Om webbplatsen | Kontakt

Välkommen till gunnheden.se

På min hemsida kommer jag i bloggform att framföra mina personliga åsikter om inget annat anges. Förutom aktuella funderingar har jag några specialområden som framgår av länkarna ovan och som jag särskilt kommer att kommentera.

Välkommen till min hemsida!

Varför denna brådska i vardagen!

Jag möter mina medhandlare i den stora matbutiken. Klockan är tolv och de slinker in på rasten för att snabbhandla. De tar gångarna flying så kundvagnen bryter in på de mötandes bana, jag pensionären med käpp håller undan så gott jag kan och i min hjärna dyker tankarna upp. Gjorde jag så när jag var i karriären, ja jag vet inte riktigt men sannolikt var jag likadan tills hjärtat stannade vid ett race. Min reflektion ger mig rådet att vara tyst, livet är sådant man har olika tempon i livet och vad har man bråttom till. De tempohöjande i butiken kommer nog på det också. Jag kommer ihåg mina föräldrar som sa tat lugnt men också sätt lite fart nu. Det där lagom och vid behov lärde jag mig aldrig jag tror jag hade bråttom i mål hela livet. Egentligen helt meningslöst vi stupar när vi stupar och universum exploderar när det är dags mitt tempo är inte på något sätt livsavgörande. Jag hann med en familj och två barn och skiljsmässa blev det ändå, så egentligen varför bry sig, bättre att bara glida med och säga ”det ordnar sig nog”. Nej det är inte min stil.

Jag en datornörd!

Visst är det fantastiskt med datorerna de är ålderdomens räddare. Här hittar man de spännande resorna och de vetenskapliga sanningarna och politikens genvägar och lögner. Man kan sysselsätta sig dagarna i ända kontakta kompisar på sociala medier reta upp folk och även se på TV och läsa tidningar utan att släpa runt på papper. Även sin vård kan man analysera på 1177 och googla på vårdmetoder och mediciner ja världen har blivit fantastisk med datorn. Jag kunde i detalj följa min hjärtoperation på Youtube. Även utan en akademisk utbildning blir man en överkunnig akademiker med analytisk förmåga. Datorn förser mig med den senaste kunskapen varthän jag än befinner mig bara det finns el och internetuppkoppling. Sverige är i detta avseende helt unikt och fantastiskt. Datorn är vår bästa vän den hjälper oss kontakta vänner och roa oss dygnet runt. Det är min förhoppning att alla äldre har denna möjlighet det kostar inte särskilt mycket men ger så mycket tillbaka. Du syns och kan ta de kontakter du vill över hela jordklotet kika in på platser få kan komma till och få en verklig närbild hemma på köksbordet.

Vad gör polisen numera

Ropen skallar på sociala medier om den grova brottsligheten, det är skjutningar, rån, stölder och mycket mer. Till min förvåning ser jag nästan aldrig en polis möjligtvis en polisbil i veckan. Vad pågår inom polisen spelar de landhockey hela dagarna eller har de utvecklingssamtal dagarna i ända. Ropen på sociala medier är inte på polisen utan de är på politikerna att de ska göra jobbet. Vad händer på polisstationerna borde man fråga sig, något har gått snett i organisationen och dess förmåga att hantera brottslighet den har i det närmaste upphört. Jag hoppas verkligen att min iaktagelse är fel.

Empati och förståelse för andra människor finns ofta inte hos de man tror!

Under mitt liv som ledare i olika organisationer och som chef för flera hundra medarbetare har jag sett och hört det mesta. Min ingång har alltid varit att på ett humant och smidigt sätt kunna hantera en situation som i normalfallet inte varit tillåten av organisationen ändå kunnat passera då särskildt ömmande skäl kunnat åberopas. Då givet att det inte skadat, belastat organisationen ekonomiskt eller att någon fått särskilda förmåner av undantaget. Jag lärde mig tidigt att ”en person med makt skall ha tre ögon två att se med och ett tredje att ha överseende med”. Jag fick en sådan negativ upplevelse nu på äldre dagar i en organisation som särkilt ska se till att en skör grupp mår bra och behandlas väl i samhället. En ödmjuk fråga av en sjuk tjänare i herrens vingård avvisas bryskt med ett blankt Nej. Så kan man 2019 bli behandlad av den mäktiga men djupt okunniga och empatilösa organisationsledningen.

Jorden en fantastisk planet att få leva på!

Efter drygt 73 år på den här planeten måste jag tillkännage mitt liv på Jorden. Det har varit en fantastisk resa, inte alltid lycklig och i välstånd. Det började lite udda i en sommarstuga i Huddinge för att fortsätta in till Stockholm och Hornsgatan 88 på Södermalm. En fantstisk tid med naturnära och utedass i Huddinge till vatteklosett och gasspis på Hornsgatan. Jag minns starkast alla människor de var som professorer allihop de kunde det mesta om natur och trädgård utan formell utbildning. Jag minns innegården på Söder där det luktade ur soptunnorna och en bit bort umgicks folk i Bersån med en kopp kaffe. Stockholm var en riktig stad då det är den inte längre, den har inte den tjusningen inte dessa spännade människor som seglat som sjömän och torpederats under krig. Det bodde flera Norskor i huset som troligvis tvingats fly sitt fina hemland för någon flirt med en tysk ockupant. Det var en spännande barndom med många självlärda fenomen i huset som kunde berätta fantastiska historier. En tant var alltid ensam och hennes man var sjökapten och aldrig hemma, men ibland kom han hem med sin sjösäck och stiliga uniform. Här ibland hög och låg grundlade jag mitt liv. Många var fabriksarbetare chaufförer och kontorister ja alla yrken fanns där i huset med ägandelägenheter. Byggt och finansierat av sockerbruksarbetare på Tanto Sockerbruk. Min skola blev nya Maria Skola som låg mitt emot nya Zinkensdam Idrottsplats som förvandlats från potatisåker till löparbanor på kolstybb och gräsmatta. Jag slutar här 1953 för mer orkar ni inte läsa just nu.

Smugglingen till Sverige större än någonsin

Det är synnerligen intressant att följa smugglingsutvecklingen efter det vi gått in i den Europeiska Unionen. Vi var ett antal som varnade för detta vid inträdet och vi utmålades som de mest outbildade i hela Sverige. Kompensatoriska åtgärder skulle lösa allt vilken var ett ”nonsenssnack”. Det vi sade då har besannats med råge. Visst var det klokt att komma närmare EU men vi ?..dom kunde ha varit smartare och insett vissa problem som vi experter insåg men inte välutbildade akademiker från Handelshögskolan insåg. Vi som var välutbildade och kloka insåg vilka risker som skapades det gjorde inte de som gått på Universiteten de hade ingen praktisk erfarenhet och det som står i böcker är inte alltid sant. Jag läser idag i DN om Kustbevakningen som gör rekordbeslag av cigarretter från Baltikum om Tullens rekordbeslag av narkotika och alkohol år efter år. Mina herrar från skolbänken det här är bara början om inte något mer drastiskt görs. Idag gnälls det mest om felparkerade elcyklar men inget om de som dör under narkotikans bila. För att vara lite ödmjuk måste jag bekantgöra diskret att jag inte haft fel sedan 1946.

På livets höst blir inte så mycket skrivet!

Det är intressant att åka ut med husvagnen så här i slutet av säsongen. Det är mest pensionärer ute och folk som har speciella intressen. Den här helgen var jag i Vadstena och det var många olika intressen som tog en sista suck. Många fiskade gratis upp fina kräftor ur Vättern strac utnaför campingen. De fick flera hundra kräftor som snabbt togs upp och kokades för för höstens och vinterns behov. Konstigt att fler inte provar men det krävs att man har en båt och gärna en husvagn eller husbil. Krärftorna i Vättern är säkert mindre förorenade än de från tveksamma miljöstater. I Vättern är det bara militären som svinar ner miljön med giftiga bomber.

I bygden runt Vadstena är det många sevärdheter och Stockholms grundare och mannen som gav kvinnorna mänskliga rättigheter Birger Jarl kommer från Bjällbo strax bortanför sjön Tåkern. På något sätt känner jag att här ute på landet där ligger framtiden och vår framtidsmat rätt strukturerad med miljötänk så finns framtiden i dessa byggder runt om i landet. Storstädernas tränsel och ganska utslätade kulturaktiviteter kommer inte att locka i längden.

Fyrtiotalisterna tar över dödsannonserna!

Helgerna fyller dagstidningen med dödsannonser. Det är min generation som fyller upp två till tre sidor i DN på lördag och söndag. Korset saknas också högst upp i annonserna bara något enstaka kommer upp istället är det fantasibilder, bilar, MC och båtar. Ja det är min generation som lämnar jordelivet i denna tidsperiod och tjugo år framåt. Ja det är vi som skitat ner jorden, ökat tillväxten enormt och erövrat jorden. Söderbor i Stockholm har valt flyg till Thailand istället för cykeltur till Flatensjön. De flesta har välfyllda konton på banken och några är väldigt fattiga. Våra ekonomiska rådgivare från barndomen ”Spara och Slösa” har uppfyllt vårt vuxenliv och nu är även de döda. På jobbet rådde vi våra chefer att ta flyget till Jönköping nu är detta en stendöd flygresa. Vi konsumerade socker hejdlöst i Coca Cola och Ketchup som nu är stendöda ingridienser i dessa produkter. Vi åkte bil 500 m för att köpa frukostbröd nu är den typen av transporter stendöd. Våra fattiga årssyskon kan kanske får det bra på det yttersta eftersom minusräntan innebär att de kan låna pengar och få plusränta på detta och lånet betalar sig själv. Ja det har varit en spännandeoch behaglig livresa från 1946 till 2019 med undantag från några år under barndomen och slutet av 1980-talet.

Har kommunalskatten spelat ut sin roll i IT-samhället!

Kommunalskatt känns alltmer mossigt i det moderna samhället. Visst behövs det kommunal styrning och planering men dagens modell har passerat bäst före datum. Vill vi att hela Sverige skall leva och utvecklas så måste alla som befinner sig i Sverige hjälpa till utifrån sin förmåga. Vi har några delar av landet som måste få kraftigt bistånd och medföljande krav från det rika Sverige. Man behöver inte vara intelligen för att förstå att inlandet från Värmland upp till Haparanda inte klarar sig på sina skatter på en krympande befolkkning. Det är bara för oss i tätorterna att bita ihop och vara solidariska. Förr gick vi ut i krig nu får vi ta upp börsen och bidra med någon skattekrona. Det var bra att Löfven tog tag i frågan och det är bara början av en mycket behövd åtgärd som vi i den befolkningsrika delen får betala. Hur och vad som ska betalas kräver mycket tankemöda. Vi kan inte ha specialistkliniker i varje by utan det får bli gratistransporter med flyg och tåg. IT-support i stor skala för informationsutbyte ja det finns många nya metoder att hämta.

Energidebatten i media undermålig!

Man blir förvånad när programledaren inte rättar de debattörer som som hävdar att vind och solkraft inte kan lagras och därför inte är en resurs. Det är ju så att vi har en mängd vattenmagasin som lagrar vattenkraft. Den största lagringen är i Vättern som ligger 50 cm över normalnivån. Innan den reserven är förbrukad får det vara vindstilla i många år. Härutöver har vi massor av dammar i Norrlands älvar och pumpstioner till högre belägna sjöar/dammar som fylls när vi har överskott på el. Våra vindkraftverk blir allt högre och tar därmed alltid vind. De som spyr sin galla över vind och sol hävdar att det är dumskallar utan utbildning som framhåller dessa lösningar. Jag vill hävda att de som styr över dessa smarta elårocenter är minst civilingenjörer som är den bäst utbildade gruppen i Sverige. Jag tycker att vi har en klok energipolitik i Sverige med mycket kompetens och vårt land ligger bra till även geografiskt för att producera mycket el för framtida utveckling.