Om webbplatsen | Kontakt

Välkommen till gunnheden.se

På min hemsida kommer jag i bloggform att framföra mina personliga åsikter om inget annat anges. Förutom aktuella funderingar har jag några specialområden som framgår av länkarna ovan och som jag särskilt kommer att kommentera.

Välkommen till min hemsida!

Midsommar är passerat

Tiden rullar på och ännu en av livets höjdpunkter passerats och vi som börjar gå in på finalen njuter av varenda topp vi får uppleva. Jag kan bara tycka att vi lever i ett fantastiskt land och jag kan bara tycka att vi som kämpat har fått en bra resa även om det varit en rad hårda smällar så har det rullat på. Pensioneringen är väl någon slags pass ett tag på livets stig utmaningarna har stannat av och man glider försiktigt med i den stilla strömmen. I min ålder når man oftare av dödsbud och det känns alltid lika tråkigt när goda vänner eller deras närmaste stiger av tåget. Det är många sjukdomar som korsar vår stig när vi blir svagare och den starka hettan gör vår dag besvärligare och det är tätt mellan läkarbesöken men varje liv har sin tid. När man ser ut över världen så blir jag besviken Ryssland bombar Ukraina och Turkiet hindrar Sverige från att bli medlemmar i Nato obegripliga ställningstaganden i en modern utvecklad värld. Min generation som är uppväxt under efterkrigstidens maktspel tycker att vi fått nog av krig, sjukdomar, hot, religioner vi längtar efter vänskap och kärlek. Under min tid såg vi få kvinnor vid makten men idag tågar de in med stormsteg men jag tvekar till att det blir så mycket bättre. Än så länge är inga kvinnor ledare för stormakterna så mänskligheten är fortfarande på startsträckan. Det är kul att vara med på planen en stund till och det verkar segt i den humanistiska utvecklingen. Nu njuter vi av solvärmen och solenergin i våra solceller och den vind som värmen skapar i våra fina vindkraftverk.

Nationaldagar bär inte flaggan så högt numera

Tiderna förändras snabbt numera och folken snurrar runt på jordklotet. Vi fyrtiotalister är väl snart det som är kvar av svenskarna och vilka de är, är en annan historia. Omflyttningar är ju något som pågått i hundratals tusen år utan några protester eller diskussioner. Jag läser med spänt intresse om urfolk och även vårt område på klotet ska ha haft en sådan illusion. För tiotusen år sedan var vårt land täckt med en kilometer istäcke då fanns det inga människor här bara iskall vind och is året runt. För nio tusen år sedan smälte isen från söder och folk från nordeuropa började tåga in vid öresund och möjligtvis utmed västkusten upp mot nuvarande Norge. Det var vårt urfolk betydligt senare kom samerna farande när istäcket smält bort i norr botten. Det går inte att kalla samer för urfolk för de var bland de sista som vandrade in när istäcket smält. Jag kan inte se att det finns urfolk i Sverige det är en mix av invandrare under årtusenden och varje århundrande har sitt/sina urfolk och för närvarande är det vi fyrtiotalister som är urfolket i SE. Det är en omöjlighet att utse ett urfolk på en levande planet som utraderas med jämna mellanrum en vetenskaplig osanning. Men nu har vi som bor i Sverige idag vår nationaldag oavsett svart, vit, röd eller gul i skinnet.

Så har vi sökt medlemskap i NATO

Som pensionär ska man inte vara så aktiv i framtidsfrågor, de hör ju ungdomen till men NATO stökar till det. Min första fundering är varför Turkiet bromsar vårt medlemskap det gör mig fundersam mot deras syften. De har tidigare också bromsat våra Baltiska grannar och nu blockerar de Finland och Sverige. Är Turkiet lojala mot västvärlden eller är de trojaner utan att vara alltför kunnig om den punkten så kommer funderingarna. Ja vi får väl se hur frågan landar till slut det viktigaste är ju fredsfrågan. Det blir nog USA som dömer av i den här frågan och den tillhör inte oss åldringar. Det har varit intressant att leva i Sverige sedan fyrtiotalet och sett utvecklingen från rundradio till internet och hela den vetenskapliga utvecklingen. Från tjockolja till vindkraft som var en fantasi i serieteckningarna på 1950 talet då enorma torn med vingar försåg oss med el. Nu är tornen verklighet och de producerar rikligt med miljövänlig el. Det blev som det var i serietidningarna om Blixt Gordon 1957. En fantastisk värld vi lever i nu när vi har all kunskap i en liten apparat i fickan, jag måste säga att jag är överväldigad.

Kriget i Europa kyler våren

Det är nästintill obegripligt att Ryssland bedriver ett krig i Ukraina. Ett land som vi knappt la märke till det fanns där någonstans mitt i Europa och var så likt oss andra europeer. Då helt plötsligt efter Sovjetunionens upplösning då anfaller dess relik Ryssland, Ukraina. Ett fruktansvärt förstörelsekrig startar men det Ukrainska folket biter ifrån och är framgångsrika mot den obegåvade Ryska björnen som i strid mer liknar en orkeslös döende gubbe. Vad händer nu i EU jo alla länder inklusive Sverige och Finland går samman i Nato och ett skadeskjutet Ryssland linkar hemåt. Jag kan inte begripa vad slags nytta Ryssland har av Ukraina det är ju ett helt obegripligt krig utan vinning. Det är som om någon sedan 200 år död tsar stigit upp ur sin grav och börjat kriga. Mänskligheten har andra problem vi måste hantera i nutid och jag tyckte att Ryssland var på vär åt rätt håll men dårskapen drabbade dem och vi har inte sett slutet på den pågående tragedin.

Den 7 maj 1697 brinner Slottet Tre Kronor

Det händer mycket på våren Sveriges gamla slott brinner och med det en massa viktiga böcker och skrivelser. Man tycker det är konstigt att dåtidens stenslott kan brinna men det fanns väl massor av bjälklag och takstolar som kunde antändas. Två ur dåtidens brandkår, en chef och en betjänt blev avrättade och en annan fick springa flera gatlopp. Jag kan tycka att det var bra att det gamla kråkslottet brann upp och vi fick dagens moderna slott på plats efter en tid. Vi hade ju blivit lite moderna efter Gustaf den 11 Adolfs död och Axel Oxenstierna satt lite fart på de här utposten i Europa och vi kom i fas med tiden. Det var ju stora händelser när ett stort slott brann i en liten byhåla som Stockholm var då. Det krävdes stora ansträngningar och kapital att bygga ett nytt slott men dåtidens gubbar bet ihop och jobbade upp det nya slottet. Men idag på tjugohundratalet känns det inte så nödvändigt med ett slott och kungar men jag har svårt att se något bättre. En god vän till mig sa så här när jag tvekade att ta en högre tjänst ”den gud ger ett ämbete ger han ock förstånd” och jag antog erbjudandet och då jag inte tror på gudar och religion så tog självkänslan över och det gick bra!

Dödsrunan blir mer intressant för varje år!

Jag läste som ung och medelålders inga dödsrunor, det var för tråkigt och ointressant. Nu på äldre dar är dödsrunor de mer intressanta inslagen i morgontidningen. Visst är det intressant med människor som levt ett liv efter lång utbildning och spännande uppdrag på arbetsmarknaden men de riktiga höjdarskrifterna kan man hitta i redogjörelser från helt vanliga liv där mänsklig värme och kärlek varit ledtråden. Ett vanligt liv efter folkskola kan formuleras fantastiskt och utvecklande. Ett annat liv med universitetsstudier kan framstå som ett stort felsteg, det kanske blev så för att författaren av nekrologen varit okunnig skribent medan den som skrev om folkskolebakgrunden hade en förmåga att beskriva livet som överträffade utbildningen på universitet. Jag kan inte låta bli att tycka att man alltid bör skriva en nekrolog i tidningen och beskriva en vän, arbetskamrat eller livskamrat. Jag vill rekommendera alla unga människor att läsa nekrologer de är viktiga lärdomar för resten av livet. Man kanske skulle skriva sin egen nekrolog men den blir nog inte så exakt formulerad men man kan ha den i byrålådan så arvingarna kan se vad man tyckte om sig själv. Bärjar man närma sig de åttio åren är det inte så många skrivkunniga kvar men ni har ju mina bloggar här sedan 2009.

