Om webbplatsen | Kontakt

Ålen!

Hur står det till med den svenska ålen och är det verkligen så dåligt som vissa ”forskare” slänger ur sig i media. Jag har förmånen att få vara med när de kustnära fiskarna vittjar sina nät och det är inga dåliga fångster de får. Nu kommer även små ålarna som varit borta några år. Det visar på god återväxt vilket även fisket visar, givetvis åker de små ålarna tillbaka i havet. Vi får hoppas att de inte faller offer för danska eller portugisiska fiskare under sin Atlantresa.

De ålar som fiskas upp kustnära utgör en liten del av de som simmar ut i Atlanten för att försvinna. De flesta ålarna simmar långt utanför kusterna och undgår fiskarnas garn. Det finns inga vetenskapliga bevis för att ålarna simmar till Saragassohavet vilket mer är en skröna. När man följt ålarna med sändare så dyker de ner på mycket stora djup i Atlanten och försvinner. När de fiskas upp har de heller ingen analöppning utan de har avslutat sin måltid för en lång vandring. Praktiskt att slippa toalettbestyr när man är på långresa.

Att ålen ökar i antal i Östersjön beror sannolikt på renare vattendrag och hav. Pappersbruken har ju börjat rena sina utsläpp vilket har stor betydelse för ålen. Det kustnära fisket borde stimuleras särskilt och ålfisket i södra Sverige har en självklar position därvid. Våra kustorter mår bra av det kustnära fisket som ger möjlighet till boende utanför de hysteriskt överhettade storstäderna.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv