Om webbplatsen | Kontakt

Etnicitet inget entydigt begrepp!

I Turkiet har myndigheterna lagt ut ett folkbokföringsregister på internet som sträcker sig från 1882 och där hittar man alla de turkiska folkgrupperna blandade. De som trodde sig vara urturkiska är istället kurder o.s.v. Den turkiska kärnan är inte helt och hållet så homogen och långvarig som man trott.

Av detta kan man lära att etnicitet är en färskvara och att börja leta i generna blir bara fel. Vi människor har alltid sökt våra vägar och rört på oss och attraktionskraften för det lite annorlunda än den egna familjen har alltid lockat, åtminstone några av syskonskaran. En annan hudfärg eller tro är också spännande och en attraktion för kärleken och sexet. Så är det och så fortsätter det om även nu i snabbare takt eftersom hela jorden är närmare.

Det är samhällsskicket,  värderingar och etiska normer som håller oss samman. Förr var det kyrkan och nu är det demokrati och fred som är kittet. Det kittet måste hållas elastiskt men aldrig släppa in religionerna. Vår svenska eller åtminstone min  religion är fred, frihet, demokrati och humanism. Det där med etnicitet får man hålls med i vardagsrummet hemma. Därmed inte sagt att vi kan öppna våra gränser utan den invandringen måste ske med måtta om det fina samhället ska bestå.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv