Om webbplatsen | Kontakt

Etik och Moral eller Religion!

Mänsklighetens samhällsbildning med trygghet, ordning och reda bygger de tre fundamenten Etik och Moral eller Religion. Etik och Moral håller sig på ett mer vetenskapligt förhållningssätt än religionernas etik och moralformuleringar. Det senare har en straffparagraf i sin lära som oftast hotar med någon slags helvete och skärseld. De kan och har ofta även ha en slags ”brottsbalk och rättegångsbalk” i de religiösa skrifterna.

Behöver vi idag en filosofi som har andar, gudar och profeter som skall stå som överhet över etik och moralformuleringarna. I en demokrati formuleras ju de moraliska grunderna av en majoritet i befolkningen. I en diktatur är det diktatorn som kanske gömmer sig bakom den religiösa etikboken. Då ges utrymme till riktigt tuffa redigeringar av religionstexten.

Vilken modell av filosofi man väljer beror oftast på utbildningsgrad eller etnisk hemvist. I en demokrati kan man ju välja och det är viktigt att den sekulära staten vårdas och religionen är inget som har på gator och torg att göra. Alla religiösa attribut måste hållas borta från det offentliga rummet oavsett det handlar om klädsel eller kroppsliga kirurgiska ingrepp.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv