Om webbplatsen | Kontakt

Välkommen till gunnheden.se

På min hemsida kommer jag i bloggform att framföra mina personliga åsikter om inget annat anges. Förutom aktuella funderingar har jag några specialområden som framgår av länkarna ovan och som jag särskilt kommer att kommentera.

Välkommen till min hemsida!

Vintern och kriget biter sig fast

En del ljusglimtar glimmar till i den äldres ögon och öron. Det är så fantastiskt att träffa gamla kollegor på vårt veteranmöte. De flesta har nött på varandra i över fyrtio år och självklart har det uppstått motsättningar under den tiden och så skall det vara om verksamheten ska nå framgång och det är inte självklart att just jag skall ha rätt den här gången. Nu är alla dessa motsättningar och välvilliga ryggdunkningar historia av ganska lågt intresse. Men totalt sett har 30-, 40- och 50-talsgenerationerna betytt mycket för vårt lands framskridande. Nu fick vi en fantastisk skildring från dagens tulltjänstemän som medverkar i den populära serien Gränsbevakarna. Det är fantastiskt härligt att träffa alla kollegor, förr fick vi lite hjälp från vår gamla arbetsgivare och lånade lokal för våra möten det går tyvärr inte längre. Mycket har gått framåt men personalvården har avstannat det vore inte för mycket begärt att trotjänare fick låna en lokal för möten de står ju bara tomma på kvällarna. Det var lite effektivare chefer på min tid.

Reklam TV i dålig presentation!

Som ung TV tittare i slutet på 1950-talet var jag stor förespråkare för reklam i TV. Den entusiasmen har sextio år senare helt försvunnit när skidtävlingarna nedlusas av reklam i tid och otid. Därutöver är den dåligt producerad och inlagd så den stör idrottsupplevelsen. Jag är väldigt glad att vi har SVT som visar väsentligheter och hoppar över reklamen. Nu har ett privatkapitalistiskt bjudit över Public Service vid upphandlingen av rättigheterna och skidtävlingarna är förstörda av reklamen som är dåligt inplacerad under tävlingarna så att hela upplevelsen förstörs av ”reklamgoja” i mina ögon och öron. Det fruktansvärt dåligt inplacerade reklaminslag utan hänsyn till det som är huvudbudskapet, idrottsupplevelsen. Det måste vara amatörproducenter som lägger in reklamen så att den stör ut det som vi är intresserade av i första hand. I mina ögon blir jag förbannad på företagen som annonserar ut sina produkter och den kanal som producerar så dåligt. Jag tror vi kunnat leva med TV reklam om det skötts på ett försiktigare vis. Jag känner bara förtroende för Public Service de tar ansvar för demokratin och samhället, det gör inte dagens reklam TV.

Skaffa dig en husvagn!

Camping är en underskattad form av semester, det finns så mycket på campingen som ger dig mer semester än du kan tro. Jag måste erkänna att jag under min levnad har underskattat livet på en camping och husvagnens betydelse för att se så mycket mer av livet och umgänget. Jag har bott på de flesta hotellen i Sverige men det har bara varit tråkigt och ensamt och inte särskilt lyxigt. När jag gick i pension bestämde jag mig för och skaffade en husvagn det blev en ny trevlig upplevelse och fina möten på campingplatser från Nordkap till Tyska gränsen jag besökte platser jag gästat men ndå inte riktigt varit där nu trampade jag runt i Örebro på cykel och såg hela staden bodde på campingen och träffade många fler livserfarna människor än de jag under fyrtio år träffat i baren på alla dessa hotell. Jag kände att jag behövde en större husvagn så jag och min sambo tog körkort för tungt släp och köpte en större husvagn. Det blev en höjdare nu kör min sambo och jag leder nin ekipaget på de trånga campingarna. Det är fint att bo på en camping det är som att bo i kollektiv eller alldeles ensam du väljer själv. Helt underbart socialt liv du väljer själv hur närma du vill komma dina grannar. Det har varit ett fantastiskt sätt att se vårt Sverige som jag farit runt i fyrtio år utan att ha sett annat än hotellbaren. Husvagn är också mycket bättre än husbil du ställer vagnen på campingen och åker runt med bilen. Vi får se hur framtiden artar sig när elbilarna tar över men dagens dieselbilar är suveräna dragbilar. Njut av Sverige och Norden skaffa en husvagn så får du kraftiga upplevelser av vår kultur och landskap. Jag är inne på finalen av min livsupplevelse och du får leva vidare på bästa sätt.

År 2022 är inne på finalen!

Man kan inte säga att år 2022 varit ett gott år för oss vanliga människor och ej heller för de demokratiska värdena på jordklotet. Mänskligheten har drabbat av fruktansvärda smittor som främst dödat de äldre i svåra attacker mot våra lungor. Samtidigt drabbas Europa av ett stolligt krig riktat mot befolkning med småbarn. Man kan bara må illa av dessa militärattacker mot stora bostadskomplex i Ukraina. Det går bara att känna förakt mot dessa fega individer som ger sig på vanliga arbetare och beskjuter deras bostäder med kraftfulla raketer. Det är ofattbart att militärer och beslutsfattare beter sig som gangstersvin och agerar på detta sätt. Det är bra att vi nu bygger upp vårt försvar och vår killerinstinkt. Världen är på väg åt helt fel håll och demokratierna måste här och nu upprusta och förnya försvaret. Jag trodde att vår världsdel var på väg mot något bättre men det var tvärtom.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR 2023!

Jag har gjort en paus i mitt skrivande i några år, det blev nio års nästan dagligdags skrivande och under så lång tid blev det ibland aningen överdrivna synpunkter. Jag har inte bestämt mig om jag skall köra igång igen men jag gör en test med den här Julhälsningen. Det är ganska påfrestande att skriva något som kan intressera andra varje dag. Det blir lätt överdrifter och kanske även en del lätta kränkningar av bara farten. Det inns mycket att skriva om 2023 det är krig, miljö och osämja i världen. Vi fyrtiotalister är på väg att lämna scenen och det kan ju vara intressant att lämna synpunkter på våra insatser och fundera över hur vi har hanterat språnget in i framtiden. Jag försöker återkomma i det ämnet framöver och ägnar mig åt Jansons Frestelse resten av kvällen. Trevlig Julhelg

Oroligt

Det är tråkiga tider med krig och ekonomiska kriser och alldeles i vår närhet spränger någon gasledningen utanför vår kust. Man behöver inte vara någon Einstein för att gissa vem som sprängt ledningen som inte har någon betydelse längre annat än som skrämselobjekt. Trist att det blivit såhär i världen vi behöver fredlig samvaro för att överleva det miljökaos som råder på Jorden. Jag har svårt att förstå Ryssland som ger sig på Ukraina de har ju land ända bort till Stilla Havet massor av duktiga människor och enorma tillgångar i jorden och havet. Vad ska de ha Ukraina till de kan väl få leva sitt liv i lugn och ro, Sovjetunionen är ju en ålderdomlig parestes i historien och fullständigt misslyckad statsbildning. Ja det pyser och bubblar utanför vår kust och luktar Sovjet.

Sommaren går alldeles för fort fram

Vart tog alla dessa sommardygn vägen, först går man i fem månader och fryser sen blir det ljust längre och längre på dygnet sen kommer värmen och några dagars hetta och plötsligt är den underbara sommaren förbi. Vi har någon månad kvar att njuta av värmen men snart dalar löven ner på backen. Kort därefter kommer de dörsta snöflingorna från skyn och som äldre njuter man så väldigt av den sköna sommaren men nu känner man att vi går in på finalen. Vi vet att elpriserna skenar så det är inga ljusa tider som väntar oss, vi vet att vi har inte så många somrar kvar att njuta av vi som är placerade i relik-skaran. Jag känner mig som tjuren Ferdinand när jag sitter i mitt burspråk under min säkert nästan trehudraåriga ek. Löven sitter kvar lite skadade av torkan men eken lever sitt eviga liv. Snart ska den fälla hordvis med svåruttnande löv som övervintrar på gräsmattan. Så är livet här på Jorden, ”slutet på något är alltid början på något annat”.

Nu är det valtider igen!

När jag ser tillbaka på 1960-talet så är det inte lika hett utan snarare lite tråkigt, detta fastän vi har datorer och snabba informationskanaler via internet och hemsidor. Min ungdoms debatter slungades mellan folkpartiet, socialdemokrater, centern (bondeförbundet) och kommunisterna. Högerpartiet dagens moderater levde i en egen värld som inte vanligt folk kom så nära åtminstone inte mina föräldrar och deras vänner. Det var ju fantastiska människor som var politiker på den tiden alla var stora personligheter. Dåtidens socialister, folkpartister, kommunister, bondeförbundare och högermän de finns inte längre färgerna rött, grönt, blått har blivit mycket färgsvagare. Jag tycker det har blivit bättre politiken har blivit mer jämlik och även en vanlig jobbare kan vara med i högerpartiet. Det man kan se är att de populistiska nya partierna är lite opålitliga de samlar många av de missnöjda och friskar på i debatten och många lycksökare söker sig dit och de får problem att hålla rent i leden. Men än så länge verkar Sverige hålla ihop.

Det händer inte så mycket numera

Jag ser hur den seriösa politiken tonar ner sin aktivitet och nya bubblor kommer upp till ytan men jag ser inte några seriösa nykomlingar utan det är köksbordsagitatorer. De gamla partierna från nittonhundratalet blir mest försvarare av uppnådda vinster och de nya partierna vinglar mest omkring ed lösryckta argument som kan leda rätt in i betongväggen. Jag ser heller inga briljanta hjärnor med friska idéer utan det är mest slag under bältet. Min tid är förbi och det lär inte märkas men det har tagit ett helt liv att inse hur världen fungerar. Nu är den stora utmaningen energifrågan och hur får vi el till allt som tidigare drivits med olja. Det är en fråga att bita tag i vi fyrtiotalister räddades av oljan från öknarnas och havens djup men ren resurser är nu mera livshotande. Just nu finns bara alternativen vind-, vatten-, sol-, vätgas och kärnkraft men det räcker så länge vårt universum existerar. Ett liv går väldigt fort och nu är det nya generationer som tar över styråran och jag lutar mig tillbaka och ser att de gamla tokigheterna dyker upp igen.

Midsommar är passerat

Tiden rullar på och ännu en av livets höjdpunkter passerats och vi som börjar gå in på finalen njuter av varenda topp vi får uppleva. Jag kan bara tycka att vi lever i ett fantastiskt land och jag kan bara tycka att vi som kämpat har fått en bra resa även om det varit en rad hårda smällar så har det rullat på. Pensioneringen är väl någon slags pass ett tag på livets stig utmaningarna har stannat av och man glider försiktigt med i den stilla strömmen. I min ålder når man oftare av dödsbud och det känns alltid lika tråkigt när goda vänner eller deras närmaste stiger av tåget. Det är många sjukdomar som korsar vår stig när vi blir svagare och den starka hettan gör vår dag besvärligare och det är tätt mellan läkarbesöken men varje liv har sin tid. När man ser ut över världen så blir jag besviken Ryssland bombar Ukraina och Turkiet hindrar Sverige från att bli medlemmar i Nato obegripliga ställningstaganden i en modern utvecklad värld. Min generation som är uppväxt under efterkrigstidens maktspel tycker att vi fått nog av krig, sjukdomar, hot, religioner vi längtar efter vänskap och kärlek. Under min tid såg vi få kvinnor vid makten men idag tågar de in med stormsteg men jag tvekar till att det blir så mycket bättre. Än så länge är inga kvinnor ledare för stormakterna så mänskligheten är fortfarande på startsträckan. Det är kul att vara med på planen en stund till och det verkar segt i den humanistiska utvecklingen. Nu njuter vi av solvärmen och solenergin i våra solceller och den vind som värmen skapar i våra fina vindkraftverk.

Arkiv