För några år sedan hade vi bara
importerad finsprit och rent brännvin för de törstiga privata
intressen fanns inte det var stora monopol som behärskade marknaden
med dåliga produkter. På bara några år har antalet producenter av
alkohol ökat från ett tiotal till över sjuhundra tillverkare. En
industri som exploderat utan särskilt många kommentarer. För mig
började det med Mac Myra och nu har nästan varje fiskeby egen
tillverkning, de har övergett kombinationen fiske och smuggling för
att tillverka egna produkter. Jag tycker faktiskt att de gör ett bra
jobb vi har fått goda drycker med fin smak och tusentals människor
har fått anställningar och varför släpa flaskor över haven när
man kan tillverka goda produkter i byn. Försäljningsmetoderna
varierar och hämtar man ut ett trettiolitersfat med whiskey i
Tyskland så får man resan gratis genom lägre alkoholskatteuttag
där. Ja vi är i förändringens tidevarv alla gamla regler förnyas
till det bättre och faktiskt smakar svensk lokaltillverkad bättre
än den från Scotland. De kommande hundra åren har mycket spännande
överaskningar som inte jag får/slipper uppleva men det har börjat
bra och de stora lägger inte folk märke till som att oljan närmar
sig de sälla markerna. Få har märkt att villorna värms med
bergvärme och att det finns över 700 alkoholproducenter utspridda
legalt i Sverige.