Om webbplatsen | Kontakt

Äntligen kvalificerad vetenskaplig kritik mot Världsbankens klimatrapport!

I DN idag tar fyra forskare från Svenska Vetenskapsakademin kritiskt upp den mediala klimatrapporten från Världsbanken. En rapport som var vinklad mot konsekvenserna av en temeperaturökning och inte hur många grader och när klimatändringen kommer. Jag har vid flera tillfällen kritiserat alla spektakulära utfall från olika intressenter i klimatforskningen.

De spektakulära och illa underbyggda rapporterna skymmer en ansvarsfull klimatforskning och vilka åtgärder som skall vidtas. Klimatfrågan på jordklotet är viktigare än enskilda forskares kändisskap och forskningsanslag. Det senare har snarare dominerat debatten än seriöst ansvartagande forskare. Ingen kan svara på en så enkel fråga som varför det finns orter som alltid är kallare än andra. I Stockholm behöver man bara åka till Tullinge.

Inlägget på DN debatt var verkligen välkommet med ett seriöst inlägg i klimatfrågan från ledamöterna i Vetenskapsakademin där de sakligt presenterar avvikelser i klimatet som verkligen är avvikkande men som inte heller de är helt vetenskapligt säkerställda. Det är en mycket svår uppgift att mäta temeperaturökningar på vårt stora klot och det är nog snarare en arkeologisk vetenskap än meterologisk beroende på att vi inte mätt temeperaturer så långt tillbaka.

Jag kommer att lägga klimatforskarna Lennart Bengtsson, Dellang Chen, Marie-José Gaillard och Henning Rodhe på min lista av seriösa forskare med hög trovärdighet och ett mått av ödmjukhet i denna viktiga miljöfråga. Det finns all anledning att hålla nere koldioxidutsläppen oavsett hur det är men vetenskap måste präglas av seriös trovärdighet och det gör inte Världsbankens rapport i mina ögon.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv