Om webbplatsen | Kontakt

Övrigt

På denna sida kommer sådant att hamna som inte har en naturlig plats på annat ställe på hemsidan. Det kan handla om allt från gillesdanser till rymdfärder.


 

Publicerat 2009-11-23

Paltbröd med stekfläsk

Det är inte så många som älskar paltbröd, med det gör jag sedan barnsben. Varför inte pröva på denna nyttighet.

• Tillför och salta lite vatten i en kastrull så det täcker en halv paltbrödskiva och låt den ligga och dra i ca 10 min om den är djupfryst. Lite längre om den är torkad. Jag gillar bäst den sort som KF saluför. Koka sedan försiktigt i samma vatten ca:5-7 minuter. Paltbrödet skall helst ha en fast konsistens. Läs gärna på paketet, variationer kan förekomma.

• Tillred en Béchamelsås genom att smälta 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt 2 msk idealmjöl och vispa försiktigt ner 4 dl mjölk. Smaksätt med lite salt, vitpeppar och gärna svartpeppar. Jag gillar stark sås så det blir lite extra vitpeppar.

• Knaperstek två små paket stekfläsk.

• Lägg upp på en talrik garnera gärna med lite färsk persilja och bjud på kvisttomater.

Den här rätten gör aldrig TV-kockarna reklam för så här är en möjlighet att ha en egen trend.


Publicerat 2009-11-14

Kalles Havsbulgur

• Koka upp sex deciliter vatten tillsammans med 2 deciliter hel bulgur, en mosad halv kinesisk vitlök och en halv köttbuljongstärning. Låt koka i 15 minuter och häll sedan bort överflödigt vatten.

• Stek upp några djupfrysta bitar Findus fisktärningar (lax, pangasius, hajmal och sej) ,räkor, crabfish och  en hackad lök. Det tar en stund eftersom det är mycket vatten i räkorna. Krydda med citonpeppar, lite pepparrot och gärna Seltinsalt. Använd gärna fantasin för ytterligare smakförstärkare.

• Blanda i den kokta bulguren när överflödsvattnet hällts bort i stekpannan. Tillsätt gärna lite dill och några matskedar matlagningsgrädde. Samtidigt har den djupfrysta sparrisen värmts i vatten i en tallrik i mikron ca: 3 min.

• Lägg upp rätten, sparris och en halv tomat på en tallrik garnera gärna med ytterligare färsk dill.

• Serveras med knäckebröd och Boxholms Kryddost


Publicerat 2009-11-08

Kalles Bulgurpytt

• Koka upp sex deciliter vatten tillsammans med 2 deciliter hel bulgur, en mosad halv kinesisk vitlök och en halv köttbuljongstärning. Låt koka i 15 minuter och häll sedan bort överflödigt vatten.

• Stek ca:10 cm tärnad mager falukorv tillsammans med hackad lök tills korv och lök fått en svag gulbrun stekyta. Krydda med svartpeppar och gärna Seltinsalt, blanda i 3 matskedar persilja.

• Blanda i den kokta bulguren i stekpannan när överflödsvattnet hällts bort, stek äggen samtidigt eller i egen panna. Samtidigt har den djupfrysta sparrisen värmts i vatten i en tallrik i micron ca: 3 min.

• Lägg upp rätten, sparris och en halv tomat på en tallrik garnera gärna med någon färsk kryddväxt som t.ex. oregano.

Det här är en riktig pensionärslunch som är både billig och god. Servera med vatten då hamnar vi under 10 kronor. Med ett glas rött vin så blir kostnaden högst 40 kr för två.


Publicerat 2009-11-03

Norrbottenbulgur för två personer

• Koka upp sex deciliter vatten tillsammans med 2 deciliter hel bulgur, en mosad halv kinesisk vitlök och en halv köttbuljongstärning. Låt koka i 15 minuter och häll sedan bort överflödigt vatten.

• Stek upp det djupfrysta blocket med renskav i rikligt med margarin, helst flytande. Tillsätt en hackad gul lök, en burk kantareller. Låt det hela fräsa samman i stekpannan tills det är genomstekt och löken fått en fin ljusbrun färg. Tillsätt några matskedar matlagningsgrädde. Blanda gärna i lite rött vin om det passar.

• Häll över den avvattnade bulguren i stekpannan och blanda ihop med renskav och kantareller. Smaksätt med några stänk sesamolja, persilja, några klickar pepparrot, lite salt och svartpeppar. Serveras tillsammans med tomater, några djupfrysta gröna sparrisstänger som snabbvärmts i vatten i mikron.

Till detta han använts:
Bulgur 2 dl
Djupfryst block renskav
En gul lök
En liten burk kantareller
En halv kinesisk vitlök
En halv köttbuljongtärning
Matlagningsgrädde ca: 4 matskedar
Krydda med persilja, sesamolja, salt, svartpeppar
På tallriken tre varma sparrisar och en halv tomat


Publicerat 2009-10-27

Stekt strömmingsflundra

En billig snabblagad delikatess som är en av mina favoriter. Här kommer ett förslag som räcker till två personer som äter ett mål lagad mat om dagen.

Eftersom den här maten är så god föreslår jag att du köper hem 14 rensade och urbenade strömmingsfiléer, ett knippe dill och ett kilo sparris- eller mandelpotatis. Ett djupfryst paket stuvad spenat. Glöm inte klippa bort ryggfenan på strömmingen.

• Skölj och lägg filéerna med köttsidan uppåt häll på lite flytande margarin och några korn inte så grovt grovsalt och sedan på med lite klippt dill.

• Innan du lägger ihop filéernas köttsidor två och två, så på med lite citronpeppar.

• Vänd de nu hopsatta strömmingsfiléerna i ströbröd som du blandat i lite idealmjöl (grövre mjöl). Stek på medelvärme i margarin eller smör i ca: 4 minuter på varje sida så du får en gulbrun krispig yta.

• Spenaten har du värmt upp med en matsked flytande margarin i en kastrull och kryddat med ytterst lite muskotnöt.

• Potatisen 8-10 stycken små mandel- eller sparrispotatisar som du startat med 10 minuter innan du började med strömmingen är kokt och klar så det är bara att servera med en halv tomat, friskt vatten från kranen och hårt bröd.

Det här är smakar ”mumma” för en pensionär som numera slipper de dåliga lunchrestaurangerna och får välja själv.

Arkiv