Om webbplatsen | Kontakt

År 2022 är i startläge!

Snart vänder vi blad igen för många är det lätt att bara skota om och glömma det gamla och fina. Jag tycker det är skönt att känna historien och det trygga och ett år är fullt av upplevelser som vi inte vill bara kasta bort. Men vissa år försvinner det fina vänner och kärlekar ebbar ut och nu när min generation är inne på finalen så trummar man helst på i gamla fotspår. Ser man tillbaka trettio år minns man knappt dessa höjdpunkter och kärlekar de har försvunnit i minnets dunkla utrymmen. Vi har ju haft några jävliga år med smitta, vaccin och restriktioner, tristessen har omjärdat oss vi har pendlat mellan hopp och förtvivlan. Vaccinationerna har fungerat utmärkt och tre sprutor har vi klämt i oss utan men och biverkningar. I min ålder gör inte riskerna så mycket man har högst 15 år kvar att leva i bästa fall så det mesta är taget. Det är ju tråkigt när det kommer sådan här smitta och förgiftar hela samhället när man ska suga ut det sista av livet. Det har varit en kul resa och ser jag tillbaka så är nog småskolan det bästa då fick man känna på livets väsentligheter och fick lära sig läsa oc skriva det var omdanande år i livet. Lite fattigt men fin mänsklig värme, det är kul att få träffa gamla skolkamrater på facebook och minnas lite det piggar upp. Ja år 2021 ger inga stora vibbar men det var ett av många år nu börjar vi snart knapra in på år 2022 oc om om några timmar fyller vi våra glas och hurrar in det nya förväntansfulla 2022. Jag tackar alla fina vänner för många fina år och önskar er alla Ett Gott Nytt År.

Mellan det gamla och nya året!

Vi som upplevt årsskiften i sjuttiofem år börjar bli lite blasè på detta stohej det blir mest dacapo. Men det är bra med lite omstart då och då men ju äldre man blir så är det mest den egna kroppen som sätter referensen. Nu mera är man glad för varje årsskifte man får överleva och det är ju kul att får se hur de fantastiska byggprojekten blir. Jag är mest spänd på förbifart Stockholm, hittills har jag med beundran följt omskapelsen av Kungens Kurva som de på ett smidigt och elegant sätt byggt upp utan att störa den omfattande trafiken. Jag får med beundran se Ingvar Kamprads IKEA varuhus som byggdes i slutet på 1950 talet då på en åkerlapp långt från Stockholm centrum idag är mitt i Storstaden. Jag hoppas att jag får åka i förbifarten innan min förbifart tar vid. Idag pågår diskussionerna om skadliga utsläpp från bilar och batterierna ersätter dieseloljan men deras tid är nog bara tillfälligt när vätgasen snart tar över där avgaserna blir vanligt vatten. Vätgas är ju den gas som skapat vårt Universum med solar och planeter så är det någon gud vi ska tillbedja så är det nog den heliga vätgasen. Den kryper sakta mot oss men genomslaget blir omkring 2030 då kör vi med vatten (vätgas) i tanken, den tekniken lärde mig min fysiklärare 1961 nu börjar den komma.

God Jul alla vänner

För mig är inte Julen en religiös tid den har mycket äldre påfund än dagens religioner. Det är en fin tradition förgylld av god mat och vänlighet som passar bra ihop med min tro. Några aktstycken kan läsas från vikingatid och äldre berättelser. Vi har vår tid med tunnelbana, bil och flyg som rullar på och jag ”googlade” och läste https://www.birkavikingastaden.se/2021/10/allt-om-hur-vikingarna-firade-julen-birkavikingastaden-se/ . God Jul alla vänner

Julen rullar in!

Det är dagen före dopparedagen en tidpunkt som var/är barnens favorit. Människor har alltid gillat prylar som gör livet lättare att leva. Som barn älskade man leksaker och det elektriska tåget stod högt på önskelistan. Mina föräldrar fick kämpa några timmar på jobbet för att klara det inköpet som faktiskt kom en Jul för många år sedan och jag tror att jag har lådan med Märklintåget i någon gömma. Det var ju fantastiskt att kunna lägga ut räls och koppla till transformatorn och sedan kunna köra runt och växla och backa med det elektrifierade ångloket. Idag på en av de sista av livets jular är gemenskapen med de nära och kära samt lite traditionell julmat det fina och stora. Julafton har varierat under livet från älskad önskedag till besvikelsens osäkerhet när familjer ombildas och det fina trygga försvinner tills nya bekantskaper gör livet trevligt och fint igen. Jag fick idag ett dödsbesked från en god vän vars fina hustru avlidit. Min generation är i det livsskedet och det är tungt att inse detta men man får rulla vidare för såhär har det varit i många generationer och nu är det min/vårt öde att genomleva denna förändring. Men det kunde ju vara mycket värre än är det varmt i huset och elen fungerar, julskinkan är under beredning. Det är ett tunt snötäcke på taken och mer av Jul än det varit under många år då regnet öst ner i stuprännorna. Samtidigt är livet lite avslaget beroende på Coronasmittan och vi försiktigt närmar oss varandra. För mig är inte Julen en religiös högtid utan mer en en Folkets dag med barnen och familjen i blickfånget. Nu kommer sju dagar sedan siktar vi in oss på ett nytt år och nya utmaningar. Idag önskar jag alla läsare en riktigt GOD JUL!

Rollatorn rullar på och är ett fantastiskt hjälpmedel

I början var det lite skämmigt att gå med rullator men man vänjer sig och det är ett fantastiskt hjälpmedel att hålla igång hjärta, ben och hjärna. Det är en smidigprodukt, lätt att fälla ihop och pula in på bussen eller i bagageluckan på bilen. Jag går omkring två km varje dag och ibland lite längre, rollatorn är ett suveränt hjälpmedel i varuhuset det är bara att lassa på och släpa ut till bilen. Man får lätt några kilometer i benen och känner sig piggare, rollatorn är lätt att få med på kommunala transportmedel och hissar finns nästan överallt. Bor man i eller utanför städerna finns det alltid gångvägar och hissar. Folk är dessutom mycket vänliga när man kommer med rollatorn finns det ingen hiss så är hjälpen alltid nära. Jag går nästan varje dag mellan två och fyra kilometer och det är så härligt att andas i frisk luft och följa byggnationerna i samhället. Stockholm är ju en härlig stad där det finns orörd natur tio km från slottet. Det har ju varit en fantastisk tid att få vara med och påverka och är man en människa som vill förbättra samhället så finns det stora möjligheter. Det är min erfarenhet men man får inte ge upp efter några smällar utan det gäller att bita sig fast och inte ge upp så länge man har luft i lungorna.

Det drar ihop sig till Jul och Nyår

Det är lite av dystra tider med pandemier och smitta men samtidigt rullar samhället på. Det är mycket om munskydd och vaccin samtidigt som hjulen rullar på som bara den. Elförbrukningen är stor och Skåne som ligger längst bort från vattenkraften far illa med höga elpriser. Men det rullar på i måttlig fart och nya innovationer står för dörren. Vi är i en fantastisk brytningstid när vår gamla tro på olja är passe och skadlig för vår underbara planet. Men nu kommer vätgasen som finns i allt vatten och är gratis att ta ut, förr behövde man en liten skog för att få ved snart är det sjötomt som gäller för att få gratis vätgas ur vatten. Det är nya tider som stimulerar pågående och kommande generationer, vi fyrtiotalister är inne på finalen och bränner av slutkrutet i våra pensionsförsäkringar och köper en elbil. Det fina lyckliga livet från femtiotalet är förbi och vi försöker skapa en traditionell jul vilket inte är lätt med nya människor upplösta äktenskap med nya tankar. Men det är bara att bita ihop och gå vidare för snart är det slut, finalslut.

Se dig om i din närhet!

Visst är det spännande att se Eldslandet men har du undersökt din närhet. Det är inte längst bort det finns i din närhet fast du inte ser det. Jag tror det är mest reseäventyret som lockar när du vill utforska Eldslandet när det inom några kilometer finns världshändelser att utforska. Jag har alla spännande platser kring Mälaren där min historia skapades och mina förfäder odlade marken. Då fanns inte vägarna utan Mälaren var trafikleden och reser jag bakåt i tiden från Katarina Bangata till Enköping och till öarna utanför Strängnäs så är vi på 1700 talet. I denna slinga har så mycket hänt på tusen år att det blir övermäktigt. Gör man en liten avstickare till Gamla Uppsala så är man inne i Svearnas rike. De for ända ner till Medelhavet och blev hövdingar på Sicilien utan att ha nyttjat charterflyget. Vi går här nu med deras gener i kroppen och åker tunnelbana och väntar på Förbifart Stockholm det gäller att se sig om noga som faan för historien den finns under dina skor och den är spännande och dramatiskt. Det fanns inga vårdavdelningar på den tiden ett svärdshugg var dödande och vandringstiden på Södertörn blev inte så långvarig för de flesta. Vi lever på en förändlig planet och dagarna är räknade så se dig runt omkring, tänk och forska så har du spännande historia under dina fötter.

Arkiv