Utvecklande att se två kvinnliga statsministrar omge en tysk manligt dito

Många tycker inte att jämställdheten inte kommit så långt, det kan nog gälla i familjelivet men i arbetslivet och politiken har det varit stora framsteg. Den på senare tid klara bilden är när Finlands och Sveriges kvinnliga statsministrar framträder gemensamt med den äldre manlige tyske förbundskanslern. Detta i ett supermanligt intresse som ett Natomedlemskap. Detta uppdrag är inte enkelt utan ett mycket strategiskt säkerhetsmässigt svårt val. Det blir en stor utmaning att sälja in ett Natomedlemskap i våra länder det kan vid första anblicken synas enkelt. Men många utmaningar återstår och Ryssland har de senaste månaderna visat sin sämsta sida, fortsätter de så kommer våra statsministrar att gå vinnande ur den här kampen. Det stora är att Sverige fått sin första kvinnliga statsminister och jag tycker hon sköter sig bra och i lugn takt löser de svåra frågorna. Det känns lite udda att diskutera jämställdhet år 2022 den frågan borde ha varit löst för länge sedan men mänskliga relationer har alltid skapat problem och det känns som det rullar framåt ändå.

Nittonhundratalets gissel spökar i vårvärmen

Det man trodde var historia är nu förstanyheter det är som vålnader från hundra år tillbaka gör ny entré. Första galna entrén gör en kommunist fascist som med gamla stridsvagnar skjuter sönder bostäder för hundratusentals arbetare i Ukraina. Man trodde inte att en stat som hade plågat av kommunism skulle orka stå emot en fascist från Ryssland men det gör en stat ledd av en amatörpolitiker och jag tror att folket kommer att knäcka kommunistfascisten från Ryssland. Med enkla vapen bjuder de hårt motstånd och låt oss hoppas att detta är slutet på detta krigselände som trakasserat oss demokrater i många hundra år. Det andra gisslet från nittonhundratalet är miljön och vår brist på miljövänliga drivmedel till våra fordon. Här bryts många krafter och det finns ingen riktig ledstjärna än sol, vind och vatten. Universum bildades av enorma vätgasmoln och där fanns urkraften som vi borde kunna använda miljövänligt. Det går ju att köra bil på vatten eller den vätgas som finns i vatten. Kan vätgasen ha byggt upp vårt universum så kan den transportera oss människor i några miljoner år till. Det gäller att satsa rätt nu och det är Tekniska Högskolor i alla större städer då kan teknologerna bygga ett klimatsmart och miljövänligt samhälle. Vi får se hur det går.

Vi behöver ett starkt folkförsvar

Dagens situation när ett stort rikt land ger sig in i ett utrotningskrig av en befolkning ger oss all anledning att bygga upp ett eget kraftigt folkförsvar med ”killerinstinct”. Vi behöver en kraftfull värnplikt med återkommande utbildningar med en tuffare utbildning där all kraft riktas mot att förgöra en inkräktare och det gamla ”kommisförsvaret” skrotas med knäppta knappar och löjligt putsade skor. Den typen av försvar är en fånigt okunnig lära vi behöver soldater med förakt för en inkräktare och med mod att förgöra denne. Vi behöver inga parader och marcher vi behöver folk som kan anfalla och förgöra en inkräktare till sista man samtidigt som vi behöver folk som återgår till ett socialt liv efter en krigsupplevelse. Det är inget lätt uppdrag att göra den tullipanarosen men ett är klart att min tids ålderdomliga försvar är passe´.

Livet kan mätas med en meterstock

En god vän visade mig på en meterstock när vi var i femtioårsåldern hur många streck det var kvar till 80 cm, dvs 80 år som är en vanlig ålder att uppnå. Det blev lite läskigt då och nu är det nästan ruggigt när man snart har passerat 76 cm. Ett fåtal av oss passerar hundra cm men det stora raset är mellan 75 och 85 år/cm. Nu när man har slutat bygga och renovera då kan man klippa av en cm varje födelsedag och meterstocken ser för ynklig ut det är inte många cm var till hundra. Man får trösta sig med att det har varit ett ganska kul liv och man har också råkat ut för några praktsmällar i bröstet och på käften något oförtjänt tycker man ju själv några håller med och andra tycker det var välförtjänt. Om man bortser från alla smällar och meterstocksångesten så har man haft mycket kul och fint också. Jag kan inte säga att jag gått till dukade bord utan det har varit en spännande kamp där jag tagit risker och prövat möjligheter som jag inte varit riktigt vuxen men ändå klarat av svåra utmaningar och ångest. Det har kostat några förhållanden som gjort ont men det var det värt det blev bara bättre efter varje förlust men det stökar till resten av privatlivet. Det har varit en spännande resa att leva sjuttiofem år på Jorden en underbar planet. Jag hoppas kommande generationer kan vårda denna fantastiska plats för många kommande generationer så de får utmana livet, vinna kärleken och se alla dessa soluppgångar och skymningar det har varit fantastiskt.

Arkiv