Om webbplatsen | Kontakt

Så har vi sökt medlemskap i NATO

Som pensionär ska man inte vara så aktiv i framtidsfrågor, de hör ju ungdomen till men NATO stökar till det. Min första fundering är varför Turkiet bromsar vårt medlemskap det gör mig fundersam mot deras syften. De har tidigare också bromsat våra Baltiska grannar och nu blockerar de Finland och Sverige. Är Turkiet lojala mot västvärlden eller är de trojaner utan att vara alltför kunnig om den punkten så kommer funderingarna. Ja vi får väl se hur frågan landar till slut det viktigaste är ju fredsfrågan. Det blir nog USA som dömer av i den här frågan och den tillhör inte oss åldringar. Det har varit intressant att leva i Sverige sedan fyrtiotalet och sett utvecklingen från rundradio till internet och hela den vetenskapliga utvecklingen. Från tjockolja till vindkraft som var en fantasi i serieteckningarna på 1950 talet då enorma torn med vingar försåg oss med el. Nu är tornen verklighet och de producerar rikligt med miljövänlig el. Det blev som det var i serietidningarna om Blixt Gordon 1957. En fantastisk värld vi lever i nu när vi har all kunskap i en liten apparat i fickan, jag måste säga att jag är överväldigad.

Kriget i Europa kyler våren

Det är nästintill obegripligt att Ryssland bedriver ett krig i Ukraina. Ett land som vi knappt la märke till det fanns där någonstans mitt i Europa och var så likt oss andra europeer. Då helt plötsligt efter Sovjetunionens upplösning då anfaller dess relik Ryssland, Ukraina. Ett fruktansvärt förstörelsekrig startar men det Ukrainska folket biter ifrån och är framgångsrika mot den obegåvade Ryska björnen som i strid mer liknar en orkeslös döende gubbe. Vad händer nu i EU jo alla länder inklusive Sverige och Finland går samman i Nato och ett skadeskjutet Ryssland linkar hemåt. Jag kan inte begripa vad slags nytta Ryssland har av Ukraina det är ju ett helt obegripligt krig utan vinning. Det är som om någon sedan 200 år död tsar stigit upp ur sin grav och börjat kriga. Mänskligheten har andra problem vi måste hantera i nutid och jag tyckte att Ryssland var på vär åt rätt håll men dårskapen drabbade dem och vi har inte sett slutet på den pågående tragedin.

Den 7 maj 1697 brinner Slottet Tre Kronor

Det händer mycket på våren Sveriges gamla slott brinner och med det en massa viktiga böcker och skrivelser. Man tycker det är konstigt att dåtidens stenslott kan brinna men det fanns väl massor av bjälklag och takstolar som kunde antändas. Två ur dåtidens brandkår, en chef och en betjänt blev avrättade och en annan fick springa flera gatlopp. Jag kan tycka att det var bra att det gamla kråkslottet brann upp och vi fick dagens moderna slott på plats efter en tid. Vi hade ju blivit lite moderna efter Gustaf den 11 Adolfs död och Axel Oxenstierna satt lite fart på de här utposten i Europa och vi kom i fas med tiden. Det var ju stora händelser när ett stort slott brann i en liten byhåla som Stockholm var då. Det krävdes stora ansträngningar och kapital att bygga ett nytt slott men dåtidens gubbar bet ihop och jobbade upp det nya slottet. Men idag på tjugohundratalet känns det inte så nödvändigt med ett slott och kungar men jag har svårt att se något bättre. En god vän till mig sa så här när jag tvekade att ta en högre tjänst ”den gud ger ett ämbete ger han ock förstånd” och jag antog erbjudandet och då jag inte tror på gudar och religion så tog självkänslan över och det gick bra!

Dödsrunan blir mer intressant för varje år!

Jag läste som ung och medelålders inga dödsrunor, det var för tråkigt och ointressant. Nu på äldre dar är dödsrunor de mer intressanta inslagen i morgontidningen. Visst är det intressant med människor som levt ett liv efter lång utbildning och spännande uppdrag på arbetsmarknaden men de riktiga höjdarskrifterna kan man hitta i redogjörelser från helt vanliga liv där mänsklig värme och kärlek varit ledtråden. Ett vanligt liv efter folkskola kan formuleras fantastiskt och utvecklande. Ett annat liv med universitetsstudier kan framstå som ett stort felsteg, det kanske blev så för att författaren av nekrologen varit okunnig skribent medan den som skrev om folkskolebakgrunden hade en förmåga att beskriva livet som överträffade utbildningen på universitet. Jag kan inte låta bli att tycka att man alltid bör skriva en nekrolog i tidningen och beskriva en vän, arbetskamrat eller livskamrat. Jag vill rekommendera alla unga människor att läsa nekrologer de är viktiga lärdomar för resten av livet. Man kanske skulle skriva sin egen nekrolog men den blir nog inte så exakt formulerad men man kan ha den i byrålådan så arvingarna kan se vad man tyckte om sig själv. Bärjar man närma sig de åttio åren är det inte så många skrivkunniga kvar men ni har ju mina bloggar här sedan 2009.

Utvecklande att se två kvinnliga statsministrar omge en tysk manligt dito

Många tycker inte att jämställdheten inte kommit så långt, det kan nog gälla i familjelivet men i arbetslivet och politiken har det varit stora framsteg. Den på senare tid klara bilden är när Finlands och Sveriges kvinnliga statsministrar framträder gemensamt med den äldre manlige tyske förbundskanslern. Detta i ett supermanligt intresse som ett Natomedlemskap. Detta uppdrag är inte enkelt utan ett mycket strategiskt säkerhetsmässigt svårt val. Det blir en stor utmaning att sälja in ett Natomedlemskap i våra länder det kan vid första anblicken synas enkelt. Men många utmaningar återstår och Ryssland har de senaste månaderna visat sin sämsta sida, fortsätter de så kommer våra statsministrar att gå vinnande ur den här kampen. Det stora är att Sverige fått sin första kvinnliga statsminister och jag tycker hon sköter sig bra och i lugn takt löser de svåra frågorna. Det känns lite udda att diskutera jämställdhet år 2022 den frågan borde ha varit löst för länge sedan men mänskliga relationer har alltid skapat problem och det känns som det rullar framåt ändå.

Arkiv