Om webbplatsen | Kontakt

De brottsbekämpande myndigheterna måste ta fler DNA-prov!

Jag blir bekymrad när det kommer rapporter att DNA-prov inte tas i den omfattning som lagstiftningen medger. Det räcker ju med att fängelse finns i straffbilden för att sådant prov kan tas. Här kan vi verkligen öka möjligheterna för att våldtäktsmän och andra våldsmän åker dit.

Till skillnad mot kameraövervakning så är det ju ingen debatt om DNA-provtagning som kan göras  på den som misstänks för brott varpå fängelse kan följa. Jag har hört att myndigheter av kostnadsskäl inte tar DNA-prov och det är verkligen allvarligt. Det skulle vara bra om den som provet tas från får betala kostnaderna för provet. En slant till brottsofferfonden och en slant till DNA-provet.

I mina ögon är våldsbrotten de allvarligaste och där är DNA-selektering en viktig spaningsmetod, ja kanske den viktigaste eftersom den nästan är ”kassaskåpssäker” om den görs rätt. Det borde strömma in prover som kan jämföras i spårregistret eller DNA-registret. Jag hoppas verkligen att min gamla arbetsgivare Tullverket är aktiva provtagare. Våldsmän ska bara få finnas på ett ställe och det är bakom galler, så är det inte idag.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv