Om webbplatsen | Kontakt

Begravning inte bara en angelägenhet för prästen!

Idag fick jag höra ett intressant inlägg i radion från en kvinnlig präst som vad jag uppfattade skulle bli biskop i Härnösands Stift. Hon hade förbjudit anhöriga att spela upp musik från en cd-skiva i kyrkan med argumentet att det endast skulle vara ”levande musik” i kyrkan.

Jag har varit på många begravningar under mitt liv och det är inte alltid prästen lyfter fram den avlidnes personlighet, liv och verksamhet under sin tid på jorden. Istället blir det bara en enda lång monolog om överlämnandet till Gud. Jag tycker att det är den avlidne och familjens önskemål som skall prägla begravningsakten. Prästen är bara en förmedlare och skall bara avstyra sådant som är oetiskt.

Vid några tillfällen har de anhöriga i kyrkan spelat upp den cd-musik som den avlidne tyckt om under sitt liv. Detta har kompletterats med tal från både vänner och kanske arbetsgivare och fack. Det har gett en fantastiskt fin personlig prägel av det avskedstagande som en begravning är.

Visst är det fint med musiker i kyrkan men den som inte är så rik har inte alltid råd med att hyra in en musiker. Många musikstycken kräver också kringutrustning som inte finns i kyrkor. Den som gillar Frank Sinatra är dessutom chanslös. Att betala STIM-pengar för musikstycket är däremot en överkomlig summa.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading