Om webbplatsen | Kontakt

Allmän Pension en omodern skapelse?

Vi har ett robust pensionssystem säger politikerna, men för vem. Visst är det ”robust” eftersom systemet inte hänger med i pris- och löneuppgången och pensionärerna hamnar på efterkälken. Därmed kommer systemet att förstöra sig självt när det saknar trovärdighet hos nuvarande och kommande pensionärer.

Hur komplicerat pensionssystemet är kan exemplifieras med att den höjning av brytpunkten för statlig skatt som vänsternoch SD säkert med goda avsikter blockerade, innebär lägre inkomster till pensionssystemet eftersom pensionsavgiften baseras på inkomster under brytpunkten. Hade brytpunkten höjts hade det kommit in mer pengar i pensionssystemet nu blev det inte så.

Så här komplext är systemet och jag kan räkna upp mängder av liknande exempel och vem kan hantera detta särskilt med beaktande av oberäkneliga politiska beslut, mer eller mindre kunniga. Det sägs att systemet rullar av sig själv men så enkelt är det inte.

PRO vill ta bort PPM systemet vilket är förbryllande eftersom PPM i alla fall ger mig utdelning i år samtidigt som den allmänna pensionen sänks med 2,7 %. Visserligen litar jag mer på en skallerorm än finansvärlden men politiska beslut kan vara värre och oförutsägbara. Finansvärlden vet man att de enbart utan hänsyn söker mesta möjliga vinst och det kan man förhålla sig till så länge de håller sig till spelreglerna.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv