort som omvandlades till magnetband och matades in i begynnelsen av den nya tekniken Datorn IBM 1401. En fantastisk utveckling hade börjat och den pågår fortfarande. Filmer kunde visas på bio idag ser man film i sin mobiltelefon och TVn som kom på 1950-talet är idag en blandning av dator och intelligent bio. Fortsättningen från nu handlar om kloka bränslen dagens kol, olja, bensin, diesel och kärnkraft är lika mossigt som en kamera på 1950-talet. Nu måste vi börja använda Jordens resurser på ett vettigt sätt och det betyder inte att vi måste sluta röra oss över klotet eler börja med vedhuggning utan det betyder att vi måste gå vidare i den tekniska utvecklingen och nyttja de smarta drivmedlen som finns runt om oss som vi inte ser eller begriper hur dessa krafter ska utnyttjas. Det är så okunnigt obildat när politiker talar om kärnkraft och olja så till och med sågbocken lämnar vedbon. Men finns det politiker som orkar ta tag i de här stora frågorna och är ett samhälle som tror på obefintliga gudar mogna att gå in i det nya långsiktiga samhället.

Det tinar upp i Sverige!

Den fruktansvärda smittan vi haft under ett år ger sakta med sig och de flesta av ens vänner är vacinerade åtminstone med en injektion. Fruktansvärda dödssiffror har presenterats och våra äldre vänner har har strukit med men nu ser vi ljuset i tunneln. Många klagar på politiker och är aggresiva i huvudsak skäller de för att de är livrädda men tänker man efter så lever vi på en skör tråd den kan man bara förstärka eller förlänga minimalt. Jag tar mig friheten att tycka att våra politiker och tjänstemän i ledande ställning gjort vad de kunnat och lyckats ganska bra under rådande omständigheter. En brist är äldreomsorgen som man under ett sekel försökt förmå att bli så human som möjligt och den närhet de äldre så väl behöver skapade lidande och död när smittan smög in på vårdhemmen. Hur det skall kunna hanteras är fortfarande en svår nöt. Den här våren har varit kall och fuktig men nu kanske värmen sveper in och värmer upp oss och livscirkusen blommar igen säger skribenten idag från Mariestads gråa horisont över vår fina insjö Vänern.

Arkiv